Érdekességek a Bocuse d'Orról és beszélgetés a francia zsűritaggal
2013. január 29. írta: világevő

Érdekességek a Bocuse d'Orról és beszélgetés a francia zsűritaggal

Vasárnap este ismét abban a fantasztikus élményben volt részem, hogy a francia Alpokban található Megeve-ben Emmanule Renaut "Flocons de Sel" nevű éttermében vacsoráztam. (a korábbi látogatás itt olvasható) Azon kívül, hogy 3 Michelin-csillaggal rendelkezik Renaut, ami ugye a legmagasabb liga, megválasztották tavaly az év francia séfjének is, de van egy még fontosabb aktualitás: ő lesz a ma kezdődő Bocuse d'Or világdöntőn a francia zsűritag. Ennek kapcsán kérdezgettem kicsit, többek közt arról is, hogy mit tud Széll Tamásról és a magyar csapatról. Erről is adok pár hasznos információt! És azért Thomas Kellerrel is sikerült kicsit dumálnom...
(A vacsora részletes leírása későbbre marad, most a verseny a lényeg.)

20130127-1.jpg

metrofejlec.jpg

Először is Tamás versenyzésével kapcsolatban a legfontosabb gyakorlati tudnivalók:

Kedden még nem kell érte izgulni, a két részre osztott mezőny első fele dolgozik csak, Tamás szerdán fog sorra kerülni.
A 11-es boxba sorsolták, ami azt jelenti, hogy utolsó előttiként kerül majd sorra. 10 percenként kezdenek a szakácsok, Tamásra szerda reggel 9:40-kor kerül a sor, innentől kezdve van 5 órája arra a 18 m2-es dobozkonyhában, hogy elkészüljön a húsételével, aztán még további 35 perce a halra. Azaz 14:40-kor tálalja az elsőt, 15:15-kor a másodikat. Egyébként a második nap inkább jót jelent, eddig a győztesek többsége innen került ki. És a vége sem feltétlenül rossz, hátha épp ilyenkor lehet igazán nagy meglepetést okozni.

IMG_9917.JPG

Thomas Keller, a legnagyobb amerikai séf (2x3 csillag büszke, nagyon szerény és közvetlen tulajdonosa) nem ment bele részletes esélylatolgatásba, de szintén egyértelműen örült az új szabályoknak, ez persze érthető is olyan szempontból, hogy nekik még a rengeteg anyagi áldozat és befektetett energia ellenére sem sikerült eddig soha a hatodik helynél jobbat megszerezni. Ahogy mesélte, ezúttal jobbat várnak, de azért arra nem volt hajlandó, hogy egyenesen a dobogóra emelje az amerikai versenyzőt, megmaradt a konkrétum nélküli optimizmusnál.

IMG_9695.JPG

Emmanuel Renaut, a 3 Michelin-csillagos francia séf Megeve-ből, a franciák zsűritagja. (egyszer már voltam nála.) Vele beszélgettem az étterme konyháján a sajét konyhájáról, a Bocuse d'Orról és a francia versenyző, Thibaut Ruggeri esélyeiről.

Világevő: Amikor tavaly itt jártam és beszélgettünk, már meglehetősen optimistán nyilatkozott a harmadik csillagról, aztán két héttel később tényleg meg is kapta.

Emmanuel Renaut:  Azért igyekeztem akkor is óvatosan nyilatkozni a dologról, már hetekkel a kalauz megjelenése előtt mindenki azt jósolta, hogy három csillagom lesz, de én még emlékeztem arra, hogy egy évvel korábban is pontosan ugyanilyen optimisták voltunk. Szóval jobb várni és még nem munkát váltani :)

IMG_9816.JPG

V: Ez egy új trend, hogy a fine dining ételei nem feltétlenül mutatják meg,hogy milyen bonyolult technológiák és mennyi munka van a háttérben?

ER: Igen, nekem ez a stílusom, szeretem, ha egy étel egyszerűen néz ki, ha nem látszik, hogy mi van mögötte. Szebb úgy, ha könnyűnek, egyszerűnek tűnik. Szerintem az egész világban ez lesz a trend, egyszerűség és átláthatóság. A versenyen persze nagyon bonyolult dolgokat fogunk látni.

V: Ön a francia Bocuse d'Or Akadémia elnöke, és egyben a zsűri francia delegáltja is. Mennyire vett részt a francia versenyző felkészítésében? (Aki egyébként szintén Megeve-i.)

ER: Nem olyan nagyon. Gondolkoztunk együtt sokat, mert ismerem a teljes csapatot, beszélgettünk arról, hogy mi lenne a legjobb, de végső soron a fiú egyedül lesz ott, ráadásul annyian szólnak bele, annyi befolyás éri, hogy ettől talán csak még bonyolultabb a dolog. Elmondtam neki a véleményemet sokmindenről, de végső soron a versenyt egyedül csinálja végig. De biztos vagyok benne, hogy jó munkát fog végezni.

IMG_9676.JPG

V: Ő is Megeve-i, dolgoztak együtt esetleg?

ER: Természetesen. 10 éve találkoztam vele először, akkor lett belőle séf, ismerem az egész családját. Pár hete el is fogatda a felajánlásomat, hogy pár napig az én konyhámon tréningezzen. Így aztán január elején lefőztük együtt is a hal- és a húsételét is.

IMG_9721.JPG

V: És mit vár tőle, milyen eredményt?

ER: Azt várom tőle, hogy élvezze a munkáját! Annyi jó csapat van, a skandinávok mindig iszonyú jó munkát végeznek, nagyon profik, de mi persze Thibaut-ban bízunk!

V: Még egy utolsó kérdés, Magyarországnak először sikerült kiharcolni a szereplést a döntőn. Tud valamit a csapatunkról?

ER: Semmit. De a legfontosabb, hogy megmutassák a nemzeti sajátosságaikat. Korábban hiába volt egy csapat ázsiai, amit főztek, annak semmi köze nem volt Ázsiához. De most extra pontok járnak azért, ha látszik a származási hely. Szóval azt gondolom, hogy szép meglepetések várnak ránk a következő napokban!

IMG_9694.JPG

Tegnap este egyébként volt alkalmam beszélgetni a norvégok zsűritagjával is, aki egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy továbbra is a skandinávok uralják majd a terepet, sőt, még arról sem, hogy a norvég versenyző lesz a győztes. Örül az új szabályoknak, de nem lehet tudni, hogy mi lesz a hatásuk. A brutális vacsoráról pedig majd beszámolok később, egyelőre legyen elég annyi, hogy az egyes fogásokat csupa 3 csillagos séf alkotta, Alain Ducasse, Thomas Keller, Emmanuel Renaut...

Ma még tehát nincs magyar versenyző, de azért a vásár és a verseny is sok izgalmat tartogat, folytatódik a "közvetítés" itt a blogon.

metrofejlec.jpg

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr355049523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.01.29. 09:39:16

Rengeteg az elutes, sorry, kicsit keves az 5 ora alvas, sok a rohanas.

rambo13 2013.01.29. 13:46:23

bocs, nem lehet tudni, h mi került a kosárba(azon kívül persze ami látszik...)
vajaskenyer.blog.hu/2013/01/28/bocuse_d_or_2013_a_piac

WinterMute 2013.01.29. 20:45:23

köszi a jelentést, hajrá!
süti beállítások módosítása