Őszre őszi recept, csicsókával, sütőtökkel. Egy új készülékben.
2013. november 22. írta: világevő

Őszre őszi recept, csicsókával, sütőtökkel. Egy új készülékben.

A Lehel téri piacon jártam véletlenül, ahol egyszerűen nem lehetett nemet mondani pár dologra, bár akkor még semmi konkrét célom nem volt, a végén egy nagyon jó őszi leves sikerült, és végre ki is próbáltam egy különleges eszközt az elkészítéséhez.

IMG_6693.JPG

Senkire se akarom rákényszeríteni az alaposan kicsavart képeket, ezért kicsit lejjebb közzéteszem sima verzióban is a képeket, ez itt a Lomós változat:

De van sima is, íme:

 A különleges készülék a Philips Multicooker, ami azt ígéri, hogy gyakorlatilag le lehet bontani a konyhát, átalakítani mondjuk gyerekszobának, hiszen egy nagyobbacska fritőz méretű eszközben minden elkészül úgy, hogy még oda se kell figyelni közben, csak megnyomi néhány gombot, aztán várni, hogy a gép vacsorához szólítsa a családot. Kipróbáltam, és közben akkor már csináltam egy nagyon jó őszi krémlevest is, recept lent.

IMG_6666.JPG

Persze a konyha bezárása nem volt komoly, de tényleg elég sok eszköz szerepét át tudja venni: gőzpároló, serpenyő, fazék, fritőz, ami azért még úgy is egy tekintélyes lista, hogy nekem az első és az utolsó nincs is a konyhámban. Viszont teljesen profin működött is, kicsit furcsa érzés egy becsukható dobozba dobálni a hozzá valókat, de alapvetően hibátlanul sikerült minden elsőre, anélkül, hogy belenéztem volna alaposabban a használati utasításba. Bedug, pár gombnyomás, és már kezd is üvegesedni a hagyma az olívaolajon, aztán pár perc múlva jelez, akkor teszem bele a többi, kicsit előkészített alkatrészt, beállítom főzésre, végül még beledugom a botmixert és kész is van. Ez nyilván nem a tudása maximuma, hiszen kábé a fazekat váltottam ki ezzel, de eddig meggyőző volt. Van egyébként hozzá egy receptkönyv is, tésztaételekkel, pörkölttel, nemzetközi kajákkal, joghurttal és sok mással, szóval vannak még bőségesen kiaknázatlan lehetőségek benne.

IMG_6683.JPG

Chilis-csicsókás sütőtökkrémleves (recept)

Hozzá valók:

0,5 kg sütni való tök
0,5 kg csicsóka
5-10 dkg zellerszár
0,5 liter csirke- vagy zöldségalaplé (esetleg víz)
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors
darált chili (ha ne legyen csípős, akkor mondjuk szerecsendió)
Tálaláshoz: chilipehely, tökmagolaj, esetleg koriander

Elkészítés:

A sütőtököt pár darabra vágva beteszem a sütőbe, akár a csicsóka is mehet mellé. Kevés olívaolajon üvegesre párolom a hagymát, fokhagymát a Multicookerben (FRY program, kb 5 perc, vagy egy fazékban). Hozzáadom az apróra vágott zellerszárat és azzal is készítem még 1-2 percig tovább. Mehet bele az időközben megsült tök kockákra vágva és a csicsóka, szintén durván feldarabolva (meghámozni én nem szoktam, csak lesikálom). Felöntöm az alaplével (esetleg vízzel), épphogy ellepje a zöldségeket, sózom, borsozom, chilit is szórok bele és BOIL-ra teszem a Multicookert (felforralom), majd leveszem kisebbre a lángot, azaz átkapcsolom STEW-ra és beállítom 25 percre. Ezalatt megfő minden, azért a csicsókát ellenőrzöm, hogy eléggé megpuhult-e, ha igen, mehet bele a botmixer és egyenletesre turmixolom. Ha szükséges, adok még hozzá alaplét, hogy kicsit hígabb legyen.
Friss korianderlevéllel, chilipehellyel megszórva, tökmagolajjal enyhén meglöttyintve tálalom.

[Vasárnap reggel izgalmas bejelentésre készülök!]

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1005646745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annmbp 2013.11.22. 12:42:48

jónak tűnik ez a kúúker, megnézem, hogy kérek-e ilyet karácsonyra
lassúfőzést is tud?

valakiatömegből 2013.11.22. 15:17:40

Vigyázat, a csicsóka meghajt!
süti beállítások módosítása