A kötelező nyári ital: Cold brew már Budapesten is!
2014. június 25. írta: világevő

A kötelező nyári ital: Cold brew már Budapesten is!

Londonban járva a múlt héten, meglepődtem, hogy mekkora divat, az idei nyár slágere a cold brew, amire nem tudok magyar szót, talán hideg főzet lehetne a neve, a lényege, hogy nem forró, hanem hideg (vagy szobahőmérsékletű) vízzel készül a kávé. Ha megfelelő kávéból és megfelelő módon csinálják, akkor fantasztikus lesz a végeredmény.

photo 1.JPG

A kép a Cirkuszban készült ma, egy Hario márkájú japán csepegtető, egy gyönyörű eszköz hideg főzet készítésére

Világszerte már jó két éve felütötte a fejét a cold brew divat, de mostanra látszik alaposan kicsúcsosodni: nincs az a szakállas, szűk nadrágos vendég, aki ne ilyet kérne a pultnál nyáron. Ez még önmagában persze nem lenne elég ok arra, hogy mi is ilyet akarjunk inni, akár szakáll nélkül is, viszont az a helyzet, hogy tényleg nagyon izgalmas és finom italról van szó, feltétlenül érdemes megkóstolni.
Hideg vízben más ízanyagok oldódnak ki a kávéból, eleve más kávét is érdemes használni, és ráadásul csak akkor van értelme, ha frissen őrölt kávéból készül. Általában simább, kevésbé savas (a 'rendes' kávé kihülésekor is keletkeznek savak), és nem árt neki egy-két jégkocka sem, ami a sima jégkockás espresso esetében felvizezi a kávét és leronthatja az élményt. 

photo 5.JPG

A jó hír az, hogy erre már Budapesten is van pár lehetőség, bár egyelőre a viszonylag kis kereslet miatt még nem mindenhol tartják a lenti helyek közül sem állandóan, de a lehetőség adott, a baristák meg örülni fognak, ha van kinek csinálni, szóval érdemes keresni, még hozzá a következő helyeken, mindhárom amúgy is ott van Budapest legjobb kávézói között, nyilván nem véletlen, hogy erre a trendre is hamar reagáltak:

Cirkusz: Egy másik kávés kedvenc, a cascara is gyakran elérhető.

My Little Melbourne: Csomagolva is van, három különböző kávéból!

Tamp&Pull (Váci út): Iwaki eszközzel készítve.

ZONA: Az utcában zajló munkálatok miatt mostanában csak este van nyitva. 

Az általános kávétoplistám fenti tagjairól részletesebben itt, ez meg itt a Cirkuszról, mert az a toplista írásakor még nem létezett.

Szerintem zseniális találmány, de azért kommentben remélem lesz, aki helyretesz a sznobizmusomért. Na meg micsoda ötlet már hideg vízben kávét főzni!?

A következő témáimból: London, Bologna, Málta és az autentikus magyar konyha. Az instán meg live, kövess!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr136415887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomuser1 2014.06.26. 11:31:20

már az aeropresstől is rosszul vok de ez...
gyógyfüveket évszázadok óta sokféleképp kivontaolják, ott a főzet eleve a legkevésbé kívánatos eljárás, mert tönkreteszi a hatóanyag nagy részét, szal ismerve a technológiákat, ezt a vizes áztatást kihagyom, megvárom míg a kávékultúra eljut a klasszikus alkoholos tunktúráig :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.06.26. 11:34:30

@Emmanuel Goldstein: :) bíztam benne, hogy rosszulétet okoz azoknál, akik nem kóstolják meg! :)

randomuser1 2014.06.26. 11:49:43

végülis, egy próbát megér, különben meg, gyakorlati tapasztalat híján nem tom annyira magabiztosan állítani hogy vízízű...

eßemfaßom meg áll 2014.06.26. 13:34:46

ez miben különbözik attól, hogyha egy pohár hideg vizbe beszórok pár kanál kv-t és hagyom ázni aztán leszűröm?

protézisesh 2014.06.26. 13:37:10

@Emmanuel Goldstein: szerintem ez is kávéízű, tehát brrr.....

A limonádé a nyári ital, csak ne lenne 8-900Ft egy félliteres pohárral, aminek min. 1/3-a jégkocka.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.06.26. 14:54:21

@eßemfaßom meg áll: ennél kicsit bonyolultabb az elkészítése, de alapvetően otthon is lehet ilyet.

@protézisesh: akkor töröljem a posztot, ha a limonádé a nyári ital? amúgy meg a limonádé azért drága, mert azon pl tud keresni a vendéglátós, van, amin kevésbé, vagy épp veszít. De persze limonádét se tilos otthon csinálni, ezt se.

protézisesh 2014.06.27. 10:38:20

@világevő: már vártam a "limonádét otthon is lehet csinálni" észrevételt, bár nem tőled. De azt hiszem te is tudod, hogy ha az ember kimegy a strandra/elmegy vacsorázni/bemegy a városba sétálni egyet/stb. akkor az otthon csinált limonádé távolról sem opció. Viszont gáznak érzem, hogy az 1200Ft-os "kézműves" hamburger mellé 890Ft-os limoádét igyak.

Tudom, nem a világevő hibája, de olyan jó lenne, ha a helyére kerülnének az ARÁNYOK ebben az országban. Hogy egy balatoni hekk papírtálcán, 2 szelet kenyérrel meg egy sörrel ne legyen drágább, mint KÉT ebédmenü egy rendes belvárosi étteremben. Hogy egy négyfős család ne fizessen többet a mekiben, mint egy vidéki étteremben megebédelve. Hogy egy limonádé ne kerüljön többe, mint egy megyeszékhely tetszőleges éttermének ebédmenüje. Folytassam? Szerintem érted, mire gondolok.

Ja, és a legérdekesebb: a Lajtától nyugatra az egyszerű éttermekben/pizzériákban fizetsz kb 2x annyit, mint itthon (és nem többet!), az alkalmazott 3-5x annyit keres, a helyiségbérlet 5-10x annyi, mégse sí-rí minden vendéglős, hogy nem tud megélni. Hogy van ez?

A hideg vízbe ázott kávéról meg a kotyogó kimosásakor a mosogatóban maradó cucc jut eszembe. Biztos nagyon hipszter, de sorry, nem az én világom.

randomuser1 2014.06.27. 10:51:11

@protézisesh: több tisztetet, a balatoni hekk az tájjjelegű hungarikum!
bécsben amúgy egy szelet pizza 5e, ez bőven az öccörannyi kategória.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.06.27. 13:39:00

@protézisesh: pedig szerintem egyszerű: nincs kényszer a szolgáltatás igénybe vételére. de ezen túlmenően: azt gondolom, hogy az ebédmenü irreálisan olcsó, nem csoda, hogy máson próbálnak keresni. és mindenhol a világon meg kell fizetni a lokációt, és rengeteg egyéb költséget, a mobilszolgáltatód se egyenletesen keres a szolgáltatásokon, pl az sms-en rengeteget, máson meg keveset vagy semmit se.
szóval ennél sokkal bonyolultabb az összkép, nem osztásokkal és szorzásokkal lesz tisztább a helyzet, de akkor is azt gondolom, hogy ha én egy terméket túl drágának tartok, akkor azt egyszerűen nem veszem meg, de nem fogom fel sértésként.
és véletlenül sem szeretnélek rábeszélni akkor a cold brew-ra, ha a szabad asszociációid jobban izgatnak, mint az, hogy milyen az íze, akkor nem neked való, ez nem is kérdés.

@Emmanuel Goldstein: azért 5 eurós pizzaszelet nem létezik, szerintem inkább 2.50-3.20, és utóbbi már a negyed pizza.

randomuser1 2014.06.27. 20:14:13

4óra, ember, ennyi ideig tart míg elkészül 1 adag!
hétfön reggel megrendelem, délutánra kész lesz...

protézisesh 2014.06.28. 08:48:22

@Emmanuel Goldstein: a hekket imadom, gyakorlatilag az egyetlen halétel, amit barmikor megeszek. Amerre en jartam ny-europaban, ott EGESZ és FINOM pizzakat hozott a picer 7,80-15,00 euro arsavban. 7,80EUR = 3000 Ft, ezeröt alatt itthon se nagyon akad pizza. Az en falumban meg csak ugy fustolnek a 2000-2500-as pizza-árak.

@világevő: persze, nem fognak kest a torkomhoz, hogy vegyek 800ert liminadet. De -pont te, vilaglatott ember - lathatnad, hogy a magyar "vendeglatas" 98%-a a "dragan szart" kategoriaba fer bele. Modortalan pincerek, hullamzoan szar minoseg, elmaradott etelek ocska alapanyagokbol, europai arakon. Es kozben minden vendeglatos sir, hogy nem tud megélni. A gasztroblogger reakcioja meg: "ha nem tetszik, ne vedd meg"

Köszi... :(

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.06.28. 19:35:45

@protézisesh: nem értek egyet, de leginkább a szemléletmód miatt: én a pozitív példák erősítésére, jutalmazására törekszem, abban látom a fejlődés zálogát. Panaszkodás épp elég van mindenhol, azt én nem erősítem, bocs.

Justin Seattle 2014.06.30. 12:35:25

A Barako kávéházban is van cold brew, azt ebből a fülöp szigeteki kávéjukból csinálják.

patika 2014.07.04. 23:47:18

A cold brew a nyár egyik legjobb találmánya...nem vizes lötty.Tóth Sanyiék félét kóstoltunk,ami kb 5 óra alatt csopogott le,garantaltan nem volt gyenge...a poszt megjelenése óta 3 helyen kértük de nem volt...

Mihaszna 2015.06.07. 09:05:23

Én Szegeden próbáltam a Hét Kávézóban, akik igazi úttörők a kávéztatásban, és meglepően kellemes csalódás volt, gyorsan kettőt is meg kellett innom belőle, mindenkinek ajánlom, aki nem egy tejszínhabos kappucsínóra vágyik 3 cukorral.

totmate 2015.06.07. 10:24:36

Én pont most készülök itthon csinálni egy ilyen csepegtetőset. Infúziós készlet be van szerezve, aeropress a közepe, és kólás üveg a teteje :D Én a Keletben ittam ilyet, meg a Mantrában mizudashiból. Mindkettő kiváló volt.

jj · http://sajtol.blog.hu 2015.06.07. 10:35:01

A Mantra úttörő Budapesten, Veres Pálné utca (-;

DonTintoretto 2015.06.07. 13:36:45

Érdekes a cold brew, szerintem egy próbát mindenképpen megér azoknak, akik szívesen áldoznak és tudnak áldozni arra, hogy új ízeket próbáljanak ki.

A Tamp&Pullban 2 vagy talán már 3 éve kóstoltuk, akkor még nagyon az elején voltak (a cold brew készítésnek), talán nem is egy külön italként kaptuk, csak mások mellé kóstolóként.
süti beállítások módosítása