A szakma szerint garantáltan lesz új magyar Michelin-csillagos étterem!
2018. március 09. írta: világevő

A szakma szerint garantáltan lesz új magyar Michelin-csillagos étterem!

Megkérdeztem a legnagyobb hazai gasztronómiai szakértőket, Michelin-csillagos séfeket, étteremtulajdonosokat, éttermi tanácsadókat, a szűk szakmai csúcsot, hogy mit várnak 

1_michelin_csillag_budapest_magyarorszag_vilagevo.png

Saját szavazatot is le lehet adni!

Megkérdeztem a szakmai igazán szorosan érintettjeit, köztük Michelin csillagos éttermeink (Costes, Borkonyha, Babel, Onyx, stb.) séfjeit és tulajdonosait, hogy mit várnak a március 26-i díjátadótól, számíthatunk-e szerintük új csillagos éttermekre, esetleg akár többcsillagos étteremre is. Összesen 27-en válaszoltak, íme a válaszaik. 

A hazai csúcsszakértők egyöntetű véleménye szerint garantáltan lesz új csillagos étterem itthon a 20018-as kiadványban. Mind a 27 szakértő igennel válaszolt erre a kérdésre.  
1_michelin_csillag_budapest_magyarorszag_vilagevo.png
Azzal kapcsolatban viszont már megoszlanak a vélemények, hogy hány új csillagos étterem lehet, illetve ki, vagy kik is lesznek ezek.
Még a legpesszimistábbak szerint (2 fő) sem fog csökkenni a csillagosok száma (ők tehát arra számítanak, hogy valaki csillagot veszít majd), de mindenki más (25 fő) a csillagos éttermek számának növekedésére számít. 

 

2_michelin_csillag_budapest_magyarorszag_vilagevo.png

 

A válaszadók fele 2 új csillagost feltételez, de van olyan végletesen optimista is, aki 4-et, azaz összesen 8 csillagos éttermet. de azért a túlnyomó többség (összesen 78%) szerint 5, vagy 6 csillagos éttermünk lesz a díjátadó után.
A válaszadók közül senki sem számít arra, hogy a létező legmagasabb díjat, 3 Michelin-csillagot kapjon valaki itthon, 30% viszont számít egy 2-csillagosra! [70% szerint nem lesz egynél több csillaggal rendelkező étterem]  
3_michelin_csillag_budapest_magyarorszag_vilagevo.png
A szakma várakozása szerint a Babel lesz az új csillagos!
Na de ki is kaphat csillagot a szakértők szerint?
Több éttermet is felsorolhattak a válaszadók, a legtöbbük (70%)  szerint a Babel Budapest (séf: Veres Isti) lesz csillagos. [és fontos kiegészítés, hogy a Babel tulajdonosa - nagyon korrekt módon nem jelölte saját éttermét, tehát nélküle jött össze ilyen magas arány!]
A második esélyes a St. Andrea Wine & Gourmet Bar, akitől a válaszadók 40%-a számít csillagra.  
[itt is kiemelendő, hogy a séf, Barna Ádám nem “jelölte” saját éttermét.]
A további esélyesek:  
MÁK 26%
Arany Kaviár 17%
Fáma 9%
Stand25 4% 
Baraka 4%
Salon 4%
Tama 4%  
4_michelin_csillag_budapest_magyarorszag_vilagevo.png
Két Michelin-csillagra esélyesnek a teljes budapesti mezőnyből mindössze két éttermet tudnak elképzelni a válaszadók:   
az elsőként itthon csillagot szerző Costes-t (26%) és a másodikként itthon csillagot szerző Onyxot (13%), de a többség (61%) azt várja, hogy csak 1-csillagos éttermeink lesznek.
5_michelin_csillag_budapest_magyarorszag_vilagevo.png
Izgalmasan alakultak a válaszok arra a kérdésre is, hogy vidéken ki érdemelne csillagot. [erre ugye jelenleg nincs lehetőség, hiszen csak budapesti éttermeket tesztelt a Michelin.]
Toronymagasan Pesti István, séf étterme, a tatai Platán bizonyult itt a legnagyobb esélyesnek (61%), ő szerezte a budapesti Tanti csillagját is (amit az a távozása után is még meg tudott tartani egészen tavalyig).   
A vidéki “csillagosok” teljes listája a szakértők szerint:  
Platán, Tata 61%
Kistücsök, Balatonszemes 17%
Anyukám mondta, Encs 13%
Gusteau, Mád 9%
Macok, Eger 4%
[30% szerint senki sincs vidéken még csillagos szinten.]
7_michelin_csillag_budapest_magyarorszag_vilagevo.png
És még pár vélemény:

És szerinted?

Mindkét kérdés ÚJ csillag(ok)ra vonatkozik, és abc-sorrendben tartalmazza azokat a lehetőségeket, akiknek a neve többször is előfordult a közvélemény-kutatásban esélyesként.

Ki kap legnagyobb eséllyel ÚJ csillagot? (a meglévőket nem vettem bele)

Ki kap legnagyobb eséllyel két csillagot?

 Érdekes olvasmány arról, hogy mi is az a Michelin-csillag. 2. rész.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1013714778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ridenschneider 2018.03.09. 14:31:33

Az Alabárdosra senki nem gondolt? Én nem voltam ott soha (sőt még csak nem is hallottam barátomtól, hogy evett volna ott), de a Bicsár Attila és Daniel O'Shea összesen kétszer nyertek a Hagyomány és Evolúción és nemrég ment oda Mogyorósi Gábor és a Gault Millau listákon igencsak jól szoktak szerepelni. Ennek ellenére senkinek sem jutott még csak az eszébe se? Érdekes.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.03.09. 15:21:49

A "mire jó egy Michelin-csillag" kérdést autentikusabban válaszolták volna meg a jelenlegi Michelin-csillagosok :)

odamondó 2018.03.09. 18:22:02

Lesz 1x 2 csillagos 8x 1 csillagos és 2 bib gourmand. Az egészséges arány...

cabelito 2018.03.09. 18:44:02

plusz jó lenne vagy 60-80 ajánlott hely is, a csillagok mellé. a mostani listát pedig kicsit frissíteni, mert eléggé elavult... kb. top 100-ba nem való helyek vannak a 30 michelin ajánlott étterem között

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.03.09. 21:11:48

@cabelito: Igen, a Laci Konyhát a listán tartani hanyagság, a Pesti Disznót pedig nem értem, hogy került oda.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.03.09. 21:37:14

@ridenschneider: Bicsár Attila Londonba ment, de tavaly már villányi éttermet nyitott, ami a DG szerint az egyik legjobb vidéki étterem. Úgy tudom, hogy Daniel O'Shea sincs már az Alabárdosban. Mogyorósi Gábor nemrég érkezett, így meglepetés lenne, ha díjaznák.

@odamondó: Kéne még néhány Bib Gourmand és jó lenne, ha nem zárnának be, mint az Arcade és a Laci :(

odamondó 2018.03.10. 07:58:38

@Étteremkritikus: a Laci bezárása maga a tragédia számomra. Maradt kb a 2 véglet. Normálisan emberi áron már képtelenség szinte enni.
süti beállítások módosítása