Gerslirizottó a Borkonyha Michelin-csillagos séfjétől
2014. március 13. írta: világevő

Gerslirizottó a Borkonyha Michelin-csillagos séfjétől

Sárközi Ákos tegnap még nem akarta elhinni, hogy Michelin-csillagot kapott az étterme, a Borkonyha, mára talán már kezdi felfogni a dolgot (itt van róla a nagyon vicces videó, a gratulációm közben végig meg van róla győződve, hogy csak ugratom). Ezt a jó kis receptet még pár hete adta.

 IMG_8864.JPG

 Sárközi Ákos receptje (Borkonyha)

IMG_0231.JPG

A séf

Árpagyöngye rizottó

Hozzávalók:

Árpagyöngy 0.5 kg
Sonka hagyma 2 db
Sárga es zöld cukkini 1-1 db
Kápia paprika 2 db
Parmezán sajt 0.1 kg
Zeller
vaj
Vermouth 1.5 dl
Zöldség alaplé
Tört zöldbors

A zeller vajhoz 2 ktg. zellerzöldet és két ktg. pertrezselymet leforrázok, majd jeges vízbe teszem. Lecsöpögtetem és olvasztott vajjal pacojet edénybe rakom. Megfagyasztom, majd turmixolom, így egy elénk zöld vajat kapunk. [Pacojet hiányában használjunk sima fűszervajat - a Szerk.] Az árpagyöngyöt rizottó-szerűen fehér borral roppanósra főzzük. A zöldségeket ízlés szerint felaprítjuk, majd erős lángon pár másodpercig átforgatjuk. A roppanós árpagyöngyöt a zöldségekkel, a zöld vajjal és frissen reszelt parmezánsajttal összeforraljuk.
Frissen vágott korianderrel, reszelt parmezánnal meghintve tálaljuk.

Így készítette el az RTL Híradó számára:

Így zajlott a forgatás:

IMG_8859.JPG

 

És én még mindig nem unom, a videót, amikor elmondom neki a csillagot, de nem hiszi, zseniális a séf úr:

Ha valaki lemaradt volna a háttérsztoriról.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr385808553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2014.03.13. 10:39:28

gratulálok neki a csillaghoz

ehran 2014.03.13. 10:49:21

Pacojet hiányában sem kell feltétlen sima fűszervajat használni, szerintem meg lehet ezt oldani anélkül is: csak a vaj felét-harmadát olvasszuk meg (éppen csak), botmixerrel alaposan (~5 perc!!) turmixoljuk bele a zöldfűszert, és sűrű szűrőn szűrjük át, majd keverjük a maradék, szobahőmérsékletű vajba (habosítsuk fel vele).

A fickó 2014.03.18. 03:19:08

Pacojet hiányában, hehe.:) Tényleg veszek is egyet holnap. :) Végül is miért is ne, sous vide cirkulátorom már van - pedig egy éve ezt se gondoltam.
Sajnos még csak kő pacojet-em van, addig püfölöm a fűszernövényt a vajjal egy kőmozsárban, amíg bírom, majd szitán átkenem és már mehet is a rizottóhoz vagy bármihez.
süti beállítások módosítása