A videó, amiben valaki nyer egy Michelin-csillagos vacsorát. Így írtok ti.
2014. május 27. írta: világevő

A videó, amiben valaki nyer egy Michelin-csillagos vacsorát. Így írtok ti.

Volt egy elég nagyszabású játék itt a Világevőn, a Gourmet Fesztivál, illetve az ott részt vevő éttermek felajánlásában elég komoly nyeremények várnak nyertesre. [Itt van a kiírás.]  

Egy ilyet azért betoltam előtte, hogy ne izguljak annyira: pho.JPG

És akkor itt vannak érdekes válaszok a beérkező rengetegből, végül nem akartam én eldönteni, hogy ki mit nyerjen, így csak a kilenc számomra legjobb, legérdekesebb, leghasznosabb 'megfejtést' választottam ki, a nevüket felírtam cetlikre és egy komoly phó leves elfogyasztása után megkértem La'i-t, hogy sorsolja ki a nyerteseket. Videó a poszt alján!

Néhány kép, amit beküldtetek illusztrációként:

A harmadik kérdés ez volt: "Miért fontos (neked/az országnak/Budapestnek) a Gourmet Fesztivál?"

Ezek pedig a válaszaitok közül néhány, érdemes elolvasni őket!

"- mert átlag-alatti emberként idén a párommal elhatároztuk,ha csúcsétterembe  nem is juthatunk el, legalább megnézzük élőben hogyan néznek ki ezek az ételköltemények,erre jelenleg ez az egyetlen lehetőségünk
- az élmény kreatívvá tesz,megpróbálunk az otthoni főzést színesítő ötleteket ellesni
- bízunk abban,hogy jó néhány használható tanácsot kapunk a séfektől
Ha pedig megnyernénk a két belépőt , az árából még kóstolni is tudnánk:-)"
"Sokan, amint meghallják a gourmet szót, végeláthatatlan megvetéssel és iróniával teli fecsegésbe kezdenek a felső tízezer kiváltságairól, noha itt jóval többről van szó. A világot mindig is a felfedezők, az újítók vitték előre. Akik kíváncsiak voltak, hogy a jelen adottságaival kísérletezve mit magyarázhatnak meg a világból vagy éppen mi az, ami újat létrehozhatnak belőle. A tudományok, művészetek, a sport mellett ugyanez érvényes a gasztronómiára. Szükségünk van arra, hogy az ezt legmagasabb szinten művelők, a legjobb séfek, cukrászok, borászok bemutassák nekünk a saját találmányaikat. A Gourmet Fesztiválon garanciát kapunk arra, hogy mindezt a legjobb minőségben kapjuk kézhez, miközben személyesen is találkozhatunk velük, és betekinthetünk az alkotás folyamatába. Az emberek ízlésének kifinomultabbá tételében óriási szerepe van egy ilyen fesztiválnak. Amellett, hogy vannak olyan ételek, amelyeket életünk végéig főzünk, az állandóságot képviselve, a konyhában is kell a változás, az újítás. Aki szeret enni, főzni, szereti a harmonikus vagy meglepő ízkombinációkat, annak nagyon nagy öröm, hogy egy helyen ilyen sok ember és étterem által inspirálódhat. Az eddig ismeretlen ételek, párosítások, textúrák bevitele a mindennapjainkba új távlatokat nyit meg az étkezés örömében.

Fontosnak tartom, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések széles körű támogatottságot élvezzenek és Budapest után az ország több régiójában is megjelenjenek és felkarolják az ottani gasztronómiai értékeket."

" Egykor világhírűnek tudtuk a konyhánk 
 -kicsit fájt,hogy a Pick-szalámi másoknak terem-
 mindent vitt mint autóskártyában a Porsche 
 a Vegeta a rántott hús és a rántás 
  volt négy Halászcsárda és öt zónaétterem
 mi Nyugatra délnek mentünk
"lakoszt-póló" rizses csoki Drazsen Petrovics
a Szabadság az asztalon sárgállott
nem titokban szemlesütve ünnepekkor a pult alatt
azóta lassan változik a mérce-
 a miből mennyi mekkora  adag
 már két-három-négy napig sem szabad istennek lenni
- harmad fizetés egy  csillagos menü-
így körülillatoljuk csak a "Gourmet"-t, 
mire tegyük fel  az egyetlen zsetont."

"Nekem azért fontos a fesztivál, mert jól érzem magam, amikor kint vagyok.
Elmosolyodom, amikor kedvesemmel együtt élvezzük egy Váncsa körmondat harmadik csavarját.
Elmerengek a poharam felett, mert az illatok régi kóstolók emlékét idézik.
Elmerülök az ízek kavalkádjában, amit egy-egy igazán fifikás fogás kínál.
Elmókázom az ismerősökkel, mert van az a néhány tíz „muslinca”, aki (velem együtt) minden boros rendezvényen ott kőröz a nyitott üvegek felett.
Annak ellenére jól érzem magam, hogy nem ez a tökéletes fesztivál: nekem túl nagy, túl harsány, túl vegyes.

Nem Budapestnek fontos a fesztivál, hanem a fesztiválnak fontos Budapest. Hiába él itt az ország ötöde, nem minden budapesti ugrik le Győrbe, Szemesre, Encsre, vagy Békéscsabára ebédelni, így bizony Mohamednek kell a hegyhez mennie. Megkockáztatom, még a Duna két partja is igen távol van egymástól, máskülönben miért kellett volna két BBisztró egy városba…

A Sziget fesztivál felküzdötte magát Európa bulitérképére, de ettől a magyar zene nem lett népszerűbb Európában.

Nem hiszek benne, hogy a Gourmet, vagy bármely más magyar gasztrofesztivál elő tudná mozdítani a magyar haute cuisine nemzetközi elismertségét (jóval inkább a sipkák és csillagok szaporodása). Az országnak inkább azért lehetne fontos a fesztivál, hogy a kíváncsi kétkedőknek bizonyítsa, nem áthatolhatatlan a szakadék a fine dining és az otthoni ebédlőasztal között; hogy sokan megtapasztalhassák, kellő kreativitással mi mindent lehet alkotni egy fűben felállított főzőlapon…"

"Nekem azért fontos, mert imádok enni. Jót!

Budapestnek, mert végre van egy használható, emberi körülmények között megrendezett csodás fesztiválja, aminek van egy értékteremtő funkciója is. Jó hely, jó emberek, csodás hírérték.

Az országnak jobb, mert több boldog ember fog rohangászni benne napokig, akik jófejek lesznek, mert tele van a hasuk finom ételekkel."

"A nagy múltra épülő magyar gasztronómia kissé kezdett lemaradni a világ reformálódó étkezési kultúrája mellett. A legmeghatározóbb konyhák, alapvetően egészségesebb alapokra épülnek(ázsiai, francia, északi típusúak, mediterrán), mint a mi sokszor zsíros, nem szétfőtt zöldségeket nélkülöző hagyományaink. Mindezektől függetlenül a magyar konyha JÓ, de egy kicsit újra kell gondolni, nem szakítva a hagyományokkal. A Gourmet fesztiválnak ezt tartom egyik fő hitvallásának. A másik szerintem igen hangsúlyozandó dolog, hogy ne csak jól, hanem jót(jóból), tehát jó alapanyagok felhasználásával. Van szürkemarhánk, mangalicánk, vadjaink, pisztrángunk és fogasunk is, bár utóbbival már csak elvétve lehet találkozni. Elkelne ezekből egy kevéssel több a magyar konyhákban."

"Nekem azért fontos a Gourmet Fesztivál, mert az emberek többsége azért eszik, hogy éljen, én meg azért élek, hogy egyek!"

"A harmadik kérdésre a rövid válaszom, hogy az ilyen kezdeményezések fejlesztik és  sarkallják a még jobb teljesítményre a magyar gasztronómiát. Azt mindenki látja, hogy egy ideje elkezdődött valami. A fővárosban fogalom lett a  street food, havonta nyílnak olyan helyek, ahol elfogadható áron ehetsz minőségi ételt. (az az én utópisztikus vízióm, hogy egyszer minden gyatra főzelékfaló bár helyén egy Leves bár lesz, vagy egy Finomító Kantin). Azt gondolom, hogy a magyar ember, amellett, hogy szeret panaszkodni, szeret a mainstream-hez csapódni, és most az a helyzet, hogy menő a gasztro. És ez jó, mert azóta, hogy Széll Tamásnak sikerült bejutni tavaly a Bocuse d'Or döntőjébe, hogy Michelin csillagot kapott az Onyx, a Costes, és persze a Borkonyha, mind a fogyasztókat, mind a vendéglátásban dolgozókat van ami inspirálhatja. Egyre több a gasztroblog, ha sok is köztük a semmitmondó, és másokat majmoló, de sok olyan is van, ami a hazai termelőket, alapanyagokat és piacokat népszerűsíti (személyes kedvencem Szatmári Feri). Én magam is egy olyan helyen vagyok cukrász, ahol folyamatosan megnyilvánul a kreativitás és a versenyszellem, (Déryné) és ahol nem a külső, hanem az alapanyag minősége az első. Fotót most hirtelen nem tudok mellékelni, de ha éppen van időd, a blogomon sokat találsz (igen, én is írok egyet)."

"A Gourmet fesztivál - és úgy egyáltalában, a minőségi hazai éttermek, bisztrók és rendezvények - jelentősége, sőt hatalmas felelőssége: más, gasztronómiai szempontból szerencsésebb, fejlettebb (nem csak gazdagabb!) országokhoz hasonlóan terjeszteni kell azt a nézőpontot, hogy a minőségi alapanyagokból, a részletekre is figyelve, kreatív, harmonikus, ráadásul nem is feltétlenül egészségtelen (agyonfűszerezett, -lisztezett, zsíros) módon elkészített étkek nem egy szűk elit kiváltsága, és nem is szabadna, hogy luxuscikknek számítsanak! Ezeket az ételeket bárki könnyen "megértheti", ha a szocializmus egyik alábecsült, de igen káros szomorú hagyatékát, a nehéz, csakis olcsóságra és a gyomor minél feszesebbre tömésére, laktatására törekvő konyhai hozzáállást maga mögé teszi. Nem kell ahhoz túldizájnolt, ezüst étkészletes, sokpincéres étterem, hogy az ember olyat egyen, ami könnyeket csal a szemébe... Én ezt személyesen a nagyon is megfizethető vietnámi éttermekben, minőségi bisztrókban, illetve tapasbárokban tapasztaltam legtöbbször Budapesten, illetve külföldön, és többük is szemfelnyitó élmény volt! (Külföldön mindig próbálok aktívan is magamra szedni minél több tudást, másfajta gasztronómiai szemléletet - a két csatolt képen például Barcelonában bátorodtunk meg a barátaimmal, és egy hajnali piacozást követően polipot, tintahalat, rákot és mindenféle zöldségből készült tapas-t készítettünk az egyik esti vacsorára, ahol az előző napokban kipróbált ételeket próbáltuk meg utánozni. Nagyon hasznos tapasztalat volt!)"

"A rendezvény számomra indokot szolgáltat kilépni egyet oldalra, és gyönyörködni az illatos ízekben, alkalmat ad feltöltődni kreativitással, és végre nem a rossz minőségű alapanyagokból és hozzávalókból készült ételek között kell lavíroznom. Belekóstolhatok a hétköznapi exkluzivitásba. Közhelyek és frázisok nélkül ehetek igazán finom ételeket. Az országnak miért jó? Ugyanezért :)"

"A Gourmet fesztivál szerepe több szempontból is fontos az ország számára. Leginkább az egyes magas minőségű alapanyagokat használó, folyamatosan a fejlődésre törekvő vendéglátóhelyek együttes megjelenésében kiemelkedő ez a rendezvény - az egymástól karnyújtásnyira elhelyezkedő honi gasztro-zarándokhelyek kivételes vonzerővel bírnak az arra fogékonyak számára. A logisztikai előnyök mellett az egyes nemzetek itthon kevéssé ismert ételeinek népszerűsítését is kiemelkedően lényegesnek tartom, mivel számos egzotikusnak mondható étel kóstolására nyílik lehetőség a rendezvény hétvégéjén. A Gourmet fesztivál másik fontos sarokköve a fesztivál jellegéből adódó spontán szakmai fórum, ahol a vendégek és a hazai, illetve a nemzetközi szakma irányadó személyei egy kötetlenebb, az információcserét az éttermek formális világánál jobban serkentő környezetben oszthatják meg egymással tapasztalataikat. Talán még ennél is fontosabb, hogy a vendéglátóhelyek képviselői a közös megjelenés mellett maguk is tapasztalatokat cserélhetnek egymás között, ezzel elősegítve nem csak saját intézményük, de a honi gasztronómia folyamatos fejlődését is."

"Nekem és feleségemnek azért fontos a Gourmet Fesztivál, mert szeretjük a jó éttermeket, de sajnos csak ritkán tudjuk megengedni magunknak, viszont ezen a fesztiválon a legjobbakkal találkozhatunk. Sajnos még egyszer sem tudtunk kimenni, betegség miatt vagy anyagi okokból. A Gourmet Fesztivál az országnak azért fontos, mert megmutatja a legjobbakat, akikről példát vehetnek a többiek, így remélhetőleg a gasztronómia általános színvonala is fejlődni fog."

"Érdemes belegondolni, mit is jelent az a hozzáadott érték, ami indokolja a fesztiválon szereplők részvételét: hosszú utat jártak be a séfek,mire elmondhatták magukról, hogy saját éttermük van, méghozzá nem is akármilyen. Mennyi munka, fegyelem, szorgalom, alázat és kreativitás szükségeltetik ahhoz a fogáshoz, amit mi jóízűen elfogyasztunk egy jeles napon, vagy egy egyszerű hétköznapon. Klasszikus ételek újragondolva, ami egyfajta hidat képez nagyszüleink és saját konyhánk között. A vendéglátás terén már évek óta érezhető ez az újító szellem, aminek köszönhetően egyre többen ragadnak maguk is fakanalat és lepik meg magukat és szeretteiket a máshol látottaktól ihletett saját fogásaikkal. Saját magam is járom ezt az utat, érdeklődve figyelem szülővárosomban, Debrecenben is az új helyeket, amelyek minőséget képviselnek. Sokat köszönhetek a fesztiválon résztvevő gasztrobloggerek tevékenységének is, akik egzotikus alapanyagokat mutatnak be és készítenek el érthető módon, így színesebbé téve mindennapi ételeimet és bátorítva a kísérletezéshez. Én mindezek hatását a nyelvtanuláshoz hasonlítanám: ha sok az input, minél többet hallunk valamilyen idegen nyelvet, annál inkább megszületik az igény saját gondolataink kifejezésére is. A gourmet ételek fogyasztása egyúttal a mértékletességre is megtanít, bár még gondolhatják néhányan úgy, hogy a kisebb adagok oka kizárólag a profitmaximalizálás lehet. Én úgy gondolom, hogy ezek a porciók ösztönzik az embert arra, hogy lassítsanak és élvezzék az életet. 

Bár szakmai rendezvény, jó lehetőséget teremt a fesztivál arra, hogy azok, akik hobbiszinten foglalkoznak a gasztronomiával is találkozhassanak a hús-vér emberekkel, akik inspirálóak. Egy ilyen rendezvény keretében jó eséllyel az is kedvet kap eme fogások kipróbálásához és a főzéshez, aki eddig még nem adott nekik esélyt."

Köszönöm szépen mindenkinek a játékot, bárki nyert volna, jó helyre került volna a nyeremény, gratulálok a nyerteseknek, és persze mindenkinek nagyon javaslom a Gourmet Fesztivál meglátogatását a hétvégén, már csak a fenti okok miatt is! A csütörtöki szalmai nap után természetesen itt a blogon lesz részletes, képes beszámoló az idei menüről!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr696208542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása