Vegán szakács-világverseny? Persze, úgy hívják, hogy Bocuse d'Or! És mit szól ehhez Széll Tamás?
2016. december 04. írta: világevő

Vegán szakács-világverseny? Persze, úgy hívják, hogy Bocuse d'Or! És mit szól ehhez Széll Tamás?

Elég nagyot szólt a Bocuse d'Or világdöntő szervezőinek váratlan bejelentése: a "haltéma" ezúttal hal nélkül készül majd! De hogy érte ez a hír a magyar csapatot? És Széll Tamástól az is kiderül, hogy milyen egyéb hatásai lehetnek ennek a verseny végeredményére.

IMG_2088.JPGSaját pucolású répáim, még a Costes-ben.

Ahogy ígérték, közzé is tették. A hústéma ismertetése után jó pár héttel kihirdették a halas fogás alapanyagát is. És ez azért elég nagy meglepetés, hiszen a téma egészen konkrétan az, hogy kizárólag növényi alapanyagokból kell elkészíteni a tányéron tálalt ételt. Felhasználható tehát mindenféle zöldség, gabona, hüvelyes, vagy akár gyümölcs is, és a helyszíni Metro piacon beszerezett alapanyagokon túl minden versenyző hozhat magával két sajátot is otthonról. Mindezt ugye bő másfél hónappal a verseny előtt hirdették ki, amikor már hónapok óta zajlik a felkészülés, ennek az az oka, hogy ne tudjanak minden begyakorolni a versenyzők, erősebben hasonlítson a kicsit spontánabban zajló éttermi munkára, ami a versenyen megy. De mit szól ehhez Széll Tamás, aki azért halban is fantasztikus ételekkel állt eddig elő, nagyon izgalmas dolgokra világít rá amellett, hogy hogy érinti ez a csapatot:

"Várható volt, hogy valami nagyot csavarnak a témán. Eleve a hivatalos kommunikáció során a szervezők nem haltémaként emlegették a várható ételt, hanem "másik étel"-ként definiálták, illetve eleve a csirkéhez többféle tengergyümölcsei is választható. Kvázi hal ezzel pipa. Kezdetben lazacot vártunk, mivel az nagyon régen volt. Viszont mikor kezdett tisztulni a kép ez ügyben, csigát vártunk. Öröm és boldogság a vegán téma, abszolút modernizálja a versenyt. Külön öröm, hogy azok a csapatok, akikről tudjuk, hogy már próbálkoztak hallal, hiába dolgoztak. Kvázi ezzel a húzással lenullázták a teljes mezőnyt. Legalább is azt gondolom. Ez alapjaiban változtatja meg a versenytányért, nem lehetséges például egy köretet kiemelni, ami jó mindenhez. Új koncepció kell. Mi viszont kivártunk és a csirke közel áll a tökéleteshez... Viszont a pontozás is rendkívül szubjektívvé válik sajnos. Nehéz összehasonlítani A csapat karfioltémáját B csapat burgonyájával, és C csapat káposztájával. Elképesztő kompozíciók születnek majd, amiben kevés a közös kapaszkodó... Sokkal szélsőségesebbé válik majd a zöldségek pontozása. Nem baj."

Aki (ma) még nem szavazott a magyar poszterre, itt találja hozzá az instrukciókat!  Itt meg pár vegán recept a Világevőn, na nem a csapat, hanem az olvasók számára. Főleg a sütőtökös tésztát ajánlom!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr2412017695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.12.04. 21:30:34

Ezek képesek lennének az összes esőerdőt kiirtani egy marék szójababért!
Nem kéne a vegákat reklámozni.

Attilajukkaja 2016.12.05. 09:37:50

@Dr. Trejo:
"Nem kéne a vegákat reklámozni."
Miert? A huseves kornyezetbaratabb? Az allatok eloszor megeszik a novenyt, aztan mi meg az allatot. A bolygonk floraja sehogy sem ussza meg! :o)

Attilajukkaja 2016.12.05. 11:24:03

@Intimitás Gourmet:
Honnan lenne tragya?
Azt nem mondtam, hogy irtsunk ki minden allatot es embert. Meg azt sem, hogy ne egyunk allatokat. De a kevesebb hus talan jobb lenne, ha mar a kornyezetert aggodunk.

2016.12.05. 12:08:52

@Attilajukkaja: Viszont a szarvasmarhák a legelőkön prátolnak, ami a vegákról sajnos nem mondható el. Megszakítják a körforgást, ergo ökoterroristává vállnak.

Attilajukkaja 2016.12.05. 12:20:36

@Dr. Trejo:
"ökoterroristává vállnak"
Tudom, hogy most divat mindenkit terroristanak nyilvanitani, aki picit is maskent gondolkodik. Azt hiszem, itt en most feladom ezt a nem tul epito jellegu diskurzust. :o)))

2016.12.05. 12:39:56

@Attilajukkaja: Miért kezdtél egyáltalán bele (mármint a diskurzusba)?
Nem kell válaszolni, mert már befejezted.
Csak egy költői kérdés volt. :-D

Attilajukkaja 2016.12.05. 12:47:12

Viszont, ha az etelhez lehet vinni sajtot, akkor az nem is annyira vegan, mint inkabb vegetarianus, nem? Vagy a sajtot csak a husetelhez lehet felhasznalni?

A fickó 2016.12.05. 14:15:06

@Attilajukkaja: Nem sajtot, hanem sajátot, azaz saját zöldséget. :DD
Ezzel, így meglesz az a bázis, amivel már gyakorolhatnak a versenyzők - gondolom.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.12.05. 14:21:23

@Attilajukkaja: sajátot! :) mármint növényi alapanyagból.

Attilajukkaja 2016.12.05. 14:24:45

@világevő: @A fickó:
" Nem sajtot, hanem sajátot "
Jesszumpepi! Mar dixlexiax is vagyok! :o)))

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.12.05. 14:28:31

@Attilajukkaja: :) nem baj, a lényeg, hogy Tamásék jól olvassák, és ne kapjanak elő egy rántott trappistát meg egy Medve sajtot csodafegyverként!

Attilajukkaja 2016.12.05. 15:00:43

@világevő:
"ne kapjanak elő egy rántott trappistát meg egy Medve sajtot csodafegyverként"
:o)))
A magyar trappistat nyugodtan elokaphatjak. Az ugysem latott tejet. ;o)
Lehet, hogy most egy jo otletet adtal Tamaseknak?
A vegetarianus menube szerintem belefer a foszilis (koolaj) szarmazekok hasznalata, mert az is allati eredetu.

Attilajukkaja 2016.12.05. 15:01:33

@világevő:
...illetve foleg novenyi eredetu.

pobeda 2016.12.05. 20:51:48

@világevő: A sütőtökös spagettihez, ahova vegán receptként van átirányítva, fetasajtot ajánl a recept.
süti beállítások módosítása