A gasztrorendőr lecsapott
2012. február 29. írta: világevő

A gasztrorendőr lecsapott

Meglepő cikkre hívták fel a figyelmemet. Vicces, hogy a szerző egy blogon kéri számon a tényfeltáró újságírást, gondolom ennél fontosabb probléma nem is nagyon van már itthon a gasztronómiában. Az írás - gondolom - erre az élménybeszámolómra(!) reflektál, amiben egyébként már az első mondatban egyértelműen jelzem, hogy nem elemzésről, kritikáról van szó, meghívásra mentem, ez egy élménybeszámoló. A korrektség kedvéért. Ugyanis a hitelesség a legfontosabb.
(Ha valakit érdekel a cikkben velem kapcsolatban szereplő tévedések(?) listája, talán majd azt is közzéteszem, de továbbra is az az alapelvem, hogy a gasztronómia egy gyönyörű téma, nem terhelnék senkit se fölöslegesen.)

Íme a válaszom, elküldtem a Heti Válasznak is olvasói levélként, kíváncsi vagyok, hogy lehozzák-e:

 

Tisztelt Vinkó úr!
Megköszönöm kiemelt figyelmét, amelyet blogomnak szentelt: egyúttal fogadja hálámat az átterelt olvasókért is.
Erőfeszítéseit maximális együttérzéssel követem: ha jómagam kenyerem megélhetési újságíróként kényszerülnék keresni, biztosíthatom, még a Muppet Show-ba is belekötnék.
Hogy rövidre fogjam, kérem, nevezze meg követeléseit: csak olívaolaj kellene vagy egy komplett ebéd valahol?

Őszinte hangú válaszát tisztelettel várva:
Világevő

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr974224862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fogash 2012.02.29. 12:22:55

Nem jó a linked, mindkettő a hetivalasz-ra visz, egyik sem a blogbejegyzésre. Amúgy meglátásom szerint élménybeszámolónak teljesen jó volt a posztod. Nehezen érthető, miért akarja a világevőt oknyomozóként beállítani és pocskondiázni az - amúgy már sokszorosan kompromittálódott - Heti Válasz.

Az olajhamisítás viszont egy érdekes téma lehet. Illetve gasztro-vonatkozásban: honnét lehet tudni, mit vettem? A szép üveg és drága tartalom semmire nem garancia.

avissi 2012.02.29. 12:41:27

A "Világevő"-ről én a "világvevő"-re asszociáltam, mikor először megláttam a gasztro-gyűjtőoldalon. Mármint a világvevő rádióra, ami a régi időkben azt jelentette: megnyílik az izgalmas, érdekes nagyvilág a hallgató előtt, hallgathat olyasmit, amit addig még nem. Érdekes, hogy egy nem is fiatal kulturális újságírónak nem ez jut eszébe, hanem egy szakácskönyv kicsit sem hasonló címe. Mert Vinkó régen kultúrával, művészettel foglalkozott, nem gasztroújságírással. (A szerkesztésében megjelenő Magyar Konyha előfizetését ajándékba kaptam, hát elejétől végéig promóció. Valamiből élni kell, értem én!)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 13:19:47

@fogash: köszi javítottam a linket! és köszönöm a véleményt is!

@avissi: :)

hgfoto (törölt) · http://hgfoto.hu/ 2012.02.29. 13:53:31

Elolvastam .......

kuktabúvár 2012.02.29. 14:01:19

Nehéz ügy.
Az tény, hogy a HV cikke veled szemben nem korrekt, személyeskedő, jó nagyot beléd rúg, pedig talán csak az olajmaffiába akart.
Ugyanakkor te a bloggal és a megjelésenéseiddel a gasztro eseményeken és a mások által elérhetetlen vacsorákon tkp. celeb lettél, vagy, ha így tetszetősebb véleményvezér. Ezzel számos előny jár együtt, és jó néhány hátrány is. A követőid szemében te egyfajta etalon vagy. (Hogy ez előny, vagy hátrány nem tudom, személyiség kérdése.) Etalon alatt azt értem, hogy a megszólalásaidra odafigyelnek, amiről te azt mondod jó, azzal irányítod mások döntéseit, és hitelesíted azt, amihez a neved adod. Te már nem tudsz csak szubjektív élménybeszámolót közölni, nem teheted meg, hogy nem vagy objektív, mert amit leírsz azt készpénznek, kinyilatkoztatásnak veszik. (Lásd: Brian élete.)
Szóval ott a cikk végén egy bazi nagy logó a kommersz olajról. A cikk és a logó együtt azt mondja, ebben a cégben bízzatok meg, mert nekem bejött.
Biztos vagy benne, utána jártál, hogy a mátészalkai szupermarketek polcain is ua. minőség van, mint amit veled kóstoltattak? Nem nem azért kell utána járnod, mert oknyomózó vagy, hanem mert véleményvezér, igazodásipont, referencia. Ez sajna a te felelősséged.

rántott párizsi 2012.02.29. 14:11:34

szerintem Vinkó úr, a saját háza táján söprögessen mert ember nincs a földön aki annyi ROSSZ PR cikket írt pontatlan adatokkal és képekkel egyetemben a Magyar konyha nevű lapban és számos más helyen!!! a beszámoló szerintem jó és nem elfogult, azonban tényleg léteznek sokkal jobb olajak mint a fent említett, de szerintem ezt Te is tudod és egyszer majd meg is írod! :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 14:15:22

@hgwells+: és mi a véleményed?

@kuktabúvár: köszönöm, értékes hozzászólás.
talán a jelentőségemet eltúlzod, de abszolút egyetértek a felelősség kérdésével, én is így gondolom, ennek megfelelően nagyon odafigyelek arra, hogy minden, amit leírok, igaz legyen, vállalom érte a felelősséget. Nekem ez az elvem, akkor írom csak le valamiről, hogy nagyon jó, ha úgy is gondolom. És erre nagyon odafigyelek, adom hozzá az arcom, a személyes hitelem a tét, nem játszhatom el.

Ebben a posztban semmit nem írtam pl a cég Classico nevű termékének minőségéről, kizárólag az ott kóstolt olajokról, amik valóban szuperjók voltak.
Amit értékelek valahogy azt vállalom is mindig, de amit nem írok le, azért talán túlzás lenne felelnem. A logó amúgy egyáltalán nem csak egy kommersz olajhoz tartozik, hanem a csúcsminőségűekhez is. És részben azért is tettem ki, hogy jelezzem, hogy ennek a posztnak a létrejöttéhez van köze a cégnek, ahogy ezzel is kezdődik, így korrekt szerintem.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 14:17:22

@a table: köszi! persze, hogy vannak/lehetnek jobb olajak, bár a limitált szériás szűretlen olaj tényleg szuperjó. ha nem így lenne, nem írtam volna róla ezt. A Classico nyilván egy tömegtermék, másik minőségi kategória.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2012.02.29. 14:17:34

Ők is a botrányból élnek. Ha nem találnak (vagy csak olyat, ami rájuk vonatkozik), generálnak. Szerintem nem ellened irányult, te csak egy sakkfigura vagy a játszmában (csak tudnám, ki van a sötét paraszttal :)).

kuktabúvár 2012.02.29. 14:24:53

@világevő: "És részben azért is tettem ki, hogy jelezzem, hogy ennek a posztnak a létrejöttéhez van köze a cégnek, ahogy ezzel is kezdődik, így korrekt szerintem."
OK, így már értem.
Ezek a meghívásos utak mindig vékony jég. Ha nem mész el, sokkal nehezebb (drágább, esetleg lehetetlen) megkapnod a cég extra termékeit, és legközelebb már nem biztos hogy hívnak, ha meg elmész, ott lebeg, hogy miért azt írtad, amit, és hogy ami nem az extra termék, arról mit, hogyan írnál...

Csö-wee 2012.02.29. 14:30:48

Korrekt és lényegre törő bemutató film és cikket írtál..Semmi több. Ezt a személyeskedést ezt boxoljátok le,mert okoskodni mindenki tud.
Ez pont olyan,hogy a bográcsozásnál vagy látvány főzésnél mindig beleugatnak,hogy az Ő gulyása jobb,és Ő ezt meg azt rakna bele. Erre kérdem ,h most te főzöl vagy én? Mire jó ez a kioktató hangnem a Vinkó úr részéről. Egyeztetni lehet érveket és tapasztalatokat,de nem kell szarozni a másikat. EZ MAGYAR betegség.
Én már több hektoliter Monin olajat elfőztem és locsoltam..de szakmailag jó volt nekem ,és görög olajjal és bogyóval is dolgoztam. mindegyik más de ,h hígítják vagy nem azt most nem elemeztem,csak,h az étel legyen jó.Ha nem jó az alapanyag akkor nem rakom bele..ENNYI. Hajrá VILÁGEVŐ jól csinálod!!!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 14:31:04

@pszicho pete: :)

@kuktabúvár: igen, volt már olyan, amikor végül semmit se írtam inkább, vállalva a konfliktust a céggel, de nem tudtam/akartam képviselni.

Lilarépa · http://lilarepa.hu 2012.02.29. 15:04:48

Heti válasz no komment kategória. Normális hangnemben nem is tudnak írni már sajnos.

Amúgy nagyrészt igaz a dolog, a 90es években az olivaolaj szőkítés hatalmas biznisz volt, és lehet, hogy még most is az (?). Akit érdekel a téma bővebben, annak ezt ajánlom elolvasásra: www.newyorker.com/reporting/2007/08/13/070813fa_fact_mueller

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.02.29. 15:22:08

Tudom h legalja dolog nevvel viccelodni, de nekem meg az jutott eszembe h Vinkó neven nem biztos irnek a gasztronomiarol:))(igen, szegyellem magam!)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 15:24:45

@Ökrös András: én is biztos vagyok benne, hogy - ahogy az élelmiszeripar rengeteg területén, itt is van hamisítás, tömegtermelés, stb. nem is állítottam soha az ellenkezőjét, ezért lep meg kicsit, hogy hogy keveredtem az olajlopási ügye :)

@Leningrad: ejnye! :)

nowy 2012.02.29. 15:28:17

A mai újságíróknak az a nagy bajuk,hogy sem írni,sem olvasni nem tudnak. Ennek ékes példája,hogy Vinkó úrnak nem tűnt fel,hogy az élménybeszámolóban ez áll: "csak a helyszínen kapható - a vendégház körül többszáz éves fák termését tartalmazó"

doncarlos 2012.02.29. 15:30:50

Nem vitatkoznék az "olajszőkítés" létezésével kapcsolatban, ezzel összefüggésben mindenkinek ajánlom figyelmébe Giorgio Locatelli - Ízek Itáliája - című könyvében pl. a campaniai bivalymozzarellával kapcsolatban azt, hogy csak Angliába annyit szállítanak, amennyi a meglévő bivalyállomány teljes tejhozamából nyerhető mennyiség többszöröse . Locatelli olaszként csak tudja.

A nyilvánvalóan és jelzett módon PR jellegű bejegyzésed támadni lehet, csak a Vinkó úr által követett módon értelmetlen. Én személy szerint nem hibáztatlak azért, mert egy pazar olasz utat egy tisztességesen megírt cikkel honoráltál. Egyébként is a személyes benyomásaid érdekelnek, nem a mindenki által tapasztalható dolgok.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 15:34:52

@nowy: :)

@doncarlos: szerintem nem is igazán támadható, hiszen rögtön azzal kezdődik, hogy a cég meghívására voltam ott. aki nem akarja, innen akár nem is olvassa további, így korrekt szerintem, semmi bújtatás, mellébeszélés nincs benne. ahogy arra is kínosan ügyelek, hogy a kijelentéseimért vállaljam a felelősséget, azaz, arról írom csak, hogy nagyon jó, ami szerintem nagyon jó tényleg.

doncarlos 2012.02.29. 15:47:59

@világevő: Vinkó úr a cikkébe egy fontoskodó ... . Semmi más nem érdekli, csak hogy határtalan olvasottságát bizonyítsa a két megjelölt könyvvel is. A Te bejegyzéseden számon kérni az oknyomozást meg minek.
Egyébként minden vélemény/bejegyzés támadható, nem kötelező egyetérteni. Így értettem.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 16:07:33

@doncarlos: ja, köszönöm a pontosítást, csak félreérthető volt úgy!

Gliderpilot 2012.02.29. 16:08:19

Egyetértek azzal, hogy Vinkó valószínűleg főként az olajmaffiát akarta ütni, de ennek kapcsán azért beléd is rúgott egyet (kettőt, hármat...).

A viszontválasz szellemes, de nálam nagyon határeset, hogy ez így megfogalmazva tahóság-e vagy sem. (Ha direkt az akart lenni, akkor persze nincs kérdésem :) )

Link Elek 2012.02.29. 16:24:26

a Hv-nél még a Blikk is jobban csinalja a tényfeltáró újságírást

sárospataki 2012.02.29. 16:51:20

@Gliderpilot: tahóság. Ezt is kell tanulni, persze.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.02.29. 17:00:22

Már a "Fűszer és lélek"-en elkezdődött pár hete ez az "olívaolaj-botrány" PR-cikksorozat. Annak is kábé az volt a célja, hogy a nagy márkákat lehúzza a sárga földig, cserébe az emberek vegyenek "igazi olívát", a cikk írójától.

Nekem semmi bajom egyik extra szűz olívaolajjal sem (legyen az nagy cgtől, vagy horvát praszt bácsitól), ugyanolyan finomak, persze más-más ételekbe valók mind, az erősebb aromájúakat pl. nem olyan jó édes süteményekbe felhasználni, de mivel én alapból szeretem az olívaolaj olívaízét, ezért salátára vagy frissen sült fehér kenyérrel tunkolva gyakorlatilag bármilyen extra szűz olajat örömmel megeszek, akkor is, ha történetesen különféle helyekről termett cuccokat kutyulnak össze, tőlem lehet akár török is. Nem gondolom, hogy a nagynevű cégek (pl. Monini) azzal rizikóznának, hogy oldószerekkel vagy repceolajjal ütnék fel a terméküket. (Még egyszer mondom: a "hidegen sajtolt, extra szűz olivaolaj" megjelölésű termékekről van szó, nem azokról, amiken az egyszerű "olívaolaj" megjelölés olvasható.)

garnéla mák 2012.02.29. 17:15:05

már a malackarajon is hivatkoztak egy cikket a hv-tól, bár ott méltatták, mert a pangasius tenyésztés borzalmairól szólt a "tényfeltáró" írás.(olyanokkal, pl. h terhes nők vizeletéből kivont hormonokkal tömik a halakat Kínában...). Azt gondolom, hogy a nagyvilágban gyakran előfordul hamisítás épp a közepes vagy silány minőségű áruk esetében, mivel nincsen egységes minősítési és eredetvédelmi rendszer, gyakran laikus szemmel követhetetlen egy termék útja. (persze ez nem a csúcsgasztronómiára vonatkozik, annak az egyik legnagyobb ismérve a válogatott, ismert és kiváló minőségű alapanyag) éppen ezért gyakran van valóságalapja a hasonló írásoknak. de a források megjelölése, pontos adatok közlése hiányában nem tartom hitelesnek a hv-gasztromunkásságát, sokkal inkább hangulatkeltésre sarkall, továbbá azt sem tartom kizártnak, hogy valójában a hazai alapanyagok fogyasztásának elősegítését célozzák meg ezen akcióikkal - ami természetesen jó kezdeményezés, de egyben be is szűkítené a hazai fogyasztási piacot, amely alig néhány éve nyitott a világra.
ráadásul egy nagy múltú cég kétlem, hogy megengedné magának az ilyen mértékű hamisítást (arról nem is beszélve, hogy a vádakból süt a tájékozatlanság, egy termelőtől különböző minőségű termékek is piacra kerülhetnek), bár lehetséges, hogy az olaszokkal szemben a cikk írója valóban nem tudná megkülönböztetni az óceánba öntött és a tiszta, magas minőségű olívaolaj ízét.
szóval a helyedben nem adnék túl sokat a véleményükre, de a rövid és sértődésmentes válaszod mindenképp elférhet az összeesküvés elméletekkel teli postaládájukban:)

Droidfigyelő (törölt) 2012.02.29. 17:35:41

@bikmakk:
Én is olvastam azt a cikket, és mint minden más esetben is, akkor is elsőre az jutott eszembe, hogy kinek az érdeke. Mindig pénzről van szó - vki tolni akarja a boltját/szolgáltatását/áruját. Eddig ok.

Deviszontazonbandedede ácsi! Ugyanis attól, hogy az olajhamisításról PR-ező olajozó a saját cuccát promotálja éppen (az enyém nem hamis, ellentétben a...), még lehet igaza, vagy lehet sok igazság abban, amit mond. Itt már hasznos a jól kifejlett paranoia.

Szerintem simán megkockáztatja bármilyen nagy élelmiszercég, hogy oldószerrel dolgozzon, műanyagokkal ízesítsen, vagy olyan ipari hulladékkal színezzen, amit ha töményen nyelsz le, másnap meghalsz. Szerintem a Monini is alapos, de nem hosszú - kb. 7 másodperc - megfontolás után dönt úgy, hogy ha talpon akar maradni a szőkített olajoktól agyonnyomott tömegpiacon, bele kell önteni az extra szűz olajukba mindazt, amitől olcsóbb lesz.

De az is biztos, hogy van egy olyan bemutató terepük, show birtokuk, ahol egyrészt valóban igazi olivaolajat tudnak előállítani ipari pancs nélkül, és ezzel hitelesítik az egész termelésüket újságírók, bloggerek, a közvélemény előtt, másrészt ahol a prémium terméküket gyártják, és adják el a tömegcikknél 3-szor drágábban.

iko75 2012.02.29. 17:36:27

írtál egy pr cikket, erre valaki reflektál, oszt nem tetszik? meghívtak, elmentél, reklámoztad őket, és nyilván azt írtad meg, amit ők akartak láttatni. nincs ezzel semmi baj. ahogy azzal sem, ha valaki "mögé" ír a témádnak. nem kell rajta megsértődni, sem meglepődni. a meglepő a félháborodásod és a reakciód. ha ő megélhetési újságíró, minek hívjuk azt, aki egy meghívásért, ezért-azért pr írást ír egy élelmiszer ipari cégről? megélhetési gasztronómusnak? :)
aki blogol, ne mondja azt, hogy aki akarja olvassa, aki nem, az nem. azért írtad, hogy olvassuk. azért lehet hozzászólni, hogy hozzá is szóljunk. aki nem bírja a kritikát, az ne írjon. a viszont válaszod meg tahóság. aki akarja, ezért jópofának tart, aki akarja, tahónak.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.02.29. 17:37:42

A magyar újságíró társadalmat kicsit ismerve nagy a valôszínűsége annak, hogy Vinkó úrnak csak az fájt, hogy szervezett túra keretében őt nem vitték Olaszországba gyárlátogatásra. Az írás tipikus esete annak, hogy a sértett egót egy álproblémával álcázzuk.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 17:39:18

@Droidfigyelő: egészen biztos, hogy létezik olajhamisítás ipari méretekben.

@iko75: semmiképp se vonnám meg tőled a jogot, hogy tahónak tarts, ha éppen ahhoz támad kedved :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.02.29. 17:46:08

@Droidfigyelő: Ha megfontoljuk 1 liter Monini Classico extra szűz olívaolaj 3000 Ft körüli árát, akkor szerintem belátható, hogy az afrikai országokból felvásárolt valódi olívaolaj használata még megtérül nekik, talán a repcével való hígítás is, de a mérgező oldószeres vád biztos nem. Gondolod, hogyha a gyár egyik volt dolgozója kiborítja a bilit, akkor nem buknának rajta egy hatalmasat? Bennem is van egészséges paranoia, épp ezért nem szívesen veszek Kínában gyártott készételt, és lehetőleg alapanyagot se, de azt azért nem feltételezem, hogy egy nagy múltú európai élelmoszeripari cég (aminek a termékeit olaszok milliói fogyasztják a nap minden órájában csak az anyaországukban) szándékosan mérgezné a vásárlókat.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.02.29. 17:48:43

@világevő: Hamisítás nyilvánvalóan létezik, hiszen helyenként már-már botrányosan olcsón kapható olívaolaj, de a "mérgező oldószer" mítosz egy kicsit fel van fújva, továbbá szerintem a "szűz" és a "finomított" szegmensben ölt valódi ipari méreteket a svindli, a "hidegen sajtolt extra szűz" szegmensben kevésbé, ugyanis az ilyen olajok eleve sokkal drágábbak.

iko75 2012.02.29. 17:55:25

@világevő: ezt meg sem tudnád oldani. de minek rombolod a saját renoméd, egy pr cikk körüli csetepatéban? reklámoztál valamit, amire nem kicsit, nagyon, első olvasás alapján rögzül a cégnév, milyen jó márka, családi vállalkozás ecsetelése, majd válaszban azt írod, a classic nevű terméküket ( amit az átlag magyar fogyasztó megvehet ),nem említed - ez csak itt tűnt fel. rugtak egyet az olajhamisítási ügy kapcsán beléd is, de ha már vélemény vezér vagy, akkor viseld el. annyi derült ki, hogy van az a pénz, amiért korpás a hajad.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 18:06:41

@iko75: kicsit nyugodtabban.
nem pr-cikk volt, hanem egy meghívás, amiről azt írtam, amit akartam.
nem kellett kiderülnie semminek sem, hiszen azzal kezdtem az egész posztot akkor, hogy ez egy meghívás volt. ez nem korrekt szerinted?
azaz teljesen egyértelművé tettem a helyzetet, bárcsak így működne ez a magyar (profi) médiában is!
és továbbra is, eddig is, csak arról írom azt, hogy jó, amit annak is tartok.
és továbbra is viccesnek tartom, hogy a borlapot meg sem meri nevezni, a bloggert igen.
és nyilván elviselem, be se perelem, de hadd legyen már jogom válaszolni, jó? :)

kifli 2012.02.29. 18:31:30

de érdemben nem kéne vinkót cáfolni?

Droidfigyelő (törölt) 2012.02.29. 18:31:49

@bikmakk:
A modern élelmiszeripar minden, MINDEN nagy- és kismúltú vállalata mérgezi a fogyasztóit.

Droidfigyelő (törölt) 2012.02.29. 18:35:36

@bikmakk:
mármint az ipar természetéből fakadóan, nem vallási alapon mondom:)

jomagam2 2012.02.29. 18:42:42

Valamit nem értek. Vinkó nem a belinkelt blogbejegyzésről, hanem egy boros újságban megjelent cikkről ír, azt olvasta valaki?
Az idézeteiből mindenesetre úgy tűnik, ott más volt a szöveg.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 18:44:34

@kifli: nem sok jelentősége van, de a kedvedért:
ez a bekezdés szól rólam:
"A számtan persze nem erőssége a Világevő nevű gasztrobloggernek sem (Ő egyébként Jay Rayner angol étteremkritikustól, az Aki végigette a világot című könyv szerzőjétől köcsönözte a nevét) Világevő szintén járt a „varázslatos Monini vendégházban". Szerinte is „gyönyörű az egész környék, szuperek az olajak". Neki a szűretlen a kedvence. A volt rádiós így reklámozza a Monini-olajat: „Mamma Monini abból a híres családból való, kik prepare olia di oliva! Tökéletes minőségű, természetes készítmények, melyek gyártásuk során nem mennek át kémiai eljáráson. Olvassátok sok delizioso recept.""

-mire alapozza, h nem erősségem a számtan?
-mire alapozza, h onnan van a nevem?
-„varázslatos Monini vendégházban": az idézet nem tőlem származik
-"A volt rádiós így reklámozza a Monini-olajat": az idézet nem tőlem származik.

szerintem inkább neki kellene magyarázkodnia, hogy honnan szedte ezeket a dolgokat, mint nekem cáfolnom.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 18:47:58

@Droidfigyelő: @bikmakk: @chipanddale74: @kaminer: kifejezetten nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, de megláttam az előbb a márciusi magyar konyha címlapját a neten. csak nem olíva olajokkal foglalkozik? :)
de bizonyára nincs összefüggés, sem pedig anyagi érdek mögötte... :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.02.29. 19:10:21

@világevő: Magyarországra most jön be a "single origin" meg "dűlőszelektált" olajok divatja. Kezdődött a borral, aztán folytatódott a kávéval, most elkezdték az olívát hájpolni. Ami persze nekem, kis parányi porszemnek nem annyira baj, csak ne kezdjük el mocskolni és PR-cikkek garmadájával leoltani a nagy gyártókat, akiknek a termékeit eddig ettük, mert örültünk, hogy ez is elérhető. Az egészséges szkepszis megléte egy nagyon jó tulajdonság. A saját döntésemben egyébként még a pénztárcám vastagsága (momentán: vékonysága) is befolyásol. Gere Kopár Küvét vagy Tokaji esszenciát például sosem veszek, nem azért, mert nem ízlik, hanem mert nem engedhetem meg magamnak.

boldii 2012.02.29. 20:31:29

@bikmakk: Vegyük figyelembe azt a tényt, hogy amit itthon 3000 forintért adnak, néha megvásárolható 1300 forintért Olaszországban. Akkor viszont már lehet ipari hulladék? Lehet. Lehet jó? Lehet.
De semmiképp nem az ár a garancia.

boldii 2012.02.29. 20:33:27

@világevő: Szerintem meg fogadd el, hogy ilyen a sajtó, semmi értelme érveket felhoznod egy ilyen tudományos megalapozottságú recenzióra. Együttérzek, de tök felesleges vitatkozni,...

mizie 2012.02.29. 20:45:46

@világevő: Nézd, sztem teljesen igazad van a Heti Válasz hozzáállásával kapcsolatban, de ha írsz egy reklámcikket akkor utólag nem érdemes védeni a mundért. Tényleg nem volt óriási betűkkel kiírva hogy reklám és az sem hogy amit leírsz a Monini olaj előállításáról az kb a cég itthon nem is kapható olaja.

Nyilván aki egy kicsit is ért hozzá az mindezt tudja, de aki nem az miattad vesz Moninit és úgy gondolja hogy szuper minőséget vesz (ami sztem részedről is rossz javaslat).

Szóval a reklámmal semmi baj nincs, nyilván egy olvasott blogon ilyenek simán előfordulnak, de aki kibickedni jön ide azt bizony rossz felé terelheted...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 20:53:35

@boldii: köszi, ezért is írtam csak ilyen választ. minden mást csak a kommentelők/olvasók kedvéért.

@mizie: erős szavak ezek azért. láttál/olvastál te már reklámot? amit én írtam, az olyan volt?
és ahogy korábban írtam: nem kellett kiderülnie semminek sem, hiszen azzal kezdtem az egész posztot akkor, hogy ez egy meghívás volt. ez nem korrekt szerinted?

mizie 2012.02.29. 21:01:32

@világevő: Bocsi, tényleg nem sértegetésből írtam, csak a szememben te képviselsz egy színvonalt amihez a hitelesség elengedhetetlen. Ha másról lenne szó, nem verném itt a nyálam :)

Ezért is írtam, azt hogy a törzsközönségnek biztos, hogy teljesen világos volt miről van szó, de aki most téved ide először annak egy kicsit fals információja lesz a Moniniről (mert amivel ő a boltban találkozik az nem az az olaj amiről te írsz).

És őszintén nem lennék a helyedben, hogy olyan cikket írjak ami a Monininek és az olvasónak (nekem) is megfelel :)

Szóval az egész sztem nem komoly csak a pont a pozíciód miatt írtam, hogy sztem egyszerűbb lett volna az első bekezdés fölé odaírni hogy reklám.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.02.29. 21:12:29

@mizie: oké, akkor megnyugodtam. nem egyszerű a kérdés, mert tényleg semmire nem írom hogy jó, amiről nem gondolok annak. de persze lehet, hogy mellé kéne írni, hogy az, hogy ez jó, még nem garantálja, hogy a cég más termékei is jók? :) igyekszem mindig egyértelműen fogalmazni és vállalom is, amit leírok, de azért azt nem mindig tudom felbecsülni, hogy milyen hatása lehet annak, amit nem írok le :)
de majd igyekszem figyelni, köszönöm a kritikus megjegyzést, értékelem.

Gazsi bácsi lótetű 2012.02.29. 21:40:23

Vinkó úr talán féltékeny. Talán nincs jobb témája, amivel kitöltse a napi penzumát. Ezt nem tudom. Hadd osszam meg egyes számú példamesémet: A gólya k***a magasan száll, a vadászt pedig K****ra nem érdekli.
Várom az újabb beszámolóid, csak így tovább!!!

Jajjfagyi 2012.02.29. 22:12:40

Látom, Világevő megelőzött, ugyanezt akartam írni. Megjött a MK-m, s 10 oldal oliva. Egyébként - szvsz - színvonalas újság 1-2 hibától eltekintve (pl. a tavaly futó Dankó Pista reklámot nehezen emésztettem meg egy Bíró vagy Takács Lajos interjú mellett:)).

S a mai világban ez is érthető, amikor a bulvárt, a sárdobálást akarják marketingnek használni. Megkapták a reklámot, célt ért az egész.

A Heti válasz meg egy cégcsoport az MK-val.

Joe Trb · https://hazkepviselo.eu/ 2012.02.29. 23:09:22

uristen, egyes embereknek mik ki nem pattanak a fejukbol :)
ha en irok egy elmenybeszamolot, akkor az szubjektiv, ugyebar? es nem objektiv, mint egy tenyfeltaro riport
csak egy kis titok mr ujsagiro baratunknak: annyi barrique hordo nincs a vilagon, amennyi barrique bort csak europaban keszitenek. sot a nagy cegek mashonnan felvasarolt kesz borokat hazasitva keszitik a nagy vilagmarkakat. meg ugye azt se gondoljuk, hogy minden palck asvanyviz asvanyviz, ugye? de ettol meg egy ceg fohadiszallasan mindig a legkivalobb minoseget talaljuk meg, azt promotaljak az oda latogatoknak, ez igy normalis, en is igy csinalnam

de ertem en,kapora jott ez a cikk, meg a hamisitasoss, aztan szuletett egy szep kis cuvee, amolyan magyarosan lefikazos, dogoljon meg a szomszed tehene is stilusban

minchiacoaddu 2012.02.29. 23:11:14

@világevő: Bezony, kedves Világevő, most aztán ott ülsz a dilemma két szarván, márpedig az egy nagyon hegyes szarvú állat. Úgy tűnik, itt most kevés a tőled megszokott pc-ség, muszáj lesz a szokásosnál mélyebbre ásni, pl. úgy, hogy csinálsz egy NAGY MONINI KÓSTOLÓ tesztet, (beleértve az olcsóbbakat is) és megírod mindről a véleményedet, esetleg bekérve egy állásfoglalást is a nagy múltú családi cégtől, melyik termékükhöz ugyan honnan származik az alapanyag? Ha nem válaszolnak (mint az valószínű) az is roppant beszédes lesz...

Lacusru 2012.02.29. 23:42:30

Szerintem sokkal egyszerűbb a dolog, mint ahogy sokan gondolják. (a kommenteket olvasva látom, hogy más is hasonló véleményen van)
András, azaz Világevő elment a Monini bázisára, körülnézett, beszélgetett ottani emberekkel stb. Majd picivel később írt róla egy olvasható, normális hangvételű cikket.
Ezt a cikket egy számomra ismert, szavahihető ember írta, akinek eddig nem csalódtam még sem az írásaiban sem a véleményében. Azaz egy hiteles ember írása, és ez számomra pont elegendő is.

Ezzel szemben most megjelent a Heti Válasz nevű újságban egy cikk? Jelenjen...
Számomra már pl. nem is érdekes a továbbiakban, hogy ki írta a cikket, és mi van benne. Ugyanis valószínűleg hiteltelen az egész, ahogy az egész újság is az! Ennyi erővel megjelenhetett volna a Magyar nemzetben is, vagy akár a Barikádban vagy mi a szöszben... egy kutya! Egyik lap tartalma sem hiteles számomra, így nem is érdekel.

Én ezt mostanában csak úgy nevezem, hogy "nyálfröcsögtetés a narancs ködben" Nem kell vele foglalkozni, ha nekik így jó, hát legyen :-) Az ép eszű emberek meg jót mosolyognak a kínlódásukon...

teophilus 2012.03.01. 01:05:24

Nem szeretnék én sem igazságot tenni. Nem tisztem és nincs rá se kompetenciám, se jogom. De véleményem természetesen nekem is van, mint lelkes Világevő blog olvasónak és elégedett MK előfizetőnek. :)

András cikke és tálalása szerintem korrekt: nem akar másnak látszani, mint ami. Nem bújtat, nem svindli. Vélemény. Szabad.

Vinkó úr mostanában többször kirohant több minden ellen, leginkább az igénytelenség és a reklámozás vadhajtásai ellen. Szerintem jogosan. Az elv, a cél méltányolandó. A módszer, a stílus nem annyira.

Főként egy plusz adalék fényében. Én - a hazai gasztroéletet tekintve - szeretem a MK magazint. De ha már Vinkó úr rendet szeretne vágni ebben a kétségkívül fura rengetegben, akkor kezdje inkább a saját háza táján, mint egy rendes gazda. :) Mert pl. vajon ebben a tényleg színvonalas újságban miért szerepelt hónapokon át egy öles hirdetés egy édes magyar vörösborszerű képződménnyel, ironikusan vagy éppen szomorúan abban a számban is, amelyben pl. Szepsy István is szerepel. Kedvező változás, hogy a legfrissebb kiadványban már nincs ott a híres zeneköltő nevét viselő förmedvény. De vannak még egyéb, nem éppen a csúcsízlést simogató termékeket hirdető felületek a kiadványban bőven, de legalábbis az András által megénekelt olajgyártótól nem jobbak, nem rosszabbak.
Szóval, érthető, hogy mindenki abból, ott és úgy próbál megélni, amiből, ahol és ahogy lehet. Lelkü(n)k rajta. Ez sok mindent meghatároz, én még úgy remélem.

De nagy kár lenne, ha ebben, a magyar gasztronómiának kétségkívül izgalmas időszakában egymás torkának ugorva kivéreztetnék egymást a meghatározó szereplők. Vagy megkezdenék-folytatnák az olyannyira népszerű árokásást. A magyaros virtust máshogy, máshol is meg lehet élni. :)

Sok sikert, kitartást és sok szép élményt kívánok mindannyiunknak. De komolyan. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.03.01. 08:57:16

@Joe Sck: köszi!

@Lacusru: köszönöm szépen, nagyok kedves!

@teophilus: maximálisan egyetértek, köszi :)

sir_pestlay 2012.03.01. 13:20:36

A hazai gasztroéletet tekintve én is kedvelem a MK magazint, alakul, jó irányban halad és az ára is elfogadható, ami a hirdetések mellett a másik fő bevételi forrása a lapnak. Így a megítélésénél én elsősorban maradnék a szerkesztőségi tartalomnál. Kétségtelen, kissé visszásan mutat a Dankó hirdetés, de inkább a hirdető naivitását jelzi, ha azt gondolja, hogy az MK olvasóit ráveheti a termék kipróbálására, mely szándék, ha hamarabb nem is, de a 400 Ft-os bolti ár láttán gyorsan tovaillan...

garnéla mák 2012.03.01. 13:52:36

@világevő: és te indítottad a lavinát:)

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.03.02. 12:11:01

Szerintem a Vinkó (akit egyébként korrektnek és kompetensnek gondolok) csúnyán benézte ezt a Monini-s posztodat, Világevő. Konkrétan nem olvasta végig rendesen, ami azért gáz, mert a tényfeltárás alapfeltétele a 360 fokos vizsgálata minden témának. Tetszik az álláspontod is a témában, sz@rni kell rá - jusson el egyszer ő is olyan szintre, hogy bloggerként bekerül azokba a gasztro-berkekbe, ahova te. :)

Lilarépa · http://lilarepa.hu 2012.03.02. 13:42:26

@teophilus: Bennem nagyon felment a pumpa a HVos cikkel kapcsolatban. Mint MK megrendelő, igencsak elgondolkodtam, hogy ezután újrarendeljem-e azt a lapot, aminek első oldalán mindig Vinkó úr vigyorog rám.
Pontosan ez a hangnem, ami a HV hasábjain volt, ez a fajta árokásás az, ami miatt itt tartunk ebben az országban. Komolyan azóta sem értem, hogy olasz maffiaügyleteken miért akar egy magyar egy másikkal összeveszni. (?)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.03.04. 00:35:12

@Emődi Tehéntánc: köszi, nagyon kedves! :)
@Ökrös András: jogos a kérdés, de ha rajtam múlik, nem fogunk.

Evil1979 2012.03.06. 17:06:22

@teophilus: ott a nagy piros pont a jó meglátásért. Habár Én is rendszeres fogyasztója vagyok a MK-nak, de nekem is szúrta a szememet a pirosédesésjómertmagyarisBOR.
A hetiválasz cikke után nem is lepődtem meg a MK-ban található olívaolaj teszten. Számomra érdekes eredmények születtek, ami megint csak azt bizonyítja, hogy mindenkinek más az ízlése a "csúcs" olajoknál is. 4félét már kóstoltam a jobbak közül (lehet nem pont azokat az évjáratokat), de csak arra jöttem rá, hogy nem mindegyik éri meg azt az igen komoly felárat amivel itthon kapni őket.

Továbbra is első számú gasztrobloggerem András marad, hiszen nem éreztem becsapva magam az "élménybeszámoló" előtt, sem után.
Sok sikert a továbbiakban is.

u.i.: ha érkezne válasz arra kíváncsi lennék, de szerintem nem fog :D

hungrys 2012.03.07. 23:06:46

no, direkt belenéztem a Heti válaszba, mondjuk, nem vettem meg és ott a vinko válasza. elég durva. ingyenevőnek nevez. vazze azért te tényleg ingyen zabálsz mindenhol. van valami igaza.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.03.08. 02:22:40

@Evil1979: köszi, nagyon kedves!

@hungrys: köszi az infót, én nem olvastam, de valahogy ez az egész ügy innen Nicaraguából még jelentéktelenebbnek tűnik, mint otthon tűnne, szóval részemről - érdeklődés hiányában - lezártam. :)
süti beállítások módosítása