Tavaszi zsongás II., budai oldal.
2011. április 06. írta: világevő

Tavaszi zsongás II., budai oldal.

(a pesti oldal tavaszi meglepetései a Világevőn)

A Budai oldalnak is jutnak azért kellemes tavaszi helyek szerencsére, az egyik kitűnő példa a némi bizonytalankodás után egy szerencsés séfváltás segítségével nagyon magára talált Bonfini Kert a Bécsi kapu előtt a Lovas úton. Kerekes Sándor keze nyomát könnyű felismerni a tányérokon, persze nem az ujjlenyomatokra gondolok. Egyszerű, karakteres és profin elkészített ételek, finomkodástól és maníroktól mentesen, reggeltől estig. Ráadásul itt is van egy gyönyörű, napsütötte terasz. És külön érdekes felfedezés, hogy akár a reggeli is lehet izgalmas étkezés, a kacsamájas bundáskenyér a teraszon önmagában is megér egy korai látogatást.

A budai oldal egy másik erős bástyája az Aranyszarvas, ami beltérben is nagyon erős, de a terasza ilyenkor talán még nagyobb hangsúlyt kap, a Tabánra rálátással elég jó eséllyel ott van a toplista élén a zöldre néző teraszok között Budapesten. A konyha is kiváló, Fekete Antonió nagyon határozottan ragadja meg a hely lényegét, és kínál egyszerre házias, de mégis nagyon kifinomult ízeket, közte néhány egészen fantasztikus meglepetéssel. (innen sajnos nincsenek friss képeim, pótolom.)

 

A Fortuna utcában a várban is köszöntötték a tavaszt, a Pierrot (és a 21) étterem szakmai vezetője, Litauszki Zsolt mutatta be egy borvacsora keretében, hogy mit jelent számára a napos évszak. A menüt ezúttal a legvégén kezdtem nézegetni, ugyanis nem sokáig tudtam volna elviselni a bizonytalanságot, hogy szerepel-e rajta Zsolt legendás krémese. Szerepelt, ezúttal homoktövis szósszal. Összességében kiváló vacsora volt belül is megújult étteremben (Somlai Tibor belsőépítész munkája), Heimann (Szekszárd) és Bolyki (Eger) bor duettel kísérve.

Bonfini Kert
I., Lovas út 41.
www.bonfinikertetterem.hu

Aranyszarvas
I., Szarvas tér 1.
aranyszarvas.hu

Pierrot
I., Fortuna u. 14.
pierrot.hu

(a pesti oldal tavaszi meglepetései a Világevőn)

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr222790683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar ember teli szájjal 2011.04.06. 09:12:16

"maníroktól mentesen" :))) Lol :) Az egész cucc mehetne a modorblogra, Kerekes Sándor keze nyomával az élen.

Jonasinlove 2011.04.06. 09:14:32

Ha egy felszolgáló ilyen adag kajákat rakna elém, bele ordibálnék a testébe. .- Mű-e-vészet :)

Phylemon 2011.04.06. 09:24:27

Nem tudom kinek milyen köze van a 21-hez, de oda én még egyszer élő embert nem viszek.
Külföldi delegációt vittünk oda vacsorázni... Fejetlenség, szervezetlenség, modoroskodó pincérek, a borlapról kizárólag a legdrágább bort ajánlani képes borpincér és mindennek megkoronázásaként a láthatóan hűtőből elővett somlóiban savanyú tejszínhab. A képemről égett a bőr, hogy az általam erre rábeszélt (hiszen magyar specialitás) és somlóit eddig sosem kátott vendégeknek magyaráznom kellett, hogy ez ilyen szokott lenni :-(((
És a végén amikor csendesen megjegyeztem a főpincérnek még hülyének is nézett, hogyasszongya: de hiszen most készült frissen....

gigalehúzás, cinkelt kártya, csak a bank nyerhet :-(

solesz · www.index.hu 2011.04.06. 09:28:35

Lassan ennek a modoros - körbelocsolom a tányért valami szafttal, krémmel - stílusnak vége kellene, hogy szakadjon.

A fenti ételek közül egyet sem kívántam meg.

@Phylemon: a vendéglátás egyik rákfenéjére tapintottál rá. a stabilitásra. egyik nap ilyen a teljesítmény, másik nap olyan.

Jonasinlove 2011.04.06. 09:50:58

@solesz: a krémes viszont annyira jó hogy már rossz.

kilométerfaló 2011.04.06. 09:53:59

aha, szóval buda az a vár és a tabán. még szerencse, hogy aki nyitott szemmel jár, az a reklámozott három helyen kívül mást is ismer a dunának ezen oldalán.

Elstron 2011.04.06. 09:54:47

Ezek a falatkák egy menüsor részeként még tökéletesek, de önmagukban még a verebek is megsértődnének rajtuk.

monyon le 2011.04.06. 10:17:49

Bundás kenyér liba májjal! Persze. Inkább bundás kenyérke libamáj morzsácskával!
Majd ha egy Budapesti étteremben is 40 percet kell az várni az asztalra, hogy az felszabaduljon, valamint ezt egy rezgő/villogó kis eszközzel jelzi nekem a személyzet, hogy kész jöhetek az asztalomhoz, akkor talán elhiszem, hogy jó (kivalló) a konyha/kiszolgálás! De addig is hagyjuk már ezt az elcsépelt gastro sznobizmust!

Gallion 2011.04.06. 10:26:43

Vajon mikor fog kihalni az ilyen igénytelen "csak az az igazi ha egy fél disznót kiraknak a tányéromra" mentalitás itthonról? Jó lenne ha minél elöbb, mert emiatt is áll olyan gyenge lábakon a magyar gasztrovilág. Igénytelen vevőknek igénytelen éttermek.

Jonasinlove 2011.04.06. 10:30:06

@Gallion: komolyan hogy egy deszka zsíroskenyér lila hagymával nagyobb gasztronómiai orgazmust okoz, mint a fenti 5 deka 5 ezeré... hagyjuk már..

ehran 2011.04.06. 10:36:24

@solesz: Amennyire én tudom, ennek gyakorlati oka is van az esztétikai mellett, mitől modoros? Ha mindent külön csészében tennének az étel mellé, azt nem tartanád "modorosnak"?

@jobbcsapott: Miért?

@Elstron: Milyen szerencsés véletlen, hogy ezeket menüsorban szokták fogyasztani. :) Bár elismerem, furcsának tűnhet annak számára, aki megszokta, hogy a hazai éttermek zömében két fogás a maximálisan fogyasztható, mert több nem fér az emberbe, de valaki meg szeretne egy helyen egyszerre több fajta ételt megkóstolni, neki ideális az ilyen.

@monyon le: A 40 percet nem tudom (pontosabban nem hiszem, hogy ekkora sorok állnának oda), de a rezgő/villogó történetnek megfelel a Vapiano. Bár pusztán ennyitől még nem tudom, lehet-e kiválónak tekinteni a konyháját. :)

monyon le 2011.04.06. 10:50:37

@Gallion: Nem 1/2 disznó mennyiség a problema, hanem döntse már el a magyar éttermesek többsége, hogy a tányért piszkolja be, vagy a vendégeket ár/érték arányban miként szolgálja ki!
Ha csak kóstoltatásra szánják ezeket az izéket, ám legyen - de csilliárdokat elkérni érte nevetséges!
Amennyiben menüsorban fogyasztod ezek a kis mennyiségű izéket, gondolom te sem vagy hajlandó érte kifizetni 2-3.000 Ft.
És ne hajazzunk arra, hogy a kedves külföldi vendégek így szokták meg a nagyvilágból...
Kedves külföldi vendégek / turisták is szeretnek jóllakni - nem a foguk közül kipiszkálni a semmit, vastag filctollal kiállított számlák mellet!

Elstron 2011.04.06. 12:17:32

@ehran: Szerinted miért írtam oda, hogy menüsor részeként? Jól tudom, hogy úgy szokták fogyasztani, de itt szó sincs ilyesmiről, ekkorák az adagok.

ehran 2011.04.06. 12:25:49

@Elstron: Ekkorák az adagok, ezért nem két fogást rendelsz belőlük, hanem 4-5-öt. Továbbra sem értem, hol a gond. Az zavar, hogy nem ők tették össze degusztációs menübe, hanem Neked kell így rendelni?

solesz · www.index.hu 2011.04.06. 18:07:22

@ehran: biztos van gyakorlati oka, bár nekem erről sejtelmem sincs. Modorosságot meg abban látok, hogy az ételek körbeöntözgetése mindeféle jóval már olyasmi a top vendéglátó helyeken, mint operabálon a frakk. Csak azért van ott, mert a hely megkívánja.

Engem spec nem vonz. Természetesen lehet, hogy én lógok ki az ízlésvilágból :)

kkornel 2011.04.06. 21:22:14

Homoktövis szósznak milyen íze van, savanykás?

ehran 2011.04.06. 23:59:18

@kkornel: Igen. Egyébként a C vitamin tartalma kiemelkedően magas a növények között.

fogash 2011.04.07. 10:53:13

@Gallion: azért nézd meg, hogy a bresse-i csirke adagja michelin-csillagos helyen is egy fél csirkét takar, nem a belső mellfilé (tudod mi az?) felét 3 karikára vágva...

3 kategória van:
1.) falatkák, amik menüsorba rendezve sem lakatnak jól
2.) kis adagok, amik menüsorként jóllakatnak
3.) A/4-es méretű rántotthús

A 2-3 mal lehet együtt élni, az elsővel NEM.

cross 2011.04.11. 11:38:24

Kár, hogy modortalan, faragatlan és rosszindulatú megjegyzések is helyet kaphatnak egy olyan helyen, ahol a kultúrált viselkedés dominál (többnyire :-))
Az adagok nagysága általában elhatározás kérdése. Ha valaki levest vagy előételt és még főételt is kíván rendelni annak nem hinném, hogy tányérból lecsorgó adagok kellenének.Ez egy másik műfaj.
A 21-ben én is jártam néhányszor, mindíg kifogástalan volt minden.

zr 2011.04.11. 12:01:56

@Phylemon:
kedves Phylemon, a 21-es somlói galuskában nincsen tejszínhab, viszont sárgakrém. ezen kívül sok 86%-os belga csokoládé és tonkababos csokifagyi a tetjén. könnyen előfordulhat, hogy az átlagos magyar somlóitól eltérő az íze és az élmény - ez a szándék.

ha frissen készül a pohárba tálalt desszert (mint a 21-es somlói), akkor is be kell tenni a hűtőbe, hogy összeálljon és lehüljön.
a konyhánk nyitott, bárki beláthat, nincsenek trükkök, nincs csalás, és nincs annyi tárolóhelyünk, hogy bármi megromoljon - a kihívás inkább az, hogy ne fogyjunk ki az ételekből.
a 21-ben akkora a pörgés, hogy jó ha összeáll a frissen elkészített desszert mire a vendég megrendeli...nem igen van bárminek ideje besavanyodni.

remélem a delegáció jól érezte magát és te is újra kipróbálod! szeretettel várunk

zr 2011.04.11. 12:06:33

a képek alapján az adagok megállapíthatatlanok, mivel csak a tányérbelső látszik

a fenti pierrot ételsor egy 6 fogásos menü volt - nem igazán volt bárki aki mindent meg tudott enni, annyira sok volt :-)
az a'la carte adagok természetesen ezektől eltérőek, hiszen akár egy 2 fogásos étkezés is elég kell tudjon lenni.
adagokra még nem volt soha panasz sem a 21-ben, sem a pierrotban...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.11. 12:35:04

@zr: az adagok így is tökéletesen megállapíthatók az egyes alkotóelemekből (feltéve, hogy valaki látott már olyanokat tányéron), 6 fogásos sorban bőven elegendőnek tűnnek.
Az igen jó, ha különbséget tesztek a menü részeként adott fogások és az á la carte porciók között, mivel ez számos helyen nem jellemző (simán kihozzák a "pincsót" főételként a kanálnyi leves után 3-4 ezerért, közvetlenül a gyűszűnyi desszert előtt), mint erről rendszeresen tüsszögni szoktam.

tomfx 2011.04.13. 13:07:44

Gallion: Teljesen igazad van, egyébként nem véletlenül mondják, hogy Mo-on, ha az embereknek 10-szeresére nőne a fizetése holnaptól, akkor 10-szer annyi McDonald's kellene. Sajnos au igényszint itt tart, jó nagy adag legyen olcsón, más nem számít. Aki minőséget keres, az meg sznob, modoros, stb.
fogash: Melyik Michelin csillagos étteremben láttál a tányéron fél bresse-i csirkét? Szerintem semelyikben. Csirkét is ritkán, legfeljebb gyöngytyúkot, de fél csirkét biztos nem kapsz sehol. A 3 kategória pedig így néz ki:
1. "falatkák" - degusztációs menüben tökéletesen jól lakatnak, hidd el (edd végig mondjuk az Onyx vagy Costes menüsorát, biztos, hogy nem maradsz éhes)
2. "kis adagok" - minden valamire való étteremben ilyet adnak, ahol a minőség a fontos és nem a "zabálj paraszt" mentalitás az ars poeticájuk
3. "A4 méretű rántott hús" - ez nem a gasztronómiáról szól és egy másik blog témája kellene, hogy legyen.
süti beállítások módosítása