Emiatt sírt Ramsay és a Michelin kalauz megjelenése előtt már megjelentek az állítólagos csillagok, itt a valóság...
2014. február 24. írta: világevő

Emiatt sírt Ramsay és a Michelin kalauz megjelenése előtt már megjelentek az állítólagos csillagok, itt a valóság...

Rengeteg kritika éri továbbra is a Michelin kalauzt, persze ezek között nem ritka az sem, ahol a sértettség a fő motiváció, ha épp nem sikerült még csillagot kapni, vagy éppen bukott az illető. A francia kalauz megjelenése előtt már kiszivárogtak az állítólagos változások, de vajon mennyire voltak hitelesek ezek a források? Ramsay pedig sírt...
"És mi lenne, ha kiderülne, hogy mondjuk az én hibám miatt veszítetted el a csillagot?" - kérdezi a műsorvezető - "Belefojtanálak a leggyönyörűbb norvég fjordba!" - válaszolja Ramsay.

michelin-stars-france-2013-leaked.jpg

Kép: Trodel, Eater

Michelin kalauz a világ sok-sok országáról és egyre több városáról jelenik meg, de a legnagyobb érdeklődés világszerte még mindig a franciát, azon belül is Párizst övezi. A derék francia séfek két dolog miatt is izgulhattak az elmúlt hetekben, a mai kalauz megjelenése és az egyre közelgő újabb Világevő-látogatás miatt.
[Exkluzív interjúm a Michelin-főszerkesztővel itt olvasható, ezek pedig a csillaggal kapcsolatos népszerű tévedések.]

Gordon Ramsay tévéműsorai alapján elég kemény fickónak tűnhet, emiatt aztán végképp meglepő, hogy miért is sírt. Természetesen csillagok miatt, illetve azok hiánya miatt, ugyanis a New York-i étterme, a Gordon Ramsay At The London a tavalyi 2 csillagja után idén egyet sem kapott. Így vallott erről egy norvég talk show-ban:

"Elkezdtem sírni, amikor elvesztettem a csillagokat. Ez nagyon érzékenyen érint minden séfet. Olyan, mint elveszíteni egy barátnőt. Vissza akarod kapni. Azt hiszem a világ össze csúcsséfje számára, Alain Ducasse-tól Guy Savoy-ig olyan elveszíteni egy csillagot, mint elbukni a Bajnokok Ligáját. (mondjuk nem minden csúcsséf fociőrült - Világevő) Van következő szezon. Szóval azért ez nem egy végleges veszteség, vissza lehet nyerni. Megkérdezték tőlem, hogy mit csinálnék, ha elveszíteném a harmadik csillagomat. Őszintén? Visszanyerném! Fontos a fókusz megőrzése." 

Itt van egyébként a teljes beszélgetés, angolul, ugyanis a norvégok elég jófejek, és simán nyomják a saját tévéműsorukat angolul, norvég felirattal!

"És mi lenne, ha kiderülne, hogy mondjuk az én hibám miatt veszítetted el a csillagot?" - kérdezi a műsorvezető - "Belefojtanálak a leggyönyörűbb norvég fjordba!" - válaszolja Ramsay.

Bib.jpg

Érdekes fejlemény egyébként az is, hogy a csillagok jelentőségéhez képest alaposan megugrott a megfizethető étkezést kínáló, úgy nevezett Bib Gourmand (bib gurman) éttermej népszerűsége. Ezek egy bizonyos ár alatt kerülhetnek csak be, amennyiben kiváló ételt kínálnak persze. Franciaországban a felső értékhatár 31 euro, de a fővárosban van némi könnyítés a magas árszínvonal miatt, ott max 35 euróig lehet egy hely Bib Gourmand. Ezt a jelölést egyébként 1997-ben vezették be, a névadó pedig a Michelin reklámfigurája, az ú. Bibendum. Nem csak az áruk miatt váltak népszerűvé, hanem az egyszerűségük miatt is, ami mind az ételekben, mind a környezetben, illemszabályokban megmutatkozik. [A témában lásd még a bisztronómiáról szóló interjúmat Yves Camdeborde-dal.]

guides-bonnes-petites-tables-2014-585x190.jpg

 

Na de akkor nézzük, hogy mit is tett közzé Gilles Pudlowski egy héttel a megjelenés előtt:
3 csillagot kap a l'Assiette Champenoise (Reims)
és
3 csillagot kap Alain Ducasse a Le Meurice-ben, Párizsban. (Ducasse-nak van 3 csillagos páirzsi étterme, a Plaza-Athénée, de az jelenleg zárva tart.)

Ő egyébként a reims-i helyett tudott volna egy arra érdemesebbet is, idősebb séffel, de még jobban kiakasztja az a tény, hogy nem igazán találnak a francia kalauz élére francia szakembereket, ami egy francia számára nyilván rettentő nyomasztó érzés...

guide.jpg

Ez pedig itt a valóság, a párizsi változások 2014-ben:

 Új 3 csillagos:

L’ASSIETTE CHAMPENOISE (Arnaud Lallement, Reims)

Új 2 csillagos:

La Villa Madie (Cassis)

Le Kintessence (Courchevel)

Il Cortile (Mulhouse)

Le Chambard (Keysersberg)

Akrame (Párizs)

La Table Du Connétable (Chantilly)

Új 1 csillagosok Párizsban:

 Jin

Goust

ES

Okuda

La Scéne

Qui Plume La Lune

Septime

St James

Rech

A budapesti éttermeket is tartalmazó Main Cities of Europe-ra március közepéig kell még várni.

Én két hét múlva indulok újra Párizsba, ezúttal is sok izgalmas tervem van, például Guy Savoy egyik kisebb étterme, néhány bisztró és pár csillagos is szerepel a listámon, na meg persze a cukrászok, köztük Pierre Hermé testre szabva készülő mille feuille-je, talán azt várom a leginkább...

És persze idén is én fogok róla elsőként beszámolni, hogy mi a helyzet a budapesti csillagokkal, a hagyományok így kívánják... :) (2011-ben így fogadta az Onyx, 2010-ben a Costes is tőlem értesült, 2012, és ezek voltak a tavalyi európai és magyar eredmények)

Aki pedig csillagok és fény helyett jóféle disznótorossal szeretne táplálkozni, ráadásul mindezt az egyik kiemelkedő magyar séffel, Takács Lajossal közösen elkészítve, most még beférhet az ól inkluzív malackodásra.

malackodas565.png

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr535828706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2014.02.24. 17:09:23

A Bib Gourmand éttermek listáját hol teszik közzé? Ugyanabban a katalógusban? Ez engem még jobban érdekel, mint a mágikus csillagok - igaz, nem voltam még soha csillagos étteremben, de az árban, hírben hozzájuk közelebb esőkben nem éreztem túl jól magam, bár az étellel nem volt kifogásom. De a bisztró / cafetéria / tapas bar irány inkább az én világom, és ilyen helyeken is ettem már olyat, hogy gyakorlatilag majdnem elsírtam magam (még Budapesten is, nemcsak Franciaországban, Barcelonában).

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.02.24. 18:03:42

@Borbíró Andris: Ugyanabban a katalógusban vannak. Ha nincs kéznél, akkor érdemes a viamichelin.com oldalon szétnézni, ott is megtalálhatóak.
A pesti éttermeknél a Bib nem igazán jelent olcsóságot, maximum annyit, hogy a 20 legjobb étterem közül nem az 5 legdrágább között van. Viszont például Brüsszelben tényleg olcsónak számítanak a Bib-es helyek, írtam is róluk: legjobbetterem.blog.hu/2012/06/29/a_legjobb_brusszeli_ebedek_megfizetheto_aron

HgGina 2014.02.24. 18:30:26

Megkóstolnám, amit ez a Gordon gyerek főz, bár, amit a műsoraiban volt alkalmam látni, nem nagyon győztek meg arról, hogy elérné a szakácstudománya a magyar vidéki kis kifőzdék, falusi kiskocsmák színvonalát. Nem hiszem, hogy nagyot tévednék, ha azt mondanám, a szája mérete és a primitív stílusa jóval fölötte jár a főzni tudásának. Normális, ehető halászlé-túróscsusza kombóban pl. simán megbukna.
De, ha meghív egy tesztkajára, szívesen megkóstolom, amit rittyent azok közül, amit kérnék.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.02.24. 20:04:44

@Borbíró Andris: @Étteremkritikus: van rá egy külön kiadvány, semmi értelme a nagy kalauzt megvenned, ha nem érdekelnek a csillagosok és a hotelek: Bonnes petites tables a címe. (Viszont egyáltalán nem feltétlenül puccos egy csillagos étterem, lásd a tévedések a csillagról posztomat.)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.02.24. 20:06:51

@HgGina: igazad van, sokkal jobbak a falusi kiskocsmák. NOT. Ne a tévéműsora alapján ítélj meg egy séfet, se külföldön, se itthon. Azért lett tévéműsora, mert nagy séf, ellentétben szinte minden más tévéséffel.

SarahConnor 2014.02.24. 20:18:22

@HgGina: "nem nagyon győztek meg arról, hogy elérné a szakácstudománya a magyar vidéki kis kifőzdék, falusi kiskocsmák színvonalát. "

Azért ami túlzás, az túlzás.
A primitív stílusával kapcsolatban meg annyit: ne edd meg, amit a sajtó lenyom a torkodon. Nézd meg a brit tévékbe kerülő műsorait: a fazont kenyérre lehet kenni, nagyon jó fej, egy rossz szava sincs.
Az amerikai műsoraiban van az üvöltözés, káromkodás, mert az amerikai nézőt az érdekli.
Úgyhogy Ramsay-t ezért fizetik.

citzen 2014.02.24. 20:39:58

@HgGina:
"nem nagyon győztek meg arról, hogy elérné a szakácstudománya a magyar vidéki kis kifőzdék, falusi kiskocsmák színvonalát."
Pfff...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.02.24. 20:46:17

@HgGina: jajj, köszi, már úgyis lement mind a két februári rádiókabaré...

wiener 2014.02.24. 22:06:22

Meselhetnel egy posztban gordonrol, hogy milyen igazabol es szakmailag mi az amiert nagy sef, nekem laikusnak erdekes lenne
Egyebkent dragak a bob ettermek is, nincs ez az egesz kicsit tularazva mostanaban?
Tenyleg ilyen sokba kerul egy normalis tal etelt megcsinalni?

Mas: Ha budapesten a sparban veszek marhahust es csinalok a csaladnak egy gulyast mindig bajom van a hussal, nem fo omlosra, nem jo a zamata, stb.,
Ha becsben a billaban veszek normal (nem fiatal marhat) az olyan mint az alom,
Miert????? Mellesleg a billaban olcsobb a marha mint otthon

H. Tomi · http://olcsokitchen.blog.hu 2014.02.24. 23:48:49

Én az amerikai műsorait nem is tudtam megnézni, a briteket viszont imádom. Aki szerint csak egy megalomán, ordítozó pszichopata, nézze meg Great Escape-t vagy a Börtönkonyhát. Emberileg is szimpatikus arc

virtualdog 2014.02.25. 08:50:43

@Étteremkritikus: Köszi!

@világevő: Olvastam a posztot, de mégis ezt érzem jellemzőnek. Budapesten tudok jópár bisztró jellegű helyet, ahol 10 ezer Ft-ból ketten nagyon jó étellel, borral együtt kijövünk a barátnőmmel, azért egy csillagos étterem jellemzően ennek a duplája, nem?

(Persze lehet, hogy nem elég kifinomult az ízlésem, végül is hogy finomodott volna ki, ha nem járok elit éttermekbe?... :D)

odamondó 2014.02.25. 12:32:01

@Borbíró Andris: csillagos helyre 30/fő alatt nem érdemes gondolni mert nincs. Tehát 2 főre 6x annyi.

virtualdog 2014.02.25. 13:01:26

@odamondó: Na, hát ezért érdekel a Bib, mert a 30e/fő nekem gyakorlatilag megfizethetetlen... Nyilván keresettől, élethelyzettől is függ, hogy mennyit tud az ember rászánni, de alapanyagok árát tekintve, más alternatívákat tekintve (fent említett bisztró árszabás, ami már elég minőségi) nekem kb 10 ezer körül van a felső határ, de azért már sokfogásos vacsorát szeretnék enni (kb mint az Olimpia árszabása), a 10e-ből ketten pedig az az árkategória, ami a hétköznapi vacsoránál természetesen jóval drágább, de azért havi rendszerességgel befér, nem feltétlenül kell ünnepi alkalmat várnom vele.

Azt én soha nem fogom megfizetni (akkor se tenném, ha milliomos lennék), hogy "de én csillagos étteremben ettem!" achievement-et kapjak (nem zavar, ha valakinek ez a hobbija, de engem hidegen hagy), és azt sem, hogy azért legyen drágább valaki, hogy kevesebb ember menjen oda (az "Elit").

Na mindegy, nem akartam erre vinni a beszélgetést feltétlenül, csak érdekelt a "kis Michelin", talán az olyanabb lesz, mint amire gondolok.

István Kónya 2014.02.25. 23:38:29

Akit erdekel gordon miert is annyira jo sef, az olvassa el a Nem piskota c. Konyvet, utana a jatek a tuzzel c. Konyvet is. Majd rajon az olvaso igazabol gordon milyen ember miert is akkora sef.
michelin csillagos ettermek megfizethetoek, es meg is erik. Franciaorszagban 1 michelin csillagos etteremben 1 vacsora , atlagosan 35 eurotol indulnak. Persze van olyan is, ahol 22 euro 2 fogas. Amiben homar szarvasgombaval, hegyi kecske, es fondant au cafe.
Vagy kedvenc helyem Toulouseban-> Restaurant de Michel Sarran. 2 csillagos, es 50euroert 4 fogasos vacsorajuk is van. Amiben mar a kisero borok is benne vannak.
süti beállítások módosítása