30 éves a Bocuse d'Or, a világ legnagyobb szakácsversenye. De mi volt 30 éve?
2017. január 08. írta: világevő

30 éves a Bocuse d'Or, a világ legnagyobb szakácsversenye. De mi volt 30 éve?

 1987 januárjában brutális állapotok, rekord hideg, borzasztó frizurák voltak. És elindult a Bocuse d'Or. De hogy?
 1987_ho_magyarorszag_hohelyzet_bocuse_bocusedor_vilagevo.jpeg

1987. Hogy mi volt 30 éve? Hát például McDonald's még nem, az csak 1988-ban nyitott a Régiposta utcában, ahol persze komoly sorok alakultak ki.

mcd.jpg

Isaurát, a brazil filmsorozat főhősét viszont hiába várták Zalaegerszegen, hiába volt beígérve a látogatása, helyette a hó jött.

0.jpg

És a szomorú végkifejlet:

2_1.jpg

Forrás: zaol.hu

Hó viszont jött bőven.

Hipnotikus videó a jégzajlásról!

A tévében így számoltak be a katasztrofális állapotokról:

A rádióban és újságokban így jelent meg a hatalmas havazás:

És jött a mobiltelefon is, igaz, még nem teljesen ugyanabban a méretben és teljesítménnyel, mint mostanában.

nokia_mobira_cityman_900_www_old-handphone_blogspot_com.jpg

Trump már akkor is híres volt, de se narancssárga, se elnök nem volt még, viszont az egója már akkor is hírhedt volt.

trump.jpg

És ilyen volt még '87 pár képben itthon és a nagyvilágban.

Na ez volt az az év, amikor először megrendezték a Bocuse d'Ort, hogy legyen egy izgalmas szakácsverseny kísérő rendezvényként a nagy vendéglátóipari szakkiállításhoz. A győztes neve fennmaradt, Jacky Freon, a díjnyertes munkáról viszont, az idei témát is megihlető bresse-i csirke rákkal nevű ételről egyelőre nem találtam képet. A séfről viszont egy videót szereztem, ami ráadásul korabeli beszámoló a versenyről, érdemes megnézni, mennyiben változtak azóta a kulisszák is, na meg a tempó.

bdor1987.jpg

 

 Ezen a Getty images képen látszik kicsit jobban a díj, ami akkor még nem Paul Bocuse-t ábrázolta, na meg a verseny névadója, csak 30 évvel fiatalabban (ő viszont már akkor Paul Bocuse-t ábrázolta).

116665428.jpg

És még egy kis érdekesség, kivonatok a 30 évvel ezelőtti Bocuse d'Or-szabályzatból, ami akkor még persze sokkal egyszerűbb volt, összesen 19 rövid pontból állt, szemben a mai füzettel.

 Felkéréses alapon vettek részt az országok, ők voltak ott már 1987-ben, aláhúzással jelöltem, akik idén kiharcolták a a jogot a szereplésre, vagy éppen szabadjegyet kaptak:
Dél-afrikai Köztársaság, Németország, Ázsia (Hong-Kong, Indonézia, Malajzia, Fülöp-szigetek és Szingapúr közösen indult), Ausztria, Belgium, Kanada, Dánia, Spanyolország, Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Japán, Luxemburg, Norvégia, Hollandia, Svédország, Svájc. [Hiába volt angolul a dokumentum, természetesen akkor is francia nevek alapján tették abc-sorrendbe :)] 
Azóta kvalifikáció van, és alaposan elterjedt a világon a Bocuse d'Or, például Dél-Amerikára is.

A verseny akkor is egy nemzetközi vendéglátóipari expo része volt, de ez akkor még nem Sirha, hanem Food Trade Fair néven futott. (1987. január 24-28-ig)

Egy ország képviselete nem volt ahhoz a feltételhez kötve, hogy ottani állampolgár is legyen a séf, elég volt, ha ott dolgozik. (Gondolom így pár országot francia séfek képviseltek...) 25-40 éves kor között lehetett nevezni, most már nincs felső korhatár, viszont akár 23 évesen is el lehet indulni. 

Összesen 40 pontot osztott ki a zsűri: 20 az ízre, 10 a tálalásra, 10 az eredetiségre. Ez tulajdonképpen maradt változatlan azóta is, csak éppen az eredetiségben erősebben figyelik az adott országra jellemző karakter megjelenését, és a kóstoló zsűri kiegészült egy konyhai zsűrivel, akik még hozzáadnak még 10 pontnyit maximum a konyhai munka alapján. (ma már összesen 100 pont van, de az arányok stimmelnek, azaz 40, 20, 20 a kóstolás, 20 pont a konyhai.)

Az összes versenyző egyszerre kezdett főzni, a tálalás ennek ellenére 10 percenként történt, arról nem szól a szabályzat, hogy milyen sorrendben zajlik, gondolom elkészülés szerint. A selejtezőben lazaccal dolgoztak, amihez 4 féle köretet kellett készíteni. A mezőnyt két részre osztották, ahogy most is, az első napon rendezték meg a "selejtező futamokat", összesen 10 konyhaboxot használtak két körben a mai 12 helyett, amiknek persze nagyságrendekkel egyszerűbb volt a felszereltsége: főzőlap, sütő, munkafelület, hűtő és vizes blokk. Ma már egy elég komoly lista van arról, hogy pontosan milyen gépek és eszközök vannak a konyhákban. 
A második nap volt a döntő, mint mondjuk egy úszóversenynél, ide már csak a legjobb 10 került be, január 27-én, kedden zajlott. 
Ekkor a téma leírása ez volt:
2 bresse-i csirke 1,8 kg súlyban, köretekkel a lyoni piacról, tetszőleges stílusban elkészítve, 8 főre, melegen tálalva. Elkészítési idő: maximum 4 óra.
Az alapanyagokat a versenyzők maguknak választhatják ki a verseny reggelén 6 és 11h között a lyoni piacon, ahova közösen látogatnak el.
(Ez ma már csak egy szimbolikus piac, ami Metro piac néven fut és az expo területén található, és előző este lehet innen bizonyos alapanyagokat beszerezni.) 

A zsűri összetétele akkor még nem volt ilyen pontosan kitalálva, gyakorlatilag a szervezők szabadon állították össze különböző fontos gasztronómiai személyiségekből. 

Isaura ugyan szinte biztos, hogy nem lesz jelen, de hatalmas hóesés sem nagyon fogja tudni megakadályozni a verseny megrendezését... Én műsorvezetőként leszek jelen (már a cukrász-világbajnokságon is), de jó eséllyel fogok tudni pont emiatt egészen különleges kulisszatitkokról is beszámolni. Első sorban a Facebook-oldalon és Instagramon lesznek ezek, és persze főleg élőben, szóval érdemes csatlakozni!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr8112107575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása