Extra szűzek és ősz a télben (videó)
2011. december 10. írta: világevő

Extra szűzek és ősz a télben (videó)

A Monini meghívására Spoletóba (Umbria) utaztam a héten, ahol végigkövethettem az olívabogyó útját a fától egészen az üvegig. Erről csináltam is egy kis videót, szerintem sok magyarázat nem kell hozzá, hogy érhető legyen a folyamat. Amit a videó nem tud visszaadni, az a hihetetlen finom olívaillat, ami egyszerűen megunhatatlan:

 

Ez itt Spoleto, nagyon szép kisváros Umbirában, Rómától kb másfél órányira:

 

Ráadásul 15 fok volt, így az esténként jelentkező kis eső sem zavart igazán, december elején ne legyen telhetetlen az ember. És sikerült kicsit beszélgetni a cég rendkívül szimpatikus (fő)tulajdonosával, Zefferino Moninivel, aki sok más mellett elmesélte, hogy mennyire cikinek tartotta a keresztnevét egészen 18 éves koráig, amikor rádöbbent, hogy nagyapjától - legkisebb fiúként - éppen a bizalom jeleként és a tradíció továbbvitele érdekében kapta ezt a nevet, azóta büszkén viseli. 

A cég - némi kis kitérővel - de családi tulajdonban van, Zefferino már a harmadik generáció képviselője, és azt is elmesélte, hogy a nővére és saját gyerekei, akik mostanában jutnak el abba az életkorba, hogy alkalmasak legyenek egy ilyen kihívásra, csak akkor kapcsolódhatnak be a családi vállalkozás vezetésébe, ha megfelelő felsőfokú tanulmányokat folytatnak, majd egy - lehetőleg élelmiszeripari - cégnél két évet sikeresen ledolgoznak. És ez még mindig nem elég a bőrfotelhez, a cégvezetés beleegyezése is szükséges hozzá.

 

Ez itt a Frantoio del Poggiolo, a vendégház egy régi olívaültetvény közepén és benne a "malom" (tényleg ilyen fények voltak, borús ég alatti naplemente):

Más irányban sem csúnya a kilátás:

Na és még a szüret előtti, már alaposan megérett olíva:

Ez pedig a szüret, persze én csak bohóckodni álltam be kicsit, aztán hagytam dolgozni a profikat:

Gyönyörű volt az egész környék, szuperek az olajak, főleg a - csak a helyszínen kapható -  a vendégház körül többszáz éves fák termését tartalmazó, szűretlen volt a nagy kedvencem. Na és Zefferino Monini, aki olyan közvetlen és barátságos volt, és olyan nagy tisztelettel és szeretettel beszélt a témáról, hogy nehéz lett volna nem megszeretni.

Facebookon olajozottan megy most a csatlakozás! És JÁTÉK is lesz nagyon hamar, na meg karácsonyi ajándékötletek gasztroőrülteknek!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr583443918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spoleto 2011.12.10. 09:24:04

Vártam ezt a bejegyzésedet,kiváncsi voltan hogy megy ez egy nagy üzemben.Remélem lesz még rá lehetőség hogy egyszer megmutathassuk neked hogy zajlik ez egy hagyományos olíva malomban.Egyébbként az időjárás még mindig olyan mint amikor itt voltál.:D

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.12.12. 10:15:09

@Spoleto: a Frantoio része nem olyan nagyüzem, de az tény, hogy nem a tradícionális, malomköves megoldás :) de majd nézek olyat is. Az illat viszont felejthetetlen itt is!
süti beállítások módosítása