Nordic walking
2011. április 20. írta: világevő

Nordic walking

Május közepén eljutok Reykjavikba, ahol már jártam egyszer, de csak röviden. Az akkor evett homárlevest viszont azóta sem tudtam elfelejteni, a bálna-saslik is elég jó volt, de az egész ország fantasztikus és lenyűgöző (itt van róla pár fotóm és itt is pár).
Ja és ma van a születésnapom, ha van kedved ajándékozni: csatlakozz és esetleg hívj meg ismerősöket a Facebook-oldalamra! Köszi!

Ez itt az Eyjafjallajökull, kitörés közben (egy kisrepülőről csináltam)

Most viszont lesz időm és lehetőségem kicsit alaposabban szemügyre venni a nordic (északi) konyhát, ami úgy tűnik, hogy kezdi átvenni az uralmat a világ csúcsgasztronómiájában. Északi séf nyerte (ezekkel az ételekkel) Lyonban a Bocuse d'Ort, a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyét, ahonnan élőben tudósítottam is végig idén. És nem csak ő volt északi, a dobogón kizárólag skandinávok voltak. Az első hétben pedig további 2 északi séf volt, azaz máshogy fogalmazva, összesen 2 nem északi. (a témáról a Foodpolice-on)

A 7. helyen pedig ott volt Izland, ami hihetetlenül nagy siker, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a franciáknál ez ugye eleve nemzeti ügy, az amerikai csapat pedig a zseniális Thomas Keller (itt van vele egy interjúm a témáról), 6 (2x3) Michelin-csillagos séf és dollármilliók vezetésével készültek a versenyre. Ez a 10. helyre volt elég.

És a világ legjobb étterme a San Pellegrino szakmailag nagyon erősen megalapozott listáján is egy északi, konkrétan a koppenhágai Noma taszította le a trónjáról az ott már-már véglegesítettnek tűnő Ferran Adriá éttermet, az el Bullit. És éppen pár napja jött ki az új lista, amiről majd írok részletesebben is, a lényeg: maradt a Noma a topon. Most éppen teljes erőből próbálkozom bejutni a Nomába, Reykjavik felé szándékosan koppenhágai átszállással repülök, de egyelőre úgy tűnik, semmi esély, udvarias, ám nagyon határozott elutasító leveleket írtak arról, hogy így április közepén ne is nagyon álmodjak májusi asztalról, majd talán inkább augusztusra van esélyem foglalni. Vannak persze még nagyon jó éttermek Koppenhágában, de a Noma lenne az igazi. Azért még nem adom fel.

Ami viszont biztos összejön, azok a - remélhetőleg - az északi stílust ugyanúgy képviselő reykjaviki éttermek. Íme a tervezett lista:

Fisk Market, Fiskmarkadurinn
fiskmarkadurinn.is
Tradícionális izlandi halételek egy kis modern csavarral.

Fjőrubordid
www.fjorubordid.is
Homár homárral. És még homár.

Vidtjörnina
en.vidtjornina.is
Tőkehal, bárány és langusztin.

Perlan
perlan.is
Gyönyörű kilátás, izlandi koszt és még gyászszertartásokhoz is ajánlják...

 

És - Orsi is küldött mailben érdekes helyeket, Attila javaslatára, ami a Facebookon érkezett - NewYorkerShip pastrami(?) szendvics is bekerül a listára.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr602824989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BraviaBoy 2011.04.20. 12:17:00

Isten éltessen sokáig, Világevő!

Kalóriákban alacsony, minőségben magas ételeket kívánok még 100 évig Neked! :)

f12.se 2011.04.20. 17:08:40

Szia,

Madridban van kedvenced? Megyek mostanában, érdekelne, ha tudsz valamit. Kösz, GA
süti beállítások módosítása