27 Michelin-csillag a levegőben
2012. január 28. írta: világevő

27 Michelin-csillag a levegőben

A gasztrobakancslistám egyik nagyon fontos eleme teljesült, amikor két hete végre eljutottam a világ legtöbb Michelin-csillagjával büszkélkedő séfjének, Joël Robuchonnak a párizsi éttermébe az Air France meghívására.

Az apropót az szolgáltatta, hogy a csillaggyűjtés mellett (és miatt) rengeteget utazó sztárséf kreálta a légitársaság bizonyos járatain (hosszú távú, Párizsból induló) a business class utasok menüjét. Én persze erre is kíváncsi voltam, de arra még inkább, hogy milyen ott a kaja. :) Na és végül még beszélgetni is lehetett az egyébként becserkészhetetlen séffel, szóval minden vágyam teljesült.

 

A l'Atelier de Joël Robuchon név még elég kevés lenne egy randi megbeszéléséhez, ha nem tesszük hozzá a várost is, ugyanis a mester nem szeret túl sokat gondolkozni az éttermei nevén, szinte mindet így hívja. Viszont azon sem gondolkozik túl sokat, hogy érdemes-e mindet maximális odafigyeléssel a legmagasabb színvonalon üzemeltetni, erről tanúskodik az a rengeteg csillag, amit világszerte (főleg az Egyesült Államokban és Ázsiában) begyűjtött és meg is őriz, évről-évre. (Érdekes módon, még az angol Wikipédia is rosszul tudja a csillagjai számát, engem is csúnyán megviccelt a séf, de erről majd a következő posztban.) Ennek is köszönheti egyébként, hogy rengeteget utazik, persze jó hazafiként Air France-szal, így aztán volt ideje azon is gondolkozni, hogy mit jó enni a repülőn.

 

A bemutató ebédre egyébként francia újságírókat hívtak, és még tizet Európából összesen, szóval így még nagyobb megtiszteltetés, hogy bekerültem, egyetlen magyarként, ráadásul bloggerként. Volt még két német, egy belga, két angol, a többiekre nem emlékszem. A párizsi l'Atelier elég kellemesen van pozícionálva a diadalív tőszomszédságában, bár az egy kicsit meglepő, hogy nincs is utcafrontja, hanem egy irodaház/áruház belsejében található a pincében!

 

Ez mondjuk a zseniális enteriőr miatt kicsit sem zavaró, teljesen más világba lépünk be az étterembe érve, olyan, mint Las Vegasban a kaszinók: azt se lehet tudni, hogy kint nappal van vagy éjjel, tél vagy nyár. A különböző akváriumokba és üvegedényekbe tett, vízben úszó zöldség szerintem hihetetlen nagy ötlet.

 

És vannak ilyen falak is:

A hangulat nekem egy budoár és egy night club ötvözetét juttatta eszembe, kicsit sem lepődtem volna meg, ha topless táncoscsajokat pillantok meg, de ehelyett még sokkal izgalmasabb látvány fogadott: egy hatalmas Joselito sonka, aminek a szeletkéihez gyorsan töltöttek is egy pohár Bruno-Paillard pezsgőt. Ettől kicsit megnyugodtam :)

 

A következő megnyugtató élmény az volt, hogy a nagyon különleges elrendezésű teremben megtaláltam azt a helyet, amire az én nevem volt kiírva.

 

Az elrendezés olyan, mintha csak séfasztal lenne, a középen található konyhát üli körbe mindenki három oldalról, miközben rálátunk a konyhai munkára és élvezzük az ottani sürgés-forgást, valójában csak a legvégső fázis látszik.

A kiszolgálás is belülről történik, onnan adogatják le a felszolgálók az ételeket az egymás melett, egy irányba néző vendégeknek, kicsit furcsa a megoldás, de hamar meg lehet szokni. Mondjuk így nem igazán lehet beszélgetni senki mással, csak a két szomszédoddal, de úgyis az evésre koncentrált mindenki.

 

Szegény Charles Aznavour, sanzonénekes is ezt tette volna éppen, ahogy később a séf elmesélte, csakhogy hiába próbálta bekönyörögni magát, a zártkörű rendezvény miatt elzavarták, gondolom egy másik párizsi 3 Michelin-csillagosban próbált valahogy vígasztalódni szegényke. Hátha segít az is kicsit a lelki egyensúlyának a helyrebillentésében, ha ideteszem egy videóját, úgyis még csak 3 és fél millióan látták:

Na szóval ő nem kapott. Mi viszont igen, jöjjenek is az ételek:

L'Amuse bouche: Cappucino, azaz parmezánhab, portóizselé és libamájmousse

Le Caviar Impérial: kaviár tejszínes karfiolkrémmel.

Le Zéphyr au Fromage: Sajtszuflé szarvasgombával

La Crevette Basquiase: Baszk garnéla (az Air France menüből)

 

 

Le Filet de Poulet: Zöld curry-s csirke zöldségekkel, mákos rizzsel (szintén Air France menü)

Le Mango Mango: Mangó. Mangó :)

És persze egy kis bonbon és egy madeleine

 

 

A világhírű püréje ezúttal kimaradt, de legalább van miért visszamenni :) És amúgy is főztük a Bocuse Intézetben, zseniális az is.

Ebben a videóban is a repülés és étkezés összefüggéseiről mesél Robuchon, aztán én is jövök majd a saját interjúval, mesélt érdekeseket.

Soha rosszabb péntek 13-at!

Ha érdekel a folytatás, na meg a gasztronómia, csatlakozz a Facebookon!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr603548926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacusru 2012.01.28. 17:14:31

Valóban hatalmas ötlet a sok zöldség, nagyon tetszik :-) vagy csak a fotók sikerültek túl jól?

Megnézted közelről, tényleg vízben vannak? Igazi, friss zöldségek?
Oké-oké, buta kérdés, abban biztos vagyok hogy frissek, de lehet a sima víz nem a legjobb és legtartósabb, ráadásul iszonyat meló lenne minden nap vízkőteleníteni az üvegfelületeket :-(

Most így belegondolva, akár valami átlátszó zselében, vagy szilikonban is lehetnének a műzöldségek...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.01.28. 17:58:03

@Lacusru: nagyon szépek voltak, persze a megvilágítás is kellett hozzá. az eszembe se jutott, hogy eetleg mű is lehet, de elképzelhető. mondjuk az uborka nem igazán valószínű. nem vizsgáltam őket, szóval akár zselé is lehetett bennük.

csöcsfej 2012.01.28. 18:10:55

gratulálok hogy ezt így sikerült összehozni, és nem kicsit irigyellek:)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.01.28. 19:08:34

Az uborkasaláta akvárium tényleg zseniális.

Chef_UK 2012.01.28. 19:45:51

Nem semmi. Azon gondolkoztam, hogy nem semmi az, hogy Téged így invitálnak mindenhova. Te aztán tudsz valamit.:)
Csak csináld tovább! Jó a post nagyon!

_nyuszi_ 2012.01.28. 19:47:25

az ubisali tényleg nagyon jól néz ki!

úgy fogod magadhoz a jóembert az első képen, mintha azt akarnád, hogy ezentúl mindig neked főzzön, és sosem engeded el többé! :)))

tundrazuzmo (törölt) 2012.01.28. 22:35:44

Tessék elmondani azt is, hogy hogy ízlett a sok fogás! Önmagában a sok kép nem helyettesíti az élvezetes leírást! :P

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.01.29. 00:39:55

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: @-nyuszi-: @chipanddale74: majdnem kértem hozzá egy jó lábszárpörköltet :)

@Chef_UK: köszi szépen!

@tundrazuzmo: oké, igyekszem azt is pótolni majd!

BigPi 2012.01.29. 10:09:18

Nem is tudtam, hogy náluk is engedélyezett a mák használata étkezési célokra. Ezt a mákos rizst egy magyar szakácsnak illet volna kitalálni.

Le Caviar Impérial. Ennél az ételnél miből készültek a zöld pöttyök?

nick066 2012.01.29. 10:51:18

@BigPi: Ez a mák (élelmiszeripari felhasználása)dolog, mint állítólagos hungarikum, illetve hogy mindenhol máshol 'be van tiltva' egy tévhit. (mélymagyar euroszkeptikusok kedvenc téveszméje, vesszőparipája)

Német és francia nyelvű receptek, képek százait találod a neten mákos töltelékes süteményekről. Ahol a sütemény származásáról szólnak, ott német vagy lengyel eredetűnek írják, érdekes, hogy 580 millió európai ember ismeri a mákot, de csak mi gondoljuk magunkról, hogy csak itt van.
Pl. a mi 'magyar' mákos bejglink a legtöbb helyen a lengyel nevén 'Makowiec' néven ismert.
De keress rá nyugodtan, keresőszavak: Mohnkuchen, Makowiec, Gâteaux de pavot (google - képek)

Elnézést az OFF-ért.

BigPi 2012.01.29. 16:40:33

@nick066: Köszönöm a felvilágosítást.:)Csodálkoztam is mindig, hogy miért, csak mi szeretjük. Ezek szerint ez egy mendemonda volt.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.01.29. 16:54:59

@nick066: dehogy OFF, köszi, hasznos gasztrotéma volt ez!

fogash 2012.02.01. 09:53:05

klassz a menü, de az AF az egyik legótvarabb a nagy légitársaságok között, méltó párja a CDG kiszolgáló személyzetének. Ha egy mód van rá, még a francia főnököm is elkerüli.

Chef Robert de Sponge 2012.02.03. 14:59:17

"A l'Atelier de Joël Robuchon név még elég kevés lenne egy randi megbeszéléséhez, ha nem tesszük hozzá a várost is"

Párizsban még ez is kevés, mert ott kettő is van belőle...

Ha jól látom, akkor Te a l'Atelier Etoil-ban jártál. (Ami vicces, mert a másik a két csillagos.)

Gondolom Charles Aznavour is átment a másikba. Nagyon nem üthette szíven a dolog ;)

A Gasztronómus 2012.02.03. 16:49:55

@Chef Robert de Sponge:

Természetesen Etoile. (azért vicces, mert az etoile csillagot jelent franciául)
süti beállítások módosítása