Világegyél velem Japánban!
2012. július 03. írta: világevő

Világegyél velem Japánban!

Jössz? Életre szóló gasztroéléményekkel gazdagodhatsz, olyanokkal, amik sehol máshol nem megszerezhetők, csakis Japánban. Nekem például életem legjobb ebédje volt a hihetetlen Kobe vagjúszték Kobéban, soha nem ettem azóta sem olyat. Nem csoda, ugyanis nem is lehet sehol sem kapni Japánon kívül, minden Kobe stílusú és egyéb vagjú (vagy az angol átírás szerint wagyu) hús csak halvány másolat... (Érdemes elolvasni a Forbes cikkét erről a témáról.) Az igazi viszont olyan, ami miatt érdemes eljutni Kobéba, sőt, ezen a túrán nem csak egy étterembe, hanem egyenesen egy Kobe marhafarmra is eljutunk, azaz végre egyértelműen kiderülhet, hogy igazak-e a legendák a marhák hihetetlen kényeztetéséről...
És ha önállóan mész drágábban jössz ki, ráadásul ezekből a programokból jó pár nem is elérhető önállóan, vagy helyi segítség és helyismeret nélkül, nekünk meg ugye ott a nagyhatalmú JTB és a japán idegenvezető is.

Jelentkezés, részletes, program, minden további infó itt (vagy a képre kattintva).

HU_A5 Facebookofflinenagyobb_565.jpg

Ez meg itt az én steakem, amit azóta sem tudtam elfelejteni:

Ahogy a video alatt kommentálta valaki a YouTube-on: "i would sell my soul for this meat." Én a lelkemet azért nem adnám el érte, de alig várom, hogy újra a számban érezhessem az ízét...

(Itt a teljes poszt az ebédről.)

És ez még csak egy a különlegesen gazdag programból, lesz itt fuguevés is, ami a világ legmérgezőbb hala, szóval érdemes végrendelkezni indulás előtt :) És kimegyünk hajnalban a világhírű Tsukiji halpiacra, ahol a világ legjobb minőségű tonhalai találnak vevőre egy különlegesen régimódi árverésen, és kicsit később már a világ legfrissebb sushiját lehet élvezni reggelire. Nem is részletezem tovább, mert nagyon sok az izgalom, itt olvasható a teljes program, ami persze nem csak gasztronómiai, hanem kulturális betekintést is ad Japánba. A fakultatív programok között pedig olyan szenzációs dolgok találhatók, mint egy étkezés a legendás Jiro san sushi-éttermében, akiről egy fantasztikus dokumentumfilm is készült, vagy a világ talán legjobb japán éttermében, a szintén 3 Michelin-csillagos Hamadayában.

Ezek után talán nem meglepő, hogy óriási Japán-rajongó lévén nem sokat gondolkoztam, amikor a Japánspecialista, a JTB utazási iroda megkeresett, hogy vállalnám-e egy gasztrotúra vezetését. Ők ráadásul nem egy kis iroda, hanem kb. a "japán IBUSZ" magyarországi leányvállalata, ennek a megbízhatóság és szakértelem mellett olyan hatalmas előnyei is vannak, hogy képesek az anyacég segyítségével akár a sushiról álmodó Jirónál is asztalt foglalni nekünk. Az program egyeztetés és előkészítése során sorban jöttek elő újra a japán élményeim, nagyon várom már az októbert!

A jó hangulatról, rengeteg háttérinformációról és gasztroélményről én gondoskodom, ráadásul rendelkezésre áll a helyszínen egy helyi idegenvezető is, azaz, ha én elakadnék egy furcsa gyümölcs láttán, akkor majd ő kisegít. Nekem meg külön öröm, hogy végre nem csak fotókon, szövegen és videókon keresztül oszthatom meg a japán gasztronómia iránti szenvedélyemet, hanem élőben, ízekkel, illatokkal a történés közepén, a világ legkomolyabb gasztroországában.

Na, jössz?

Ha október még túl messze van, találkozhatunk egy japán élményvacsorán a Fujiban addig is.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr414624681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redsea 2012.07.03. 10:27:32

Nagyon jól hangzik és japán valóban az az ország, ahová érdemes lehet szervezett túrával menni.
Az egyéni gasztrotúrám során nagy nehézséget okozott egyrészt az éttermek megtalálása (volt olyan Kyotóban, hogy a fél utca kereste a helyet a képek alapján, aztán csak telefonos segítséggel sikerült megtalálni az amúgy Michelin guideban is jegyzett helyet) másrészt a kommunikáció, mert nincsenek felkészülve a nem japán vendégekre: a helyek kb. kétharmadában "carte blanche"-ot ettem. A Lonely Planet japán-angol fordító alkalmazása elengedhetetlen - ha nincs helyi idegenvezető.
Mindezek ellenére óriási élmény volt.

A JTB jól szervezett, nagyon komoly irodának tűnik, igaz én csak a vonatbérletet vettem tőlük.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.07.03. 10:35:34

@redsea: köszi! lesz velünk helyi profi, azaz japán idegenvezető, szóval garantált a tájékozódás, helyismeret.

Pierr Kardán 2012.07.03. 14:48:15

Remek dolog ez az internet, mindenki megnézheti, hogy miről marad le amiatt, hogy sosem jut el Japánba :-)

Pétrus 2012.07.04. 00:34:11

Mennék, Mennék, Kézzel lábbal, de Szeptember után várható az utazás. Az nekem nem jó. Szeptember 4. én kezdek a Francia 2 M-cillagos Michel Sarran nal. Alig, hogy felvesz, nem kérhetek 2 hét szabadságot, mert én enni akarok japánban. remélem lesz még ehhez hasonló alkalom, és akkor nincs kibúvó.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.07.04. 08:45:23

@Pierr Kardán: azért ennyire kár lenne pesszimistának lenni! :)

@Pétrus: na azért az sem hangzik rosszul! kérek majd beszámolót az éttermi melóról! vagy meglátogatlak :)

Pétrus 2012.07.04. 16:07:01

@világevő: Megoldhatjuk majd mindkettőt. :)

Mad Mind 2012.07.10. 12:32:52

Nem rossz a program, bár én inkább híve vagyok a térjünk be valahova(ahol nagy a sor), és rendeljünk találomra metódusnak. Hisz olyat, ami rossz lenne nem igazán kapsz Japánban. Olyat mondjuk igen, amit esetleg nem vesz be a gyomrod. Savanyított szilva rólad beszélek! :D

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.07.21. 03:38:49

Kár, hogy Nagoját kihagyjátok :)

(ebifurai, miszokacu, taisókacu, hicumabusi, tebaszaki, taivan rámen stb)

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.07.21. 03:43:50

@Pétrus: Szerintem nem véletlen az októberi időpont, mert nyáron rettenetes a klíma...pl itt Nagojában most csak 26 fok körül van, de 80-90 százalékos a páratartalom :) Az elmúlt napokban viszont 35 fok volt, lakásban légkondi nélkül is kb ennyi :))

Parasite 2012.07.23. 21:59:44

még a végén kiderül, hogy fél magyarország már japánban él? :D

A Nagy Levin 2012.08.26. 21:18:13

A Forbes cikke inkább csak azt állítja, hogy a szigorú beviteli szabályok miatt az USA-ban nem lehet kapni igazi, a Kobe prefektúrában nevelt és vágott marhának a húsát és mindezt egy elég felületes információgyűjtésre alapozza, eltekintve attól az apróságtól, hogy a "Kobe marha" elnevezés még japánban is gyűjtőfogalom. Éppen ezért a "Kobe" nem is számít Japánban a "legexquisitebb" marhahúsnak. A pontos sorrend persze mindig vita tárgya, de az Omi, Matsusaka, Yonezawa, Hyogo Tajima, Maesawa és egy új nemesítés az Oshu Iwate azok, amelyek a "kommersz" Kobe-nál jóval magasabbra értékeltek a japán hozzáértők körében. Ja, és persze a fajtán kívül a konkrét hús minőségi besorolása sem mindegy, ami az 5-1/A-C szám és betűpárosból olvasható ki. (Az 5A a legmagasabb, az 1C a legalacsonyabb osztályzat.) Ha azt vesszük, hogy a tonhalat fajtánként 21 osztályba sorolják (és Japánon kívül a 13-14 már abszolút csúcsminőségnek számít), akkor nagyon nincs min csodálkozni.

Az, hogy a 和牛 hivatalos magyar átiratának megfelel-e a "vagjú" nem tudom, de nálam a "szték" kiverte a biztosítékot.

kovácspéterke 2013.03.14. 12:55:59

nem működika link, a na jössz szöveg alatt.
süti beállítások módosítása