A tengeri és a malac országa
2012. november 10. írta: világevő

A tengeri és a malac országa

Sokat köszönhet a világ gasztronómiája Perunak és Dél-Amerikának, a kukorica, paradicsom, burgonya és egyéb ismert és nagyon hamar népszerűvé vált növények mellett a tengerimalacot is. Az már más kérdés, hogy utóbbit az Óvilágban valamiértnem a vendéglátóipar, hanem a kisállatkereskedők fedezté fel maguknak, így a kis szőrös rágcsáló kis piros szalaggal a nyakában egy terráriumba zárva éli nyilván ott sem túl boldog életét. Amin talán még a napi 400 simogatás se segít a gazditól, de persze ki lát bele egy tengerimalac lelkébe?
A tengeriről, a kukoricáról majd egy másik bejegyzésben bővebben, mert az is izgalmas téma, addig is egy kép a választék egy kis töredékéről:

201211093.jpgDe vissza a tengerimalachoz...

Az egy rejtély még ma is, hogy a Dél-Amerikában őshonos kis emlőst miért láttuk el magyarul a tengeri előtaggal, a másik rejtély, hogy miért éppen egy becézett állat adja a nevének a másik felét. Egyikhez sincs sok köze biológiailag, valószínűleg egy szimpla tükörfordítás a magyarázat, németül Meerschweinchen a neve... (Az angol neve is furcsa, guinea pig) Viszont Európába már eleve díszállatként érkezett meg, Peruban megmaradt tápláléknak. Nekem pedig az az elvem, hogy igyekszem minden valódi táplálékkként létező ételt megkóstolni a világevés során, akkor is, ha nem feltétlenül étvágygerjesztő, így egyértelmű volt, hogy a perui nagyon hosszú listámra rákerül ez is, a cuy la horno, még akkor is, ha ezzel esetleg magamra haragítom a Tengermalac Barátok Országos Egyesületét és a Rágcsálómentő Csoportot és persze rengeteg kisgyereket.

Ők most fogják be a szemüket, így mutat a tengerimalac a tányéron:

IMG_1176.JPG

Az Anokban eleve a húsa miatt tenyészették, bár régen csak ünnepi alkalmakkor fogyasztották, már például Cuscóban és a környékén mindennapos étellé vált. Peruban évente nagyjából 65 millió pédányt fogyasztanak el belőle, az szó nincs turistáknak mutogatott furcsaságról, része a rendes táplálkozásnak. Óriási előnye, hogy gazdaságos a tenyésztése, és akár városi környezetben is egyszerűen megvalósítható, ami ugye a sertésről vagy a szarvasmarhákról nem mondható el. És persze "levágni" is kicsit egyszerűbb... Külön érdekesség, hogy az ország két híres festményén is helyet kapott, nem is akármilyen környezetben! Az utolsó vacsora című sokszor feldolgozott bibliai témáról van szó, ahol Krisztus és a tanítványai ülnek körbe egy asztalt. Ennek a perui változata egy kicsit máshogy néz ki, mint az Európában megszokott, eleve például köralakú az asztal, de ennél még izgalmasabb, hogy mit fogyasztanak.

IMG_0605.JPGUgyanis helyi finomságokat, így kerül az asztalra például narancs, és más déli gyümölcs, illetve chilipaprika, na és a fő tálba egy ünnepi étel, a cuy al horno, azaz az egészben sült tengerimalac. Sajnos nem túl jó a kép, amit a limai San Francicóban fotóztam, ugyanis tilos volt fotózni, ezért csak lesből támadtam, így néz ki belenagyítva, ezen se látszik sokkal több, de a kérdés nem vitatott és nem csak egy legenda, valóban tengerimalac van a tálon, és ugyanez látható egy cuscói Utolsó vacsora festményen is:

IMG_0605-1.JPGDe a chili például jól látszik a kép alján, a közepétől kicsit balra.

Ilyen előzmények után végképp meg kellett kóstolnom, amire tegnap este az egyébként is nagyon hangulatos Cusco sötétben még hangulatosabb főterén végre sor is került.

201211092.jpgVolt már egy korábbi találkozásom vele, a nemzeti hős séf, Gastón Acurio Astrid y Gastón nevű kiváló éttermében, Limában, kicsit kevésbé tradícionális, viszont annál fúziósabb formában, pekingi tengermalacként, a kacsa mintájára elkészítve, kiváló volt, ropogós bőrrel, hosin szósszal, ahogy kell:

IMG_9958.JPGDe Cuscóban végre elém került az eredeti is:

IMG_1186-1.JPG

A fogyasztása nem könnyű, sok apró csont van benne, és persze meglehetősen kevés hús, erősen fűszerezve sütik, így a hús ízéből nem lehet nagyon sokat érezni, de alapvetően a nyúl húsára hasonlít talán a legjobban, ami ugye eleve nem egy átlagos emlőshús, hanem sokkal inkább áll közel élményben a baromfihoz. Ez a tengerimalacra is igaz, a csirke húsának a sötétebb, például a combon található részeire hasonlít.

IMG_1178.JPG

Köretként egy kis egészben sült krumpli volt mellette, és egy töltött-sült krumplipüré, ami divatos itt Peruban utcai csemegeként is, mert egyszerűen fogyasztható, benne egy darálthúsós, paradicsomos, fűszeres töltelékkel. Pachamancában is készítik, ebben a föld alatti hagyományos sütési módszerben, amikor forró kövek alatt készül egy "egytálétel", remélem arról is majd be tudok részletesebben számolni, mert nagyon izgalmasan hangzik, az se baj, ha a sok krumpli és zöldség közé valami más állat húsa kerül bele az üregbe.

Ja és még egy ponton kapcsolódik a tengerihez, előszeretettel fogyasztanak hozzá chichát, egy bíbor kukoricából erjesztett italt, de erről majd később.

Fogyasztása Európában és Amerikában a tabu kategóriába tartozik...

Folytatom tovább a perui gasztrokalandozásokat, persze azért jut idő a természetre és a műemlékekre is, holnap például épp a legnagyobb csoda, a Machu Picchu következik, ha minden terv szerint alakul.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr784900221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.11.10. 13:29:55

bizisten megkóstolnám!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 19:30:12

en nem kostolnam meg, de en sem tudom miert nem..
hat kb azert tengeri malac, amiert a kukorica tengerentulrol jott es tengerinek hivtak
melle meg ugye ott volt pig az angoloktol vagy a schwein a nemetektol, es igy, bar nem vagyok egy nyelvesz

az furcsa hogy amerikaban tabu, ha eppen amerikaban etted

B. Bíró 2012.11.10. 19:53:37

Mind a helyiek, mind mi magyarok úgy írjuk, hogy Cuzco.

Egyébként meg a cuy a bakancslistám első pontja.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.11.10. 19:59:29

@B. Bíró: reszben igazad van, de a helyiek inkabb Qosqo-nak irjak (kecsua).

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.10. 20:35:48

Szerintem nem olyan meglepő, hogy miért tengerimalac a lény neve.
Ahogy a szerző is írja, a Meerschweinchen tükörfordítása. És ez is érthető, mivel a tengeren túlról érkezett és régen hajósok tartották előszeretettel, mellesleg úgy visít, néha "röfög", mint egy igaz malacka.
Biztos finom, szúrnám... nyársra.

Azért a fejét levághatták volna, azok a hatalmas metszőfogak nem valami vonzóak.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.10. 20:49:29

Azt azért nem mondanám, hogy tabu a fogyasztása Európában, inkább, hogy nem honosodott meg, mert egyrészt nem élt itt egy példány sem sokáig, másrészt gazdaságtalan lett volna a tartása a sokoldalúan felhasználható, mint a marka, sertés (tej, bőr, szalonna, hús, igavonó erő) és az európai mezőgazdaság képes volt megtermelni a nagyobb állatok takarmányát is.

Dee_ 2012.11.10. 21:54:54

Úgy tudom, régen egy guinea volt az ára, innen az angol elnevezés.
Hogy miért nem eszünk tengerimalacot? Drága ahhoz képest, hogy nettó két falat az egész. A nyúlból is érdemesebb már a csinos, apró fajtákat tenyészteni, aminek a darabja elmegy 1500-2000 Ft-ért, vagy többért.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.10. 22:17:16

@Dee_: ráadásul a tengerimalac nem eszik meg minden moslékot, csak növényeket, magvakat
a sertés sokkal jobban táplálható és többféle felhasználása van

a guinea pig elnevezés nem az árából ered, wikipedia:
"A common misconception is that they were so named because they were sold for the price of a guinea coin; this hypothesis is untenable, because the guinea was first struck in England in 1663, and William Harvey used the term "Ginny-pig" as early as 1653."

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.11.10. 22:19:21

Most nagy a zokogás az állatkerti simogatóban.

szexuálkörkép 2012.11.10. 23:51:35

Láthatóan nem veszi el a jókedvét a sütés...

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.11.11. 11:44:24

Nekem is van kettő. Az étteremből haza szoktam nekik vinni a petrezselyem és bazsalikom szárat, uborkahéjat, stb, imádják. A kollégáim állandóan azzal piszkálnak (viccből), hogy mikor vágom már le őket, mert ezeknek biztos tuti ízük lehet ennyi zöldfűszertől.

Dee_ 2012.11.12. 15:08:48

@wásztákhurwáh: Na ezt nem is tudtam. :) De el tudom képzelni, hogy mivel Ginny-pig volt, poénból átnevezték a hasonló hangzású Guinea-pignek az ára miatt, mikor bejött a pénz. :)

anazar · http://konyhatunder.blogspot.com/ 2012.11.13. 17:21:15

Hej, de vidám halála lehetett, vagy nagyon élvezhette a forró olajat, olyan örömteli pofát vág a tányéron ;-)

zolfater 2013.11.15. 02:06:38

T. Világevő!

Tudsz valamit a tengerimalac elkészítéséről? Nekem úgy mesélték, hogy szőröstől pirítják nyílt lángon, azaz leégetik róla. Ez igaz?
süti beállítások módosítása