Nyúl úr büféje és egy kicsit sem trendi, furcsa eredetű street food
2014. augusztus 02. írta: világevő

Nyúl úr büféje és egy kicsit sem trendi, furcsa eredetű street food

Nyúl úr kedvence sok-sok évig kötelező rendelés volt minden szentesi meccs után. Szentes eleve nagyon jó atmoszférájú hely, a helyi vízilabdások talán az egyik legjobb fej brigád az országban (na jó, az egriek és még pár város azért holtversenyben van velük!), a tavaszi-nyári-őszi szezonban sátortető nélküli uszoda kiváló strandként is működött (bajnoki meccseken is, nem csak a legendás Sas-tornán, ami még mindig létezik, augusztus közepén lesz!) Elég rejtélyes a Wimpy magyarországi térhódítása, de még a származása is.

wimpy_by_fourpanelhero-d3vkf07.jpg

Mivel Budapesten soha nem találkoztam még vele, mindig is valami vidéki különcségnek tartottam a wimpy-t, sőt, azt gondoltam, hogy alapvetően az Alföldön számít helyi specialitásnak. Aztán a Világevő Facebook-oldalon rákérdeztem, és kiderült, hogy sokkal nagyobb a penetrációja, mint gondoltam, sőt, ma is él és virul: rengeteg helyen ott van a büfék kínálatában. Persze léteznek különböző verziók belőle (annyira azért nem szofisztikált étel, hogy ezek valamilyen regionális vagy szezonális alapanyagra lennének visszavezethetők :), de alapvetően nagyjából egy felturbózott hot dogról van szó, ahol a szokásos kifúrás helyett szendvicsszerűen kerül be az óriásikiflibe a virsli és pár extra, salátalevél és egyéb friss zöldségek, na és az elmaradhatatlan reszelt sajt.

A kedvencem, hogy például a százhalombattai 'Vérhas'-nak becézett büfében jelenleg is elérhető, illetve Kata sztorija az első találkozásról:
Screen Shot 2014-08-02 at 12.46.37.png Érdekes, hogy a google képkeresővel konkrétan egy darab wimpy képet sikerült találnom magyar oldalakról, azaz feltehetően ez az egyik legkevésbé trendi street food, kajafotózási mánia ide vagy oda. A kép egyébként a Limara péksége oldaláról származik, ahol komplett recept is van a speciális, egyenes óriáskifli megsütéséhez:

wimpy.JPG

Próbáltam kinyomozni, hogy honnan eredhet a név. A leggyanúsabb az, hogy egyszerűen egy brit eredetű gyorsétteremlánc nevét vették át. Volt már ilyesmire példa itthon, hogy valaki látott egy szórólapot, rajta a céglogóval és egy gazdagon körített hotdoggal, és már be is vonult a termék a hazai büfések repertoárjába. (A dolgot még valószínűbbé teszi, hogy volt/van a Wimpy repertoárjában például virslivel kombinált hamburger is.) [Ha valaki tud erről a témáról valamit, nagyon kíváncsian várom kommentben/levélben, Facebookon!]
A brit lánc egyébként a 30-as években indult [egyes források Chicagóba teszik az indulást, de ez eléggé tévesnek tűnik, már csak a név jelentése miatt is], a nevét egy Popeye-szereplőről, J. Wellington Wimpy-ről kapta. Szegény a képregény formátumban még jelentős, később, a rajzfilmekben már csak mellékszereplő volt. Ebből a részletben épp hamburgert is rendel, a balhé nem marad el:

Eleinte csak Londonban, a hetvenes években viszont már világszerte terjedtek, addigra 23 országban összesen több, mint 1000 Wimpy működött! Aztán, eleinte a McDonald's, később a Burger King térhódításával szép lassan elkezdtek kiszorulni a piacról, de néhány példány még mindig működik, például Kairóban is van egy, és Indiában is van néhány. Tudomásom szerint Magyarországon soha nem volt jelen a cég. 

Maga a szó egyébként azt is jelenti, hogy félénk, mamlasz, tehetetlen, vagy éppen nyúl, utóbbi leginkább azért vicces, mert számomra a wimpy elválaszthatatlanul a szentesi meccsekkel és ott Nyúl úr büféjével fonódott össze. Itt ráadásul volt egy Nyúl úr kedvence nevű tétel is, ami az amúgy is luxy hot dogot jelentő wimpy még luxibb változata, nyilván az igazi gourmet-k csak ilyet rendeltek. Mivel - fájó módon - a Larousse enciklopédia (még?) nem tartalmazza ezt az ételt, a legilletékesebbet, magát Nyúl urat kerestem meg, azaz Bertók Gyulát, szentesi ex-vízilabdást.

Íme a válaszlevele (vigyázat, 18+!):

"Hello Jokó! A Nyúl Büfé kapcsán már egyszer-kétszer elsütöttem, hogy bevonultam a culinary art history-be, de úgy látom a helyzet fokozódik, pedig a büfét már '98-ban eladtam.
Szóval, persze tudok infókat adni. Bajomi Gyuri (Amatőr Sas) színművészünk szerint a keresztben félbevágott és hosszában mélyen bemetszett, forró és sikamlós, de egyben ropogósan friss, a benne szépen elhelyezett felvágottat és üde zöldségeket finoman, lágyan de mégis határozottan átölelő szendvics nevét, az ugyancsak a Nyúl úr kedvenceként elhíresült női intim testrészre utaló szimbolikus hasonlóság ihlette. A kevésbé buja ám annál valóságosabb sztori, hogy mint önző büfés, megengedhettem magamnak, hogy a nehéz műszakok után a barátaim asztalához ülve - míg azok a szokványos szelet kenyéren árválkodó némi sonkával és még kevesebb sajttal megszórt szendvicsen rágódtak - elfogyaszthattam a számomra készített, minden duplán bele wimpymet."

A levél még folytatódik, a helyzet fokozódik, még hozzá egy kultúrtörténeti szenzációval, Nyúl úr elárulta a Nyúl úr kedvence, azaz az extra wimpy receptjét is! 

"A recept pedig az alábbi volt: Egy félbevágott bagett hosszában felvágva. Az egyik oldalán vajjal, a másik oldalán magyaros krémmel megkenve. A közepén sonka szeletekkel beborítva, melynek tetejére a raktárban létező valamennyi friss zöldség helyeztük, így hagymát, paradicsomot, uborkát, paprikát és mindezt olyan bőséggel, hogy amikor a mustárt, majonézt és ketchupot is rázúdítottuk, komoly nehézséggel járt a szenyó két oldalának összehajtása.
A magyaros krémet saját magam készítettem egy örökölt recept alapján. A krémhez ledaráltunk füstölt szalonnát, fokhagymás felvágottat, csemege uborkát és ehhez adtam paprika krémet és mustárt majd az egészet jól összekevertük."

És végül még az is kiderül, hogy hogyan tört magának utat ez a recept a nagyközönség felé néhány évtizeddel ezelőtt!

"Ahogy telt-múlt az idő, öregedtem és kezdtem nagyobb érzékenységet mutatni az emberi igények és azok kielégítetlensége miatti hiányérzetek iránt, felvettem az étlapra ezt az étket is, mely immár 25 éves karriert futott be. A strandon üldögélve még ma is hallom, hogy valamely ifjú titán a " Nyúl Büféből" az égre kiáltja " kész a nyúl úr kedvence!" vagy rövidebben " kész van a nyúl!". Ilyenkor csendesen megjegyzem, az bizony teljesen..."

Nyúl úr pedig nem csak kész van, de édesbúsan mereng vissza a múltba, régen ugye minden jobb volt...

"Egyébként, mint annyi más a Nyúl úr kedvence sem az igazi már, kicsit mindenből kevesebb van rajta, kicsit mindennek szerényebb az íze...vagy csak én lettem egy vén marha.:))))) Remélem segítettem, Jokó!! Azt egyébként nem halottam, hogy a Nyúl Büfén kívül árultak volna máshol is ilyen nevű szendvicset, de természetesen megérdemelném!! :)
Remélem jól vagy! Sas Torna 2014.08.15-17., gyere le és kóstold meg, vagy igyunk egy sört!
Üdv.Nyúl"

Pont ma jött ki egy ismerősömék által készített vízilabdás szuper lassított felvételes videója, érdemes megnézni:

Aki pedig a mindent megszépítő brutális éhségről olvasni, ami egy vízilabda edzés alatt kialakul, ezt mindenképpen olvassa el!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr566567701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.08.03. 15:21:36

Még lehet valahol Wimpy-t kapni? A 90-es kultkajája az ország keleti részén (Debrecen, Hajdúszoboszló).

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.08.03. 17:17:07

Valaha még a hűtőipar is gyártott wimpyt. Ha jól emlékszem félbevágott bucira hasonlító tésztában inkább krémes-ragus töltelék volt, mintsem virsli. (akkoriban a virslihez munkásmozgalmi családba kellett születni) Soha nem kóstoltam, mert a velős volt a leggyakoribb. Meg a szalontüdős.
süti beállítások módosítása