La Subida a Kistücsökben
2012. január 27. írta: világevő

La Subida a Kistücsökben

Tegnap este megvolt a bemutatkozó vacsora, Josko Sirk (ejtsd: ahogy le van írva) és szlovén-olasz csapata nagy sikerrel prezentálta a Friuli tartománybeli 1 Michelin-csillagos étterem menüjét. Az egész vacsora gyönyörűen példázta az étterem filozófiáját, ahol az egyszerűség és perfekcionizmus dominál, erős regionalitás és szezonalitás, szuper vacsora volt! Egészen vasárnapig maradnak.

Íme a megújult Kistücsök:

 

Ez pedig már a menü része, a 4 amuse bouche. 

 

Montasio sajtból készült frico (erről sajnos nem csináltam fotót)

Cormóns büszeksége, az enyhén füstölt Osvaldo sonka (Josko Sirk szeletelésében)
 
Szarvaskockák édesköményágyon
 
Gyöngytyúk csíkok
 
És akkor az ültetett részben az első előétel: a fácán, a datolyaszilva és a forralt bor (tökéletes)
 
Szaggattott tésztamorzsák a Rosa di Gorizia  cíkória szirmaival, gránátalmával és salsiccia kolbásszal (Vicces csomagolás, nagyon jó összhatás, talán a cikória kicsit lehetne hangsúlyosabb)
 
Tortelli téli zöldségekkel töltve, Montasio sajtkrémmel. (Az egyik nagy kedvenc, a radicchio miatt meglepően keserű töltelék nagyon finom az édeskés sajttal)
 
Sorbet Sirk házi ecetből (Zseniális, nagyon finom!)
 
Szarvas, pisztráng és pisztácia (érdekes kombináció, nagyon jó szarvas, talán egy kissé túl domináns kaviárral. Köret nekem hiányzott kicsit.)
 
Tárkonyos túrófalatkák bodzavirág-sziruppal (egyszerű, de nagyon finom)
 
Sajtkóstoló
 
Csapody Balázs és Josko Sirk, a határon átívelő nagyszerű összefogás megteremtői

Számomra a legizgalmasabb tapasztalat és felismerés az volt, hogy egy régóta és méltán Michelin-csillagot magáénak mondó étterem menüje egyáltalán nem azt juttatta eszembe, hogy erre a helyiek nem lennének képesek, sőt, akár még ennél is magasabb színvonalú menük kikerülnek Jahni László, séf konyhájából. Csak épp csillagja nem lesz soha, aminek nem a minőségben, hanem a Michelin Guide kiadójának fókuszában van.

[update] Hogy miért? Volt alkalmam hosszan beszélgetni a Michelin (Main Cities of Europe) főszerkesztőjével, aki egyértelműen jelezte, hogy nincs esély Magyarország kiadványra, de még régiósra sem. Így semmilyen vidéki étteremnek nem elképzelhető, hogy csillaga lesz, hacsak nem fejlődik világvárossá előtte a helység. (itt a teljes interjú Rebecca Burrel, erről is.)

Ha érdekel a gasztronómia, csatlakozz a Facebookon!

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr963907219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jokerpofa 2012.01.27. 16:47:45

Utolsó mondatod megmagyarázod? Köszi.

kerdesek05 2012.01.27. 19:28:25

Ez a nagy probléma.
Kalla Kálmán bármelyik pillanatban levágna egy Michelin csillagos menüt, reggel felkeltve álmából:), de nála csak bejelentkezésre megy a menü.
Jobb is, még a végén trendi lenne hozzá járni, és kerülgethetnénk a sznobicskákat:)

zellerke56 2012.01.27. 19:58:57

Nem is baj, mert ha a Kistücsiben ennyi és ennyiért lenne egy-egy adag kaja, jó sok vendéget elvesztenének..........
Egyébként a látvány fantasztikus
Nem vagyok expert, de a Michelin csillag tulképp.a gasztro-müvészetnek szól.
És azért valljuk be...........főleg nyáron nem csak a szépérzékünkre, hanem a gyomrunkra is nyomást kell gyakorolni-minden értelemben......

ehran 2012.01.28. 08:05:58

@zellerke56: A Michelin csillag a minőségről szól, így ebben az értelemben sem nyáron, sem máskor nem valószínű, hogy gondod lenne egy csillagos helyen. A mennyiség meg nem számít megkötésnek, bár való igaz, a legnagyobb részük nem arra megy rá, hogy egy tányérral lakjál jól, de mondjuk ez valahogy mintha csak nálunk nem számítana logikusnak. :)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.01.30. 12:10:57

A képek alapján jól néz ki ez a megújult Kistücsök.

@zellerke56: ha az árakon nem változtatnának, akkor nem vesztenének el vendégeket. Meg aztán nagyon sokan csak azért látogatnának el oda a csillag után, mert kíváncsiak, hogy mit tudnak, amiért megkapták.
süti beállítások módosítása