Szakácsok, akik büszkék rá, hogy nem tudnak főzni
2013. március 11. írta: világevő

Szakácsok, akik büszkék rá, hogy nem tudnak főzni

Legalábbis a szó konkrét értelmében, ugyanis nyers ételeket készítenek. Egy nagyon kedves ismerősöm meghívására résztvettem a nyersevők vacsoráján, maradandó élmény volt.

20130124-nyers1-1.jpg

Hihetetlenül sok elmaradásom van az elmúlt hetek gaszrokalandjaiból, mexikói sztráséf az Ikarus-ban, belgrádi csevapozás, 3 csillagos elzászi séf a Rheingauban, orosz vacsora a Pierrot-ban, Time Raue Berlinben, stbstb, de elsőként most következzen egy egészen extrém vacsora. Persze az extrém szóval lehet vitatkozni, lehet, hogy éppen az az extrém, amit a többség tesz: megsüti vagy főzi a nyersanyagokat, mielőtt elfogyasztja?

IMG_8863.JPG(A fotók sárgás színe nem a nyerskosztnak köszönhető...)

Érdekes lenne egy teljesen nyersevő konyhája, a megszokott sütő, mikró, szagelszívó hármasa hiányozna gondolom, nem is beszélve a serpenyőkről, fazekakról, grillsütőkről, gőzpárolókról, ha túl népszerűvé válik, biztos komoly ellenpropagandára számíthat a konyhai eszközök és készülékek gyártóitól :)
De ettől egyelőre talán nem kell tartaniuk, legalábbis a beszélgetések alapján is az derült ki számomra (persze egy nagyon esetleges mintavétellel), hogy a nyersevők, vagy nyers koszton élők sem kizárólag ilyen táplálkozást folytatnak, gyakran vagy váltogatják is főtt ételekkel, vagy a család többi része miatt tartanak rendesen felszerelt konyhát.

A legfőbb dilemmám az volt a vacsora előtt, hogy vajon kell-e előtte enni, ahhoz, hogy ne küszködjek végig az éhséggel. Valamiért az a kép jelent meg előttem, hogy ott ülök egy átszellemülten mosolygó társaság közepén, akik nagyon elégedetten rágcsálják a salátaleveleket, miközben engem figyelnek, nekem pedig iszonyatosan korog a gyomrom és érzem, hogy annyira erősen vágyom egy hatalmas, szaftos steakre, hogy az már gyakorlatilag megjelenik a fejem fölött egy gondolatbuborékban, mindenki számára láthatóan. Aztán nem is így volt.

IMG_8866.JPGEz itt például egy egyszerű vegyes gyümölcsleves, ezzel indítottunk. Véletlenül sem szeretnék igazságot szolgáltatni ezzel a poszttal a nyersevés élettani vagy filozófiai kérdéseiben, pusztán egy szubjektív élménybeszámolót adok az élményről, ahogy szoktam. Akit érdekel a téma részletesebben, természetesen nyugodtan vitázhat pro és kontra itt is, csak a kulturált hangnemet őrizzük meg.

IMG_8869.JPGEz már a következő leves, egy paradicsomleves volt, ami persze szintén nagyon egyszerű konyhatechnológiákra támaszkodik, mint a "nyersfőzés" általában: szinte kizárólag a turmix/mixer vagy az aprítás, pépesítés, keverés egyéb módszereire. Ez egy olyan világban, ahol a profi éttermi konyhákon űrbázisokat megszégyenítő készülékek figyelnek, elég furcsa, de a vacsora szép bizonyítéka volt annak, hogy - minimum néhány alkalomra - tökéletesen kielégítő, laktató és izgalmas vacsorát lehet így is készíteni. Azt nem tudhatom, hogy mi lenne mondjuk pár nap után, de érdekes volt megtapasztalni, hogy mennyire nem arról szól a dolog, hogy különböző salátákat tömünk magunkba.

IMG_8872.JPGAzon is gondolkoztam sokat, hogy vajon a nyersevőknek tényleg kell-e utánozniuk a "valódi" ételeket, vagy még izgalmasabb eredmények születhetnének, ha teljesen eldobnák a megszokott kereteket, de ebben sem én fogom kimondani a végső szót, az biztos. Mint ahogy az is, hogy ez a keleties fűszerezésű curry is kifejezetten finom volt, és - ahogy azt az éttermi világban is csinálják - itt is megvalósult a különböző textúrák szerepeltetése, a puha, krémes anyagok mellett ott volt a tányér szélén kiegészítőként a ropogós lilahagyma, ami aszalással készült. (A nyersevők nem száműznek minden hőkezelést, az aszalás elfogadott például. A lényeg, hogy 42 fok fölé nem melegítenek.)

IMG_8876.JPGIMG_8882.JPGPersze az is lehet, hogy ha teljesen elrugaszkodnának az általunk ismert ételektől, akkor még annyira se lenne esélyük felkelteni a "nem hívők" érdeklődést, így legalább ismerősen néznek ki az ételek. Amik kifejezetten ízletesek, például ez a töltött batyu is finom volt, és nem tűnt erőltetettnek, jól érvényesültek benne az ízek, megintcsak ott voltak a textúrák. És - nagy meglepetésemre -  kezdtem alaposan jóllalkni.

IMG_8893.JPGEkkor következett a kétféle "sütemény" (a nyerskoszt fényében vicces belegondolni, hogy mennyire gyakori az ételnevekben a hőkezelés módja: sütemény, főzelék, stb), egy mákos "bejgli" és egy zserbó!

IMG_8884.JPGA tésztát petsze különböző magvak és aszalt gyümölcsök helyettesítik, ha jól emlékszem főleg datolya, a zserbóban pedig ropogós almalap szerepel, és mindkettőben rengeteg dió. Mivel liszt ugye egyáltalán nincs a nyerskosztban, nyilván kiválóan alkalmas gluténérzékenyeknek, viszont sokkal kevésbé péztárca-érzékenyeknek, hiszen a nagy tömőanyag helyett csupa drága és minőségi alapanyagra van szükség, dióra, gyümölcsökre...
(azt hiszem a csoki használatába itt bele lehetne kötni, hiszen az a kakaóbab pörkölésével készül, ami magas hőfokot igényel, de nem ez a lényeg talán...)
Izgalmas és nagyon pozitív élmény volt, mindenkinek ajánlom kipróbálásra!

További tájékozódási lehetőség, ha felkeltette a figyelmedet a téma: innen indulva mindent megtalálsz.

De jöhetnek a kérdések is, Lénárt Gitta, a fenti blog és több nyersszakácskönyv szerzője fog rájuk válaszolni itt a blogon összegyűjtve!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr915127249

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Édentől Budára 2014.04.22. 01:33:37

  Mióta elkezdtük írni a Gasztrohős blogot mindig van egy jó kifogásom, ha új helyet szeretnék kipróbálni Budapesten. Ennek persze a baráti társaság nem minden esetben örül, mert néha a velem étkezők szeretnének csak úgy beletúrni az eléjük tett fogás...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.12. 12:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2013.03.11. 16:54:08

bocs, de nem világos, h akkor ők húst sem esznek?
csak azért kérdezem, mert nem tiszta, h csak a hőkezeléssel van baj, vagy az alapanyag kémiai-biológia módosításával...
mer ugye pl ott van a ceviche,vagy a ruszli, aminél a savas közeg hasonló folyamatokat eredményez a fehérjékben, mint a főzés...
de akár mondhatnám a hideg füstöt is, ami szintén hidegebb 42 foknál

Miamao 2013.03.11. 18:36:36

Áruló! Phuj, abcug Koppány (András) le vele(d). Felnegyelni!
:-))

Void Bunkoid 2013.03.11. 19:17:38

Basszus, minden napra jut valami hülyeség.

Holnap mi lesz a trendi meg naturál meg egészséges, a négykézláb járás, esetleg a beszéd mellőzése?

Void Bunkoid 2013.03.11. 19:19:48

Azonkívül húst is lehet nyersen enni, pl a tradicionális japán konyha rengeteg, kizárólagosan nyers halból készülő ételt vonultat fel, vagy vegyük akár a tatárbifszteket, ami némi tojással meg fűszerrel eldolgozott nyers marhahús - nincs új a nap alatt :P

Dagda 2013.03.11. 19:34:26

tatárbifsztek OK, a sushinál viszont a rizs nem nyers és tudtommal a szójaszósz sem hidegen préselt.

Viszont rengeteg sózott, szárított sonka is létezik amely nem nagyon kap hőkezelést.

Dagda 2013.03.11. 19:38:30

Azután ott az osztriga, egyes rákfélék, rovarok, férgek amelyek szintén fogyaszthatók nyersen.

A nagy kérdés valóban az, hogy az érlelést hogy kell figyelembe venni. Lehet hogy nincs felhevítve a Nap maghőmérsékletére, de a rothasztás kémiai szempontból nagyon hajaz a sütés egyes típusaira.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.11. 19:59:59

A sushi alapja a savanyú (főtt) rizs, és nem minden alapanyag feltétlenül nyers. A sashimi viszont kizárólag nyers összetevőkből készül, légyen az hal, lóhús vagy belsőség. Szójaszósszal, vasabival és frissen reszelt gyömbérrel tálalják, köretként daikont (egyfajta retek), illetve kínai bazsalikomot (perilla) adnak mellé. Külön (!) tálalhatnak mellé rizst vagy miso levest.

vegyesfehér 2013.03.11. 20:04:03

Ez se mai műfaj. Ráadásul tudtommal magyar kötődésű. Egy Bicsérdy nevű erdélyi jóemberhez köthető, aki elsőként lépett a nyers és húsmentes kaják életútjára. Neten is van róla bőven irodalom - érdemes utána olvasni.

Martian (törölt) 2013.03.11. 20:23:29

Talifero 61 évesen igen jól néz ki - "profi" vegán nyersevő:

rawveganwarrior.com/

Nazareus 2013.03.11. 20:27:17

Én sok nyers ételt eszem, van néhány nagy kedvencem. Egybként többnyire egészségesek (és finomak) csak idönként macerás elkésziteni öket.

A sütötökleves kifejezetten finom (nyers sütötök!), vagy a paradicsomleves is.

princessM 2013.03.11. 21:31:25

A nyers étel engem is meglepett, mert finom, változatos, és a rengeteg mag miatt nagyon laktató is. Én ugyan otthon nem akarom ilyen szinten elkészíteni, de kúraszerűen érdekes gasztro kalandozás, és nem utolsósorban kiváló méregtelenítés. Amíg nyerskaján éltem kisebb volt az étvágyam, és sokkal energikusabb voltam. Ami viszont gond volt, hogy hiányzott valami meleg étel. Ha váltogatjuk, akkor tápláló és egészséges része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek.

ETIaYETI · http://listsick.blog.hu/ 2013.03.12. 15:00:29

Örülök, hogy egyre többet kerül szóba a téma! Fontos.
Facebook alatt copyright-ból hiányzik egy "y". bocsánat...

opponalo 2013.03.13. 00:43:07

Színvonalas és szakértő összefoglaló. Akár az éles és színhelyes képek.

Naccerűűű

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.03.13. 08:56:50

@ETIaYETI: köszi!

@opponalo: ó, micsoda színvonaltalan trollkodás, háromból két kifogásolt tényezőt maga a poszt is jelzett, egyet tudtál hozzátenni??? :)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.03.14. 01:32:07

Miért pont 42 fok a melegítés határa?

rambo13 2013.03.14. 11:24:30

@jEnci: sztem douglas adams :)

Praliné Zsuzsi 2014.04.22. 11:16:52

A csokoládé kérdéséhez: abszolút létezik raw (azaz nyers) csokoládé, sőt, itthoni manufaktúrában is lehet már kapni saját készítésű bean-to-bar raw csokoládékat. A lényeg a kontrollált fermentáció, ugyanis a babok egyébként akár az 50-70 fokos hőfokot is elérhetik a fermentáció során. Nyers csokoládé készítésekor viszont nagyon gyakran átforgatják a babokat, így kontrollálják a hőmérsékletet a fermentáció során. Az így fermentált babokat aztán nem kell pörkölni, magasabb marad az antioxidáns-tartalmuk, illetve nyilván ízben is el fognak térni a hagyományosan készült társaiktól.
süti beállítások módosítása