Öt kihagyhatatlan osztrák étterem - ha komolyan gondolod az evést
2015. január 07. írta: világevő

Öt kihagyhatatlan osztrák étterem - ha komolyan gondolod az evést

Bár az osztrák konyha elsőre nem hangzik túl érdekes hívószónak, összeségében mégis nagyon jó szívvel tudom ajánlani az osztrák éttermeket, ugyanis nagyon profik, kiegyensúlyozottak, megbízhatók, magas az átlagszínvonal és ráadásul vannak köztük kihagyhatatlanok is. És nem csak a drága mezőnyből. Ezeket szedtem össze.

 osztraktop5.jpg

Fotók az éttermek weboldaláról.

A mindenki által ismerteket (például Plachutta és Figlmüller) nem vettem fel a listámra, ugyan korrekt helyek, érdemes egyszer elmenni, de a Tafelspitz, illetve a bécsi szelet megkóstolásán túl azért vannak még komoly gasztroélmények Ausztriában. Nagyon komolyak is.

obauer-teller_2.jpg

Obauer (Salzburg közelében)
Évekkel ezelőtt lettem beléjük 'szerelmes', a testvérpár által üzemeltetett kis hotel és a kapcsolódó étterem egészen lenyűgöző színvonalú, tökéletesen példája a szezonális és regionális csúcsétteremnek. Művészi kreativitás és precíz technológiai tudás, kiváló alapanyagokkal kombinálva, vadhúsok, pisztrángos rétes, és rengeteg egyéb különleges étel fine dining színvonalon. Ebdémenü kifejezetten kedvező áron van, de azért a degusztációs vacsoramenüben mutatkozik meg az igazi zsenialitásuk. És a reggelijük is hibátlan! A faluban található várban rendezett ragadozómadárshow is kifejezetten szórakoztató, akár családi programnak is tökéletes!
Az étterem weboldala

landhaus_head.jpg

Landhaus Bacher
A hely, ahol az anyósviccek értelmüket vesztik. Párhuzamosan kétféle igényt is kielégít a gyönyörű, Bécstől csak egy órányira található Wachau borvidék legjobb étterme, ahol Lisl-Wagner Bacher képviseli a hagyományosabb, rusztikusabb konyhát, veje, Thomas Dorfer pedig az újító, a modern konyhát. Mindkettő fantasztikus, és persze akár keverni is szabad fogásonként. Az étteremhez vendégház is tartozik, ami már csak a fantasztikus reggeli miatt is kötelező, na meg így bátran lehet kóstolgatni a helyi nagyon komoly borokat a vacsorához. És kötelező program a régió bejárása a Duna-parton.
Az étterem weboldala

steiereck.jpg

Steirereck
Világviszonylatban is egészen különleges étterem, talán a legkedvezőbb - és közben tökéletes élményt adó- lehetőség arra, hogy belekóstoljunk a 2 Michelin-csillagos világba, különösen az ebédmenü ajánlott erre. Rengeteg saját termesztésű zöldséggel dolgoznak, amikben az a különleges, hogy nem különlegesek. Az egzotikum helyett inkább az ismeretlen helyi fajtákat részesítik előnyben, művészi színvonalon tálalnak és tökéletes a szerviz (a séf felesége gondoskodik a rendről). A lenyűgöző kenyér- és sajtkocsi külön-külön is megérne egy látogatást!
És az egyszerűbb ételek rajongóinak (bécsi szelet, szalontüdő), na meg reggelizésre nagyon ajánlott a hihetetlen sajtválasztékot kínáló kistestvér
Az étterem weboldala

IMG_1480.JPG

Ikarus
Sokan írtak már a salzburgi excentrikus Red Bull milliárdos különleges étterméről, ami egy üveg-acél hangárban kapott helyet. Azért gyorsan a lényeg: havonta más vendégséf menüjét főzik, így bele lehet kóstolni pár óra autózás (vagy még inkább vonatozás!) árán akár a világ túlsó felének nagy menüsoraiba is. Most például az egyik perui kedvencem, Virgilio Martinez menüje fut, de itt kóstoltam a legmenőbb mexikóit, vagy a chicagói molekuláris fenegyerek, Grant Achatz menüjét is. Egészen különleges környezet és élmény, aki épp nem ér rá Limába, Oslóba, Sydney-be, Fokvárosba utazni, érdemes megfontolni!
Az étterem weboldala

jospeh.jpg

Joseph Genuss
Teljesen más irány, mint a fentiek, nem is fine dining, hanem egy bisztró, pékséggel és cukrászdával kombinálva. Egyszerű, de nagyon finom és kreatív ételek nagyon jó minőségű, többségében bio, vagy legalábbis biojellegű alapanyagokból. Szerethető környezetben lehet enni egy finom ebédet, és a végén még érdemes azért venni egy-két jó kenyeret elvitelre, de a cukrásztermékeik is nagyon izgalmasak és profik (bár nekem túl édesek sajnos, kivéve a Meyer citromból készült tarte, mert az hihetetlenül finom volt). Gyors ebédre nagyon jó megoldás!
Az étterem weboldala

Plusz még egy tipp, ami kettő, de egyik sem étterem: a Naschmarkton kötelező egy jó roast beef tál (barnakenyérrel és egy pohár jó fehérborral) az Urbanek, és - már három helyszínen - Bécsben és Graz-ban az Eis Greissler fantasztikus fagyija!

Ér még szavazni itt rám egyet, hogy Indiáról is írjak! Hamarosan egy brutál párizsi nap következik, 2 csillag evédre, 3 vacsorára, aztán pedig a nagy kedvenc Lyon és a Bocuse d'Or, persze közvetítek a versenyről idén is!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr466944727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajosforras 2015.01.08. 08:24:29

Hadd tűzzek ide egy másikat gyorsan: I Ragazzi, Bécs, Burggasse 6-8.
Nagyon olasz Bécs közepén. Kétszer voltam ott, eddig nem hibáztak.

www.iragazzi.at

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.01.10. 10:02:28

@Alfréd76: az is jó, kicsit néha ingadozó, az én top5-ömbe nem fér be. (de például kimaradt Silvio Nickol is, aki pedig zseniális a Palais Coburgban, vagy a Mraz&Sohn, Kim Kocht...)
süti beállítások módosítása