Budapest legjobb reggelije
2013. május 23. írta: világevő

Budapest legjobb reggelije

Ami ráadásul ár-érték arányban is stimmel, ami ugye nem elhanyagolható szempont időnként... A Kecskeméti utcában nemrég nyílt Good bar good burger érdekes hamburger szempontból is, de a reggeli meg egyenesen csodás, és még a hely is jó, nagy terasszal, kellemes környezetben.

20130523-1.jpg

Tegnap egy ismerősöm elkezdett egg benedictet keresgéni a Facebookon, ő mutatta, hogy van valami hasonló a Good barban, ami fénykép alapján elég vonzónak tűnt ahhoz, hogy ma délelőtt arra vegyem az irányt. Aztán még megkóstoltam a bundás kenyeret is, és nagyon nem bántam meg, sőt.

IMG_3008.JPG

Kezdjük a benedicttel, hátha van, aki nem ismeri, pedig szerintem a reggeli műfaj egyik csúcsa. Nem szoktam rajongani a rántottákért, omlettekért és tükör tojásokért, nem látom bennük eléggé a szakács által hozzáadott értéket, otthon egyszerűbb lenne megcsinálni pár perc munkával és akkor biztos, hogy pont annyira marad "taknyos" szottyos a rántotta, ahogy én szeretem, és van is benne mindenből rendesen. A felvágott tálak és kontinentális reggelik még kevésbé ösztönöznek arra, hogy elhagyjam a lakást, azt szeretem, ha dolgozik a szakács, ne csak szeleteljen. Angol reggeli Londonban a legjobb (a phó levest meg már meg se merem említeni...) De egy egg benedict egészen más téma. A "hivatalos definíció" szerint elfelezett angol muffinon tálalt két posírozott tojást jelent, általában sonkával vagy baconnel és hollandi szósszal. (ami ugye épp aktuális, mint a fehér spárga leggyakoribb kísérője)

IMG_2990.JPGEz a változat kicsit különbözött a nagykönyvitől, ugyanis sonka helyett laskagomba volt rajta, és persze - a hamburgerező hely szelleméhez  méltó módon - (házi) hamburger puffancs volt az alap. Az összhatás pedig lenyűgöző volt, ízes, tökéletes állagú tojás, teljesen folyós sárgája, finom a puffancs, jó hozzá a gomba és nagyon kellemes kiegészítő a  megfelelően savanykás hollandi szósz.

IMG_3010.JPG

Az elnevezés eredetével kapcsolatban vannak viták, egyesek XIII. Benedek pápához, mások egy rettenetesen másnapos New York-i brókerhez, Lemuel Benedicthez kötik a nevét, aki a Waldorf Hotelben ezzel az akkor még különleges kombinációval igyekezett meggyógyítani magát, az étteremvezető (maitre'd), Oscar Tchirky pedig látott fantáziát a dologban, és az eredetileg toast kenyéren rendelt ételt angol muffinra módosítva felvette az étlapra. Akármelyik igaz, köszönet jár érte.

De kíváncsi voltam a bundás kenyérre is, baconnel és (opcionális) juharsziruppal.

IMG_3002.JPG

Ebben sem kellett csalódnom, nem az old-school, olajtól csöpögő, vastag bundás verzió, hanem szofisztikált, úrias, puha kenyérszeletek, tökéletes, ropogós baconnel, már így is szuper lenne, de az édes szirup kifejezetten még inkább feldobja az egészet, érdemes kipróbálni legalább egy falaton akkor is, ha esetleg elsőre aggasztóan hangzik az édes és a sós keveredése!

IMG_3014.JPGSzóval rettentően jót reggeliztem az Egyetem tér szomszédságában (itt látszanak az árak is), remélem nem csak reggel lehet ilyet rendelni.

IMG_3000.JPG

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr65314691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.05.23. 17:29:30

a bundaskenyeret en is kostoltam a mult heten, nagyon utos a bacon+juhar kombo, plusz a haz croissant is adja :)

nyuszibusz 2013.05.24. 09:45:55

és mindez papírtálcán?

nyuszibusz 2013.05.24. 09:48:02

Basszus ezt benéztem! Tányéron vannak a falatok, nem papírtálcán

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.05.24. 09:49:42

@speed: azt nem kóstoltam, majd legközelebb, de ez a kombó nagyon bejött.

@nyuszibusz: :) ha más is benézné: papírtálca dizájnú porcelán.

nyuszibusz 2013.05.24. 10:37:50

most hogy így jobban megnézem, tök jól néz ki. Mármint a tányér. Vajon honnan van? A hozzávaló pohár olyan mint egy papírpohár?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.05.24. 10:40:04

@nyuszibusz: konkrétan ezt a példányt nem tudom, ha jól emlékszem, még valami olasz dizájncég kezdte ezt a divatot a kis decis kávéautomatás műanyagpoharakkal, és azóta talán már a butlers-ben is lehet kapni ilyesmit.

Kicsivagyokszekreallok 2013.05.24. 16:36:50

haha en is papirtalcanaknak neztem :D

2013.05.24. 16:43:40

@nyuszibusz: Fel se tűnt, nagyon jópofa :D

Amúgy a bundáskenyér valóban jól néz ki és egy kóstolást megérne, de nem tudom, jutányos ár-e érte a feltüntetett összeg. Bár igazából, én magam se tudom, mi lenne az

ekat 2013.05.24. 20:48:37

Igen, a Butlers árult halomra ilyen tányérokat, bár nem tudom, van-e még, ők sűrűn váltanak.

Fánkevő Fáncsi 2013.10.24. 13:29:05

"Kezdjük a benedicttel, hátha van, aki nem ismeri,..."
Ugyan már nem kéne az agyat játszani. M.o.-on mindenki ismeri az eggs benedict-et, közismert és ősi népi eledel.

De az is lehet, hogy picsafüst amerikanizmus már megint, amit az étel-sznoboknak találtak ki. Akik persze nem ismerik azt az egyszerű szabályt, hogy minden kaja ami igényesen van elkészítve, jó alapanyagokból az finom, ehhez nem kell McDonalds, meg KFC, meg eggs benedict. Sőt.
Több mint 10 évig éltem Amcsiban, hidd el öreg M.o.-on sokkal-sokkal jobb a hétköznapi ételek változatossága, minősége, mint ott. Nyilván az alapanyagok sokkal jobbak, és ezt csak az nem tudja értékelni, aki nem járt még máshol, ehhez meg hozzászokott.
Bocs az ingerült hangnemért, de amikor magyarok az amcsiktól veszik át a fos kajákat, meg szokásokat, meg csízburgereket, tojás-bencéket ... az kész röhej.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.10.25. 14:01:53

@Fánkevő Fáncsi: a kommented célját nem teljesen értem. Az amerikai ételek változatosságáról nem beszéltem. Átvenni meg semmi sem kötelező, kicsit nyitottnak lenni talán előny lenne, ha szélesebb a kínálat az talán nem árt...

Fánkevő Fáncsi 2013.10.25. 15:13:58

@világevő: Arról nem (csak) te tehetsz, hogy ilyen helyek klassznak számítanak és menők, de hát azért épp te is népszerűsíted itt ezt a helyet.

Én egy sommás ellenvéleményt alkottam, a cikk szemléletével szemben. A bundáskenyér puccosan tálalva is azért csak még mindg bundáskenyér marad, egy gyors, olcsó, nem túl egészséges étel. Nem az jelenti a kulináris nyitottságot, ha bundáskenyeret eszünk 1000 Ft-ért késsel villával porcelántányérról. Ezek a kaják amiket bemutattál, megkóstoltál, tipikusan "különleges" divatkaják lehetnek a tiniknél. Én is visszakérdezhetek, hogy mi a cikk célja? A praktikus és olcsó étkezés, vagy a gasztronómiai, kulináris élvezetek bemutatása? Ez a cikk mindkettővel szembe megy.

Nem vagyok cifra ködmönbe bújt magyarkodó sem akkor, amikor leszólom az amcsi ételeket. Csak nem szeretem az amcsik buta majmolását, a heppibörszdéjt, merrikrisztmaszt, főképp olyan területeken, ahol ők nagyon el vannak maradva Európától. Ha esetleg megszólom a hambievőket (és az eggs benedict-et) egy gasztronóm blogon, az nem azért vagy mert maradi vagyok.

Persze nem akartalak megbántani sem, ne vedd túl komolyan. Csak egy kritikus vélemény, néha erre is szükség van a fejlődéshez.
süti beállítások módosítása