Konyhai eszközök: mosogatás az inkák birodalmában, Peruban
2013. szeptember 07. írta: világevő

Konyhai eszközök: mosogatás az inkák birodalmában, Peruban

Persze nem egyértelmű, hogy mosogatásra használták ezt a "vízcsapot" az Inka birodalomban, de szerintem zseniális megoldás, kellett utána pár száz év az európai kultúráknak, amíg megalkották a saját verziójukat. 

20121110-1.jpg

A helyszín Ollantaytambo, ami leginkább arról ismert, hogy a Machu Picchuba vezető Inka ösvény (egyik) kezdőpontja, az inkák szent völgyének bejárata. Pedig maga a helyiség is izgalmas, sokáig az inka ellenállás (Viva le Resistance!) egyik központja is volt, és az egyik legrégebb óta folyamatosan lakott település, na és fantasztikus inka romok is találhatók itt, szóval kár lenne továbbrohanni egyből.

IMG_1417-1.JPG

IMG_1489.JPG

IMG_1498.JPG

Nem is rohantunk, az Eupolisz túráján (amúgy hamarosan indul és van még pár hely a weboldal szerint!), hanem alaposan megnéztük ezeket a romokat is, ahogy a legtöbb inka romnál, itt is bőségesen nyílik lehetőség a lépcsőzésre, nem hiszem, hogy Peruban nagyon pörögne Norbi és a lépcsőző gépek biznisze.

IMG_1546.JPG

IMG_1545.JPGA 15. század közepére becsülik a település létrejöttét, Pachacuti (=Pacsakuti, talán távoli rokon? De mindenképpen magyar.) inka építtette, 

Van fent egy pár tonnásra becsült sziklagyűjtemény, senki sem tudja a magyarázatát, hogy hogy kerülhetett oda. (bocsánat: mostanáig senki sem tudta, de nyilván lesz a kommentelők között olyan, akinek ez egyértelmű!) Valószínűleg egy naptemplom falát képezték (volna).

IMG_1562.JPG

IMG_1556.JPG

És a szemben levő hegy is elég izgalmas, egy ismeretlen célú, talán raktározásra használt üregrendszert tartalmaz és egy arcot:

IMG_1552.JPG

közelebbről:

IMG_1569.JPG

és csak az arc:

IMG_1571.JPGDe az én legnagyobb kedvencem egy "vízcsap" volt, a feltételezések szerint a hercegnő fürdőjének tartozéka, de valójában nem sokt lehet tudni az eredeti funkciójáról, szóval akár lehetne mosogató is.

IMG_1575.JPG

És van egy különleges funkciója, anélkül, hogy bármilyen mozgó alkatrészt tartalmazna, állítható egy kézmozdulat (nerdök számára: gestura, tap, vagy hasonló) segítségével a vízsugár formája, ilyenre:

IMG_1577.JPGEgy kis simítás után szép egyeneletes "csíkban" folyik a víz, egészen a következő érintésig. Ez elég életlen, de a lényeg látszik rajta:

IMG_1578.JPG

IMG_1594.JPGTovábbi kutak, csapok is vannak, de azok nincsenek felszerelve ilyen extrákkal:

IMG_1580.JPG

IMG_1585.JPG

Aki nagyon jó dél-amerikai ízekre kíváncsi, tud még jelentkezni szerdára, a brazil szuperhúsevés második fordulójára.

20130219 Casa Brasil4-1.jpg

Közben szedem össze Dél-Amerikából, főleg Peruból azokat a fotókat, emlékeket, amiken látszik, hogy milyen is a valódi street food, ami nem egy felülről jövő divat, hanem a nép kajája. És kiváló.

limastreet.jpg

De a krumplikról is fogok írni... (a képen van egy kakukktojás)

20121110-Pisac.jpgMeg ha van érdeklődés, akkor az inkák további (a vízcsapnál erősebb) gasztrokötődésiről, például egy mezőgazdasági kísérleti laborról és egy gyönyörű sólepárlóról.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr245498987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2013.09.08. 18:52:59

Van érdeklődés. :)

Nándor Üveges 2013.09.08. 19:48:25

www.youtube.com/watch?v=EOvkFLK1fn0

Színes, magyarul beszélő, dokumentumfilm.
A piramisok évszázadok óta izgalomban tartják az emberiséget, az egyszerű turistáktól a kutatókig, tudósokig. Ez a hat évig készült, lélegzetelállítóan izgalmas dokumentumfilm egy fantasztikus utazásra hív minket, Kínától Peruig, Egyiptomtól Mexikóig, hogy felfedje a világ különböző részein található piramisok rejtélyét, feltárva ezeknek az elképesztő építményeknek az üzenetét a modern kori emberiség számára, alapjaiban változtatva meg a történelmünket és a jövőnket is.
süti beállítások módosítása