Ha ezt készíted újévre, akkor egész évben biztosan boldog leszel!
2014. január 01. írta: világevő

Ha ezt készíted újévre, akkor egész évben biztosan boldog leszel!

A címet nyilván nem gondolom komolyan, csak pont beszélgettünk egy barátommal, hogy milyen szörnyű nagy divat lett a hasonlóan hangzatos címadás, igyekszem a jövőben önmegtartóztató lenni a témában. Addig is viszont egy tényleg zseniális és egyszerű ötlet arra, hogy hogy lehet egy unalomig ismert reggeliből jó poént csinálni.

IMG_6839-001.JPG

Tényleg nem sok másodperccel növeli meg az elkészítési időt a kis trükközés, mégis egészen más az élmény. egyébként egy New Yorkról szóló könyvben láttam az ötletet (egg in a hole), bár ott máshogy csinálták (a nyers a fehérjébe áztatták a kenyeret), nekem így jobban ízlik:

Tükörkenyér:

kilyukasztom a kenyeret egy pogácsaszaggatóval (vagy bármi egyéb kerek tárggyal, például egy fűszeres üveg vagy más kupakjával), az ideális méret kb 3 centis átmérőjű, hogy beleférjen a sárgája. Vajat olvasztok serpenyőben, majd megpirítom benne a kenyér mindkét oldalát (a vajban megpirított kenyér már önmagában is zseniális!). A tojásokat közben szétválasztom nagyjából, ügyelve arra, hogy egyben maradjon a sárgája. Kiszedem a kenyereket, alacsony lángra teszem és beöntöm a serpenyőbe a kicsit megsózott fehérjét, amint kicsit elkezd sülni, mehet rá a kenyér és a lyukba egyből a sárgája. Fedő rá és hamarosan kész is. (Aki nem szereti folyósan a sárgáját, át sütheti a másik oldalt is). Magában, vagy frissen reszelt parmezánnal, vagy újhagymakarikákkal megszórva tálalom.

Nagyobb szelet kenyér esetén persze lehet akár egy smiley-t is csinálni.

2014-01-01.jpg

Itt lehet feliratkozni a hírlevélre, a feliratkozók között időnként kisebb-nagyobb gasztroajándékokat sorsolok ki:

Épp összeírom a Világevő-olvasók 2013-mas legnagyobb gasztroélményeit (főzés/utazás/evés), akinek van kedve, kommentben várom! De jöhetnek tervek is 2014-re!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr985719910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babó 2014.01.01. 13:07:53

hozzá filmnek pedig a V, mint vérbosszú

buék

Dzsano 2014.01.01. 14:11:56

Ezt Amerikában - és az US ARMY csinálja bárhol már ~ 100 éve felfedezték. Forrásnak lásd például: Walter Lord: Hihetetlen Győzelem. Hihetetlen, milyen alul művelt a média!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.01. 14:25:47

@Dzsano: ahogy jelöltem is, nem az én találmányom, hanem amerikai forrásból van. bár finomítottam rajta, a vajban pirított kenyér iszonyú finom.

pobeda 2014.01.01. 14:26:22

Már több mint 30 éve hogy otthon is így ettem, igaz nem mindig.

élhetetlen 2014.01.01. 16:02:13

Hülyeség! Lehet, hogy egy blogbejegyzést megért, de többet nem. Megsütöd a tükörtojást, (nem fordítjuk meg, mert az gyalázat), kiveszed, aztán megpirítod a kenyérszeletet (igen, vagy vajban, vagy olajban), azt is kiveszed, és rácsúsztatod a tükörtojást. Só, bors. Sokkal kevesebb macera, és ne mondja senki, hogy attól jobb lesz, hogy a fehérje a kenyér alatt van, nem felette. Egyébként B.U.É.K.

Cpt. Flint 2014.01.01. 16:34:49

@élhetetlen: ha így csinálod, a kenyér megpirítása közben kihűl a tojás.

élhetetlen 2014.01.01. 16:42:04

@Cpt. Flint: De ez nem probléma a forró kenyéren. Nincs értelme vitatkozni, esetleg próbáld meg, kóstold meg, én így eszem nagyon régóta. (Tudod, mikor az akár kihült sárgája szétfolyik a piritóson...) Ha nem jön be, akkor bocs!

Mária 2014.01.01. 17:24:38

Zsiradékon sült kenyér elég undorítóan hangzik.

De azt azért megnézném élőben, ahogy a blogger egy fűszeres üveg tetejével köröket vág ki a puha kenyérből.

kisQtya 2014.01.01. 17:35:17

Nemrasszista de Segghülye Máriánknak megint sikerült valami szimpi baromságot beböfögnie.

Képzeld el, van olyan, aki szereti a vajon sült pirítóst és még olyan is akad, aki fűszeres üveg tetejével képes lyukat szaggatni egy puha kenyérbe.

Ha érdemben nem tudsz hozzászólni valamihez (ami igen gyakran előfordul veled), akkor tovább is léphetnél.....

kisQtya 2014.01.01. 17:39:40

@Cpt. Flint: Engem inkább az aggaszt, hogy nem lesz ropogós a kenyér, ha alatta sül a tojás fehérje.
Én már régen nem engedhetem meg magamnak, hogy kenyeret, pláne vajban pirított kenyeret egyek, de gyerekkoromban nagyanyám sütött vajban pirított kenyeret, ami rozsdás volt és kívül ropogott, belül pedig puha maradt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.01.01. 18:37:25

hat, a felesegem amerikai , csinalt annak idejen ilyet, de mikor eloszor csinaltam neki fokhagymas bundaskenyeret, azota csak az van:)@Mária: az is zsiradekon sul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.01.01. 18:40:43

de amugy tenyleg jo
es agyebSt is a piritos- tojas combonak nagy hagyomanyai vannak errefele

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.01.01. 18:50:29

amugy az egg in a holenak 1000 valtozata van:)
mikor lusta vagyok rendes magyar rantottat vagy bundaskenyeret csibalni, akkor szoktam Marynek kikiabalni a konyhaba, hogy egg on de hole es akkor tudja, a reggeli az O meloja es 10 felekeppen csinalja

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.01.01. 18:54:58

amugy mitol ilyen narancssarga a tojas?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.01. 18:57:18

@hagyma: mélyalmos, de az se mindig ilyen sötét.

kisQtya 2014.01.01. 19:00:01

@hagyma: A falusi csirkeélet és a "fotosop" együttes csodája..... Gondolom... :)

kisQtya 2014.01.01. 19:02:37

@világevő: Én vettem ilyen sötét mélyalmos tojást, csináltam belőle piskótát, ami sülés közben teljesen kifakult, pedig direkt a színe miatt sütöttem a piskótát.... Hogy olyan legyen, mint gyerekkoromban.
Hát nem lett olyan.... :(

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.01.01. 19:10:00

Azért azon a 3 cm-es átmérőn azért el kellene gondolkodni (az 50 Ft-os átmérője kb. 3 cm).
A tojássárgájának legalább 5 cm az átmérőjű lyuk kell.

Amúgy a kaja nem tűnik rossznak.

@Mária:
Még mindig nem múlt el a pár éve megevett bolondgomba hatása nálad? Vagy csak sima baszatlanság tüneteit láthatjuk rajtad már egy jó ideje?

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.01.01. 19:12:36

@világevő:
Szerintem azt vissza lehet állítani, ha nagyon akarod.

István Kónya 2014.01.01. 23:58:49

@Világevő
Amiről régebben írtam privátban arról egy kis infó.

Vasárnap utazok fel Párizsba próbanapra a Restaurant Guy Savoy-ban.

UI: Boldog Újévet.

protézisesh 2014.01.02. 03:01:22

@Mr. Közbiztonság Szilárd: hát, kedves Mária már a héten megírta (bár az még tavaly volt), hogy a labia minora " természetes állapotaban" belul van, ami kilóg, az gáz. Namost ez az álláspont lehet, hogy összefügg az általad vélelmezett állapotával...

A tükörtojás meg jó, viszont ropogós pirítóssal nem lehet jól tunkolni a folyós sárgáját, ahhoz a Bedő-féle csavart kifli (győriek ismerik) sokkalalkalmasabb!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.02. 08:34:36

@István Kónya: hoppá, remélem gratulálhatok utána, ügyes legyél! az egyik legnagyobb élményem volt az ottani vacsora és Guy Savoy óriási arc!

múvemáccsó 2014.01.02. 13:12:14

hogy tárolod a sárgáját ÉPEN, amíg sül a kenyér meg a fehérje?
a tojáshéjban? ha belerakom vmibe, kiszakad...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.02. 14:06:50

@múvemáccsó: maradhat a tojáshéjban is, de mélyalmos, jó minőségű tojás simán kibírja azt, hogy kiteszed mély kistányérba.
süti beállítások módosítása