A csillagos indiai - Gasztroföldrajz Londonban 2.
2010. november 12. írta: világevő

A csillagos indiai - Gasztroföldrajz Londonban 2.

Tovább folytatódik a londoni élménybeszámoló, a sokszínű és fantasztikus Borough Market világa után egy egy Michelin-csillagos indiai következett a sorban.

granturizmó!: IMG 0948

A nagyon magas színvonalú büfék és egyszerű éttermek mellett Londonban szinte minden konyhából megtaláljuk a legmagasabb színvonalat is. Ennek egyik ékes példája a Quilon indiai étterem. A műfajt nem nagyon kell bemutatni, szerencsére itthon is van néhány korrekt indiai, de a Quilon egy olyan szakmai elismeréssel büszkélkedhet, amiről még a legjobb hazai éttermek is csak álmodnak: két éve kapott egy csillagot a Michelin étteremkalauztól. Sriram Vishawanathan Aylur főztje valóban új dimenzióba emeli a megszokott indiai fogásokat is, ügyesen kombinálja a házias dél-indiai ízeket modernebb felfogással, persze nem elfeledkezve a tradíciókról. Már a kezdés is gyönyörű, a frissen készülő fantasztikusan ropogós papadam pirított lótusszal és a hozzávaló ötféle szósz azonnal kijelöli az irányvonalat: friss, autentikus, de modern felfogású ételek. És ebből később sem engednek, a gazdag étlap ellenére a vendégek túlnyomó többsége a séfre bízza magát, én is így teszek, nem is bánom meg. A kagylótól a rákokon keresztül a csirkéig minden nagyszerű, a legkiemelkedőbb élményt mégis a fűszeres rizsétel, a bárány biriánihoz kínált házi joghurt jelenti, a gránátalmával megvadított joghurtnak semmi köze a közértek hűtőpolcain sorakozó dobozba zárt társaihoz, egyszerre lágy és krémes, tényleg könnyű és tényleg finom. Méltó befejezésként a kétféle háziasan egyszerű desszertet izgalmasnak hangzó harmadik kísér: fekete bors fagylalt. A név pedig cseppet sem túloz, a tejszínalapú fagyi csípős, és már-már köhögésre ingerlően borsos, egészen szívet-lelket megmozgatóan vadító lezárása a menüsornak.

 A menü fotókon:

Quilon
41 Buckingham Gate
London SW1E 6AF
020 7821 1899
www.quilon.co.uk

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr762429221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yellowfin · http://cheflaszlohun.blogspot.com/ 2010.11.12. 11:07:17

"szerencsére itthon is van néhány korrekt indiai"

mondanál egy-két kedvencet?

yellowfin · http://cheflaszlohun.blogspot.com/ 2010.11.12. 11:10:44

"szerencsére itthon is van néhány korrekt indiai"

mik a kedvencek?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2010.11.12. 12:39:04

@yellowfin: jó szerintem a Shalimar például, de az igazi kedvenc a Pandzsáb Tandoori, a Vígszínház mellett. Kár, hogy egyik sem igazán gusztusos ebltér, így a pandzsábból is inkább elvitelre szoktam kérni. És lehetne jobb náluk a naan is...

yellowfin · http://cheflaszlohun.blogspot.com/ 2010.11.12. 16:07:38

köszi, számomra értékes info.

feltétlen kiprobálom...

kell az a naaaaaaaaaan!!!!!

kezq1988 2010.11.13. 08:29:33

az első képen mangó lassi van ?
Istenien néz ki.

Taj Mahal a VI. Szondi és a Rózsa utca sarkán ?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.14. 08:54:59

@világevő: ha nem ülsz le, elesel attól az élménytől, hogy megkóstold a város egyik legrosszabb házi vörösborát, amit étteremnek nevezhető egységben szolgálnak fel...

Savior 2010.11.28. 10:45:25

Tetszik a spirálos nan. Mondjuk az elején az a fasírtszerű izé nem igazán tűnik indiainak, biztos a Raj maradéka :) Viszont ahogy elnézem ez így együtt szép adag, nem tudom, meg tudtam volna-e birkózni vele.

thepret · http://teneriferepulojegys.hu/ 2011.05.28. 15:45:04

Pandzsáb Tandoori, többet oda biztos nem megyek...az aranykobra sörükkel...
süti beállítások módosítása