2014.07.21.
16:06

Írta: világevő

Baszkföldi gasztrokalandok, 2. rész: a világ legjobb grillbüféje

[Az első rész a pintxókról itt]
Baszkföld gasztronómiailag egyértelműen a világ legfontosabb regiói közé tartozik, jelentőségében ott van Japán, Franciaország, Peru között a világ élvonalában. Nem véletlen, hogy itt még egy falusi - kis túlzással - grillbüfé is képes Michelin-csillagos színvonalra, az Etxebarri menüje lenyűgözően egyszerű, miközben nagyon durva gasztroélmény.

IMG_0178.JPG

A környék is nagyon szép, Atxondo településnek még másfélezer lakosa sincs, tényleg teljesen minimál kis falu, viszont a közvetlen közlében hatalmas hegy magasodik, innen is kapta a nevét, ami kábé annyit jelent, hogy sziklamelléki.

Ahogy a falu, az étterem neve sincs túlbonyolítva, Asador Etxebarri (ejtsd: ászádor ecsebári) annyit tesz: új grillház. És tényleg az, bár új csak 1990-ben volt, de az egész menü a különleges grillezésre épül. A séf, Victor Arguinzoniz saját fejlesztésű, fatüzelésű grilljére, ahol az egyes grillrácsok magasság fokozatmentesen állítható, így a legváltozatosabb alapanyagok elkészítésére is alkalmas. A fából kora reggeltől készítik a szenet két 600 fok feletti kemencében, onnan kerül a grillre.

És a grillen készöl szinte minden, és nyilván a grillbüfé egy kicsit túlzás volt, hiszen azokban elég ritkán van egyrészt tasting menü és nagyon komoly borlap, másrészt ennyire kifinomult és változatos kínálat. Lehet az étlapról is válogatni, de sokkal izgalmasabb természetesen itt is a kóstolómenü, már a kis ízelítők is lehengerlően jók egytől-egyig, nagyjából egyszerre érkezik az asztalra: csirkés krokett, makkal táplált sertésből chorizo, sós szardella paradicsomos pirítóson, bivalymozzarella, egy kis gombás ropogtatnivaló és a csúcs: kecskevaj fekete sóval:

Utána előételek, egy kis adag percebes (erről a bizarrnak tűnő élőlényről írtam részletesebben is itt), amit osztriga helyett kértünk, majd palamos-i királyrák (gambas), bébi poli tintával, vargánya padlizsánnal, borotvahal és fehér tonhal, éppencsak körbesütve, belül szinte nyersen, amit nagyon kevés helyen tudnak rendesen elkészíteni, minden káprázatos, enyhén füstös íz, egyszerű, markáns, szerethető.

És ez még mind semmi a hely legfontosabb ételéhez, a chuletához (ejtsd: csuleta) képest! A marhasteak minden csodálatos tulajdonságát egyesíti, hihetetlenül szaftos, ízes, kívülről erősen kérgesített, belül szinte teljesen nyers, hatalmas hússzelet, minden egyes falat óriási élmény!

 Tényleg egészen elképesztő a hús, de még nagyobb meglepetés, hogy még a desszertekben is tudják tartani a szintet, tovább folytatódik az egyszerű, de mégis fantasztikus ételek sora: tejfagyi céklalével (a cékla érezhetően füstös, feltehetően grillezték előtte) és egy piskótaszelet kétféle áfonyával, nyers és éppen csak főtt, mindkettő zseniális, ahogy nagyon jó a mignardise is, a kávéhoz felszolgált aprósütemény és a fehércsoki bonbon málnatöltelékkel:

Aki Baszkföldön jár, semmiképp se hagyja ki, életre szóló élmény!

Asador Etxebarri (weboldala), Bilbaóhoz van a legközelebb, Donostia/San Sebastiantól kb. 1 óra autóval.

[További baszkföldi gasztrokalandok itt, a híres pintxókról rengeteg fotó és bevezetés itt.] És jönnek még baszk kalandok bőségesen, például sikerült interjút készítenem az új baszk konyha alapítójával, a 3 Michelin-csillagos legendával, Juan Mari Arzakkal, és még végigettem pár másik nagyon komoly menüt is.
Ha élőben is követnéd a gasztrokalandjaimat, instagramon megteheted!

 
Csatlakozás a Facebookon | Ne maradj le! Heti 1 hírlevél + játék, események

6 komment

Címkék: spanyolország baszk gasztronómia baszkföld michelin grill grillezés 2014 bbq michelin csillag bilbao etxebarri chuleta baszk konyha

2014.07.17.
10:03

Írta: világevő

Baszkföldi gasztrokalandok, 1. rész: pintxo

 A baszk pintxo [ejtsd: pincsó] kultúrát talán nem nagyon kell már bemutatni, közel áll a spanyolok tapas-ához, a lényeg, hogy a különböző helyi fehér és vörös borokhoz, az enyhén szénsavas txakolihoz és a sörökhöz legyen mit enni. Szóval elvileg akár hasonlíthatna is a sör- és borkorcsolyákhoz, csak éppen a kínálat lenyűgöző. Az alapos áttekintéshez és a legjobb minőséghez is természetesen Donostiába, azaz spanyol nevén San Sebastianba kell utazni, ami egyébként a világ legjobbjai közül is jó pár csúcsétteremnek otthont ad, de az egy későbbi sztori lesz.

IMG_5909-001.JPG

 
Csatlakozás a Facebookon | Ne maradj le! Heti 1 hírlevél + játék, események

Szólj hozzá!

Címkék: utazás spanyolország kocsma baszkföld tapas 2014 san sebastian donostia pintxo baszk konyha

2014.07.13.
18:36

Írta: világevő

Megiszom a levét - és egy bizarr selfie

Eleve szeretem a friss gyümölcsleveket, de a Michelin-csillagos koppenhágai Kadeau étteremben szerzett élményem még inkább belelkesített. És megtaláltam a tökéletes eszközt is, amivel gyakorlatilag mindenből ki lehet nyerni a levet! 

IMG_8707.JPG

 
Csatlakozás a Facebookon | Ne maradj le! Heti 1 hírlevél + játék, események

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs zöld omega gasztronómia zöldség kert 2014 prés préselés juice sana zöldturmix juicer dzsúz monjardin

2014.07.10.
19:34

Írta: világevő

Létezik megfizethető fine dining? Igen!

Sokaknak van határozott véleménye a fine diningról, a csúcséttermekről annak ellenére is, hogy esetleg soha nem kóstoltak semmit ilyen helyeken, ez egy rendes trollt nem tart vissza attól, hogy egy-egy fotó alapján megállapítsa egy ételről, hogy az ehetetlen vagy éppen túlárazott, esetleg még pluszban nevetséges adag is, amivel akkor sem lehet jól lakni - ellentétben a jóskabá 300 forintos pacalpörijével - ha 5-10 fogásból áll egy vacsora. [Na ők ne olvassanak tovább, nem nekik szól ez a posztom. SEM.] És ennek részben nyilván az az oka, hogy egy igazi csúcskategóriás gasztronómiai élményt kínáló éttermet lehetetlen megfizetni, hiszen teljesen alapvetőnek számít egy 30 ezres degusztációs menü. De van kivétel?

2014-04-15.jpg

 
Csatlakozás a Facebookon | Ne maradj le! Heti 1 hírlevél + játék, események

24 komment

Címkék: budapest olimpia 2014 fine dining csúcsétterem alpárutca árérték

2014.07.08.
12:14

Írta: világevő

Vietnam - Ahol a street food nem csak divat

A Vietnamban ezrével közlekedő kismotorokra még Vlagyimir Iljics Lenin tekint le szigorúan, és a helyiek legszebb ünneplőjükben állnak sorba Ho Si Minh mauzóleumánál, hogy leróják tiszteletüket Ho apó előtt, de a részletekben ott dübörög a vadkapitalizmus, és fantasztikus a kaja. 

IMG_9175.JPG

 
Csatlakozás a Facebookon | Ne maradj le! Heti 1 hírlevél + játék, események

7 komment

Címkék: saigon hanoi 2014 vietnam vietnami pho phó street food vietnami konyha

2014.07.07.
15:46

Írta: világevő

Hihetetlen várostervezés, ami 40 évvel később is menő!

Város a városban, ez a londoni városrész funkciója, ami a 70-es évek közepén készült el a brit főváros egyik nagyon komoly második világháborús bombakárokat szenvedett részén. És lenyűgöző az egész, építészetileg is értékálló, hihetetlenül átgondolt megoldásokkal.

IMG_4903.JPG

 
Csatlakozás a Facebookon | Ne maradj le! Heti 1 hírlevél + játék, események

5 komment

Címkék: utazás divat london nagy britannia építészet 2014 barbican haute gaultier

2014.07.04.
17:03

Írta: világevő

Magyar Toszkána? Meg fogsz lepődni!

Sose szerettem a 'magyartoszkánázást', van benne valami magyar narancsos, na meg miért ne lehetne saját jogán értékelni, külföldi összehasonlítás nélkül valamit? Akárhogy hívjuk, ez a hely egészen lenyűgöző!

IMG_5385.JPG

 
Csatlakozás a Facebookon | Ne maradj le! Heti 1 hírlevél + játék, események

11 komment

Címkék: balaton monoszló toszkána belföld borászat pincészet 2014 balatonfelvidék liszkay borkúria

2014.07.02.
17:39

Írta: világevő

Bérelnél Wi-Fi Kutyát?

Nyilván nekem is állandó probléma, hogy az utazások során is nethez jussak. Erre az egyik lehetőség a Wi-Fi Kutyák használata. José start-upja megoldja ezt a kérdést, egy falka eléggé kiszámíthatatlan kutya kell csak hozzá, a többi már működik szinte magától. Videó!

wifikutya.png Szponzorált blogposzt.

 
Csatlakozás a Facebookon | Ne maradj le! Heti 1 hírlevél + játék, események

1 komment

Címkék: wifi kutya roaming adatroaming

2014.07.01.
01:20

Írta: világevő

Felismered, hogy melyik séf ételét látod? Világevő-kvíz!

Ideje letesztelni a gasztronómiai műveltségedet, itt egy gyors kvíz hozzá, haza séfek és éttermek ételeit kell felismerni hozzá!

sefkviz.jpg

[Fotósok: bocs, ezúttal nem tehettem bele kreditet, hogy ne legyen segítség!]

 
Csatlakozás a Facebookon | Ne maradj le! Heti 1 hírlevél + játék, események

Szólj hozzá!

Címkék: budapest étel étterem kvíz gasztronómia 2014 séf világevő kvíz

2014.06.29.
19:51

Írta: világevő

Van menőbb kajafesztivál a Taste of Londonnál?

Van! Mindjárt meg is mondom melyik, de előbb nézzük meg, hogy mit tud a londoniak büszkesége, nem keveset, például a világ legjobb séfjének bemutatóját, sok-sok világsztárt, és fantasztikus környezetben lenyűgöző választékot. 

IMG_8418.JPG

 
Csatlakozás a Facebookon | Ne maradj le! Heti 1 hírlevél + játék, események

1 komment

Címkék: fesztivál london gourmet 2014 electrolux taste redzepi gourmet fesztivál taste of london