Michelin csillagok Európában 2017.
2017. március 07. írta: világevő

Michelin csillagok Európában 2017.

A tegnap esti könyvbemutató után, íme a további érdekességek a Main cities of Europe-ból. És persze az ajánlott magyar éttermek teljes listája is.

fullsizerender.jpg

Itt épp hozom a könyvet

Maga a könyv egy kicsit furcsa kiadvány, hiszen a tartalmának a nagy része már megjelent, bemutaták, kihirdették más regionális vagy országos kiadványokban. Például mondjuk Párizs nem hoz ilyenkor újdonságot, csak átveszik a francia kalauzból az infókat (és lefordítják angolra). Így azokban a városokban vannak csak hírek, ahol amúgy nem létezik Michelin kalauz: jellemzően Közép-Kelet Európában.

Budapesti csillagok, 2017:

Borkonyha *

Costes *

Costes Downtown *

Onyx *

 

Bib Gourmand:

Petrus

Fricska

LaciKonyha

 

Ajánlott éttermek: (se csillag, se Bib)

Pesten:

Salon

Baraka

Babel

St. Andrea

Fausto's

Tigris

Nobu

Aszú

Mák

Pesti Disznó

Bock Bisztró Pest

Buda:

Alabárods

Arany Kaviár

Pierrot

Csalogány 26.

Baltazár

Vendéglő a Kisbíróhoz

Zona

21

Déryné Bistro

Tanti

Budapest ennyi.

img_9224.jpg

  • A legnagyobb ugrás Juan Amadoré, aki Bécsben a nyitás évében azonnal 2 csillagot kapott. (Igaz, ez tekinthető költözésnek is, hiszen korábbi 3 Michelin-csillagosként települt át Ausztriába)
  • 50 új Bib Gourmand minősítést osztottak ki (közte a Fricska is), ezzel a könyvben összesen 311 ilyen van.
  • 51 új Michelin-csillagot tartalmaz a kiadvány, 12 ország 21 városára elosztva.
  • 20 ország 44 városát öleli fel a könyv.
  • Van egy új minősítés is, szintén az ételekről szól, mint a csillag és a Bib: a Michelin-tányér. Budapest nem kapott ilyet.
  • Bécsben Bibet kapott a Léontine, amit én is nagyon szerettem. (új Bib még: Amadors Wirtshaus és Labstelle)
  • Varsóban - az eddigi 2 mellé - Bibet kapott a Kieliszki na Próżnej.
  • Prágában - az eddigi 6(!)  mellé - Bibet kapott az Eska.

Ez pedig Michael Ellis, a Michelin kalauzok nemzetközi igazgatója főnökének(!) a névjegytartója (és keze), mindkettejükkel beszélgettem hosszan a Michelin terveiről, persze Magyarországra is rákérdezve, de az majd egy külön posztban.

snapseed_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr412319053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

layena 2017.03.07. 09:07:32

Megnyugodtam, mert amikor legutóbb a Tantiban voltunk ugyancsak világszerte étterempróbált barátommal, akkor mindketten csodálkoztunk, hogy hogyan lehet egy ilyen étteremnek egy Michelin csillaga. Változó szakácsokkal nem lehet minöséget tartani. Némi szemléletváltozásra talán szükség lenne többfelé; egy igazán jó étteremröl nem lehet több bört lehúzni (Ingatlantulajdonos, étteremtulajdonos/invesztor, szakács). A magyarországi szakácsok tökehiánya valószínüleg magakadályozza, hogy saját maguk nyissanak éttermet.

Alfréd76 2017.03.07. 16:46:22

Tudom, hogy az oldal alapelve a "csak jót", és nem igazán húz le senkit és semmit. Viszont annyit hallottunk már arról, hogy mitől jó egy étterem, mi kell a csillaghoz, miért jó nekünk, hogy vannak csillagosaink. Engem érdekelne, hogy mi vezethetett a csillag elvesztéséhez.

Személy szerint van véleményem, én is voltam a Tantiban, az előétel után kértem a számlát...

Sexual Harassment Panda 2017.03.07. 16:48:12

Kedves világevő!
Hallottál már valamit a "jeune restaurateurs d'Europe" nevű szervezetről?

Alfréd76 2017.03.07. 17:35:37

@Sexual Harassment Panda: Nem. Kiszámoltam, hogy ha a vacsorám többi részét olyan sebesen hozzák, mint az étlapot, majd az előételt, akkor az utolsó fogás a másnap reggeli lesz. Emellett a pincér is seggfej volt.

Ez amúgy relatíve régi élmény.

Ne ettem a Pesti-féle Tantiban, sőt, más éttermében sem, egészen mostanáig. Nekem a Platán Tatán (jujj, ez fájt) óriási élmény, fantasztikus hely.

TomT 2017.03.07. 17:44:50

Kevés világszínvonalú blog nőtt ki nálunk, ez az egyik ilyen. Semmi közöm a főzéshez, de még az evés prioritása sem túl magas nálam, mégis olvasom néha ;)
És nem kötözködni akarok, csak - nyilván sietség miatt - "bemutatákk" és "Párágban" került be a szövegbe.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.03.07. 18:04:17

@TomT: köszi szépen, és javítom is!

@Attilajukkaja: ahhoz valamelyik vidéki városnak Európa főbb városai közé kellene bekerülni.

Attilajukkaja 2017.03.07. 18:08:08

@világevő:
OK. Nem értem, miért, ... de biztosan ezt mondják ki a szabályok. Köszi a választ! :o)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.03.07. 18:16:00

@Attilajukkaja: mert a kaluz csak Eu főbb városaival foglalkozik. Ausztriában pl csak Bécs és Salzburg, Csehországban csak Prága.

Alfréd76 2017.03.07. 22:03:12

@világevő: Azért arra kiváncsi lennék, hogy a vidéki Ausztriában mekkora válságot okozott, amikor leszűkítették a kalauzt Bécsre (és talán Salzburgra). A Fertő-tó mellett ott volt pl. a Taubenkobel, két csillaggal, aztán hirtelen elveszítette mindkettőt. És nem azért, mert rosszabb lett, hanem azért, mert a Michelin már ott sem tesztel vidéken...

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.03.08. 10:12:47

@Attilajukkaja: Vidék? Pesten is csak a szűk belváros és ami onnan kívül esik, de csillagot vagy Bibet kap, az érdekes módon mindig vita és gyanakvás tárgyát képezi :(

Attilajukkaja 2017.03.08. 10:59:09

@Étteremkritikus:
"Értem én, értem! Csak fel nem foghatom!" - mondta annak idején egy ismeretlen szerző.
Ha jól tudom, a Michelin Guide annak idején azért készült, hogy az autósoknak segédkezzen abban, hol érdemes útközben megszállni, étkezni. Azzal is tisztában vagyok, hogy a világegyetem folyamatosan tágul, ezért ma már nem férhet be mindenki egy ilyen útikalauzba.
Rendben van a "Main Cities of Europe" kiadványuk, de talán jó lenne egy "Not so Main Cities" összeállítás is, ami felhívja a figyelmet azokra az éttermekre, amelyekre pl. @Alfréd76: is utalt. Vagy nyitott kapukat döngetek? Lehet, hogy a Gauthier Milliyet Guide pont ezért született?
süti beállítások módosítása