Takács Lajos 5+1 tuti tippje a perfekt töltött káposztához
2013. december 20. írta: világevő

Takács Lajos 5+1 tuti tippje a perfekt töltött káposztához

Takács Lajost, az Olimpia legendás séfjét remélem nem kell különösebben bemutatni, és biztos azt is tudják sokan, hogy részben áttette a székhelyét a Bazilika mellé, a LaciPecsenyébe. Ott mutatta be a saját töltött paprikáposztáját, ami garantáltan epegörcs nélküli karácsonyozást ígér, ugyanis könnyebb, gyümölcsösebb, ízesebb.
A tippek között vannak vad(abbnak tűnő) megoldások is, ezekkel kapcsolatban természetesen várom a tiltakozó kommenteket (segítek: a hagyományok megcsúfolása, ez nem is töltött káposzta, ez nekem a fél fogamra se elég így, nagyapám annak idején kiöntötte volna, ha ilyet kap nagyanyámtól, ki az a Takács Lajos?)

DJ Takács Lajos:
IMG_6700.JPG

Akkor lássuk az 5+1 tippet:
(óvatosabbak kezdhetik egy tipp kipróbálásával...)

1. tipp: A töltelékbe tojás és rizs helyett tegyünk zsemlét!
1 kg húshoz 2 szikkadt zsemle, megpirítva, húslevesben megáztatva.

2. tipp: Ne főzzük szét a kaposztát!
Sokkal érdekesebb lesz az étel, ha megőrizzük a káposzta roppanósságát.

3. tipp: Tegyünk bele friss mandarin- és ananászlét!
Frissé és gyümölcsössé teszi adagonként kb 1-1 evőkanál. A cél, hogy ne lógjon ki ízben, csak gömbölyítse azt.

4. tipp: Tetejére tegyünk újhagymát és olívaolajat frissítésnek! 

5. tipp: Húsnak használjunk a lapocka zsíros részét!

5+1. Borpárosításnak adjunk nagytestű fehérbort!
Például a Balaton-felvidékről (pl: 2HA olaszrizling)

Takács Lajos Lacipecsenyés töltött káposztája egyébként további trükköket is tartalmaz, így például a gyozába (japán derelye) "csomagolt" füstölt-lángolt kolbász és a rizspehely:

 Nagyon finom volt, tényleg sokkal könnyebb, mint a hagyományos, a töltelék egészen puha, szinte levegős, de azért ízben és élményben is hozott mindent, amit a hagyományos. Azért kértem még utána (elvileg viccből) egy velős csontot is...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr565701072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg6ó 2013.12.20. 20:19:03

Nagyon OFF:
Nem vagyok egy nyelvtan náci, de biztos, hogy a "perfekt" a TÖKÉLETES szó egy magyar címbe? :)

Nick Leeson 2013.12.20. 20:56:31

Hát nem tudom... Én ezzel úgy vagyok, hogy a hagyományosan készült nagyon finom étel "újragondolása" (ez manapság nagy divat), többnyire egy kalap izzadságszagú marhaságot eredményez (vigyáztam hátha van automata moderáció a szavakra).
Sokkal jobb lenne az amikor egy ilyen kaját elkorcsosítanak, akkor azt valamiféle ".... módon" elnevezni...
Ha valaki töltött káposztát készít ananászlével, akkor az már nem töltött káposzta. Ha töltött káposzta XY módra lesz a neve, akkor nincs vele semmi baj. Mert ha véletlenül valaki ehetetlennek találja, akkor lehet szidni a stylist-ot...

imres 2013.12.20. 23:28:48

Nem teljesen hülye a fazon. Igaz, okosnak sem mondanám. Persze, jó az, ha valami baromsággal ő is hozzájut az 5 perc virtuális hírnévhez.
Egészségére! Lapozzunk!

Daró 2013.12.21. 00:12:28

Namármost. Az ananászleven kívül egyik ötlet sem új, ha az ananászlevet, (vegyészektől tanultam) mérési hibának tekintjük, az eredmény egy tökéletes töltött káposzta. Nagyapám egyébként újító ember volt, az ananászléből príma pálinkát főzött volna aperitivnek a káposzta elé.
(A tökéletlen töltött káposzta paradisomos, be van rántva, édes, kicsi, és valami bolti mócsing van mellé főzve. Egyesek szerint ez a nyírségi, hát... én nem tudom elképzelni)

bambanő (törölt) 2013.12.22. 02:58:52

ananaszle, mandarinle: vegulis a hawaii pizza is vilaghiru lett, csak ugye az olaszok tepik a hajukat, ha meghalljak, de hat ok is csak maradi gasztronacik (fasisztak)

toltott kaposztat inkabb valami keleti szlavosat kernek, ott bizonyitottak nekem, hogy van elet a rizses tolteleken tul is
de szikkadt zsemle? menzakaja 1986
(otthon persze azt ad az ember a csaladnak, amit akar es amire telik)
vigyazni kellene, nehogy a magyar gasztroforradalom atcsusszon Tanacskoztarsasagba :P

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.12.22. 08:07:01

@bambanő: maga a lózung vicces, de azért, ha ettél volna már Takács Lajosnál, akkor tudnád, hogy mekkora profi. Így viszont nem tudod, ami nem katasztrófa, csak büszkének se kell rá lenni...

bambanő (törölt) 2013.12.22. 10:19:22

@világevő: melyik mondat (lozung) nyerte el a tetszesedet? az olaszos hawaii pizzas vagy a tanacskoztarsasagos gasztroforradalmas?
vagy egyik jobb, mint a masik?utobbit bovebben kifejtenem, de ha egy viccet magyarazni kell, akkor mar nem olyan

maga az esemeny es az azt letrehozo, serteshust propagalo kormanyzati kampany picit reszletesebben, tudom ez nem receptblog:

illatokakonyhambol.blog.hu/2013/12/21/takacs_lajos_ujragondolt_toltott_kaposztaja

foldrajzi okokbol jelenleg nem tudok Magyarorszagon enni, de mibol gondolod, hogy korabban sose ettem Takacs ur kanalabol? ettem, tudom, erzelmi viszonyulasom nincs, most mas chefek foznek ram
nem kell senkit megvedeni
sok helyen nem ettem meg eletemben, nem katasztrofa es buszke se vagyok ra

nyugi, ez csak egy komment.
elbirja az internet, mindennapos dolog

en a szikkadt zsomle utan mar megbarnult parizervegeket is vizionaltam alapanyagkent... de tudom erre semmi esely es ez melysegesen megnyugtat
@Daró:
a nyirsegi reszben a szlav iskolat koveti, nem veletlenul, kis galamb meretu, paradicsomos szosz, szlavoknal a tolteleke nem rizses, de nem is zsemles

en mar savanyu kaposzta mergezesben szenvedek (kimchi), egy savanyu toltott kaposztanal hatarozottan jobban bejonne a szlav vonal

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.12.22. 11:08:52

@bambanő: a kommentedből gondoltam, mert ha ettél, akkor nem gondolhatod, hogy a nyolcvanas évek minőségét képviseli.
a vivvekből pedig a tanácsközt. tetszett, csak ebben az esetben nem passzol, pedig jó.

Daró 2013.12.22. 12:09:30

@bambanő: ízlések és pofonok. Nekem a töltött káposzta édes vagy savanyú, ha édes akkor is lehet valóban édes, vagy pöszmétével (köszméte?) esetleg citrommal savanyított, de semmiképpen nincs berántva. Rizs valamennyi kell belé, tojást én még nem hallottam... A zsemlét pedig el tudom képzelni, helyesebben nem tudom elképzelni de kipróbálnám, ahogy azt a véres hurkát is, ami Sopron környékén honos (Ott is pirított zsemlekockát tesznek bele)de az angol Black Pudding is így készül legjobb tudomásom szerint. (csak ott az alvadt vért keverik el a zsk-val, azt töltik bélbe, mi meg ugye a sült vért... na mindegy. Ez jó kaotikus hsz lett :-)

Lényeg: attól hogy én nem szeretem, még lehet jó a paradicsomos, sőt, lehet csak az nem jó amit velem kóstoltattak.

TH 2014.12.21. 20:19:40

"ezekkel kapcsolatban természetesen várom a tiltakozó kommenteket"
Hát ez bejött. :)
süti beállítások módosítása