Infografika-túladagolás reggelire!
2013. december 19. írta: világevő

Infografika-túladagolás reggelire!

A múltkor már igyekeztem részletesen beszámolni a Breville-el közös reggelizési szokásokat vizsgáló kutatásunk eredményeiről, így most körülnéztem, hogy hogy is van ez a világ többi részén, ahol még izgalmas infografikákat is készítenek reggelizés közben a derék polgárok. És találtam jó pár érdekességet, érdemes megnézni, reggeli kávé mellé tökéletes formátum!

breakfast.png

De ha valaki csak eddig, az első képig jut el, már abban is ott van az okosság: Breakfast is good for you.

Az infografikai egyik nagy előnye, hogy nem kell feltétlenül maximális fordulatszámon pörögnie az agynak az értelmezéséhez, könnyebben befogadható, így ez akár reggelizés közben is befogadható tartalom. Mert remélem annyi azért már egyértelmű, hogy nagy hiba lenne kihagyni a reggelit.

Ebből például - a reggelizés elmulasztásából adódó problémákon kívül - még az is kiderül (kattintásra látszanak nagyban), hogy hogy készül a japánok egyik kedvenc csemegéje, a külföldiek kiborítására alkalmas natto! (ami amúgy kicsit furcsa elsőre, de egész rendben van):

Breakfast From Around The World
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.

Arról, hogy mit tartalmaz a világ különböző pontjain fogyasztott reggeli, ez is érdekes:

Breakfasts of the World
by michael.leng.
Explore more infographics like this one on the web's largest information design community - Visually.

Ez pedig itt egy hasonló amerikai kutatás az online colleges.net-től:

The Most Important Meal of the Day

Érdemes megnézni a hazai eredményeket is ennek tükrében, mutatkozik pár érdekes párhuzam, de vannak éles ellentétek is.

A bejegyzés a Breville-el kooperációban készült.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr275699030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Savior 2013.12.20. 10:15:43

Jók ezek, csak azért látszik, hogy mennyire kell őket komolyan venni. Az első grafika első képe alapján aki reggelizik, az

1. negyedannyira valószínű
2. 43%-kal kevésbé valószínű

, hogy elhízik, mint az, aki nem. Értett a matematikához, aki csinálta.

Savior 2013.12.20. 10:17:32

Most néztem egy képpel tovább: ezek szerint a készítő sem evett reggelit, mert akkor a matek is jobban ment volna neki. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.12.20. 10:20:38

@Savior: :D :D :D akkor alegfontosabb tanulság: soha ne készíts infografikát éhgyomorra!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.12.20. 10:23:21

@Savior: amúgy a kettő egyáltalán nem üti egymást: az egyik egy olyan megfigyelés, amit a reggelizők csoportján figyeltek meg, a másikat pedig a nem reggelizők csoportján.

Savior 2013.12.20. 19:03:47

@világevő: már dehogynem üti. Az ilyen megfigyeléseket csak vegyes populáción lehet végezni. Ha egy adott populációban R a reggelizők száma, N a nem reggelizőké, és azt figyelik meg, hogy R-ből kR kövér, N-ből meg 4kN, akkor tudják levonni az első állítást; ha pedig N-ből mN kövér, R-ből meg (m - 0,43)R, akkor a másodikat.

Persze a két állítás lehet egyszerre igaz, de csak egy esetben. Ekkor 4kN = mN, és kiszámolható, hogy mindkét állítás áll, ha k = 0.143, vagyis a reggelizők 14,3%-a, a nem reggelizőknek pedig 57,3%-a kövér. De nagyon meglepne, hogyha ilyen erős állítást tudtak volna levonni a teljes népességről; szerintem a készítő inkább fogott két állítást amit olvasott két helyen, és bemásolta. :)
süti beállítások módosítása