Dzsungelromantika és ipari dizájn: 2 lenyűgöző cölöpházhotel az oázisban
2014. január 23. írta: világevő

Dzsungelromantika és ipari dizájn: 2 lenyűgöző cölöpházhotel az oázisban

Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy a cölöpházak, főleg egzotikus, izgalmas környezetben már gyerekkoromtól kezdve mindig nagyon romantikus és vonzó helynek tűntek. Most pedig eljutottam két lenyűgöző helyre, egy-egy oázisban vannak Tunézia déli részén, teljesen más koncepcióval, de ami - szerintem - közös: mindkettő fantasztikus. Ja és épp a datolyapálmák közöttiben ébredezve írom ezt... 

2014-01-22.jpg

[Programajánló: Világevő Umamiparty]

Nézzük először a kicsit talán megosztóbbat: Nefta városában, az oázisra néző ablakokkal és teraszokkal egy egészen különleges szálláshely (nem is tudom, milyen szó passzolna rá), rengeteg helyi motívum és anyag felhasználásával készült, például a lenvászon lepedőket is helyi kézművesektől szerzik be, a téglák és sok egyéb mellett. A cölöpös őrtornyok a kedvenceim, de vannak olyan "szobák" is, amik a berberek barlanglakásait idézik, és olyanok, amik szándékosan a sivatag homokjának szintjében vannak, így egészen más keretek közé helyezik a tartózkodást.

"leginkább a "kritikai regionalizmus" cimke érvényes az első -modernista szellemben- épített csoportházra. nekem nagyon tetszettek, jó lehetett ott...ja és most látom, az archdaily is lehozta :)"
(Bulcsu Tamás, építész barátom "szakvéleménye")

Dar HI
Nefta, Tunézia
Weboldal
További érdekességek az építész szemszögéből

A másik pedig sokkal egyértelműbb, könnyebben értelmezhető és szerethető: a datolyapálmák közötti fából készült, egyedi enteriőrrel ellátott cölöpházak, egymástól épp elég nagy távolságra ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő privát szféra. Bent pedig minden fontos luxus és kényelem, az nekem külön öröm volt, hogy közte egy Nespresso gép is, meg egy rúd kávé, akinek ilyen koffeinigénye van, mint nekem, nagyon hálás tud lenni egy ilyen gesztusért, épp csak ki kell kászálódni az ágyból egy jó ristrettóért. De persze az igazi zsenialitása a helynek a környezet, a nyugalom, és a reggel a teraszra érkező egyszerű, de kiváló reggeli.

Diar Abou Habibi
Tozeur, Tunézia
Weboldal

És még egy kis sivatag a környékről:

IMG_1525.JPG

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr315777736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2014.01.24. 08:37:33

Nekem mindkettő bejön!
süti beállítások módosítása