A legmenőbb étlap
2013. november 05. írta: világevő

A legmenőbb étlap

A 2 Michelin-csillagos, stockholmi Frantzén étterem hozza a skandinávoktól megszokott hihetetlen letisztult és vonzó dizájnt, de ehhez kitaláltak még egy nagyon extra megoldást, a videóétlapot. Lenyűgöző.

20131030-1.jpg

És persze a weboldal is gyönyörű: www.restaurantfrantzen.com, na meg van ott pár ételfotó is, amit érdemes megnézni:

Borjúmirigy karamellizált yuzuval:

8698582198_e571c7f55e_c.jpgErről nem tudjuk mi, de szép:

8698583162_3815958874_c.jpgTurbot spárgával:

966276_172407389591595_1637220496_o.jpg

Fotók: vdKG Design

A csütörtöki Világevő Orosz Vacsorára van még pár hely, jelentkezés csak emailben, itt van minden infó (FB-esemény). Itt pedig néhány visszajelzés az elsőről:
"Nagyon tetszett a lány, aki énekelt. Mármint, hogy volt ilyen :)
Meg a tarhun színe, az nem volt meg.
Tök ismeretlenül mentünk es szuper volt az ad hoc asztaltársaság, ez igy new yorki feeling volt egy kicsit."

"Egyszerűen zseniálisan éreztem magam/ éreztük magunkat. Ami igazán ki tud kapcsolni az az orosz, ami a szívem csücske... és a gasztronómia, ami a szívem másik csücske. Ti tegnap ezt a kettő ötvöztétek, azóta sem térek magamhoz! Köszönöm!"

"Valószínűleg a létszám bővítése a hangulatot hátrányosan befolyásolná, de sok barátomat elhoznám, persze mindenkit más-más asztalnál. KÖSZÖNJÜK, nagy élmény volt!"

"Az ételek nagyon jók voltak, jó, hogy nem gyors egymásutánban hozták a fogásokat, a vodkakóstoló is időben érkezett és hozzá az orosz zene is nagyon tetszett. ja meg a vendégváró orosz-ukrán konfettiknek is nagyon örültem."

201310301.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr175287653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Fritz Teufel 2013.11.06. 07:27:52

Azt szeretném kérdezni, hogy nem tévesztette-e el a fotós, és nem a fekete mosogatóba visszavitt maradékokat fényképezte le?

Mert ha ezek tényleg ételek, akkor azokért csak gyomorbeteg sznobok fizetnének. (Nem csoda, hogy Magyarországon tönkre ment a Michelin csillagos étterem)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.11.06. 07:34:12

@Mr. Fritz Teufel: nagyon jó kérdés! és az különösen alátámasztja, hogy milyen jólértesült vagy a hazai csillagos éttermekel kapcsolatban! :)

ComLo 2013.11.06. 08:51:06

@Mr. Fritz Teufel: "egyébként is hol van ez anyu pörköltjétől, meg rántott húsától ... " böfögött hangosan, majd másik oldalára fordult, hangosan szellentett és tovább aludt ...

pedróka 2013.11.06. 09:18:56

Melyik csillagos étterem ment tönkre?

Mrs.Columbo 2013.11.06. 09:39:40

@ComLo: szerintem simán lehet, hogy valakinek jobban ízlik anyu pörköltje meg a rántott hús. De attól még nem egy undorító idióta. Azért a másik végletbe sem kell esni!

rambo13 2013.11.06. 09:50:42

@világevő: bocs a turbot az magyarul nagy rombuszhal emlékeim szerint
(tudom, ez a halas téma nehéz, kb egy három nyelvű, magya-latin-angol, szótár szerű gyűjtemény kéne hozzá,(talán jEnci csinált vmi ilyesmit)akkor talán a könyvekben-főzőműsorokban stb megfelelően hívnák őket...egyébként valszeg még mindig jobb az angol elnevezést használni, mint félre fordítani...)

ComLo 2013.11.06. 09:50:56

@Mrs.Columbo: A gond az hogy ennek semmi köze az otthoni rántott húshoz. Az azért van hogy jól lakj, ez azért, hogy gasztronómiai élményt szerezz. Ez művészet, egy koncerten audió, egy kiállításon vizuális, egy ilyen helyen gasztro élményt kapsz.

Amit írtam azzal azt a mentalitást akartam kifigurázni, hogy gyakran előfordul, olyan dolgot szidunk, amihez az ég világon semmi közünk nincsen, és nem értjük hogy micsoda.

mitmiért? 2013.11.06. 09:59:31

@pedróka:
Egyik sem, mind a Costes, mind az Onyx működik. A bib gourmandos Arcade bistro zárt be fél éve, de október 18-án ujra kinyitott, megint a tulaj üzemelteti, az etyeki Rokusfalvy fogadó ex séfje viszi a konyhát es a fine dining helyett a Bisztro jelleget erősítik.

2013.11.06. 10:01:15

@Mr. Fritz Teufel: Mindig is csíptem azokat, akik komoly tudással, megfelelő információk birtokában és kiváló rálátással rendelkeznek a gasztronómia területén. Mindezek birtokában pedig építő kritikákat fogalmaznak meg :)

mitmiért? 2013.11.06. 10:11:01

@világevő:
Kedves Világevő!
A gasztronómiai témán túl, amiért külön kedvelem a blogod, az az a pozitív hozzáállás, ami sugárzik belőled, örülök, hogy a " kritikákat" is helyén kezeled, nem ülsz fel a provokációnak. Keep up the good work :-)))

Vadkeleti Bölcs 2013.11.06. 10:24:10

Kedves index.hu szerkesztő, aki kirakta ezt az indexre!

Nem értem, miért kell a skandinávokra, mindig olyan "bezzeg" országokként hivatkozni. Bezzeg Svédországban, bezzeg a norvégok, stb... Konkrétan ez a mondat bántja a lelki világomat: "Azt eddig is tudtuk, hogy a skandinávok jól főznek...". Mióta főznek jól? És most vonatkoztassunk az ilyen elegáns éttermektől, hogy a jól főző skandinávok konyhakultúrájára koncentrálhassunk. A halra rénszarvas gumóval, a halra mohával, a halra... Ö azt hiszem, itt ki is merül a tradicionális skandináv konyha. Nem nem, a skandinávoknál nincs olyan, hogy bezzeg a svédeknél még a kaja is jobb. Maximum az ilyen éttermekben, de a skandinávok legalább olyan messze vannak a főzéstől, mint az egyenlítőtől.

Szelid sunmalac 2013.11.06. 10:57:44

Egyebkent valoban. A skandinavok kicsit sem foznek jol. Akarcsak az angolok sem. Sot! A nemetek sem! Az osszes torok, olasz es egyeb etterembe jar! Hogy van egy-ketto jo ettermuk, attol meg ossznepi szinten vagy alatalban veve nem foznek jol! A felsoroltak kozul meg mindig inkabb a nemet..talan.

rambo13 2013.11.06. 11:06:06

ja és az "Erről nem tudjuk mi, de szép", a frantzén egyik ikonikus étele a Satio tempestas, ami alapvetően egy rengeteg zöldségféléből (saját farmon termesztik) és vmilyen halból álló étel itt egy leírás:

A long-term signature dish at Frantzén/Lindeberg has been the Satio Tempestas – “flavours of the season”. This evening it consists of 37 ingredients, all carefully selected from the restaurants own gardens a few miles outside Stockholm. Björn Frantzén has taken exceptional care of each and every vegetable in order to enhance its natural flavor. It is a beauty – a masterpiece, really – topped with crispy fish scales and butter, with every bite being a treat of different textures and flavors.

enfoodie.wordpress.com/tag/satio-tempestas/

de a bűvösszakácson is volt egy bejegyzés, itt ördöghallal készült

"Összességében a fogás olyan, mint egy naturális nordikus saláta, ami egyben főzelék is."

buvosszakacs.blog.hu/2012/05/12/frantzen_es_lindeberg_el

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.11.06. 11:09:02

@Szelid sunmalac: Még jó, hogy senkinek sincsenek sztereotípiái :)

Szelid sunmalac 2013.11.06. 13:36:46

@Étteremkritikus: Epp eleget kajaltam mindegyik orszagban. Pont nem sztereotipia, hanem tapasztalat.

Szelid sunmalac 2013.11.06. 13:49:05

@Étteremkritikus: Meg annyit hozzafuznek, hogy utazgatom osszevissza a vilagban, es huzamosabb ideig eltem sok helyen. Naponta dolgozom egyutt emberekkel a vilag minden tajarol, es hadd mondjam ki: a sztereotipiaknak bizony van alapja.

Alick 2013.11.06. 14:34:03

@ComLo: "gasztronómiai élmény" - ez olyasmi lehet, mint a Pusztító c. filmben Stallone és Bullock között a "szex". :)

Alick 2013.11.06. 14:37:27

@Szelid sunmalac: ja, a svéd konyhának nagyon jót tett a bevándorlók által hozott fűszerezés, ételkészítési technikák, stb.
A norvég konyhát általában véve borzasztónak találtam... az igazi mérce a mediterránum.
(persze délen jobban van miből szakácskodni)

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2013.11.06. 14:52:33

@Szelid sunmalac:

Drága ember, most kellene a világ összes modoros és közhely blogjának az írását azonnal befejezni, te olyan kvintesszenciát produkáltál itt 13:49:05-kor.
Már volt értelme ma megébredned : )))

Mr.Treeger 2013.11.06. 14:58:35

@Vadkeleti Bölcs:
Nos, az elmúlt éveben a legdinamikusabb fejlődést a skandinávok mutatták. Elég csak az étterem TOP listákra nézni, vagy kik nyerik a Bocuse D'or-t. Egyrészt a svédek is sokkal több mindent használnak, int amit leírtál, kár lenne első blikkre lehúzni őket. Nagyon tudatosan fejlesztenek, persze a legtöbb országban az állam is támogatja ezen projekteket. Szóval a bezzeg ennek szól.

Szelid sunmalac 2013.11.06. 15:46:39

@Von Siebenbuergen: Lehet rajta nevetni, akkor is igy van. Minden nepnek van egy sajatos kulturaja, aminek egyes reszeit, amik amugy is kirivoak es jellemzoek, felnagyitjak. Ezeket hivjuk sztereotipiaknak.

Aki csupa hippi felindulasbol azt mondja, hogy a sztereotipiaknak nincs alapjuk, az vagy nem teljesen normalis, vagy nem ismeri elegge az adott nepet, orszagot, es annak kulturajat.

Szelid sunmalac 2013.11.06. 15:49:04

De jo, ne legyek modoros. Akkor kerem sorolja fel valaki a norveg es sved honos izesitoket, fuszereket, jellemzo alapvalokat, esetleg kulonleges eljarasi modokat, es nezzuk meg mitol is volt mindig hires a skandinav konyha!

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.11.06. 15:52:22

@Szelid sunmalac: Akkor bizonyára azt is tudod, hogy a sztereotípiákra épülő vicceket ("Egy német, egy francia és egy angol...") más országokban más nemzetekkel mesélnek? :)

kantonpárti (törölt) 2013.11.06. 15:56:04

@ComLo:
szerintem hagyni kellene azt, hogy a főzés tudománya és művészet egyben. drága/ritka alapanyagok kellenek, közepesen drága eszközök, nagyon kevés tudás. a többi süket duma.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.11.06. 16:02:28

@rambo13: köszi, konstruktív, pontosító, okos kritika mindig jöhet, hasznos!
amúgy a saját weboldalukon tévesen feliratozták az ételt, oda is borjúmirigy volt írva.

@mitmiért?:
:) köszi, igyekszem! :)

@Von Siebenbuergen: :D

ComLo 2013.11.06. 16:05:11

@kantonpárti: Ezzel már csak tapasztalataim miatt sem értek egyet. Van ismerősöm aki párizsban "elit helyen" dolgozott szakácsként, itthon két kézzel kapkodtak utána. Nem az alapanyagok miatt volt kiemelkedő amit tudott, hanem az ahogy az ízekkel bánni tudott. Egyszerű szimpla alapanyagokból is tudott olyat csinálni ami meghökkentő, érdekes, és finom volt.

Az ízlés is egy érzékszerv. Ahogy mondtam, szerintem ahogy egy szép festmény vizuálisan, egy jó koncert akusztikusan, úgy egy ilyen különleges étel ízre nyújthat olyan élményt, ami máshoz nem hasonlítható.

Mondom nem csak az alapanyagokon van a hangsúly, azok arányán, elkészítési módján, és kombinációjukon. És nem győzöm hangsúlyozni hogy a kreativitáson mekkora a hangsúly ...

Szelid sunmalac 2013.11.06. 16:14:56

@Étteremkritikus: Oke. En vagyok a hulye! Tenyleg fantasztikus, vilagraszolo, nemzetkozileg elismert es mindenki altal ismert a hires-nevezetes skandinav konyha! Megkovetem a Magyarorszagrol nagyon okosokat, en meg vagyok a barom, amiert tapasztalatbol mondok mast.

kantonpárti (törölt) 2013.11.06. 16:43:54

@ComLo:
nem azt állítom, hogy nincsenek jó szakácsok. de
ezeket az ételek nem bonyolultak. velőt eléd tesznek valami narancssárga szirupot vagy szószt, ami nem mandarin, hanem yuzu. akkor érdekesnek (ismeretlennek) és finomnak fogod találni. de ebben nincs se különleges tudomány, se művészet. kreativitás végképp nincs benne. de gondolhatod persze így is. a főzés abszolút nem olyan, mint a zeneszerzés. főzni bárki megtanulhat. a legmagasabb fokon. nem kell hozzá tehetség, csak szorgalom.

ComLo 2013.11.06. 17:07:28

@kantonpárti: Ne haragudj de honnan tudod hogy ezeket az ételeket (vágybármilyen másik fine dinig)nehéz-e elkészíteni? Egy ilyen konyhában 7 pecsétes titok az ételek elkészítése, azzal hogy te ránézésre megmondod mi hogyan készül, pont a hozzá nem értést árulod el.

A szakács szakma pedig csak egy pontig tanulható. És a fölött kezdődnek a művészet, amihez már kreativitás, tehetség, és persze az alapok nagyon jó ismerete és sok-sok gyakorlás kell.

Csak magamat tudom ismételni. Ha ez egy érzékszerv, miért ne lehetne ez is egy művészeti ág? Ha voltál már ilyen helyen akkor tudhatod, az íz az amiben ezek a helyek olyat adnak amit sehol máshol nem kapsz meg.

És mint minden művészet, ez sem mindenki számára érthető. Ahogy van aki szerint Body Szilvy aktképe a blikkben szebb mint egy Rembrant, és van aki szerint Beethoven-nél szar, és Mága Zoltán csinálja az igazi zenét, úgy van aki szerint fölösleges a flancolás, rántott hús vegyes körettel, lehetőleg minél nagyobb mennyiségben.

ComLo 2013.11.06. 17:09:56

@kantonpárti: Azt kihagytam, hogy pont a magas minőségű helyeken jellemző hogy rendszeresen új eljárásokkal, új technikákkal kísérleteznek, ezért sem tanulható, és ezért is kell hozzá nagy fokú kreativitás.

kantonpárti (törölt) 2013.11.06. 17:22:33

@ComLo:
szerinted egy szószt bonyolult elkészíteni? a szakácsot azért képzik szakmunkásképző intézetekben, mert bármilyen szintig tanulható. bármeddig. az sem baj, ha végig buktad az általánost. ha szeretsz főzni, és van elég szorgalmad, akkor lehetsz séf. ebben ez a szép. de ennek semmi, de semmi köze nincs a tudományhoz és a művészetekhez. ez mind süket duma.

nehogy már összehasonlítsuk a főzést a zeneszerzéssel. csak mert érzékszervre hat. a szexualitás is érzékszervre hat. még nagyobb a gyönyör.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.11.06. 17:36:14

@Szelid sunmalac: Skandinávia mellett egy mozdulattal még az angolokat és a németeket is leírtad. Mondjuk a német konyha szerintem is felejtős :)

Melyik nemzet főz szerinted sokkal jobban, mint a többi? Talán okosabbak leszünk, ha megosztasz velünk 2-3 országot, ahova érdemes elutazni, hogy ott együnk.

ComLo 2013.11.06. 17:39:53

@kantonpárti: Hát ha szerinted az a szakácsmesterség csúcsa amit a szakmunkásképzőben tanítanak, egy fine dining helyen pedig a szószt nehéz megcsinálni, akkor tényleg hagyjuk, ez nem neked való dolog.

kantonpárti (törölt) 2013.11.06. 17:46:06

@ComLo:
nem az a csúcsa, de a szakácsmesterség tanulható. szorgalom kell hozzá, és nem tehetség. ha ezt nem érted, akkor hülye vagy. tényleg.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.11.06. 17:48:12

@kantonpárti: A magyar szakmunkásképzőkben a szakácsok annyit sem tanulnak meg a főzésről, amit egy átlagos családanya tud. Nagyjából a szocialista üzemi konyhák szintjén van a tananyag. Márpedig én elvárom, hogy az éttermekben jobban főzzenek, mint amit otthon tudok enni.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.11.06. 17:52:28

@kantonpárti: A zenéhez is több szorgalom kell , mint tehetség. Ha 8-10 ezer órát gyakorolsz, te is világsztár leszel. Így futott be Mozarttól kezdve a Beatles-ig mindenki, aki maradandót alkotott.

kantonpárti (törölt) 2013.11.06. 17:59:40

@Étteremkritikus:
a szakácsmesterséget világon mindenhol szakmunkásképző intézetekben oktatják. nincs semmilyen különleges felvételi kritérium. azon túl, hogy szorgalmasnak kell lenned. ez így megy a skandinávoknál is. talán az sem véletlen, hogy a svéd akadémia a szakácsoknak nem oszt nobel díjat.

ettől függetlenül szuper, hogy a borjú mellé lehet rakni egy kevés citrusfélét. a borjúmirigy mellé yuzut. tényleg jó dolog. de hol van ebben a tudomány? hol van ebben a művészet? hol van ebben a kreativitás?

ComLo 2013.11.06. 18:01:36

@kantonpárti: Kb itt a vége. Ha valami nem illik a világképedbe személyeskedsz. Gratula.

A szakácsmesterség egy pontig tanulható, a felett pedig tehetség, kreativitás és persze sok szorgalom valamint az alapok ismerete kell.

Én onnan tudom, hogy volt szerencsém ismerősön keresztül megtudni milyen egy 2 michelin csillagos konyha. Valamint jártam pár fine dining helyen, tudom mit értek az alatt hogy művészi szint.

Ezzel szemben vagy te, akinek a minőség csúcsát a szakmunkásképzős séfek kajája jelenti.

Miről is próbálsz meggyőzni, és miért?

kantonpárti (törölt) 2013.11.06. 18:06:52

@Étteremkritikus:
ez az, hogy ha a zenéhez nincs tehetséged, akkor hiába gyakorolsz akármennyit. nem leszel egyedi. és hiába kísérletezel akármennyit. a zeneszerzéshez talentum kell. a főzéshez meg nem. koktél készítéshez sem kell tehetséges. pedig nagyon sokféle alapanyag van. és nagyon fontosak az arányok. a főzés is ilyen. csak az ételeknél a technika többet nyom a latba, mint az italoknál.

ComLo 2013.11.06. 18:07:55

@kantonpárti: Nem akartam többet reagálni de muszály:

"hol van ebben a tudomány? hol van ebben a művészet? hol van ebben a kreativitás?"

Hát pl ott hogy nem ezt nevezik annak. Tudomány pl a molekuláris gasztronómiában van, kreativitás meg ... pl abban a spéci krémes süteményben volt amihez spéci módon elkészített savanyú káposzta volt felszolgálva egyik alkalommal ... ás hihetetlen finom, érdekes ízharmóniát nyújtott.

kantonpárti (törölt) 2013.11.06. 18:13:34

@ComLo:
és mi az a pont elárulod? a yuzu szirup az szerinted tanulható, vagy nem?

ha igen, akkor szerinted az elkészítését mennyi idő alatt lehet elsajátítani? mégis mit tippelsz? mennyi idő kell megtanulni? 1 év, vagy 10 év gyakorlás? vagy nem is tanulható, mert valami extra talentum kell hozzá?

1 nap gyakorlással is meg lehet tanulni. és mondjuk 1 hét kísérletezgetéssel ki tudsz találni akármilyen csoda ételt. és akkor utána jöhet a szöveg, hogy hú de kreatív. ez már művészet. sőt tudomány. mindig van elegendő számú hülye, aki ezt beveszi. ahogy a mellékelt ábra mutatja.

ComLo 2013.11.06. 18:18:44

@kantonpárti: Az a pont a személyeskedés volt, ott fogtam fel, a vita értelmetlen, nem vagyunk egy szinten.

Te hiszel valamiben (a szakács mesterség teljesen tanulható), én tényekre, és tapasztalatra támaszkodva állítom hogy nem.

Én voltam ilyen helyen, tudom miről beszélek, ismerek olyat aki benne él és dolgozik.

Neked van egy halvány elképzelésed a dologról, de egyre tisztában látszik, hogy az is zavaros.

Ismételten kérdezem: miről próbálsz meggyőzni? Gondold végig mégegyszer: öszintén azt állítod hogy a fél világ hülye, csak te tudod az siteni "Know-hos"-t ami a magyar szakács-szakmunkáskéző?

kék madár 2013.11.06. 19:46:59

"Erről nem tudjuk mi, de szép:"
ennel jobban a sznobizmust nem is lehetne osszefoglalni

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.11.07. 00:20:53

@kantonpárti: A szakmunkásképző stimmel, viszont Nyugat-Európában sírva fakad bármelyik szakács, ha egy magyar mosogatófiú elmeséli neki, hogy errefelé mit tanítanak. Egy jobb magyar étteremben (mondjuk a 100 legjobb az országban) a szakácsok képzését nulláról kell újrakezdeni.

A koktél készítéséhez akkor nem kell tehetség, ha csak létező koktélokat keversz ki szigorúan követve az arányokat. Ahhoz már kell tehetség, hogy olyan új koktélokat találj ki, ami a legjobb barátodon kívül másnak is ízlik és fizetnek is érte.

A kreativitás az, amikor új dolgot találsz ki. Amikor nem ugyanazt a borjúpörköltet főzöd minden hétvégén, hanem új ízkombinációkkal kísérletezel és az eredmény ízletes étel lesz.

Lehet, hogy szerinted a főzéshez nem kell tehetség, de igenis van olyan, aki nem ért hozzá, hiába gyakorolja. Ilyen volt az egyik nagymamám, szegény hiába főzött állandóan, a nagypapámon kívül senkinek sem ízlett a főztje, még a gyerekeinek sem.

kantonpárti (törölt) 2013.11.07. 10:04:51

@Étteremkritikus:
a főzéshez szorgalom kell, és a főzést szeretni kell. de kreatívnak nem kell lenni. egy ételt nem kell úgy megkomponálni, mint egy zeneművet. azt egyszerűen ki kell kísérletezni. de nem úgy, mint egy gyógyszert. a legfinomabb étrendnek nincs tudományos alapja. amikor dietetikus kell, akkor az megint egy másik eset. a nagymamád vélhetően nem szeretett kísérletezgetni, hanem mindent megfőzött úgy ahogy van. a nagyapád hozzászokott az íztelenséghez. a főzés nem tudomány, nem művészet, hanem egy szinte bárki által megtanulható szakma. nem kell hozzá különösebb tehetség. a többi parasztvakítás, vagy önámítás.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.11.07. 11:39:37

@kantonpárti: A főzést ugyanolyan szinten lehet tanulni, mint mondjuk a zenét. Szorgalommal be tudsz kerülni a legjobb 100-ba az országban, de a legjobb 10 közé már tehetség is kell a szorgalom mellé.
A zenének van tudományos alapja? Ugyanannyi, mint az ételeknek.

kék madár 2013.11.07. 16:49:21

@világevő: mar nem annyira, 1 eve reggeliztem vele, nem tudom mit, de szep volt : )

nem akar az ökörcsorda legelni 2013.11.08. 04:04:48

@ComLo: Csak Németországban van 274 Michelin-csillagos étterem. Ez ezek szerint 274 zsenit jelent az országon belül. Arra lennék kíváncsi, hogy ennyi értékelhető zeneszerzőt, festőt, írót, költőt szerinted össze lehet-e szedni a 80 milliós országban a felsoroltak mindegyikéből? Csak játssz el egy pillanatra a gondolattal.

Ebben a műfajban is vannak úttörők, forradalmi merész elgondolások megvalósítói, de a Michelin-csillaggal rendelkezők töredéke. Szerintem a 274 étterem séfjéből talán a 270-en felüli 4, aki hozzátett valamit a gasztronómiához. A maradék 270 pedig ha tetszik, ha nem szakmunkás. Kiemelkedő szakmunkás, mert a több ezer séf/szakács közül ők szerepelnek ebben a 274-es listában, nem a többiek, de nem miattuk az a mai német gasztronómia, ami.

Gondolom a pár éttermet már megjárt Jókuti András sem veszi egy kalap alá Paul Bocuset, mondjuk a jobb, Michelin-csillaggal rendelkező szállodai éttermek séfjeivel.

Abban egyébként egyetértek veled, hogy egy bizonyos szint felett hiába gyakorol, hiába tanul valaki, nem fog előrébb lépni, de szerintem addig, hogy valaki egy fine diningot vivő étterem séfje legyen el lehet jutni alázattal és szorgalommal is, Paul Bocuse, Hervé This, Pierre Hermé stb. nyilvánvalóan nem lesz mindegyikből. Na ahhoz kellene az a plusz, amit nevezhetünk akár zsenialitásnak is.

Abban is egyetértünk, hogy itthon baromira kevés jó szakmunkás van (a magyar helyzetre nagyon jó jellemzést ad a "ha nem tudja, hát tanítja" mondás), akik azok, azok is zömmel külföldön, egy-egy jó szakember, ha az isteni szerencse (vagy állhatatosság) úgy hozta, akkor zseni kezei alatt váltak azzá. Ezért is kapkodnak az ismerősöd után. Asztalosból is van jó meg rossz asztalos, meg van az az asztalos, aki az egész szakmára kiterjedően visz a mesterségbe valami újdonságot, fejlődést.

A zenei párhuzam is illik ide. A zeneművészeti egyetem összes végzőse el tud játszani, énekelni egy darabot, de zenét szerezni már kevesebben tudnak, olyat pedig amire haláluk után is emlékezni fognak még kevesebben.

ComLo 2013.11.08. 06:26:02

@nem akar az ökörcsorda legelni: lehet félre értettél valamit amit írtam, de ilyen még nem nagyon fordult elő velem: amikor valaki választ ír nekem annak minden egyes szavával tökéletesen egyetértek :-) .

Illetve hozzám képest, akit csak egy műkedvelő laikusnak tartok, láthatóan sokkal alaposabb ismeretekkel rendelkezel.

ehran 2013.11.10. 01:31:49

@rambo13: Mindig mondom, be a latin nevekel a gasztróba is! :)
Egyébként van ilyen kezdeményezés, elég korrekt is:
tarkabarka.cafeblog.hu/szotarak/ez-egy-minta-oldal-2/

@Szelid sunmalac: Az angolokat és a skandinávokat nem tudom első kézből, de az olaszoknál azért nem csak "egy-két" jó étterem van, és olyan szinten az életük szerves része a gasztronómia, hogy már csak ebből is következik, hogy nem csak éttermi szinten főznek jól. De jó pár helyen tapasztaltam is ezt.

@kantonpárti: Ez nagyon-nagyon nem igaz. Nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen séfeket ismersz, kiknek a főztjével van személyes tapasztalatod, de ha kicsit is elmerül az ember ebben a világban, és elkezd komolyabban főzni, nagyon gyorsan rájön, mennyit számít a tehetség. Amellett persze, hogy nyilván jelentősége van az állandó kísérletezésnek is. Csakhogy a variációk száma végtelen, egy-egy fogást elkészíteni pedig sok idő, szóval nem teheted meg, hogy akármeddig kísérletezgess, annak mindig tudatosnak kell lennie. És itt jön képbe egy csomó olyan tulajdonság, ami fejleszthető, de egyáltalán nem biztos, hogy tanulható. Ha meg hiányolod a tudományos hátteret, majd egyszer nézz utána mondjuk ezeknek a neveknek: Heston Blumenthal, Hervé This, Harold McGee, Ferran Adriá, vagy lapozz bele a Modernist Cuisine című könyvbe, és rájössz. ;) Annyit segítek, hogy a főzés tömény kémia, fizika és biológia.
Egyébként igen, egy jó szószt (pl. egy jó demi glace-t) nem egyszerű elkészíteni. Meg mondjuk egy igazán jó terrint sem. És még sorolhatnánk nagyon hosszan.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.11.14. 16:28:16

@rambo13: én is csak másik oldalakat használtam segítségül a fordításoknál:

www.horgasz.hu/page/20/akt/20/html/hallista.html

meg közben találtam egy másik oldalt is

www.schmidtzeevis.nl/html/fish_names_in_7_languages.html
süti beállítások módosítása