A legöregebb 3 csillagos
2012. július 23. írta: világevő

A legöregebb 3 csillagos

A világ legöregebb 3 Michelin-csillagos séfje ugyan nem sokkal előzi meg korban a nagy francia legendát, Paul Bocuse-t (szintén 86 éves és 3 csillagos), de van közöttük egy óriási különbség: Jiro Ono, sushiséf még mindig a konyhában aktív, nem csak a vendégtérben.

A képregény főhőse nem biztos, hogy ő, de - ahogy majd később kiderül - elég valószínű, hogy ő adta hozzá az ihletet:

japan1.jpg

Persze az öreg Bocuse is minden tiszteletet megérdemel a teljesítményéért, de az tény, hogy a fő tevékenysége már régóta nem a főzés, hanem a vendégekkel való fotózkodás, nem csoda, hogy nekem is van vele jó pár közös képem a jellegzetes magas szakácssipkájával együtt. Jiro Ono viszont ott van a pult mögött a tokiói Ginza városrészben található éttermében, és rendíthetetlenül gyártja a tökéletes sushikat egy irodaépület pincéjében. Annyira tökéleteseket, hogy a Michelin inspektorokon és a bármilyen költséget vállaló vendégeken kívül a filmesek figyelmét is felkeltette, és készítettek róla egy egész estés mozifilmet is, amit remélhetőleg majd egyszer itthon is bemutatnak. Addig is itt egy részlet:

Az "étterembe" egyébként nem egyszerű eljutni, érdemes jó előre megpróbálni foglalni, amit külön nehezít, hogy csakis telefonos foglalás létezik, se email, se weboldal. És még egy apróság: csak japánul lehet foglalni. Ja és még egy: csak japán kísérővel szabad érkezni (megfelelő nyelvtudás hiányában). Ha mindez teljesül, akkor már semmi nem áll az útjába annak, hogy 20-30 perc alatt elköltsünk 100-150 ezer forintot néhány sushira. Sorban pakolja a tányérra őket, nincs szójaszószba tunkolás, vagy wasabi utánpótlás, amit odatesz, az olyan, amit ő tökéletesnek gondol. És talán érdemes is megbízni benne...

És egy részlet a filmből, a Tsukiji nagybani halpiacról, nekem eddig ott volt életem legjobb sushija (saját videóm és posztom a tonhalárverésről és a piacról itt):

Anthony Bourdain zseniális sorozatába is bekerült a Jiro természetesen, ő szimplán élete legjobb sushijának nevezte:

Egyébként egy interjúban a világ legtöbb (27!) Michelin-csillagjával büszkélkedő Joel Robuchon (csináltam vele egy videóinterjút) az egyik kedvencének nevezte az éttermet.

Ami igazán izgalmas most a dologban (amellett, hogy igyekszem közreműködni abban is, hogy bemutassák itthon a filmet) az, hogy októberben végre teljesülhet az álmom, és eljuthatok Jiróhoz a Világevő Japán Gasztrotúra keretében, amire az utazási iroda tájékoztatása szerint érdemes sürgősen jelentkezni, mert nagyon limitált a csoportméret! A magyar nyelvű gasztrovezetést én adom, de lesz japán kísérőnk is állandóan, azaz a foglalást, tájékozódást és az egyéb nyelvi akadályokat gond nélkül vesszük majd, miközben brutálisan jó gasztroprogramokra megyünk. (Itt van a részletes program)

Bár nem biztos, hogy épp Jiro Ono adta az ihletet, de azért elég valószínű a fentiek alapján, hogy tőle kölcsönözte a nevet Bourdain a gasztroakció-képregényéhez, ami Get Jiro! címmel jelent meg pár hete. Igyekszem beszerezni, elég vicces lehet abból kiindulva, hogy a tévésorozatait kísérő könyvei mennyire jók. Az is kiderül belőle, hogy nem érdemes California tekercset rendelni egy magát komolyan vevő sushiséftől...

GetJiro-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr204672188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drago Brutic 2012.07.23. 17:57:02

Nagyon jók a videók! Ezek alapján ez már tényleg művészet.

Foltos Gatya 2012.07.23. 19:48:04

Egész nap zabálnám ami csak belém fér,elképesztően kívánatosak a cuccok!
Bánom,hogy nem Japánban születtem,-de frankón!

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.07.23. 20:04:24

Öregem, te ismersz más jelzőt a "tökéletes"-en és a "világ legjobb"-on kívül?
Ez az egész gasztromodorkodás a világ egyik legnagyobb, tökéletes parasztvakítása.

csoki és steak · http://csokissteak.blogspot.com/ 2012.07.23. 20:20:16

elképesztő lehet, szívesen kipróbálnám. kezdetnek megnézem ma este a filmet...

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.07.23. 20:25:20

Anthony Bourdain egyszerűen a világ legjobb susijának titulálta, és közben azt is kifejtette, hogy már meg is halhat, hiszen ez minden esszenciája. Egyébként Bourdain-t még nem láttam öltönyben ezen a jeleneten kívül.

mojoking77 2012.07.23. 20:38:46

Szivesen mennek, tavaly ilyenkor gond nelkul ment is volna, most ennyibol inkabb megveszem a teglat a hazamhoz, es legkozelebb ha kijutok, megprobalok vegigkostolni megint annyit, amennyit csak lehet.. Fura mondjuk, nekem eddig a nagyjabol 10 mondatos japan szokincsem mindenre eleg volt, utana mar kezzel labbal, angolul franciaul megertettuk egymast.....

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2012.07.23. 21:32:27

Bár még fogyasztóként is csak lelkes amatőr vagyok a témában, ezt a filmet muszáj lesz megnéznem. :) Köszi, hogy ajánlottad!
(Aki nem akarja kivárni, hogy begyűrűzzön az országba, az a kalózparton megtalálhatja akár full HD-ban.)

bocsitibi 2012.07.23. 23:22:53

Hello!
Nyilván nincs pontos dátum, de ha összejön szerinted mondjuk ősszel be lesz mutatva?

csoki és steak · http://csokissteak.blogspot.com/ 2012.07.24. 08:46:10

a film zseniális volt, egyszer el kell jutnom Japánba...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.07.24. 09:06:53

@chipanddale74: hú tényleg, jó megfigyelés! :)

@mojoking77: tégla lesz jövőre is, Jiro Ono ki tudja?

@Gudea enszi: sajnos nem, de ha mondasz jót, beveszem harmadiknak a repertoárba!

@bocsitibi: valóban fogalmam sincs. de arra nagyon kicsi az esély, hogy rendes forgalmazás legyen, inkább csak néhány vetítésre van sansz, az is valami.

mojoking77 2012.07.24. 09:26:48

@világevő: Igaz. Ezt most legyszives probald ugy talalni, hogy a felesegem ne rugdosson erte terddel szajba. Raadasul ugy, hogy o most nem igazan ehet szusit, plusz a 13 oras repulout sem tenne tul jot neki.. (BTW, ha esetleg Air France-al mentek, es meg nincs megveve a jegy, nehogy az este 10 orassal gyertek vissza... Hala az okos franciaknak, vegig 600-650-nel vanszorog haza, mert reggel 5:30 elott nem nyitjak ki a CDG-t, es majdnem 14 ora a vissza ut) Szolj par jo szot az oregnek, hogy tartson meg ki egy ket evig, megyunk...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.07.24. 09:39:20

@mojoking77: :) rendben, nem lehet probléma, add meg az asszony emailcímét! Például jó hivatkozási alap lehet, hogy a nigiri is (rizs)tégla! Jirónak átadom az üdvözleted! :)

m.o.p. 2012.07.24. 09:51:41

Ritkán látok ilyen táncot szakácstól. Bőven lehetne tanulni tőle, nem csak a szusit, hanem a hozzáállást.

SemBoga 2012.07.24. 09:53:49

metróaluljáróban 3 misicsillag... hihetetlen :)

úgy rémlik, hogy az öreg fia is űzi az ipart a papa nyomdokaiban, ugyanott - remélhetőleg a családban öröklődik a minőség, így ha pár év múlva kijut az ember valahogy, akkor is lesz lehetősége 3misis sushit enni

egyébként itt fél óra után vége a "menünek" és kidobják az embert? vagy lehet kérni is, vagy hogy van ez?

Mad Mind 2012.07.24. 10:08:46

@mojoking77:
A CDG-vel nem ez a legnagyobb baj, hanem, hogy a business csomagokat is elhagyják. :D

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.07.24. 10:16:39

@m.o.p.: igen, és ez az, ami Japánban az általános. Rengeteg alázat, és sose érnek a csúcsra a saját szemükben, csak arrafelé igyekeznek.

@SemBoga: igen, a nagyobbik fia ugyanabban az étteremben, a kisebbiknek külön van, egy két-csillagos. kidobnak, illetve átültetnek egy asztalhoz desszertezni. az öregből ennyi jut, jönnek a következő vendégek.

@Mad Mind: én elég sokat használom a cdg-t, de soha semmi gond nem volt még szerencsére.

protézisesh 2012.07.24. 10:46:34

@világevő: "én elég sokat használom a cdg-t, de soha semmi gond nem volt még szerencsére"

Akkor te vagy az egyetlen. Nekem eddig minden személyes megjelenésemkor illetve az összes CDG-n megfordult barátomnak-ismerősömnek volt valamilyen malőrje, ha ott kellett átszállnia. Az onnét induló-érkező AF járatokkal nincs gond, de ha átszállós, akkor tuti elvész a csomag, elkeverik a terminált, az utast, nem jön a terminálok közti busz, stb. Ha tehetem, kerülöm.

A szusit meg egyszerűen nem értem. Olyan zsigeri ellenérzést kelt bennem a nyers (tinta)hal meg a hideg vizes rizs látványa kis szójaolajjal megkenve, hogy eszembe nem jutna a számba venni.

A 3* meg azért érdekes, mert a hely nemhogy nem vevőbarát, hanem kimondottan vevőellenséges a lehetetlen játékszabályaival (foglalás, japó kísérő, stb.) Ha a végletekig lehámozzuk, az étterem egy SZOLGÁLTATÁS, ahol az éhség elűzését szolgáltatják. Ha a szolgáltatás eléréséhez vezető út a világ lakosságának töredéke számára elérhető (és itt határozottan NEM az anyagiakra gondolok), akkor ott a célt szem elől tévesztették. Na EZÉRT sznobéria ez az egész csillagozás.

A Costesben finomat ettem, de minden további bűvészkedés (ötéves várólista, csakjapánul, csaktelefonon, csak a március13ánteleholdnálfogottbarnaszeműtonhalbalheréjealkalmas -jellegű fogások, stb.) csak parasztvakítás, lehúzás, marketing. Van egy barátom, kib*tt jó pecsenyét süt a kemencéjében. Sose lesz michelin csillagja, pedig olyan a kaja, hogy dobsz egy hátast. Heston Blumenthal steakjától is dobsz, de oda szerencse és egy halom zsé kell, hogy hozzájuss. Akkor az nem sznob? Dehogynem... :(

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.07.24. 10:58:00

@protézisesh: az egyetlen talán túlzás, de tényleg nem volt semmi gondom még, pedig átszállásom is volt bőven.

jogod van nem érteni! :) mondjuk azért fogadd el azt is, ha valaki érti :)

nem sznobéria, csak éppen nem az élményt vagy az éhség csökkentését csillagozzák, hanem csakis azt, ami a tányéron van. ez egy erre korlátozódó értékelés, amit vagy használsz, vagy nem. de nem lehet számonkérni rajta, hogy miért nem másmilyen.

én is rettenetesen szeretem az egyszerű kajákat is, ettem már sok zseniális utcai vagy éppen házi készítésű ételt, ami maradandó élmény volt. óriási érték. de ezen túl nagyon izgatnak a "művészibb" megoldások is, a nagy séfek izgalmas kombinációi, a tökélyre fejlesztett fogások. szerintem a kettő nem zárja ki egymást. (hasonlatként talán nem sántít nagyon durván, hogy sok ember nagyon jól elvan a popzenével élete végéig, és nem hiányzik neki semmi, van, akinek kell a komoly zene vagy a jazz is. van akinek meg a kortárs komolyzene, vagy a durvább operák is.)

SemBoga 2012.07.24. 11:11:57

@világevő:

jiro papa "kifőzdének" számít vajon a metróaluljáróbeli üzlethelyiségével és a 20 perces étkezéssel?

protézisesh 2012.07.24. 11:25:15

@világevő: Érdekes amit írsz, és lenne benne igazság is. Lehet, hogy nekem csak a japán konyha"művészettel" van bajom? A minap újranéztem a kobe-steaksütést is, hát, nem futott össze a nyál a számban tőle. Egyszerűen annyira máshogy gondolnak mindent...

Olyan, mint a 80as évek Manhattanja. Baromira túlfejlett, túlgondolt, túlkombinált. Azt gondolom a jó kaja a tökéletesen elkészített EGYSZERŰ étel. Mint a lecsó (ratatuille) a L'ecsó c. filmben. "De az parasztkaja" mondja a lány, pedig a tökéletesen elkészített lecsó (ami Váncsa szerint mindenkinek más) sokkal különb, mint egy északi chef látványtányérja egy csomó leköpött asztaldísszel (kéretik az iróniát észrevenni).

Mutattál itt csodákat (bresse-i csirke, Mme Pic, stb), de ezek a japán cuccok sztem ugyanolyan betegek, mint a tintahalas horrorpornójuk. :/

A zenés hasonlatodnál maradva Ákostól a Bonanza Banzai-on és Vivaldin keresztül a ZZ-Top-ig sokmindent szívesen hallgatok én is, de a kortárs komolyzenétől ver a víz rendesen. Edd, hallgasd, ha neked az tetszik. :)

mojoking77 2012.07.24. 11:40:07

@Mad Mind: A CDG-vel az a baj, hogy nem nyitjak ki a terminalokat 5:30 elott. Tokyobol pedig el kell indulni legkesobb este 10-kor, mert zar a repter. Ezek utan, osszeadva, kivonva, idozonakat szamolgatva, a teli idoszamitasban nem johet ki fizikailag kevesebbre az ut, mint 14 es fel orara....
@protézisesh: "nem jön a terminálok közti busz" Ezt mar olvastam egy par hozzaszolasban mas blogokon. Bocs, nagyjabol 5 eve nem jar busz a terminalok kozt... Semmi gond, regen tenyleg szemet volt, de az mar nagyon reg volt.. Foleg, hogy a pesti gepek az esetek 80%-ban a D-re erkeznek, ami kozepen van, es az osszes tobbi terminal megkozelitheto max. 10 perces setaval (kiveve, amik az 1-en vannak), a maradek 20% pedig megoszlik az E vagy az F kozt, ami direkt jo a tovabb utazoknak.. A baj, hogy az emberek jelentos resze zsigerbol fikaz mindent, ami francia...
@világevő: Nem lehet. Az elobb beszeltem vele, es igaza van, megallapodtunk. Amig a haz nincs kesz, hanyagoljuk az utazgatasokat (kiveve a melo ugyben, ceg altal fizetetteket :))). Pont azert vagtunk bele, hogy legyen valami latszata a penznek, amit keresek. Par eve meg szamolatlanul szortuk, es nem vagyok hulye, tudom, hogy nem tart orokke... Azert koszonom..

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.07.24. 11:46:56

@SemBoga: sushibár. de én szívesen alkalmazkodom a helyi szokásokhoz, nem kérem rajtuk számon az európai normákat, pont ez benne az érdekes.

@protézisesh: :) szerintem értjük egymást! én mondjuk eleve nem zárkózom el semmitől gasztrotémában, egyfajta szakmaikötelességtudatból, na meg kíváncsiságból.

@mojoking77: na ez vicces, hogy így fennmaradt ez a buszos legenda :) igen, szeretünk gyakran megőrizni múltbeli sérelmeket :)
én se gondoltam teljesen komolyan, hogy építkezés helyett gyertek, de jólesik, hogy megfontoltad! sok sikert hozzá!

protézisesh 2012.07.24. 20:56:51

@mojoking77: Francia cegnel dolgozom, francia acegautom, francia kocsit vettem az asszonynak, szemelyesen ismerek jonehany "bekazabalot", nehez ram fogni, hogy franciaellenes volnek. Csak amikor egy AF a miami-cdg-bud csomagokat Romaba kuldi, az ciki. Az is ciki, hogy a terminalkozi busz (amikor meg volt) jon, a sofor nyitna taviranyitoval az ajtot, de nem nyilik. Vallat von, elhajt. Ugyanezt haromszor, te meg latod, hogy mindjart lekesed a geped. Vegul amikor a MASIK terminalos busz jott, akkor kialltunk a betonra (az addig semmire nem kepes alkalmazott persze fejhangon visitott) mi meg a betonon a repulok kozott vartuk, hogy jojjon a mi buszunk.

Biztos fejlodtek azota, de ha nem muszaj, kerulom az AFot is meg CDGt is. Annyi mas lehetoseg van.... :)

mojoking77 2012.07.25. 09:51:08

@protézisesh: Nyugi.. En a frankfurti repterrel rezek hasonloan, meg csak nem is konkret problemak miatt (legalabb is semmi "ennyire komoly" :)). Szimplan utalom. Nincs ezzel semmi gond, szimplan felesleges. Irod rengeteg mas megoldas is van, es ez igy is van az esetek 80%-ban, en mondjuk nagyon sok olyan helyen voltam, foleg Afrikaban, ahol NEM volt mas lehetoseg... Ja, es nekem a Briish Airways nem volt kepes 16 napig hazahozni ket borondomet, es telefonban meg le is basztak, hogy mit kepzelek magamrol, hogy reklamalok, 20 nap utan szamit egy borond eltuntnek.... Na es? Rengetegszer nem erkezett meg a borondom, foleg Amsterdamban kepesek csodakra, volt, hogy egy egesz kontenert elfelejtettek felpakolni.. Na es, masnapra megjott, kihoztak.. Ennyi.

szabonee 2012.08.15. 18:05:44

Én csak annyit tennék, hozzá, hogy próbáld meg elintézni a, hogy itthon is bemutassák a filmet.

Az I'm love, hogy is a férjemnek kellett feliratot csinálni, mert nem volt hozzá. És be sem mutatták... csak illegálisan lehetett hozzá jutni...

Gabor57 2013.10.02. 08:08:31

Kedves Világevő!

Nagy érdeklődéssel olvasom irásaidat! Magam is egy sushi - fan vagyok, 3 évig dolgoztam egy japán étteremben Kölnben.
Egy apróságot szeretnék megjegyezni: NEM a séfek, hanem az éttermek kapják a csillagot. A csillag egy másik séf közreműködésével is megtartható!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.10.02. 15:52:30

@Gabor57: helló, köszi, maximálisan egyetértek, hétköznapi szóhasználatban mégis használom. Írtam is erről korábban elég részletesen:
vilagevo.blog.hu/2012/12/13/nepszeru_tevedesek_a_michelin-csilagrol
süti beállítások módosítása