Ceviche - A legnagyobb perui kedvenc (recept)
2012. december 14. írta: világevő

Ceviche - A legnagyobb perui kedvenc (recept)

Peruban az is rettenetesen szimpatikus volt, hogy nem egy sok órán át készülő, rengeteg egzotikus alapanyagot és technológiát vagy eszközt igénylő étel a legnépszerűbb fogásuk, hanem egy percek alatt főzés nélkül elkészülő teljesen egyszerű étel, a ceviche (ejtsd: szevicse, használatos a cebiche írásmód is).
[a műsorban említett jótékonysági gasztroajándék itt látható, ma van az utolsó nap!]

IMG_5212.JPG

Ezt a citromlében marinált halat eszik mindenhol, még olyan helyeken is, ahol nincs közvetlen tengerpart, de azért az igazi ceviche a tengerpart közelében "terem" és a tisztességes cevicheriák, azaz a kizárólag cevichével foglalkozó éttermek és büfék be is zárnak már délután, mert csak az aznapi reggeli fogást dolgozzák fel frissen. Az étel rendes helyen mindig frissen, á la minute készül, a legnagyobb élmény az volt, amikor hosszas buszozás és taxizgatás után végre sikerült eljutni a Lima egyik eldugottabb városrészében, Jesus Mariában székelő cevichekirályhoz, Pedro Solarihoz, aki 90 évesen is csak ezzel foglalkozik, és neki köszönik a peruiak az étel alapos megreformálását és népszerűségét. (Erről majd külön részletesen is.)

IMG_0279-1.JPG

A maestro keze, 78 éve készít cevichét, kizárólag nyelvhalból.

IMG_0313.JPG

De addig is gyorsan a recept:
(lehet ennél bonyolultabban is készíteni, de ez is tökéletes eredményt ad)

Hozzávalók (1 személyre):

12-15 dkg nem olajos, fehér húsú tőkehal (pl: halibutt, tengeri sügér, de akár harcsával is jó, már próbáltam!)
1 fej vörös- vagy lilahagyma
3-4 citrom vagy kicsit több zöld citrom
ízlés szerint pár darab chili
friss koriander (esetleg más zöldfűszer)
Belepasszírozható egy fél gerezd fokhagyma is, de ez elhagyható.

A körethez:
Fél darab (édes)burgonya
Maroknyi főtt kukorica szem (ideális esetben a perui óriásszemű choclóból)
Ají amarillo, azaz sárga chilipaszta, de elhagyható
Ízlés szerint esetleg: pattogatott kukorica, ropogós sós keksz

IMG_5195.JPG

Elkészítés:

A halat falatnyi kockákra vágjuk. Rácsavarjuk a citromok levét, vigyázva arra, de nem túl ságosan erősen, hogy a héjból a keserű anyagok ne kerüljenek bele. Megsózzuk. Hozzáadjuk a durvára felvágott hagymát és a kicsire aprított chili nagy részét és állni hagyjuk kb. 10-15 percig, közben nem kevergetjük, hanem egy kanállal rendszeresen meglocsoljuk a halkockákat a lével, hogy mindenhol érje, esetleg óvatosan átforgatjuk vigyázva arra, hogy ne törjön össze a hal. Onnan lehet tudni, hogy kész van, hogy a halkockák már fehérek kívülről, mintha megfőtt volna. Ne hagyjuk túl sokáig marinálódni.

IMG_5203.JPG

Tálaláskor friss korianderrel és a maradék chilivel megszórjuk a tetejét, mellé pár szelet főtt édesburgonya (lehet rendes krumpli is esetleg), kukorica és csiliszósz adható. Az étel elfogyasztása után érdemes meginni a levét, a leche de tigrét, azaz a tigristejet.

IMG_5220-1.JPGLehet nyugodtan kísérletezgetni is vele, másféle citrusokat (is) használni például vagy akár jól passzolnak hozzá gyümölcsök is. Ez például a limai Nanka étterem kreációja, ahol avokádószeleteken tálalják görögdinnyekockákkal kiegészítve, és a tetjére pirított hagymát szórnak!
IMG_0056.JPG

Ha valaki szuper karácsonyi gasztroajándékokat keres, itt van az ajánlott listám. De a legfontosabb a sok kicsi jótékonysági nyereményjáték, aminek ma vége lesz, most még elérhetők a fantasztikus gasztronyeremények, például a Costes-Világevő exkluzív gasztrokaland is!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr464964796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.14. 10:09:29

"ejtsd: szevicse"

Inkább "szebicse" az ejtés, közelebb áll az eredetihez.

OliverMario 2012.12.14. 12:33:20

Szerintem ezt kipróbálom,mert jól néz ki és a nyers hal nem áll messze az ízlésemtol...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.12.14. 14:07:54

@OliverMario: hajrá! nem marad igazán nyers azért! ízben pedig a citrom-chili-hagyma dominál.

Zsencike 2013.09.27. 15:35:54

Mindig élvezettel olvasom írásaidat, de ez a mai már kiverte a biztosítékot. Annyi az elütés, helyesírási hiba, hogy az az érzésem, nem is érdekelnek az olvasóid. Mivel szeretném továbbra is élvezni az írásaidat, felajánlom--ha nincs más akit megkérhetnél-- előzetes értesítésedre átnézem és kijavítom--javításra jelölöm-- a cikkeidet Üdv

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.10.03. 17:40:11

@Zsencike: köszönöm a felajánlást, annyira nem mai már, tavaly decemberi, de azért azt szerintem elég rosszul érzed, hogy ne érdekelnének, nem is egészen értem... sajnos nincs technikai lehetőség a blog.hu- előzetes lektoráltatásra.

zolfater 2013.11.15. 02:25:43

@világevő: és a zseniális koriander! Imádom!
Az én receptkönyvemben van egy változat minél több fajta hallal és tenger gyümölcsével (tintahal, polip, ...), több fajta kukoricával és több burgonyafajtával.

Nyamm! :-)
süti beállítások módosítása