Ilyen durva grillbüfét még nem láttál: sertéspénisztől a békán át a kacsanyelvig minden
2014. május 14. írta: világevő

Ilyen durva grillbüfét még nem láttál: sertéspénisztől a békán át a kacsanyelvig minden

Vietnam - és azon belül főleg Hanoi - utcai kajáiról már írtam sokszor, elképesztő a választék és lenyűgöző a minőség. A sok phó leves, bún cha mellett az egyik legnagyobb élményem volt ez a grillbüfé, ahol óriási választékból lehet pár perc alatt összedobálni egy kis műanyagkosárba a rendelést, amit aztán részben magunknak grillezhetünk a színes műanyaghokedliken üldögélve.

IMG_7311.JPG

Hanoi egyik legnépszerűbb bevásárlóutcájában a Hang Bong 66-os szám alatt délután alaposan megváltozik a világ. Naplementéig sapkákat és kalapokat próbálnak a turistákra sózni, sötétedéskor viszont előkerül a faszenes grill és sok száz mininyárson a grillezni való finomságok. Közte rengeteg bizarr étel is, de sok-sok zöldség, gomba, hús, tengeri különlegesség és gyümölcs is sorakozik a pulton. A vevő csak összedobálgatja a szimpatikusnak tűnő alkatrészeket egy kosárkába aztán leadja a lánynak, aki szerencsés esetben hamar ki is utal egy ülőhelyet a járdán, 1 műanyaghokedli szolgál asztalként, a többi székként. 

 Ahogy az Hanoiban megszokott, óriási a tömeg, alig tudok odajutni a kis asztalkámhoz, ahol kb guggolópózban tudok csak ülni, annyira alacsony a hokedli, mozdulni sincs sok hely, nehogy a könyökömmel leverjem a szomszédos, hasonlóan ingatag kis grilljeit, az elég komoly dominóhatást válthatna ki, ha emiatt felpattannának a helyükről, az este folyamán az eleinte még a felszolgálóknak meghagyott járatokat is telepakolják, véges a 'terasz' mérete... Nem egyszerre jönnek a kiválasztott ételek, a többségüket előgrillezik a nagy benti grillen, aztán saját ízlésem szerint fejezhetem be a melót a saját grilllapon, így bent megkapja a jó kis faszenes ízt és illatot, de én döntök arról, hogy mennyire süljön át. Azt mondjuk azóta sem értem, hogy a benti grillező srácok, hogy tudok életben maradni abban a szörnyű füstben, ugyan próbálkoztak valami ventillátorrendszerrel az elszívással, de a kb trafiknyi helyiségben is botrányos állapotok vannak. AZ egyik vietnami kedvencem az, hogy mindenhez van egy kis 'saláta', friss zöldfűszerek, levelek, növények, itt is kapok. A kaja viszont nagyon jó, csupa friss alapanyag, roppanós zöldségekből és finom tengeri kajákból válogatta, főleg, úgy tűnik, hogy a káosz kicsit beszivárog a rendelés teljesítésére is, mert nem teljesen azokat kapom meg, amiket összeszedtem, de ez csak további kellemes meglepetésekkel gazdagítja a vacsorát. Nagyon ajánlom a helyet, izgalmas élmény, még akkor is, ha ez valójában nem is vietnami műfaj.
És ehhez még a sör is ízlik, pedig azt évente egyszer szoktam inni.

Fut még egy elég komoly játék nálam, és aki szívesen olvas, fontolja meg, hogy támogat, de nem engem, hanem a rákkutatást! Jönnek hamarosan a máltai és varsói gasztrokalandok is a blogra, aztán a héten Koppenhága és utána London az úticél.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr445849267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.05.15. 11:01:05

Azt hiszem, én nem vagyok elég bátor az utcai árusoknál vásárláshoz. Maradok az otthoni grillezésnél, ahhoz is jó a sör és a cider :)

virtualdog 2014.05.15. 13:30:26

Mi viszont felírtuk a cimborákkal az év végi utazáshoz a vietnami tervek közé, köszi! :D

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.05.15. 14:13:51

@Borbíró Andris: :) addig még következnek jók a témában itt a blogon, például a kapros hal!
süti beállítások módosítása