Michelin-csillagos hírek elsőként a Világevőn holnap!
2012. március 13. írta: világevő

Michelin-csillagos hírek elsőként a Világevőn holnap!

Majdnem pont egy éve is megígértem, hogy elsőként hozom a jó híreket, be is tartottam. Idén kicsit nehezebb dolgom van, de kellenek a kihívások, Costa Ricából, Puerto Viejoból is első leszek a hagyományok megőrzése érdekében. (Egyébként ezen a túrán veszek részt, itt olvashatók az eddigi élmények.)

És ahogy tavaly sikerült is, idén is igyekszem előre kitalálni, hogy mit rejt a holnap megjelenő piros könyv, a Main Cities of Europe 2012. Garanciát nem vállalok semmire se, de eddig bejött.

A Costes étterem megőrzi eddigi csillagját, sőt, azt is nagyon könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy meg is duplázza! Az Onyx természetesen nem veszíti el a csillagot. És nagyon számítok még legalább egy új csillagra, egészen konkrétan a baszk konyhán edződött Huszár Krisztián által vezetett Mák bisztrót tartom erre a legesélyesebbnek. De ha nagyon bőkezűen bánnak velünk, akkor a legszofisztikáltabb olasznak, a Fausto's-nak is jár egy.

Szerintetek?

Holnap reggel itt olvasható a hivatalos lista! De addig még elmegyek egy jó kis krokodillesre kenuval a Tortuguero Nemzeti Parkba, ma is szerencsénk volt többször is:

Itt olvasható egy korábbi beszélgetésem a főszerkesztő asszonnyal.

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr24313372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otthon édes 2012.03.13. 08:13:16

Bízom a DiVino Michelin ajánlásában, mint bár.

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.03.13. 10:17:02

Kellene az a Costes-es duplázás és még legalább egy új csillag, hogy ne törjön meg a trend és még egy kicsit közelebb lépjünk a magyar konyhát megillető respektált szinthez. Jó volna jövőre esetleg befogni Bécset, ha nem is feltétlenül a csillagok számában, de legalább a csillagos éttermekében. :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.03.13. 12:13:56

@Emődi Tehéntánc: milyen magyar konyhát megillető milyen szinthez???

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.03.13. 12:35:40

Agyaltam egy kicsit, hogy ez így érthető lesz-e. Ezek szerint nem lett az. :) Bocsesz.

Link Elek 2012.03.13. 12:39:37

nagyon fontos, amikor a dzsungelben meglátsz egy ismeretlen állatot: tisztázzátok ki kinek a kajája.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2012.03.13. 14:12:25

@Emődi Tehéntánc: szálljunk le a földre elv(olv)társak...:)
Sok jó nem csillagos étterem kéne, aztán előbb-utóbb a csillagok is kezdenek potyogni.
Magunkkal kell versenyezni, nem Béccsel.

kertesz 2012.03.13. 14:25:23

@nagypapi: Fordítva, nagypapi, fordítva. A csillagos éttermek generálják a minőségi alapanyag-termelést. Egy-két étterem hozat Bécsből, Párizsból. Minél több csillagos étterem van, annál inkább megéri már itthon termeltetni. Liszttől, tojástól kezdve. Amit az igényesek kipréselnek itthon (minőségben) a helyi termelőtől- továbbgyűrűzhet a többi étterem felé... A csúcsgasztronómia neveli ki az értőket, akik máshol is minőséget keresnek... és így tovább. Bárcsak ott tartanánk, hogy egy kifőzdének is csillagot adnak... :))))))))

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2012.03.13. 14:42:02

@kertesz: Mindkettőnknek igaza van.
Nálunk fordítva történik, a világ boldogabbik felén úgy, ahogyan én írtam.
A csúcs mezőgazdasági termékek pedig nem úgy gyűrűznek le, mint pl. a teflon a haditechnikából, vagy a rengeteg telekom kütyű.

kertesz 2012.03.13. 14:54:42

@nagypapi: Sajnos pont a teflon példája az érvényes itthon. Hányféle krumplit termesztenek, és hányan ismerik? És így tovább. Bármilyen alapanyagra ráhúzható. Ne legyenek illúzióink. Ismerősöm portugál anyósa reggel hatkor elhozza a halat a piacról. Ezer másik anyóssal együtt van a piacon. Frisset vásárol. Van választék. Itthon nincs.
És egyébként- ki kel fel hatkor nálunk egy családi konyha ellátásához?
A gasztrokultúra egyelőre szubkultúra nálunk, de remélem kinő :)

Chef_UK 2012.03.13. 14:59:13

@kertesz: Teljesen egyetértek veled. Minél inkább feljebb toljuk azt a képzeletbeli lécet az elvárások terén annál inkább követelni fogja a vevő más étteremnél is. Azaz ha hozzászokik egy kiváló alapanyagokkal dolgozó rendszerhez akkor ha betér egy "lacipecsenyés"hez bárhol az országban akkor bízhat benne hogy csak is jót fog kapni a pénzéért.
Más felől ebben a csillag osztásban nincs semmi rendkívüli szerintem. Egyszerűen a befektetett munka térül meg. Azaz arra gondolok, hogy mindig fejlesztik magukat a szakácsok külföldön, remek alapanyagokkal dolgoznak, és professzionális szinten adják elő az étkeket. Ahogy Lenin mondta: Tanulni,tanulni,tanulni...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.03.13. 15:00:29

@Emődi Tehéntánc: bocs, ha irónia akart lenni, benéztem! :)

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.03.13. 15:17:13

@Before: nem nézted be, hülyeséget írtam, viszont az utánam következők legalább kifejtették korrektül a témát - erre jó volt a kommentem, másra nem :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.03.13. 15:31:30

@Chef_UK: @kertesz: @nagypapi: mindenkinek igaza van, szerintem két irányból kell építkeznie a dolognak, és összeérni középen. azaz kelle a csúcsgasztronómia által bemutatott etalon (termelőknek/tenyésztőknek és közönségnek egyaránt), és nagyon kell a közönség edukálása is minden lehetséges eszközzel, hogy a vendégek is kikényszerítsék az éttermektől a tisztességes minőséget, akár kritikával, akár dícsérettel, akár úgy, hogy nem költik ott többet a pénzüket. kicsit ez a hátsó szándék van a blog mögött is.

@Link Elek: eddig általában úgy gondoltam, hogy én vagyok a veszélyesebb, de itt tényleg van pár faj, ahol a Világevő is a megevés sorsára juthat :)
ma krokiodillesre indulok mindjárt, ha mégse írnám meg a csillagokat, akkor annak ez az oka :)

Csúcsragadozó · http://csucsragadozo.blog.hu 2012.03.13. 16:52:47

"Szerintetek? "

* - Huszár Krisztián - Mák
Bib Gourmand- Mogyorósi-Tálos - Laci!Konyha!

csillámpóni 2012.03.13. 17:06:11

Szerintetek a vikinger a móriczon? Ott aztán jó a girosz! Lehet, hogy most kinéz nekik egy michelin? Vagy a teszkóban, ahol este féláron van a maradék? Van egy ilyen brassói jellegű cuccuk, imádom! És az atmoszféra is teljesen autentikus.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.03.13. 17:21:35

@Csúcsragadozó: az bizony lehetséges!

@csillámpóni: szerintem az esti teszkós brassóinak van esélye egy bib gourmand-ra, a csillag korai lenne.

csillámpóni 2012.03.13. 21:00:07

@világevő: :) remélem ezt csak a kishitűség mondatja veled, és nem a szakértelem! Habár akármilyen jó a tecsi, a móriczos girosz csillaga nálam is sanszosabb. No, de holnap kiderül.
süti beállítások módosítása