Az igazi jégkása Panamában
2012. március 19. írta: világevő

Az igazi jégkása Panamában

Tovább folytatódik a fantasztikus közép-amerikai túrám, ezúttal egy kicsit sem gasztronómiai csúcskategóriát szeretnék megosztani: az igazi, hagyományos jégkását. Aminek semmi köze az általában árusított túl édes, mesterséges színező- és ízfokózó anyagoktól szürreális színű ócska rokonához. 

Ehelyett egy pillanatok alatt elkészülő, gusztusos, nagyon finom és üdítő ital. Remélem valaki meglátja benne a piaci rést és otthon is elkezd ilyet forgalmazni, törzsvevő leszek.

Citrom, eper és málna ízben volt, de ki jön rá, hogy mi lehet a két folyadék, amit utólag még rátett?

Most eltűnök pár napra egy olyan helyre, ahol se wifi, se internet, se áram, csak homok, tenger, pálmák és Kuna indiánok. Az eddigi közép-amerikai posztok itt elérhetők.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr434325039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt Nóra mondja: 2012.03.19. 07:35:06

Talán kókusz- és cukornádszirup lehet, amit a végén még rátesz? De nem akarlak kiábrándítani, az a tömény piros eperszörp, amit ő rányom, meg a citrom és a málna pontosan ugyanaz a színezékes sűrítmény lehet, mint amivel a magyar jégkásákat csinálják, csak nálunk a vízzel hígított szörpöt fagyasztják ki jégkásává, ott pedig a natúr jégkására nyomnak egy kevés szörpöt... Kizárólag a sorrend más, a film alapján legalábbis úgy látszik.

Lacusru 2012.03.19. 07:51:30

@Ezt Nóra mondja:: Nóra, az el sem képzelhető már a mai világban, hogy valódi gyümölcsből készült szörp kerül arra a jégre?

Egyébként sokkal korrektebb, mint az itthoni gépekből kijövő vacak.
Volt szerencsém olyan helyen dolgozni, ahol jégkása gép is volt... hát, mit ne mondjak... a Tihany camembert megirigyelné azt a gombatenyészetet, ami abban a gépben volt :-( a takarítása kb. hetente egyszer abból állt, hogy öntöttek bele egy vödör tiszta meleg vizet, és kifolyatták belőle.
(legszívesebben ráragasztottam volna egy feliratot, hogy NE IGYÁL BELŐLE!)

Ja és igen, eredeti gumibogyó szörp ízű (kékes), meg Pacific málna, Tesco Eper csodák voltak benne... a hideg kiráz, ha rágondolok, hogy szegény németek sorba álltak érte :-(

Bibó 2012.03.19. 08:44:09

Én is nádszirupra gondoltam első megnézést követően, vagy valamilyen karamell szörnyűségre.

Bélabáttya (törölt) 2012.03.19. 13:11:55

@Lacusru: „Nóra, az el sem képzelhető már a mai világban, hogy valódi gyümölcsből készült szörp kerül arra a jégre?”
Nem.

goobyhill 2012.03.19. 13:24:56

Ha valaki ilyen jegkasat szeretne inni nem kell olyan messze menni. Lido di Ostia-ban Romatol 20 percre a strandon is ugyen ezt aruljak. Legalabbis a technika meg a kinezet ugyan ez. Hogy milyen szörpöt raknak ra azt nem tudom mert nem kertem el az üveget es vizsgaltam meg de nem hiszem, hogy a csavo otthon fözte hozza a szörpöt :)

Attilajukkaja 2012.03.19. 15:27:18

Szerintem majonezt es ketchupot nyom ra! :o)))

Attilajukkaja 2012.03.19. 16:05:55

Komolyra forditva a szot, en sem tudom a valaszt. Panamaban az ilyet raspao-nak (helyesen raspado-nak) nevezik, ami kb. nyesedeket jelent. Gyumolcsszirupot es suritett tejet, esetleg tejport szornak ra. De hogy a masik szutymo mi, amit rarak az uriember, azt nem tudom. Ha engem kerdeznenek meg, en chili lekvart nyomnek ra! :o)))
Ha mindez Kubaban tortenik, akkor guarapo-t, vagyis frissen facsart, szuretlen cukornadszirupot kap ra az ember. Az annyira igazi, hogy a szemed elott preselik! Nyammmm.

Dagda 2012.03.23. 14:06:49

Első gondolatom cukornádszirup és kokakivonat volt, hogy frissítő is legyen.
Második gondolatom meg az hogy kérek. :)
süti beállítások módosítása