A hentes boldogtalan felesége?
2014. április 20. írta: világevő

A hentes boldogtalan felesége?

Izgatnak mindig a gasztrokönyvek, az meg főleg érdekes műfaj, ha valaki irodalommal kombinálja a kedvenc témámat. Ebben a posztban kivételesen semmi ehető nincs.

boldog_hentes_diszno_m_net.jpg

Véletlenül sem szeretnék hosszas elemzési fejtegetésekbe bocsátkozni, nem kell megijedni, ez a blog továbbra is az evés öröméről, a gasztronómiai élményekről  szól, nem az irodalomról. De Bíró Zsófia könyvében nagyon ügyesen valósítja meg az öröm (és sok egyéb érzet, érzelem) átadását, így tulajdonképpen egy folyamatos kajaorgia kellős közepén találjuk magunkat a A boldog hentes felesége olvasása közben, hol disznó-, hol tonhaltor, konyhai munka, betekintés a szakácskulisszák mögé, élvezetek a street foodtól a fine diningig, épp, mint nálam a Világevőn.

boldoghentes.jpg

Nagyon érdekes perspektívát választott az elbeszélő, miközben a cím - a tipográfia segítségével - azt sugallja, hogy a hentesről lesz szó, valójában - ugyan mindig a háttérben maradva, mindig csak reflektálva, passzívan - de a feleség itt a fő alak, aki mégsem hatalmasodik el a keserédes, vicces sztorik során, amik lazán egymásra épülve is olvashatók, de külön novellaként is kiválóan megállják a helyüket. A megfigyelő szemüvegén keresztül torzul a gasztronómia világa, de ettől csak még sokkal érdekesebbé válik, hiszen egyszerre van jelen a megszállott gasztroőrült, a lelkes szakmunkás, az ínyenc vendég és a gyakran finnyás, vagy akár kifejezetten távolságtartó szemlélődő. Végig finom érzékkel egyensúlyozik a könyv, bőven elég izgalmat nyújt annak is, aki csak a gasztronómiai tartalomért veszi a kezébe, de annak is, akit érdekel ugyan a téma, de első sorban könyvélményre vágyik, nem egy cupákos falatra. Mivel ez nem egy könyvkritika, ezért megtehetem, hogy gratulálok a szerzőnek, Bíró Zsófiának a könyvhöz, aki a boldog 'hentes' felesége, és magánéletében olyan gasztrocsodákban van része naponta, ami sokaknak egy egész életre is elég lenne. És külön öröm volt a szenzációs illusztrációkat látni, egyedi stílusban, a könyvhöz passzoló finomságú rajzok, Gilicze Gergő munkái, aki volt olyan kedves, és ehhez a poszthoz rendelkezésünkre is bocsátotta őket, így néhány közülük itt megfelelő felbontásban élvezhető .A többihez, na meg az olvasásélményhez pedig már a könyv kell! Nagyon ajánlom!

Bíró Zsófia: A boldog hentes felesége
Libri Kiadó
Illusztrálta: Gilicze Gergő (FB-oldala, Behance, innen például nagyon komolyak a jelvények, főleg a disznós!)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr696055508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása