Semmi se bűzlik Jordániában
2017. február 05. írta: világevő

Semmi se bűzlik Jordániában

Vörös-tengeri friss, kedvenc gasztroélményeim, levantei különlegességek, kizárólag olcsó, egyszerű helyekről kivételesen.

jordan_middleeast_kozelkelet_jokuti_vilagevo_mezze_food_chickpea_10.jpg

A képen - a lenti ételeken túl - még elrejtettem másfél kubbeh-t és egy fattoush-salátát és egy aleppói répás olívasalátát.

Nyilván vannak azért erőteljes illatok, és néha szagok is a Közel-keleten, így Jordániában is, de összességében nagyon szuper élményeket sikerült szerezni, annak ellenére is, hogy - családi nyaralásról lévén szó – nem folytattam kivételesen komoly kutatómunkát, hogy hova érdemes menni enni, nem volt egy darab étteremfoglalásom se előre, nem is tudom, mikor utaztam így utoljára...

jordan_middleeast_kozelkelet_jokuti_vilagevo_mezze_food_chickpea_7178-effects.jpg

Bár vannak eltérések, de szerencsére a Közel-keleten a konfliktusok ellenére is a legjobb dolgokat azért eltanulják egymástól a különböző népek, így a kínálat alapvetően erősen hasonlított mondjuk az egyik legnagyobb kedvencemre, amit a blog indulásához is választottam bő 6 éve, Libanonra.  A libanoni talán a legszofisztikáltabb konyha egyébként a régióban, nem véletlen, hogy például Párizsban is libanoniak a legexkluzívabb éttermek a témában, de nagyon kellemes meglepetésként nagyon jókat lehetett enni Aqabában is, a Vörös-tenger partján. Pedig direkt nem a nagy hotelek éttermeit nézegettük, hanem a helyi kiséttermeket, felhasználva persze azért mindenféle blogokat és egyéb értékeléseket. Itt vannak a kedvencek, de a lényeg, hogy érdemes akár olyan helyekre is beülni, amik vonzónak tűnnek, akár az étlap alapján, akár mondjuk azért, mert tele vannak helyi vendégekkel. 
[És tisztaságban, stílusban, higiéniában nyilván nem várhatunk a helyektől európai színvonalat, de nálunk senkinek nem lett semmi baja, ami az esetemben kevésbé meglepő, elég edzett a gyomrom, de a család többi tagja is bírta, beleértve a 17 hónapos fiamat, aki szintén megkóstolt mindent!]
(a legtöbb ételnek rengeteg írásmódja létezik.)

jordan_middleeast_kozelkelet_jokuti_vilagevo_mezze_food_chickpea_6368.jpg

[a Mövenpick Petra belül]

Nyilván a legelső körbe tartoznak a kötelező klasszikusok, amiket nem szabad kihagyni, és akár minden étkezésbe érdemes bevenni: humusz (csicseriborsó-püré, itt van hozzá a profi recept), tabbouleh (petrezselyemsaláta), baba ganoush (padlizsánsaláta), labneh ("krémsajt"), savanyúságok (a savanyúkat általában hozzák kérés nélkül is, ingyen):

Még mindig az alapoknál maradnak, shawarma (a gyros közeli rokona) is nagyon ajánlott, főleg olyan helyen, ahol faszénen készítik!

Faszénen persze grilleznek sokmindent, csirkét más formában is, mondjuk akár kicsit indiaisan is, de mind szuper (a hagymán szumák van)

jordan_middleeast_kozelkelet_jokuti_vilagevo_mezze_food_chickpea_6071.jpg

Fattet humusz
Humusz alapból készül egy szuper és olcsó egytálétel is, a kissé csípős, ízes, gazdag fattet humusz, amibe joghurt, fűszerek, magvak (általában fenyő vagy mogyoró), pirított pita és egyéb kenyér kerül, így valóban laktató és nagyon jó, kicsit furcsán habos állaggal, de ez ne riasszon el senkit se:

jordan_middleeast_kozelkelet_jokuti_vilagevo_mezze_food_chickpea.jpg

Édességek
Itt is a baklavák uralják a kínálatot, nagyon jók is, de a legnagyobb kedvenc mégis a künefe (itt inkább k(a)nafeként ismert), erről írok majd még külön is, na meg érdemes benézni pékségekbe is, izgalmas világ.

Mansaf
Jordánia nemzeti étele, de más levantei országokban is kóstolható, bárányból készül, amit fermentált, szárított joghurtban készítenek el, hozzá köretként ízletes rizs vagy bulgur jár, azon pirított mandula vagy fenyőmag, mellég pedig gyakran egy "joghurtleves", a Jameed, amit az ételre borítva érdemes fogyasztani. Beduin eredetű egyébként, de nyilván az ő verziójuk sokkal egyszerűbb volt eredetileg. 

jordan_middleeast_kozelkelet_jokuti_vilagevo_mezze_food_chickpea_6983.jpg

Moutabel
Némiképp leegyszerűsítve a baba ganoush joghurtos rokona, nagyon ajánlom! Persze mindkettő akkor az igazi, ha faszénen kap erőteljes füstös ízt.

Petrezselyemsaláta tahiniszósszal, amit a neve is ígér, plusz citromlé, egyszerű, de szuper.
jordan_middleeast_kozelkelet_jokuti_vilagevo_mezze_food_chickpea_6065.jpg

Kofta bi tahini
Kofta, azaz fasírt tahiniszószban átsütve, hozzá vékony krumpliszeletek, szintén egy (főleg helyi) specialitás.

jordan_middleeast_kozelkelet_jokuti_vilagevo_mezze_food_chickpea_7601.jpg

Csirkemáj
Rettentő egyszerű, mégis kötelező.

És ne feledkezzünk meg azért a reggelikről sem, amikor szintén rengeteg, a fentiekhez hasonló dolgot lehet enni, például shakshukát, a közeli-keleti lecsót, ezeket mondjuk ezúttal a szállodákban ettük, de ez nem von le az értékükből. [Mövenpick Aqaba, Mövenpick Petra, Kempinski Aqaba és egyéb hotelek Aqabában] (affiliate)

Pár hely Aqabából:

Papaya - a meglepő név ellenére szuper, komfortosabb, mint a legtöbb étterem, jó terasszal, viszont az ételeket nagyon szépen tálalják és nagyon profik! Itt volt a legjobb a tabbouleh! És az egyik legjobb humusz, na meg itt kóstolható pl a tahiniszószos kofta és a csirkemáj. Európai ízlés szerinti berendezés és kényelem, nagyon kedves kiszolgálás.

Abu Gharbiyah Sweets - egyszerű kis cukrászda, frissen, helyben készülő künefével, extra kedves kiszolgálással és angoltudással! [jön majd videó is]

Tikka Chicken - csirkét sütnek, szuperjól, nagyon egyszerű hely, ami a helyiek körében rettentő népszerű.

Falafel - nem biztos, hogy van neve, a nagy mecset mögötti utcában egy kis büfé rengeteg külső asztallal, kiváló fattet humusz- és falafel-lelőhely, kizárólag helyi vendégekkel.

Syrian Palace Restaurant - a falalfeles helyhez nagyon közel egy nagyon korrekt étterem, az egyik legjobb humusszal, elég bő választékkal.

Al Shami – nagyon jó grillhús, de mezzében elmarad a többitől.

És persze van még rengeteg izgalmas étel, egyszerűek és bonyolultabbak, de általánosságban nagyon finomak, ízesek, zöldségekben gazdagok. (Itt amúgy elég jól ellenne egy vega is, annyira sokféle finom zöldségmezze és -étel van.) És vannak – eruópai szemmel – furcsaságok is, szerencsére, így van min csodálkozni, mint például a hentesek előtt lógó állatfejek, amik a friss áru érkezésére hívják fel a figyelmet.

Érzékeny gyomrúak ne nézzék meg.

 Csatlakozz Facebookon és Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3112183770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FogarasiArpi 2017.02.06. 00:21:07

Jó lenne végigpróbálni őket, csak egy baj van velük.
Az, hogy a Közel-Keleten vannak...

gyöngyömpötty 2017.02.06. 09:47:31

A mindenit milyen éhes lettem... Remélem Ibrahim fűszerüzlete megvan még Aqabában.. A fickó zseniális egyszerre négy nyelven ad el, magyarul olyanokat tud, mint "csillagánizs" és "gyere magyar, próba, kicsi, finom!" És mosolyog. És szuperek a fűszerei. És remélem Meflev is békében éldegél a kis kunyhójában Petra fölött és főzi a teát a muskátlik között.. Életem legjobb csirkéjét Wadi Rumban ettem, ahol a homokba ásott gödör aljára terített parázson sütötték, úgy hogy az egész miskulanciát letakarták valami bádogkúppal és mindenestül betemették. A szakács konkrétan egy lapáttal indul kiásni a vacsorát. Mmmmm...
Muszáj lesz ma elkocognom valami közel-keleti édességért. Affrancba:) (Ja és Jordánia - ahol se olajmezők, de még víz se túl sok - csak szír menekültből kb 1 milliót fogadott be és akkor a többi nációról még nem is esett szó.) Az egyik kedvenc országom.
süti beállítások módosítása