Út a kannibalizmushoz vagy fricska a sznoboknak?
2012. június 23. írta: világevő

Út a kannibalizmushoz vagy fricska a sznoboknak?

Vagy esetleg csak szimplán gasztronómia felső fokon?
Feltettem pár napja a Világevő Facebook-oldalára egy fotót, ami elég erőteljes érzelmeket váltott ki, főleg az volt érdekes, hogy milyen komoly különbségek voltak az egyes hozzászólások között. Talán az egyik végpontot az a komment jelentette, ami szerint ez bizony a kannibalizmushoz vezető út, de nem csak ő vette nagyon zokon René Redzepi ételét (étterme, a Noma most lett újra a világ legjobbja), voltak akik állatkínzást, a sznobizmus netovábbját, túlzást, szörnyűséget emlegettek, de voltak, akik szerint játékról van szó, vagy egyenesen zsenialitásról.

Íme a kérdéses kép, "Élő dán hangyák a világ legjobb éttermének, a Nomának egyik ételében."

És itt van a FB-poszt a kommentekkel.

A kép egyébként a "gastros on tour" FB-oldaláról származik, ahol a kép feltöltője úgy kommentelte a dolgot kóstolás után, hogy ugyan nem rajong a  bizarr ételekért, de kifejezetten finomnak találta. "Sokkolt? Igen. Van hozzáadott értéke ízben és érzékelésben? Igen. És nekem csak ez számít."

 De a leginkább mégis csak magának a séfnek, René Redzepinek a véleménye mérvadó, akivel készült egy nagyon érdekes videointerjú, érdemes megnézni az egészet, a hangyás téma egyébként viszonylag az elején sorra kerül.

Egyébként érdekes lehet elolvasni ezt is a rovarevésről.

Ha valakit nagyon felzaklatott volna a kép, egy kis kárpótlás:

Láttam már egy pár jó éttermi videót, de a belga két Michelin-csillagos L'Air du Temps videója egészen lenyűgözően jó. Amúgy a weboldaluk se csúnya...

Sajnos csak a Facebook-oldalukon van fent, a videó, de talán nem FB-osoknak is működik a link.

Épp indulok Londonba, hamarosan jön a tudósítás a Taste of Londonról, a budapesti Gourmet Fesztivál (nagyon) nagytestvéréről, és sikerült Heston Blumenthal éttermébe is asztalt foglalni (Dinner by Heston)! És hamarosan Világevő Japán Vacsora, a nagy sikerű vietnami estek után, érdemes feliratkozni a hírlevélre, ha nem akarsz lemaradni!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr884550618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baba jaga 2012.06.23. 12:48:56

Én úgy gondolom, a hírhedt japán csemege, az élő bébimajom-agyvelő után már semmi sem lehet meglepő igazán.

baba jaga 2012.06.23. 12:54:05

Jórégiben jártam Londonban vietnami étteremben, aholis a mellettünk lévő asztalnál egyfajta sűrű levest szolgáltak fel, amelynek a tetején szintén bogarak rohangáltak, majd hoztak valami szószt, amivel megfejelték az egészet, ettől a bogarak kipurcantak, s máris lehetett fogyasztani.
Mi nem ezt a levest kértük, de akik ették, láthatóan jól érezték magukat.

a Nanga Parbat rabjai 2012.06.23. 13:27:50

Lehet, hogy délután a hangyákat már ki is kipróbálom - azokat találok a kertben...

rohadjmegARCgeci 2012.06.23. 13:38:02

@whitepower: Oda se neki.Itt Bp-en a Vasút utcában egyik nap csigapörköltet főzte a romák a ház mellett.

Martian (törölt) 2012.06.23. 13:41:43

Nemcsak Star Trek rajongóknak - kéne már egy Klingon étterem:

www.youtube.com/watch?v=Kk8GozhvQww

:))

2012.06.23. 13:42:30

@Dr. Furia: az egy nagyon finom étel, jól tették

Dr_utcai_arcos 2012.06.23. 13:57:49

Huh, bocs hogy kicsit nyers leszek, de ez a "szakács" dögöljön meg a saját hányásában.Mint a másik idióta aki a saját farkát tálalta fel.Nem tudom elképzelni, hogy normális szakácsok nem határolódnak el ezektől a barmoktól.És nekem senki ne jöjjön azzal, hogy gourmad ide meg oda, ez már a totális ostobaság kategóriája.De ez csak egy vélemény. Üdv.

pluto111 2012.06.23. 16:18:09

Ha ez a legjobb étterem a világon akkor milyen lehet a legrosszabb?
A "csúcsgasztronómiának" csúfolt valami pont ennyit ér mint ez az étel.
Maradnék a rántott csirke meg a társai mellett.

magua81 (törölt) 2012.06.23. 18:19:19

Szerintem bizarr! De nagyobb baj az hogy így gondolják megoldani a világ élelmezési problémáit. Mert ez esetben 30 év múlva a gazdag nyugatipolgárok jó minőségű finom rovarokkal tömik majd magukat,míg a szegény többi része a világnak örülni fog ha néhanapján egy egy sáskát talál a tányérján.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.06.24. 14:46:28

Ez valami régi dán hagyomány lehet. A nyüzsgő hangyák nagy biztonsággal jelzik az elhullott állati, vagy emberi tetemet. A dög- ill. hullafogyasztás pedig évezredes múltnak örvend a lakhatatlan, sivár, szomorú, észak-európai germán területeken.

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.06.24. 21:28:46

2008-ban egy francia barátomnál ettem egy thai rizses-korianderes-csirkés-zöldséges wokos ételt, amihez a savanykás ízt néhány, a fenti képen szereplő méretű, típusú hangya olajba fullasztásával sikerült elérni, mivel a jószágok fulladás esetén kiadják magukból eme nedvüket. Ha meg már benne voltak az olajban, kis hevítést követően összepirultak a többi hozzávalóval. A svanykásság jellegzeteségének feszegetésén túl senki nem jött volna rá, hogy hangya van az ételben, ami frenetikusra sikerült. A kedves barátom azóta nyitott egy apartmanhotelt Thaiföldön, egy szigeten a Kambodzsai határ mellett, ahol rendszeresen készítenek helyi, rovaros specialitásokat és minden európai imádja, miután sok vízzel legyűri az első falatot. Szerintem a finom főzeléknél még az ízeltlábuak is fényévekkel jobbak. :)

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.06.24. 21:30:22

Suldigung: a savanyító anyag az említett ételben hangyasav volt :)

Bael 2012.06.25. 16:43:41

Kicsit bizarr a hangyás étel, de erre a dánok csak most jöttek rá. Ha valaki megnézte az Indul a bakterház című kult filmet ott már rég alkalmazták. "Kendnek is sűrű a levese?"
süti beállítások módosítása