Az idei év legjobb ételei - I. fine dining
2016. december 17. írta: világevő

Az idei év legjobb ételei - I. fine dining

Összegyűjtöttem az idei év legjobb ételeit, azok közül, amiket megettem. Földrajzilag elég sokrétű lett a lista, de ízekben és stílusokban is. Elsőként a fine dining fogásokat szedtem össze, nem volt könnyű leszűkíteni a kedvencekre.best2016.jpg

Egy év világevés csúcspontjai összegyűjtve:
(A sorrend nagyjából időrend.) Ahol már írtam az étteremről, ott szerepel link is.

Ōtoro sushi, Sushi Saito, Tokió. Egy tökéletes tonhal legnemesebb részéből készült tökéletes sushi.

sam_8055.JPG

Vagjú és rizs. Jimbocho DEN, Tokió. Leírhatatlanul fantasztikus, miközben végtelenül egyszerű, csak épp a tökéletes alapanyagok és technológiák kellenek hozzá.

sam_5875.JPG

A szezon első almája. Noma, Koppenhága. Frissesség és gyümölcsösség, fantasztikus étvágygerjesztő előétel.

sam_5243.JPG

Tiszta leves zöldségekkel. Mibu, Tokió. Ebben az egy ételben minden benne van, amit a japán konyháról tudni érdemes: az alapanyagok maximális tisztelete, a művészi igényesség, és a rettentő erős szimbólumrendszer. 

sam_7717.JPG

Szeder, sóska, fenyőrügy. Atelier Crenn, San Francisco. Teljesen new nordic stílusú desszert, sok sav, kevés édesség, nagyon nagy kedvenc! A fagyi teljesen levegős szerkezetű, extrém könnyű, azonnal olvad a nyelven. Hozzá pedig egy kakukkfüves-levendulás, szénsavas limonádé.

sam_0126.JPG

(Mély)tengeri pók érlelt tojássárgájával. Noma, Sydney. Látványra egyszerű, ízében és állagában sokrétű, különleges és érzékeny.

sam_1908.JPG

Marron (egy hatalmas méretű, édes vízi ausztrál rákfajta) édes és savanyú tökmaggal. Attica, Melbourne

sam_4559-001.JPG

Hekk. Sózott hekk, finn kaviár, petrezselyemtövek írószószban. Geranium, Koppenhága. Nem véletlenül az étterem egyik emblematikus fogása, minden benne van, amit a Geranium képvisel.

sam_9643.JPG

Hideg udontészta fürjtojással, jégedényben tálalva. Tempura Matsu, Kiotó. Megjelenésében és ízében is frissítő, lenyűgöző fogás, kiváló állagú házi tésztával.

sam_8795.JPG

Széll Tamás győztes haltányérja a Bocuse d'Or Europe-on. (Hivatalos Bocuse d'Or fotó)

szellhal_vilagevo.jpg

Pirarucu (hal az Amazonas-ból), acaíbogyó, pimenta de cheiro (aromás paprika), pirarucu bőre, banánpüré, aviú (mikrogarnéla) DOM, Sao Paulo

sam_2624.JPG

 Északi-tengeri ízek. L'Air du Temps, Liernu. Paradicsom és rák [egy belga klasszikus étel finomított változata]

d7k07197_1mp.JPG

Hóbort. Fokhagyma-fagylalt, citromgél, égetett sütőtök, sütőtökszivacs, széna-panacotta, köményes tápiókacsipsz, köménypor, krizantémszirmokkal díszítve. Babel, Budapest. Nagyon különleges kombináció, hihetetlenül izgalmas és egyedi.

img_0139.JPG

Chilei süllő, zarzuela-szósz, hagymavariációk. Budaörsi Halpiac, vacsoraest. Hihetetlenül finom hal, a lecsóra emlékeztető ízvilágú köret/mártás is telitalálat, a katalán halragukat idéző paprikás-paradicsomos mártás. Világszínvonal.

img_7856.jpg

Baba. Reinstoff, Berlin. Szuper játék, egyszerű, de mégis összetett ízek, tökéletes balansz édes és savanyú között.

dscf2741.jpg

Kacsamáj (Label Rouge kacsamáj (Fermier des Landes), Criollo kakaóbab-töret, millac-i sóvirág, benini vadbors). Table, Párizs

ra-7753.jpg

Vaníliás karfiolhab, kókusztejfagyi. David Toutain, Párizs. Lenyűgözően egyszerű és mégis olyan elődesszert, ami teljes figyelmet követel magának!

img_1715.JPG

Utólag végigpörgetve, összesen 5 kontinensről jöttek össze a kedvencek, ez az Air France nélkül nem jött volna össze!

Ezek voltak a 2015-ös kedvencek.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr7412034141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása