Hogy csillog a negyedik csillag? Ha nem érted a Tanti Michelin-csillagját...
2015. március 26. írta: világevő

Hogy csillog a negyedik csillag? Ha nem érted a Tanti Michelin-csillagját...

Ahogy azt korábban is írtam, a negyedik Michelin-csillag valódi jelentéséről szóló posztomban, a Tanti csillaga gyakorlatilag mindenkit meglepett itthon, még őket is. Jogosan?

img_4125.JPG

Maga a meglepődés biztosan jogos volt, hiszen ennyire röviddel (kicsit több, mint fél év) nem igazán szokták osztogatni a csillagokat, nem hogy Budapesten, de sehol a világon. Ennek köszönhetően a séf, Pesti István és csapata is alaposan meglepődött a gyors sikeren. Voltam egyszer már ebédelni náluk a nyitás után, aztán hiába tervezgettem, nem jutottam el újra. Tegnap este végre sikerült. 

img_4075.JPG

A vendégek többsége meg szokott lepődni azon, hogy miért nincs telt ház a jó hír után, illetve miért nem kap asztalt, ha nincs tele az étterem? Ennek egyszerű oka van, egyelőre a konyha nem képes megfelelő színvonalon kiszolgálni annyi vendéget, ahányan fizikailag elférnének, így általában maximum félházig töltik fel a helyeket. Ennek oka részben az örökölt adottságoknak köszönhető, az étterem nem Pesti és csapata igényeire készült, hanem eredetileg a Bruno&Brunónak adott otthont. Az pedig teljesen jogos, és a vendégek érdekeit védő intézkedés, hogy csak annyi embert fogadnak, amennyivel meg tudnak birkózni. A szerencsés bejutók (vagy időben foglalók) viszont nagyon jó járnak!

img_4072.JPG

Egy rövid ebédmenü nyilván soha nem alkalmas arra, hogy egy séf megmutassa a tudását, inkább arra jó, hogy az ember - látszólag - kipipáljon egy helyet: jártam ott, megvolt. Persze arra alkalmas lehet, hogy felkeltse az érdeklődést. Én a biztonság kedvéért szinte a teljes étlapot végigkóstoltam:

Az előtelek: egyből az egyik legnagyobb kedvencem nyitja az étlapot, a 'répa, retek, mogyoró' elég pontosan leírja, hogy mire is számíthatunk, miközben nyilván pont a lényeg nem derülhet ki a névből: az, hogy mennyire friss, izgalmas, különleges, de mégis egészen ismerősnek tűnő fogásról van szó, ami szerintem a séf ars poeticája is lehetne egyben. Kötelezően ajánlott!
Szintén kiváló a borjútatár, mustármaggal és marinált zöldségekkel, szintén üde, megfelelően savas, persze késsel vagdosott hússal, kiegyensúlyozott ízekkel.
A levesek is hozzák a stílus lényegét, épp annyira egzotikusak, hogy felkeltsék a figyelmet, aztán jól is bánnak ezzel a reflektorfénnyel. Csicsókaerőleves borjúhúskockákkal és gesztenyével, illetve miszós sütőtökleves. Kicsit őszies hangulatról árulkodnak, de nem is csoda, ha csúszik még az új, tavaszias étlap, ha épp felfordult az egész világ. És legelsőként egy amuse bouche, uborkasaláta ízek különböző textúrákkal.

A szent Jakab kagylós főételt majd csak legközelebb kóstolom, ezúttal a sólettel tálalt tőkehalra került sor és a paprikás krumplira. Az étlapon pár helyen szerepel idézőjel, de ahol nincs, ott is érdemes felkészülni a megszokottól eltérő élményekre, Pesti István nem abban találja meg a szépséget (szerencsére), hogy reprodukálja a hagyományos recepteket, hanem azok ízeinek felhasználásával bátran valami egészen újat épít. [Remélem nem marad el ezzel kapcsolatban sem az a komment, hogy márpedig akkor azt tilos úgy hívni, illetve a 'jancsi néninél kistarcsán 600-ért egy egész vödör sóletet kapok'!] A sólet valójában omlós, ízes, konfitált bab, rajta kiváló tőkehal, emlékezetes tétel, de a 'paprikás krumpli' mindent visz: a bébitintahal talán viszonylag kevés menzán volt eddig kötelező alkotóelem ennek az ételnek, de nem csodálkoznék, ha mostantól a bográcsos verziókba is bekerülnének, annyira jó. Az egzotikumot ezúttal a napon érlelt paradicsom és a kifejezetten csípős olasz ndjua(kolbász) szolgáltatja még, miközben együtt az egész mégis hozza egy igazán profi paprikás krumpli minden előnyét. Ja, a konfitált krumplikról meg ne feledkezzek! Emblematikus fogás lesz ez is, akárki meglássa.

Na és a két desszert: a túrós palacsinta, amit már korábban is kóstoltam nyáron, és a mákos nudli! Előbbi kapor-, utóbbi szilvafagyival, mindkettő automatikusan felébreszti a vágyat az újabb és újabb visszatérésre!

És a konklúzió? Ha nem érted mire kapott Michelin-csillagot a Tanti, meg kell kóstolnod! Ha érted, akkor annál inkább! Nagy gratuláció még egyszer Pesti Istvánnak és csapatának, modern, magyar gasztronómiát csinálnak, olyat, ami nemzetközi színvonalon is értelmezhető, büszkék lehetünk rájuk!

Az étterem weboldala és facebook-oldala.

A csillag értelmezése és a Michelin-csillaggal kapcsolatos leggyakoribb tévedések. Holnaptól olasz és francia riviéra, komoly trófeákkal!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr937299593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sumo · http://sumo.4242.hu 2015.03.27. 10:03:51

Gratulálok! Szép ételek.
Mándy Attila (dné)

A fickó 2015.03.27. 22:12:08

A modern magyar gasztronómiának megfelelően, mostantól elengedhetetlen tartozéka a bébi tintahal és a ndjua a paprikás krumplinak. :D
Amúgy tényleg nagyon szép tányérok, előbb utóbb meg kell kóstolnom. Mi az a zöld morzsa a nudlin? A feketét azt sejtem. :) Valami pisztáciás, vagy zöldfűszeres cucc? A fagyi meg úgy látom kötelező gyakorlat mostanság.

Erről jut eszembe … párbeszéd. :)

- Fagyi legyen a nudlihoz?
- Fagyi?
- Ja, legalább pörög a Pacojet.
- Lehetne mondjuk szilva.
- Az most nem szezonális.
- Úgy is le kell fagyasztani.
- Ok, de akkor már a túrós palihoz is kellene valamilyen, nem?
- De, esetleg kapor?
- Naná, vinne bele egy kis kapros-túros lepény fílinget.
- Mihez adhatnánk még fagyit?
- Viccelsz mindenhez ...

Még jó, hogy szeretem a fagyit. ;)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.03.28. 20:09:15

A Tantit már én is szeretném kipróbálni valamikor.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.03.30. 15:51:18

@A fickó: pisztácia! a fagyi eléggé kötelező és ez jól is van így szerintem is :)

MintaMókus 2015.04.14. 07:29:08

András, meglep, hogy közel három héttel a cikk élesedése után még senki sem fordított figyelmet arra, hogy néha a szegény éhező újságírónak is lehetnek igényei. Hát íme:
A sólet az nem így készül és nem is így néz ki. Persze a "kreálmánnyal" kapcsolatban semmi kifogásom, biztos finom a maga módján, de akkor már ne hívjuk sóletnek. Nem beszélve arról a mennyiségről! A jancsi néninél kistarcsán 600-ért egy egész vödörrel kapok!
(remélem sikerült megadnom a napi boldogsághormon starter kitet ;) :D )

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.04.14. 08:52:49

Hát igen, a sólet nem is ilyen edényben van, hanem konzervben :D

Amúgy egyszer főztem én is, de persze sütés nélkülit, szóval nem is sólet volt, de a hozzávalók azért stimmeltek :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.04.14. 08:55:39

@enpera: féltél, hogy megolvad a konzervdoboz a kemencében? :)
süti beállítások módosítása