10+1 különlegesség Mexikóban, amit meg kell kóstolnod!
2017. május 01. írta: világevő

10+1 különlegesség Mexikóban, amit meg kell kóstolnod!

Két hétig kóstoltam Mexikót, ezek voltak a legizgalmasabb felfedezések a különlegességek közül.mexbiz.jpg

(Szokás szerint) az összes kép a sajátom, ez nem egy buzzfeedes vagy thrillistes lista másolata, hanem saját anyag.

  • Hangyatojás (escamol)

dscf0605.JPG

Persze nem a tojásról van valójában szó, hanem a petéről, ami egy kicsit a lágy túróra hasonlító állagú, enyhén diós ízű fehérjeforrás. Ha az ember nem gondolkozik rajta, hogy mi ez, akkor semmi baja tőle/vele. Hívhatjuk akár rovarkaviárnak is... Az aztékok óta fogyasztják Mexikóban, első sorban a fővárosban és környékén, az agavékaktuszról gyűjtik be.

Fine diningban is gyakori csemege, a fenti kép a Noma Mexikó menüjéből van, ilyen a Quintonilban:

dscf2699.JPG

És nálunk se volt ritkaság, most is létezik, de emberi fogyasztása (még?) ritka, főleg díszállatok etetésére szolgál:
[ez nem saját kép :)]

hangyatojas.jpg

  • Huicatloche (gombás kukorica)

dscf3030.JPG

Itt a gomba nem a híres-hírhedt son-go-ku trió középső alkotóeleme, hanem olyan kukoricáró van szó, amit megtámadott egy gombafajta. Ahogy talán a képen is látszik, ami egyébként a nagyszerű mexikóvárosi Huset étteremben készült, a kukoricaszem sokszorosára duzzad és befeketül alaposan, kap egy kesernyés mellékízt, de kiválóan alkalmas marad a fogyasztásra, itt éppen egy gnocchi kísérője.

  • Kukoricakávé

Veracruzban a szegények kávépótlékát jelenti ez a trükk: kukoricaszemeket grilleznek szenesre, hogy valami hasonló ízvilágot nyerjenek ki, mint a kávé, ami ugye a gazdagok kiváltsága, hiába terem Mexikóban kiváló minőség. Én a mexikóvárosi Fonda Mayorában találkoztam vele.

dscf3123.JPG

  • Szöcske (chapulín)

dscf1084.JPG

Nagyon kedvelt utcai csemege, főleg lime-mal meglocsolgatva, na meg persze egy kis chiliszósszal. Nem sok saját íze van, főleg egy roppanós állag, eszegettem örömmel, utcán árulják mindenfelé.

  • Fűszeres csokiszósz (mole)

dscf2619.JPG

Írtam róla részletesebben is, rengetg fajtája van, sós ételekhez használják. A fenti képen egyszerre 3 verzió is látszik.

  • Agávéhernyósó (sal de gusano)

dscf0067.JPG

Az agávéban, amiből a mezcal is készül, lakó hernyót eszik külön is, a szöcskéhez hasonlóan, de ízesítenek vele sót is, ahogy fent is látszik, épp narancsra került az Azul Historicóban, és ez kerül néha a mezcalos üvegbe is.

  • Pueblai monszterszendvics (Cemita Poblanita)

dscf2418.JPG

 Pebla egyik nevezetssége a hatalmas, rántott húsos szendvics, ami persze alaposn meg van küldve sok mással is: avokádóval, savanyúságokkal, reszelt sajttal, csilivel, meglehetősen gazdagon mindez...

  • Mexikói 'puliszka' (tamal)

dscf1909.JPG

Latin-Amerika más részein is elterjedt, kukoricalisztből készülő reggeli-uzsonna. A legtöbb helyen kukorica-, de Oaxacában például banánlevélbe göngyölve gőzölik, valamilyen salsát, csirkehúst szoktak hozzá keverni, de létezik édes változata is. Egyszerű, fillérekbe kerül, és utcai-házi változatban megkapható mindenhol, tökéletes tízórai például egy kiránduláshoz:

  • Iható tequila és mezcal

dscf0058.JPG

Mindenkinek van valamilyen borzasztó története eltúlzott tequilafogyasztásról, an itt erre semmi szükség, és a körítésre sem: a citrom és só amerikai találmány, Miexikóban viszont dúl a minőségi és kézműves tequilák és mezcalok trendje. Ehhez társul néha kísérő, például a fenti agávéhernyós sós narancs, de legtöbbször anélkül isszák.
Ez például a választék, digestivként kínálva a Playa del Carmenbeli luxusétteremben, a Passionben:

dscf0378.JPG

  • Ehető mangó és avokádó

dscf0434.JPG

Még ennél is meglepőbb, de persze érthető, a hazai kínálat után, hogy hihetetlen finomak a mangók és az avokádó, erőteljes, érett ízekkel.

A guacamole is teljesen átértelmeződik, ha nem csak zöld színt, hanem fantasztikus alapízt is kap tőle, ez itt például a Noma Mexikó csapatkajája az esti szerviz előtt:

 dscf0441.JPG

és a plusz 1:

  • Sós kürtős kalács!

dscf0260.JPGMár a kürtős kalács is meglepő volt Playa del Carmenben:

 Aztán kiderült, hogy egy magyar srácnak, Gombos Attilának étterme is van, aki nem mellékesen az egyik legnagyobb luxushotel F&B managere is, ebben a városban, és a brazil stílusú steakek előtt sós (sajtos, paradicsomszósszal) kürtős kalács az üdvözlő falat nála. (lásd fent)

Mexikóba is AirFrance/KLM-mel utaztam!

Hamarosan jönnek a további gasztrokalandok, még a mexikói élmények feldoglozása is folyik, de mindjárt indulás Karintiába, aztán Berlin, Dénia, nincs megállás. Élőben Instán és Facebookon kövess!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr7612471031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2017.05.01. 22:27:10

Dénia engem is érdekelne ;)

dorcikaaaa 2017.05.02. 19:03:17

Köszönöm ezt az összefoglalót, rögtön végigfutott az agyamon az a 20-30 alapanyag, fogás, ami miatt most rögtön indulnék is Mexikóba. A mole (első helyen a verde), a friss avokádó/gyümölcsök, az igazi tequila/mezcal(/pulque) a kedvenceim a felsoroltakból. Az abszolút igazi mexikói kedvenceimből a chorizo verde, a masa-ból készült végtelen verziójú reggeli, a consommé/birria és jaibas rellenas ugyan hiányzik, bár mindent nem lehet itt felsorolni és ezek kevésbé ismert ételek.
Lenne két kérdésem: kíváncsi lennék, hogy az általad felsorolt kevésbé külföldi konform ételek közül melyikből ennél újra lelkesen? Én mindent megeszek, ezek is ki vannak pipálva, de (talán a quesadilla de huitlacoche-t leszámítva) a többi mexikói étel sokkal-sokkal közelebb van a szívemhez.
Illetve a mole verdéhez, ha jól sejtem nem használtak csokit?
Köszönöm még egyszer a postot, és remélem, látok még több írást erről az útról!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.06.19. 09:23:46

@dorcikaaaa: hű, ezt csak most látom, bocs! mole verde csoki nélkül készül, igen!
tamal, kukoricakávé és szöcske nélkül nagyon sokáig jól ellennék, a hangyatojás is inkább érdekes, szóval ezek inkább a különlegességek, nem feltétlenül a legfinomabb dolgok! épp írom a következőt, most a Pujol nevű étteremről.
süti beállítások módosítása