Tényleg együnk úgy, mint egy ősember? És mit is evett tényleg egy ősember?
2013. március 01. írta: világevő

Tényleg együnk úgy, mint egy ősember? És mit is evett tényleg egy ősember?

Óriási divat (és üzlet) világszerte a plaeo-diéta, ami megoldást kínál a civilizációs betegségekre, elhízásra és rengeteg egyéb problémára, mindössze azt követeli meg a követőitől, hogy táplálkozzanak úgy, mint egy ősember. 

2-Paleo-man_565.jpg

De mennyire megalapozottak a plaeo-diéta alapelvei, mennyire stimmel egyáltalán az egész alapja, azaz tényleg azt ette-e az ősember, amit állítanak a paleo-könyvekben? És jó-e a ma emberének, ha az ősember étkezési szokásait követi?

Dino-Barney-Rubble-Steak_565.jpg

Ezzel kapcsolatban nagyon érdekes és informatív a Táplálkozási Akadémia hírlevele, érdemes végigolvasni, innen letölthető.

Közben zajlik a Konyhakiállítás, itt a képes beszámoló az első napról. Ez meg egy izgalmas program holnapra. (x)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr435112183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katashepherd 2013.03.01. 20:45:28

Sok paleos könyvet,ezzel együtt rengetek tapasztalatot olvastam a paleo étrendel és diétával kapcsolatban.....egyébként működik... Mindig is lesznek 'ellendrukkerek' ezzel kapcsolatban is.Azt hogy "az élelmiszeripar együttesen sem lenne képes ellátni a lakosságot ilyen mennyiségű hússal" csak annyival egészíteném ki,hogy jó minőségű hússal.A mai dietetikusok nem igazán vannak képben a paleoval kapcsolatban -mondhatni fogalmuk sincs róla /tisztelet a kivételnek/ Elég gyenge ez a hírlevél szerintem.Ha valaki nem akrja elolvasni azt 16 ajánlott könyvet akkor olvassa el Szendi Gábor paleolit táplálkozásról szóló könyveit.Ámen :)

csirió 2013.03.01. 21:56:23

öööö, izé, én csak annyit szeretnék reagálni, h a paleo soha nem állította azt, hogy ugyanazt együk, mint a paleolit idején. pl a jelenleg létező legtöbb gyümölcsöt sem ehetnénk, mert akkor még nem volt, vagy csak vadon termő változatai. és azt sem állítja, h húst együnk hússal, sőt.

a paleo egyes most élő természeti népek étrendjét veszi alapul. azokét, akiknél nincsenek civilizációs betegségek, illetve addig nem voltak, amíg a nyugati táplálkozás meg nem "mérgezte" őket. mert érdekes, utána megjelent a cukorbetegség, a szív- és érrendszer megbetegedése, a rák stb náluk is.

egyébként pedig a tejben és a tejtermékekben tényleg sok a kalcium, csak kár, hogy nem hasznosul, sőt, pont hogy növeli a csontritkulás rizikóját - érdemes utánaolvasni :(

Nem beszélve a tejben lévő inzulinszerű növekedési faktorról, ami tök jó tömegnövelő a bocinak, nekünk meg szép lassan (?) cukorbetegséget okoz. de ez csak egy a rengeteg ok közül, hogy miért ne igyunk tejet. az pedig már tény, h a tejfogyasztás hozzájárul a mell- és prosztatatrák kialakulásához.

ez egy szendi-összefoglaló 2006-ból (!), amikor még nem volt itthon paleo...

www.natursziget.com/egeszseg/20060524tej

Kávé és Csokoládé · http://www.kavecsokolade.blogspot.com/ 2013.03.01. 23:48:02

Én nem annyira hiszek a szélsőséges diétákban, így a paleoban sem. Azt például elfogadom, hogy minden nap kell nyers zöldséget és gyümölcsöt enni, de hogy ne egyek húst vagy tejet azt már nehezen. Én inkább úgy gondolom, hogy mindent lehet enni, azonban egyes ételeket csak mértékkel. A tejről pedig nem tudok lemondani és nem is akarok. Nagyon szeretem.

Bélabáttya (törölt) 2013.03.02. 00:41:57

Igen híresek az ősemberek és a nemrégiben még vígan tenyéső természeti népek is az életmódjuk meglepő hasonlóságáról a mai, nagyvárosi emberével.

Bárki, aki egy kicsit elgondolkodik, hamar rájön, hogy biza nem csodaszer, remek táplálkozási tanács egy paloe- vagy akármilyen diéta, hanem nagyon kellemes pénzkereset olyanoknak, akik szeretik hülyíteni az embereket, és van némi tehetségük is hozzá.

A népek meg elhiszik, szívesen használják is szinte mindet, amihez nem kell a seggüket felemelni, elgondolkodni, időt szakítani rá, és ha már olvastak, hallottak róla, mástól is látták, pláne még fizettek is érte, akkor elkezdenek hinni benne, megpróbálva meggyőzni másokat is a maguk hülyeségéről.

Tlán többet kéne mozogni, nem megenni minden szemetet, egy kicsit odafigyelni arra, amit esznek (ettől el is kezd működni szinte az összes diéta), és már jobban is éreznék magukat a bőrükben.

nyilasmisi2412 2013.03.02. 06:24:30

Bölcs mértéktartás mindenben (a szekszben is:-) )és rendszeresség!69 vagyok és még nem voltam beteg soha!

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2013.03.02. 10:34:26

Szerintem az a rossz az egészben, hogy diplomás orvosok, a téma (táplálkozástudomány) szakértői úgy írtak egy jó hosszú értekezést (tanulmánynak nevezni az alapvető tárgyi tévedés miatt nem lehet), hogy nem néztek utána, mi is húzódik a "paleo" elnevezés mögött...

A másik szépség, hogy eddig minden kommentnek igaza van: működik a paleo, a zöldség és a gyümölcs napi fogyasztása hasznos, minden diéta üzletről szól és működik, ha az ember odafigyel a kajálásra (minőség és mennyiség egyaránt), kell a rendszeres sport és a hosszú élet alapja a bölcs mértéktartás. :))

jonnyka 2013.03.02. 11:21:33

A paleo kritizálóinak legnagyobb baja az,hogy fogalmuk nincs arról,hogy tulajdonképppen mit is kritizálnak.A modern élelmiszeriparnak nyilván nem áll érdekében,hogy az általuk gyártott tömegszemeteket meg lehessen szüntetni.Azonban ha jól kinyitott fülekkel és szemekkel járunk egyre többször tünik fel,hogy a paleoról mit sem tudó szakemberek és dietetikusok egyre inkább közelitenek felfedezéseikkel a paleo irányelveuhez.Akkor most hol az igazság?Paleotól függetlenül mindenki tudja,hogy a cicilizációs betegségeiinek a táplálkozásunk okozza.Nosza, változtassunk rajta.Itt pedig a világmértetü gyógyszeripari összefonódásokba botlunk.Nekik nem érdekük,hogy egészégesek legyünk és sokáig éljünk.Én ugyan csak egy éve paleózom de előtte sem voltam hajlandó megenni azt a hatalmas mennyiségü szemetet ami a szupermarketek polcairól néz vissza ránk.Mindenki maga dönti el,hogy szsretne e jó kondicvóban sokáig élni.Sorra derülnek ki a mestzerséges adalékokról,hogy éltünk menyomoritói és megrövöditői.Mégiscsak utat tör az igazság.Akkor most hogy is van ez?? Ez a cikk csak egy ujabb szánalmas kisérlet az emberiség megtévesztésére.

NIPREDIL 2013.03.02. 18:14:24

Csak azt nem értem, miért is van az, hogy sokkal tovább élünk, mint az ősemberek? Főleg a "hanyatló Nyugat" országaiban... Mi, szemétevők.

Balázs.K 2013.03.02. 18:21:34

Gondolom feltűnő, hogy a "Táplálkozás Akadémia" a paleo életmód nevével foglalkozik, mint hogy tényszerűen kitérne ennek hatására és élettani eredményére.(cáfolni ennek hasznosságát meg sem kísérli!)
Magam 5.hónapja ketózisban élek (0 közeli szénhidráton)...
Közben számos ismerősöm érdeklődik hiszen heti 1kg feleslegtől szabadulok meg. És ez azért látszik.

Amiért írok! A szénhidrátok teljes elhagyása (ami együtt jár a glutént - lektin elhagyásával is)annyira kézenfekvő volna a diabetesek (2,.típusúaknak különösen!) hogy azt kell mondjam hogy SZÁNDÉKOSAN tartják fent a betegséget azért, hogy a méregdrága gyógyszereket adhassanak a társadalombiztosítás parazitálásával anyagilag érdekeltek...(maffiaszerűen anyagi, egzisztenciális előnyökért (?) csalnak, illetve egészségromlást generálnak!

Mivel a szénhidrátok két dologra használhatóak a szervezet számára: energianyerésre, ennek elmaradása esetén zsír képzésére.
Ergo: elhagyható! Ezt bizonyítom napról napra..

A szénhidrát bevitelhez azonban olyan inzulinreakciók társulnak amik sok mást is generálnak. nem megyek bele. Akit érdekel az megtalálja!

A hazai diabeteseket ellátó szakemberek, akik nem hozzák le a betegeiket a szénhidrátokról (elsődlegesen a finomított egyszerű és összetett cukrokról, keményítő etc.. beszélek) és a diétába előírnak akár 30% feletti szénhidrát arányt, azok sarlatánok!
Ez a hírlevél annyira aljas szánalomkeltő és primitív, hogy méltán lehet a hazai táplálkozástudományi érvrendszer állatorvosi lova!

(ha hasonló bornírt "ellen levelet" kéne írni, akkor kifogásolnám a nagyon primitív tipográfiáját az írásnak! kb ezen a szinten "érveltek"...)

A jó hír, hogy egyetlen ellenérvet sem hoztak fel a LowCarb étrendek ellen.
És ez a legfontosabb ennek a cikknek az értékelésénél...

Balázs.K 2013.03.02. 18:25:26

@NIPREDIL:

Igazad van, akár 85 évesen is simán el tudsz menni a járókereteddel a patikába, a bolond elődeink meg nem találtak oda mert nem tudták, hogy kell használniuk, egyszerre a járókeretet meg a GPS-t.
A stressz meg megölte őket!

nyilván a hosszú élet titka: a krumpli + kóla!
Jó étvágyat hozzá!

miketbeszéltek 2013.03.02. 19:36:24

A hírlevél korrekt. A paleo kiindulási pontját cáfolja a régészeti leletekkel, és anatomiai hivatkozásokkal. Hozzáteszem: a hozzánk leginkább hasonló főemlősök sem paleo diétán élnek. És igenis tény: az átlagéletkorunk a duplája a "szuperegészséges" paleo kornak, ami nem lényegtelen. Az a csodálatos, hogy a gyógyszeripart szidók mennyi pénzt zsebelnek be a csodaszereikkel, diétáikkal. Ugye kicsit sem állít teljesen ellentétes dolgokat teljes meggyőződéssel a paleo és mondjuk a vegahívő vallás..Persze ezzel nem állítom azt, hogy nem fontos csökkenteni a gyors felszívódású szénhirátok bevitelét!

lüke 2013.03.02. 20:12:03

@Emődi Tehéntánc:
hol a diplomás orvos(Szendi pszichológus)
nem orvos kell,hanem dietetikus az étrendhez

@miketbeszéltek:igen, teli a zsebük
s miket beszélnek :)

lüke 2013.03.02. 20:21:07

tényleg együnk úgy- teszek az ösemberre
reggel mint a király
délben - "- a polgár
este -" - a koldus

Balázs.K 2013.03.02. 20:29:45

@miketbeszéltek:

a "paleo" egyféle LowCarb étrend magyar neve, ha úgy tetszik, semi köze ennek ahhoz mit miért eszik a paleos ha tetszik ez az egyébként kimondom elmeroggyant dietetikus bagázsnak aki pl az USA-ban 30év aktív zsírellenességgel elérte azt hogy az amerikai emberek 2/3 a kövér, 1/3 a betegesen kövér.
A nyugati fejlett étrend pedig az alig több mint 100 éve felbukkant cukorbetegséget általánossá tette, ma már tinédzserek a túlsúly mellet állandó kezelésre szorulnak.
Az USA-ban súlyos gazdasági problémává vált a tömeges túlsúly, aminek élettani okait bárki megismerheti egy egyszerű paloos könyveb felsorolt kutatási eredményekkel alátámasztva...

persze lehet azon okoskodni hogy miket ettek őseink.
De amikor tőlem ismernek meg alapvető a táplálkozással összefüggő mechanizmusokat orvosok, nyugodtak lehetünk, fogalmuk sincs az EGÉSZSÉGRŐL...
Aki ezt a idézet hírlevelet korrektnek tartja ami maximum szemantikai tárgyú és elégségesnek tartja hogy leleplezze a paleo hamisságát, nos teheti, de ne higgye hogy tud bármit is a LowCarb hasznosságáról. Tudatlan.(A paleót keverheti a palatetővel, bocsánat...)

Ja és amikor meghallja egy szakorvos hogy ketogén étrendet folytatok, előjön a ketoacidózissal, méltón demonstrálva a képzettségét...

Szóval: egyes embereket állandóan meg lehet, téveszteni, sokakat sokáig, de mindig mindenkit nem.

egyébkén ebben a korrekt cikkben, volt egy betű is arról hogy miért is ekkora szálka ez a dietetikusok szemében?
Mitől is üzlet az bárhol hogy ne egyél ezt azt és akkor nem kell ilyen meg olyan gyógyszert szedned?
kinek érdeke ez? az élelmiszeriparnak? a gyógyszeriparnak?

Hm....
közönséges helyekn vásárolok smei extrát bogyót semmi kiegészítőt, betartoke gy ketogén étrendet (a paleo egyik ága)

rendben van a vérnyomásom, a pulzusom, a testsúlyom, a laboreredményeim...
leadtam több mint 20 kg, és nem költöttem semmire.
Hol és kinek üzlet ez?

A neten minden olvasható, igaz jobbára még angolul.

Tudatlan tömegek mindig is szénhidráton alapuló étrendet fognak tolni, és híznak mint a disznó, és lehet beléjük adni a támogatott inzulint,a csoda gyógyszereket...
Hajrá, mindenkinek joga van beteggé válnia!

Ehhez lesz jó ennek a hírlevélnek a "korrektsége"...
Ja még valami: mi az a tudásanyag ami elég ahhoz hogy "lekorrektezzed" ezt a szösszenetet?

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2013.03.02. 20:38:07

@lüke: bocsánat, igazad van, nem diplomás orvosok, hanem diplomás (szak)emberek nem olvasnak utána annak, amit kritizálnak, hiszen - ahogy fentebb csirió is írja - a paleo táplálkozásnak semmi közze a paleolit korhoz és az ősember táplálkozásához.
Az pedig külön szerencse, hogy nem Szendi Gábor indította útjára ezt a táplálkozási irányvonalat, hanem több olyan nemzetközileg is elismert dietetikus, akiknek a tanulmányait nem csak Szendi könyveinek irodalomjegyzéke, de Mr. Gugli is nagy pontossággal segít azonosítani. :)

miketbeszéltek 2013.03.02. 20:51:08

@Balázs.K: Mint írtam volt, a gyors felszívódású szénhidrátok visszaszorítása igen fontos! Viszont független kutatások tucatjai mutatták ki korábban az állati zsírok túlzott bevitelének, illetve a rostszegény étrendnek a hátrányait. Vastagbélrák, köszvény stb. A diabetes 1-es tipusának nincs köze a szénhidrátokhoz, a kettős tipus jelentős része önmagában az életkor meghosszabbodásának a következménye, persze itt már szerepet játszanak a szénhidrátok.

Balázs.K 2013.03.02. 20:57:02

@Emődi Tehéntánc:

szarva közt a tőgyit, ezt az érvelést úgy nevezhetjük személyeskedőnek, hiszen ez sem tesz kísérletet arra, hogy a paleo (lowcarb) diéták hasznosságát, és annak élettani alapjait cáfolja.

Ugyebár azokkal szemben nincsenek is érvek, sem itt sem a cikkben sem sehol.
Nekem megnyugtatóbb a Houstonban rákkutató professzor ismerősöm ottani kutatási eredményeinek ismerete..
Semmint azon vívódni, hogy jogos e paleonak nevezni egy LowCarb diétát!
De klasszikus hiba és árulkodó is, hogy a hírlevél egy olyan állítást kíván régészeti leletekkel cáfolni -egy most akár kutatható "diéta kapcsán"-amit az nem is állít.
Miszerint nem állítja hogy azt és úgy együnk mint az ősemberek.
Elegáns és tudományos módszer ez?

röppenek!
Egyetek szart, 4 milliárd légy nem tévedhet!

Tudományos követéses vizsgálatok eredményire történik hivatkozás? Miszerint múló szeszély vagy káros a paleo?
Ugye hogy nem? akkor mit és hogyan akarnak cáfolni.

Ha valakit érdekel a téma: Lengyelországban mintegy 20 éve sokan követik ezt, és káros mellékhatások nélkül: „optimális táplálkozás” néven. Dr. Jan Kwasniewski. Olvasunk majd cikket hogy régészek megállapították hogy az optimális az nem is igaz?
Van itt valaki aki komolyan gondolja, hogy egy étrend jóságát régészeti leletekkel lehet cáfolni?
Mulatságos. Ezek a tudatlanság valódi vámszedői. Itt magukat értelmesnek valló emberek sem látják át...

Balázs.K 2013.03.02. 21:02:46

@miketbeszéltek:

miket beszélsz?

Sajnállak. lelépek, egyél azt ami jólesik! majd a társadalom munkaképes és adózni hajlandó tagjai gyógyíttatnak...
Én már nem!

"a kettős tipus jelentős része önmagában az életkor meghosszabbodásának a következménye, persze itt már szerepet játszanak a szénhidrátok."

ha nem kerül be ennek a betegnek a szervezetébe szénhidrát, mi lesz az alapbetegségével?

így igaz a többi állításod..
a tömeges tinédzserkori cukorbetegekről mit gondolsz? a várható élettartamuk miatt lettek betegek?
jobb volna ha nem itt okoskodnátok, ismeretek hiányában.
van egy jó film: "A Nemzet súlya" legalább azt nézzétek meg. lehet hogy megértenétek mekkora a gáz...

miketbeszéltek 2013.03.02. 21:04:25

@Balázs.K: Ne mondd már, hogy a paleo hívei nem használják kiindulási alapnak azt a tételt, miszerint az emberős eredeti étrendje a paleo volt, és nem volt ideje evolúcióilag alkalmazkodni a növénytermesztéshez... A régészeti hivatkozás csak ezt szándékszik cáfolni. Az ember anatomiája meg azt, hogy a tápcsatornánk nem a húsevőkkel, hanem a mindenevőkkel egyezik meg!

Balázs.K 2013.03.02. 21:06:12

@miketbeszéltek:

""Viszont független kutatások tucatjai mutatták ki korábban az állati zsírok túlzott bevitelének, illetve a rostszegény étrendnek a hátrányait. Vastagbélrák, köszvény stb."

ezt ugye csak azok merik leírni akik bíznak abban hogy nem ismert az Inuitok étrendje...
zsírok és és húsok. És ezt nem csak az eszkimók adaptációja tette lehetővé bizonyítja például Nansen és sok más sarkkutató aki ugyanúgy áttért. Nos köztük egyetlen egy köszvényes és rákos nem volt...
milyen érdekes? Nyilván véletlen.

miketbeszéltek 2013.03.02. 21:10:00

@Balázs.K: Nem hiába írtam azt, hogy hívők vagytok! Többször leírtam, hogy döntő jelentőségű a gyors felszívódású szénhidrát a cukorbetegség és az elhízás elkerülésében, de mivel mással nem értek egyet, figyelembe sem veszed. Az általad leírtak alapján pedig úgy tűnik, nem tudod, mi a különbség az egyes és kettes tipusú diabetes között!

Balázs.K 2013.03.02. 21:11:32

@miketbeszéltek:
butaságot írsz...

Szerinted én a te fogalmaid szerint paleos vagyok?

nem iszok tejet, nem veszek magamhoz gabonaféléket, semmi szénhidrátot (ami a zöldségekkel etc bejön az sincs több 30 g/napnál.
paleos vagyok?
Egyik paleózó sem gondolja terjeszti azt amit állítasz, vagy ha igen kb. olyan szellemi képességekkel bír mit ahogy "érvelsz"..
Mi a véleményed a paleo konyháról és étkezésről?
Meggyőztek az ásatások arról hogy ez rossz? Mi ennek a cikknek a célja? Cél nélkül csak nem ír hírlevelet valaki, hacsak nem pénzért..
Szerinted? MI volt a célja?

(ha nem teszik az hogy paleo nevezd LowCarb étrendnek, ezt kb annyian nem értitek mint a paleot.(pedig a paleo az LowCarb..)
Majd jönnek a bányászok, hogy nem is jó ízű a szén?

Balázs.K 2013.03.02. 21:12:56

@miketbeszéltek:
"Az általad leírtak alapján pedig úgy tűnik, nem tudod, mi a különbség az egyes és kettes tipusú diabetes között!"

:-)
mega lol
így idézet nélkül? ez olyan "ásatásos" módszer hogy miért együnk szénhidrátot!
Szerinted komolyan veszlek?

miketbeszéltek 2013.03.02. 21:18:17

@Balázs.K: "a tömeges tinédzserkori cukorbetegekről mit gondolsz? a várható élettartamuk miatt lettek betegek?"
Erre az idézetre gondolsz? Ebből eléggé következik az, hogy nem ismered a diabetest. (Bocs, ha tévednék!) Innentől kezdve meg magadat minősíti, ha hőzöngve kijelented, hogy nem veszel komolyan:-)

miketbeszéltek 2013.03.02. 21:20:31

@Balázs.K: A tengeri hal fogyasztásának előnyös voltát senki sem cáfolja!

Balázs.K 2013.03.02. 21:57:25

""a tömeges tinédzserkori cukorbetegekről mit gondolsz? a várható élettartamuk miatt lettek betegek?"

Ebből hogyan is vezeted le a tudatlanságomat?
Vágj bele!
Nosza!

miketbeszéltek 2013.03.02. 22:05:00

Nem értem a pökhendi stílusodat. Az általad írtak alapján úgy tűnik, nem tudod, hogy a fiatalkori, egyes tipusú, inzulindependens diabetes autoimmun betegség, így nem a szénhidrátbevitel függvényében alakul ki!

Balázs.K 2013.03.02. 22:08:54

@miketbeszéltek:

nagyon érdekes amiről írsz, még azt tedd már hozzá a kedvemért hogy miért is jelent meg tömegesen és 100 éve miért volt ismeretlen?

Addig figyelek!

katusbabus2 2013.03.02. 22:10:33

Nem kell diéta, ha nem hízol el.

mitmiért? 2013.03.02. 22:14:37

Megkérdezték egy tvs riportban a paleos Szendi Gábort h ő mit eszik. Elmondta h tulajdonképp csak tökös muffint. Ennyit a paleorol. Mint szélsőséges diéta káros. Mint figyelemfelhívás hasznos. A szénhidrát elhagyoknak: attól hogy heti 1 kilót fogynak, attól az még nem egészséges. Majd 5 év múlva beszéljünk amikor a jojo effektus miatt duplájára híznak. A szénhidrát teljes elhagyása ugyanolyan értetlenség és természet ellenes mint a vitamin mega dozisok. Mindenből merseklettel okosan és akkor jól taplalkozol.

Balázs.K 2013.03.02. 22:15:42

miketbeszéltek:
Csak a kíváncsiság kedvéért megnéztem mit dob a kereső első helyen:

www.egeszsegkalauz.hu/idegrendszeri-betegsegek/alvashiany-tinedzserkor-cukorbetegseg-109156.html

nagyon tetszik, a fiatalkori (értsd tinédzser) 2 típusú cukorbetegségről... és eszükbe sem jut, hogy javasolják: kisfiam, gyere le a szénhidrától...
Én ezekre a korán kialakuló cukorbetegekre utaltam.
De tényleg, mi lehet az oka annak szerinted hogy tömegesé vált a cukorbetegség mindenhol ahova betett a lábát a fejlett nyugati táplálkozás tudomány, táplálkozás, étrend?

Balázs.K 2013.03.02. 22:18:14

@mitmiért?:

"A szénhidrát teljes elhagyása ugyanolyan értetlenség és természet ellenes mint a vitamin mega dozisok."
gondolom komolyan utánanéztél az élettanának, ha ilyen állításokat teszel...

Nos? mi történik ha nincs szénhidrát a táplálékban?
Szeretem a felkészült emberek társaságát, mindig tanulok...

Balázs.K 2013.03.02. 22:22:09

@katusbabus2:

Ha pl. LowCarb étrenden vagy nem hízol el...
teszik hogy itt olyanok ágálnak akik nem ismerik, és nem próbálták ki...
mintha valaki rájuk akarná beszélni.

Ugyan miért van ekkora kényszer a lebeszélésre?
miért nem érveltek azzal hogy a szénhidrát megvonás miért veszélyes?
De ne lózungokkal.

katusbabus2 2013.03.02. 22:32:57

@Balázs.K:
Kedves Balázs!
Én nem ágálok semmi ellen, jobban mondva minden ellen, amit diétának neveznek, mert soha nincs semminek értelme, ami nem egy átfogó rendszeren alapul, és egy életmódot hirdet.Lásd a példám:
Eddig is éltek meg magas kort emberek, és ezután is fognak, de nem egy konkrét diéta miatt, hanem a szerencsés genetika, egészséges, személyre szabott étrend, rendszeres testmozgás, nyugodt élet és mértékletesség miatt, így együttvéve.
Másrészt.Nincs, és nem is volt soha okom semmilyen diétát kipróbálni, mióta az eszemet tudom egészségesen táplálkozom, és soha nem volt egy deka súlyfeleslegem sem.Úgy gondolom addig, amíg ez így marad, nincs is okom megismerkednem vele. :)

miketbeszéltek 2013.03.02. 22:33:35

@Balázs.K: Szerintem fölösleges gépelnem, mert tudományos tényekre csak fölényeskedéssel válaszolsz, de teszek egy próbát: a 2. tipusú DM kialakulásában szerepet játszik a túlzott, nagy inzulin indexű CH bevitel. Ebből az elemi logika alapján következik a magas inzulin indexű ételek fogyasztásának korlátozása, de nem következik a teljes megvonás szükségessége! Az IDDM viszont akutan kialakuló betegség, ahol inzulin-, illetve inzulin-receptor ellenes antitestek képződnek, általában úgy tűnik, valamilyen vírus-fertőzés után...

Balázs.K 2013.03.02. 22:43:41

@miketbeszéltek:
Tudományos tények: "úgy tűnik, valamilyen vírus-fertőzés után."

A kérdés az hogy ez a vírus azokat a népeket miért nem fertőzi akik nem ezen az étrenden vannak?
Csak minősítgetés, személyeskedés nélkül, tárgyszerűen...(Ugye egy "hívőt" ezzel nem akarzs megsérteni)

kezdődhet akár tudományosan az úgy tűnikkel is...

Balázs.K 2013.03.02. 22:46:25

@katusbabus2:
igazad van,sokan így gondolkoztak amíg nem ismerték meg ennek a részleteit.
De ha tudnád mit is jelent egy ilyen táplálkozási modell, rájönnél, hogy a legkevesebb az hogy a testsúly beáll egy normális szintre...

A lényege nem ez.
Mivel ez egy végleges táplálkozás, életfogytig tartható, így a jojó effektus nem érinti.

mitmiért? 2013.03.03. 08:09:39

@Balázs.K:
Ayurveda szerint a hat alapoz egyike az édes. A szénhidrát rá is szükség van az egyetlen baj vele h túl fogyasztjuk azért egyik szélsőségbol a másikba esnek: nem kell. Mondom: Szendi tökös muffint eszik majdnem kizárólag saját bevallása szerint. És ez a faszi nyomja a szénhidrát ellenes paleo biznisz dumát? Vicces.
Aki nem visz be szenhidratot rövid tavon szuper elfogy hosszabb tavon beteg lesz. A kulcs: mértékkel. És gondolkodni:-)
Sok sikert.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.03.03. 09:39:21

na azért örülök, hogy nem kerültek elő a kőbalták és a szakócák végül... :)

Balázs.K 2013.03.03. 09:53:06

@mitmiért?:

"Aki nem visz be szenhidratot rövid tavon szuper elfogy hosszabb tavon beteg lesz."

ez egy levegőben lógó, igazolatlan igazolhatatlan kijelentés, áltudományos show elem. Ezt még a régészeti feltárások sem igazolták! :-)

Miért is? Az emberi szervezet több energiaforrást használ, ezek egyike a szénhidrátok csoportja.
A "szénhidrát" két dologra alkalmas, energianyerésre, az erre nem használt része meg zsírképzésre.

Ha ezekkel nem vitatkozol, -miért is mennél szemben tényekkel?- akkor miért volna gond ha elhagynánk?

Lásd a természetközeli népek azon részét amik nem is férnek hozzá szénhidrátokhoz, és nélkülözik az úgynevezett civilizációs betegségeket...
Erről ennyit.
A szénhidrátok nélkülözése nem jár hiánybetegségekkel.

LowCarb étrendek nem egyenlőek Szendi Gáborral. Mondjuk érzek némi erőlködést, hogy rajta keresztül is próbáld hitelteleníteni ezt a fajta tudatos táplálkozást, de ez szánalmas kísérlet, olyan "hírleveles"...
azzal meg hogy nem eszel szénhidrátot nem zárod ki az étrendből az édeset!
erről ennyit, a többit az őrszobán!

Bobemara 2013.03.03. 12:23:24

@mitmiért?: csakhogy ez a tökös muffin egészen biztosan NEM a Nosalty vagy egyéb gasztroblog tökös muffinja (pl: www.nosalty.hu/recept/sutotokos-muffin )
Gabona egy mákszemnyi sincs benne, valamint cukor sem.
Egy lehetséges recept itt olvasható:

paleo-inyenc.blogspot.hu/2011/11/tokos-muffin_10.html

Bobemara 2013.03.03. 12:31:31

Egyébként a paleo (különösen Szendi Gábor) egyik alapelve, hogy együnk nagyon keveset (ez az, ami nekem nem sikerül, sajnos), így valójában ez, hogy csak tökös muffint eszik, leginkább annyit jelent, hogy nap közben megeszik összesen 3-4 ilyent, és semmi mást (miközben a dolga után jár).
Nasi nincs, valamikor eszik nyilván rendes főtt ételt is, ami húst és zöldséget, gyümölcsöt jelent, de azt is csak igen szerény mennyiséget. Mondhatta volna azt is, hogy mákmuffint vagy kókuszmuffint eszik (pár éve ezek voltak a kedvencei). Az ő számára nyilván fontos az édes íz, ezért fogyasztja ezeket.

Én nem tudnám elképzelni, hogy ilyeneket egyek reggelire-ebédre, mivel nekem az édesség nem igényem, pontosabban nem is érzem, hogy ettem, ha csak valami édes van.

Mystes 2013.03.03. 17:07:06

@Balázs.K: Engem az érdekelne, hogy szerinted hosszútávon tényleg fenntartható-e a ketogén étrend? Ellenérv: az agynak glukózra van szüksége.

1., Az úgynevezett paleóval kapcsolatban az alábbi problémáim vannak: mivel oldjuk meg a test "fűtését", ha nem eszünk szénhidrátot? Te mit szoltál délben enni?
2., A kalciumot mivel pótolod (a tej helyett)? Esetleg elégnek tartod-e a növényi kalciumot, ami rosszabban hasznosul? Eszel-e savanyított tejterméket (joghurt)

Üdv

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.03.12. 10:47:15

Azon is érdemes elgondolkodnia a sok paleo-étrend vagy ősi gyógyítás hívőnek, hogy az általuk favorizált időszakban mennyi ideig éltek az emberek és hogy ma mennyi ideig élnek az emberek egészségtelen civilizációs étrendet követve.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.03.24. 13:22:26

@i: Kérlek mutass példákat, ahol 80 év felett meghalt paleolit kori emberek csontvázát találták meg!
süti beállítások módosítása