Szarvasgombavadászat és piac Franciaországban - képriport
2015. január 26. írta: világevő

Szarvasgombavadászat és piac Franciaországban - képriport

Éppen az egyik legfinomabb szarvasgomba, a tuber melanosporum szezonja van. Ennek örömére részt is vettem egy kutyás vadászaton és elmentem egy piacra.

img_0393.JPG

Lyonról mostanában elég sok szó esik, ami indokolt is, tényleg egy fantasztikus gasztrováros, az egyik legjobb [korábbi cikkeim Lyonról], de azért van a környékén is sok érdekesség és főleg finomság. Például a Drome régió provanszi részén (La Drome Provencal), ahova el is néztem a Bocuse d'Or előtt, hogy megkóstoljak pár dolgot. Az egyik ilyen természetesen a szarvasgomba, ha már éppen itt a szezon.

img_0463.JPG

 

Van pár farm, ahol be lehet kapcsolódni a szarvasgombavadászatba, ami a nevéhez képest elég veszélytelen, bár rettentő hideg volt és viharos szél, főleg úgy, hogy valami megmagyarázhatatlan optimizmustól vezérelve nem hoztam magammal kabátot a túrára.

img_0294.JPG

A főszereplő Elise, bocs, Hélice az egész vadászat pedig meglepően egyszerű és gyors. A kiképzett kutya hihetetlen hatékonysággal találta meg a földfelszín alatt 10-15 centivel rejtőzködő szarvasgombákat, még az a rendszer is jól működik, hogy a még éretleneket nem "szüretelik" le, ugyanis azoknak még nincs szaga, tehát meg se találják.

És még pár kép a vadászatról:

Egy kisvárosban, Saint-Paul-Trois-Chateaux-ban vasárnaponként tartják a szarvasgombapiacot, csak friss, ellenőrzött termékeket szabad prezentálni.

Komoly az érdeklődés, és persze nem csak vásárolni lehet, hanem kóstolni is. A régió olasz bevándorlóitól tanult ételt készítenek, csak épp nem raviolinak hívják, hanem 'valódi helyi ételként' raviole-nak. És persze belereszelnek egy komoly adag szarvasgombát, mellé pedig jár még egy pohár helyi fehérbor is, viognier-ből.

Aztán a vacsora egy komplett szarvasgombamenü volt, az előételtől a főételeken át a desszertig, de erről majd máskor.

Holnap kezdődik a Bocus d'Or Lyonban, élő, videóközvetítést is tervezek, ha engedi a technika, de az biztos, hogy folyamatos lesz a tudósítás, képekkel, szöveggel. [Ilyen volt 2013-ban.]

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr807109243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vakablak 2015.01.27. 01:22:40

Tudnál-e esetleg címet vagy koordinátát mondani, hogy melyik ültetvényen lehet ilyen kötetlenül részt venni keresésen? Előre is köszönöm!

ebella 2015.01.27. 07:35:05

A szarvasgomba íze szörnyű. Csak azért drága, mert ritka. Persze ízlések és pofonok, de én nem fizetnék érte még annyit sem, mint a termesztett csipekéért. Annak a mezei változata egyébként mennyei.
süti beállítások módosítása