A címet nyilván nem gondolom komolyan, csak pont beszélgettünk egy barátommal, hogy milyen szörnyű nagy divat lett a hasonlóan hangzatos címadás, igyekszem a jövőben önmegtartóztató lenni a témában. Addig is viszont egy tényleg zseniális és egyszerű ötlet arra, hogy hogy lehet egy unalomig ismert reggeliből jó poént csinálni.
Tényleg nem sok másodperccel növeli meg az elkészítési időt a kis trükközés, mégis egészen más az élmény. egyébként egy New Yorkról szóló könyvben láttam az ötletet (egg in a hole), bár ott máshogy csinálták (a nyers a fehérjébe áztatták a kenyeret), nekem így jobban ízlik:
Tükörkenyér:
kilyukasztom a kenyeret egy pogácsaszaggatóval (vagy bármi egyéb kerek tárggyal, például egy fűszeres üveg vagy más kupakjával), az ideális méret kb 3 centis átmérőjű, hogy beleférjen a sárgája. Vajat olvasztok serpenyőben, majd megpirítom benne a kenyér mindkét oldalát (a vajban megpirított kenyér már önmagában is zseniális!). A tojásokat közben szétválasztom nagyjából, ügyelve arra, hogy egyben maradjon a sárgája. Kiszedem a kenyereket, alacsony lángra teszem és beöntöm a serpenyőbe a kicsit megsózott fehérjét, amint kicsit elkezd sülni, mehet rá a kenyér és a lyukba egyből a sárgája. Fedő rá és hamarosan kész is. (Aki nem szereti folyósan a sárgáját, át sütheti a másik oldalt is). Magában, vagy frissen reszelt parmezánnal, vagy újhagymakarikákkal megszórva tálalom.
Nagyobb szelet kenyér esetén persze lehet akár egy smiley-t is csinálni.
Itt lehet feliratkozni a hírlevélre, a feliratkozók között időnként kisebb-nagyobb gasztroajándékokat sorsolok ki:
Épp összeírom a Világevő-olvasók 2013-mas legnagyobb gasztroélményeit (főzés/utazás/evés), akinek van kedve, kommentben várom! De jöhetnek tervek is 2014-re!