Baszkföldi gasztrokalandok, 2. rész: a világ legjobb grillbüféje
2014. július 21. írta: világevő

Baszkföldi gasztrokalandok, 2. rész: a világ legjobb grillbüféje

[Az első rész a pintxókról itt]
Baszkföld gasztronómiailag egyértelműen a világ legfontosabb regiói közé tartozik, jelentőségében ott van Japán, Franciaország, Peru között a világ élvonalában. Nem véletlen, hogy itt még egy falusi - kis túlzással - grillbüfé is képes Michelin-csillagos színvonalra, az Etxebarri menüje lenyűgözően egyszerű, miközben nagyon durva gasztroélmény.

IMG_0178.JPG

A környék is nagyon szép, Atxondo településnek még másfélezer lakosa sincs, tényleg teljesen minimál kis falu, viszont a közvetlen közlében hatalmas hegy magasodik, innen is kapta a nevét, ami kábé annyit jelent, hogy sziklamelléki.

Ahogy a falu, az étterem neve sincs túlbonyolítva, Asador Etxebarri (ejtsd: ászádor ecsebári) annyit tesz: új grillház. És tényleg az, bár új csak 1990-ben volt, de az egész menü a különleges grillezésre épül. A séf, Victor Arguinzoniz saját fejlesztésű, fatüzelésű grilljére, ahol az egyes grillrácsok magasság fokozatmentesen állítható, így a legváltozatosabb alapanyagok elkészítésére is alkalmas. A fából kora reggeltől készítik a szenet két 600 fok feletti kemencében, onnan kerül a grillre.

És a grillen készöl szinte minden, és nyilván a grillbüfé egy kicsit túlzás volt, hiszen azokban elég ritkán van egyrészt tasting menü és nagyon komoly borlap, másrészt ennyire kifinomult és változatos kínálat. Lehet az étlapról is válogatni, de sokkal izgalmasabb természetesen itt is a kóstolómenü, már a kis ízelítők is lehengerlően jók egytől-egyig, nagyjából egyszerre érkezik az asztalra: csirkés krokett, makkal táplált sertésből chorizo, sós szardella paradicsomos pirítóson, bivalymozzarella, egy kis gombás ropogtatnivaló és a csúcs: kecskevaj fekete sóval:

Utána előételek, egy kis adag percebes (erről a bizarrnak tűnő élőlényről írtam részletesebben is itt), amit osztriga helyett kértünk, majd palamos-i királyrák (gambas), bébi poli tintával, vargánya padlizsánnal, borotvahal és fehér tonhal, éppencsak körbesütve, belül szinte nyersen, amit nagyon kevés helyen tudnak rendesen elkészíteni, minden káprázatos, enyhén füstös íz, egyszerű, markáns, szerethető.

És ez még mind semmi a hely legfontosabb ételéhez, a chuletához (ejtsd: csuleta) képest! A marhasteak minden csodálatos tulajdonságát egyesíti, hihetetlenül szaftos, ízes, kívülről erősen kérgesített, belül szinte teljesen nyers, hatalmas hússzelet, minden egyes falat óriási élmény!

 Tényleg egészen elképesztő a hús, de még nagyobb meglepetés, hogy még a desszertekben is tudják tartani a szintet, tovább folytatódik az egyszerű, de mégis fantasztikus ételek sora: tejfagyi céklalével (a cékla érezhetően füstös, feltehetően grillezték előtte) és egy piskótaszelet kétféle áfonyával, nyers és éppen csak főtt, mindkettő zseniális, ahogy nagyon jó a mignardise is, a kávéhoz felszolgált aprósütemény és a fehércsoki bonbon málnatöltelékkel:

Aki Baszkföldön jár, semmiképp se hagyja ki, életre szóló élmény!

Asador Etxebarri (weboldala), Bilbaóhoz van a legközelebb, Donostia/San Sebastiantól kb. 1 óra autóval.

[További baszkföldi gasztrokalandok itt, a híres pintxókról rengeteg fotó és bevezetés itt.] És jönnek még baszk kalandok bőségesen, például sikerült interjút készítenem az új baszk konyha alapítójával, a 3 Michelin-csillagos legendával, Juan Mari Arzakkal, és még végigettem pár másik nagyon komoly menüt is.
Ha élőben is követnéd a gasztrokalandjaimat, instagramon megteheted!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr16529411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janper 2014.07.22. 18:34:04

Baszkfold tenyleg fantasztikus, szerintem a jo hire ellenere is alulertekeltnek mondhato minden szempontbol. Csodalatos gasztronomia, gyonyoru kisvarosok, elkepesztoen szep termeszet.

fynndafrail 2014.07.22. 20:14:13

Szeretnék már egy olyan blogot látni -- legyen a témája bármi is, -- ahol egy bejegyzésben tíznél kevesebb szuperlatívuszt kellene elviselni. Már undorom van attól, hogy minden "fantasztikus", "elképesztő", "nagyon durva" és "brutális".

Punxsutawney Mormota 2014.07.22. 22:29:14

@világevő: Tényleg nem kötekedésből jegyzem meg, de @fynndafrail kollégának van némi igaza. A kevesebb, néha több. Értem én, hogy ha az ember egy jót és különlegeset eszik, akkor megremeg a Föld és sírnak az angyalok, de némi objektivitás jól jönne.

Mindezeket félretéve viszont jó kis hely lehet. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.07.22. 23:03:36

@Punxsutawney Mormota: :) viszont ez tényleg iszonyú jó hely. Aki meg rettentő érzékeny a szuperlatívuszokra, csakis önkínzásból kattinthat rá egy ilyen című blogposztra, nem?

Alfréd76 2014.07.25. 17:38:41

Engem is idegesítene ez a sok "világ legjobb", meg "tökéletes", meg "elképesztő" jelző, de a feleségem is pont így tud lelkesedni, szóval megszoktam az elmúlt kilenc évben:)

Aztán amikor éppen a világ legjobb fagyiját eszi, és emlékeztetem a két héttel ezelőtti világ legjobb fagyijára, akkor meg én vagyok a világ legidegesítőbb pasija:)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.07.28. 20:28:08

@Alfréd76: :D mondjuk én azért eléggé igyekszem tényleg megkeresni a legjobb dolgokat, Baszkföld meg is érdemli a szuperlatívuszokat, arról nem tehetek, hogy el vannak koptatva.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2014.08.04. 11:59:43

Világevő, osztom a lelkesedést, és a szuperlatívuszokat, születésnapra kaptam ott vacsorát. Csak sajnos este volt, s a környékből nem láttam semmit, visza kellene menni... S ha ajánlhatom Bilbaóban a Casa Rufo kétszemélyes chuletáját, semmi fakszni, kicsi só van rajta, maroknyi szalmakrumplival, csoda.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.04. 12:03:46

@kisrumpf: :) majd talán legközelebb, pedig az is nagyon jól hangzik, de már itthon. viszont ha nem is a baszkokhoz, de a katalánokhoz megyek egy hónap múlva újra.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2014.08.04. 12:17:24

No az sem kutya. Akkor maradok, olvaslak, most talaltam csak meg a blogot.

kkornel 2017.04.06. 22:08:08

Udv,
A cekla le csak siman nyers preselt cekla a tejfagyi van "fustolve" , az etterem amugy Axpehoz tartozik ahol kb 100 ember ha lakik, amigy korrekt cikk.
Udv K

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.04.07. 09:29:15

@kkornel: cékla:jogos, köszi!
Saját bevallásuk szerint ez a címük: San Juan Plaza, 1, 48291 Atxondo, Bizkaia, Spain, de simán lehet, hogy csak egy metropoliszhoz akarnak tartozni :) Maga a falucska valóban elég minimális.
süti beállítások módosítása