Sonkamúzeum Barcelonában: egy turistacsapda, amibe megéri beleesni!
2016. szeptember 03. írta: világevő

Sonkamúzeum Barcelonában: egy turistacsapda, amibe megéri beleesni!

Barcelonában nem igazán meglepő, hogy a La Rambla, az ottani Váci utca környékén szinte minden a turistáknak szól. Igaz ez még a világhírű Boqueria piacra is, ahova ennek ellenére is nagyon megéri bemenni, de most egy másik helyet ajánlok!

img_6379.jpg

La Rambla, Sonkamúzeum, Jamón Ibérico, gourmet experience, exhibition, tasting, modern dizájn, csupa intő jel, ami miatt erősen megfontoltam, hogy egyáltalán betegyem-e a lábam ide, vagy inkább menekülőre fogjam. Aztán nem hogy nem bántam meg, de kifejezetten szuper élmény volt, nagyon ajánlom mindenkinek!

A spanyol sonkák kategorizálást nagyjából ezer példányban el lehet olvasni magyarul, gondolom ebből 998 egymásról másolta, így most a részletes ismertetéstől eltekintenék, viszont ajánlok egy helyet, ahol a száraz adatok helyett igazán mélyreható élményekkel lehet megismerkedni a műfajjal, és nem is csak az alapokkal, hanem a regionális sajátosságokkal is!

Az első rész egy interaktív kiállítás, ami nem feltétlenül forradalmi, de arra tökéletesen alkalmas, hogy mindenki a saját tempójában és az általa igényel mélységben váljon sonkaszakértővé, van itt disznómodell és makkolás, tengeri levegő és szárítás, nem marad ki semmi sem. De az igazi izgalom a kóstolás és a bolt, ahol bebizonyosodik, hogy lehet ebben a témában,  egy ilyen turistacentrumban is izgalmas dolgokat kínálni. Itt sincs tűzijáték, vagy 3D-mozi, csak egy egyszerű kóstolás, ahol a különböző nagy sonkarégiók termékeit lehet összekóstolni, megismerkedni a szeletelés alapjaival a gyakorlatban és persze mindeközben egy szakértőtől további értékes infókat nyerni, ő is mesél, de lehet kérdezni is bármit. A sonkák nyilván egytől-egyig fantasztikusak, a szakértő jófej és jól képzett, így az egész élmény is maradandó emlék.

És nem mellékesen a bolt is kiváló, ahol minden kapható a témában, a legváltozatosabb - turisták számára is kiváló - csomagolásokban akár.

És megkóstolható - ez még a belépő része - a gourmetsör, a világbajnok újító séf, a legendás Ferran Adriá és csapata által kreált Inedit (teljes nevén Estrella Damm Inedit), ami a séf szerint a világ első gasztronómiai söre (ami azért nem teljesen stimmel, volt például a Nomának is saját csapolt söre, azóta meg végképp nagy divat lett az ilyesmi), ennek megfelelően borosüveg méretű, különlegesen elegáns üvegben kap helyet és persze kifejezetten ételekhez párosítva ajánlják a fogyasztását. És ha már az ő sörét kóstoltam, akkor este meg is vacsoráztam az El Bulli örökségét is továbbvivő Tickets-ben, ahol nagy szerencsével nem csak a helyi séffel, az öccsével, Alberttel, hanem vele is le tudtam fotózkodni. (Konkrétan Albertnek mondtam, hogy szóljon már a tesójának is, hogy csatlakozzon...:)

És ebből persze rájöttem, hogy még a Tickets-et se sikerült megírnom... Jön majd, de előtte még friss ibizai, brazil és belga élmények, na meg egy újabb látogatás a Nomában és Koppenhága legjobb éttermeiben!
Instagramon csatlakoztál már? Ott vannak-lesznek élő InstaStory-videók is, amik csak 24 órán át megnézhetők!
És közben ünneplés a fiblogon, fab life!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3311672786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.09.03. 13:35:58

Mi nem mertünk bemenni, annyira turistacsapdának tűnt. Viszont egy turistautaktól távolabbi üzletben végigkóstoltatták velünk az eladó a teljes választékot, pedig eredetileg csak egy reggelihez akartunk finom sonkát és sajtot venni :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.03. 15:33:52

Ezt nagyon köszönöm. Szerintem megvan, mit csinálunk Karácsony és Újév között. Tickets-ről majd te írsz, nekünk marad a sonka.

2016.09.04. 13:39:54

Értem én hogy séf meg sztár meg minden. De ettől még honnan ért a sörfőzéshez. Ha meg is tanulja, gondolom mint minden más szakmában - hm, legyen az mondjuk az ételkészités is, akár - eltart egy ideig mig a csúcsra ér. Szóval a nevén és üzleti megfontolásokon kivűl van valami ami a "gourmet" jelzőt indokolja a sör esetén?

motoroskonyhaja 2016.09.04. 13:57:55

Hááát, ha spanyolhonban valóban finom, érlelt, igazán jó minőségű sonkát szeretnél kóstolni, akkor semmi más nem létezik, mint a Pata negra ;) Nekem az A sonka ;) Ezeken a fényképeken ezt a fajtát nem látom. Lehet ezért is írtad a turistacsapdát ;)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.09.04. 15:20:32

@motoroskonyhaja: hű, pont neked javaslom akkor a látogatást, hogy lásd az összefüggéseket a minőségi lépcsők között! A Pata Negra a belépő szint (vagy használják gyűjtőnévként is), a bellota (az itteniek) pedig a legmagasabb, ami felett már csak olyan extrák vannak, mint pl a Joselito, vagy a 5 Jotas!
(Nyilván nem ajánlanék egy helyet, ahol közepes sonkák vannak)

promen 2016.09.04. 17:55:10

Inedit Magyarországon is van, a Culinarisban is olykor, a Café Flore-ban Hattyú utcában pedig általában. Meg biztos máshol is, csak azt én nem tudom.

motoroskonyhaja 2016.09.04. 19:39:33

@világevő: A Pata negra a belépőszint erre a helyre? Hűha! Kíváncsivá tettél. Érdekel a hely ;)

BéLóg 2016.09.04. 20:13:18

A világ valóban legjobb sonkája ez a spanyol!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.09.10. 09:15:59

@Egri János, kvíznagymester: Nyilván nem ő vonult el sört főzni, hanem részt vett a sör kitalálásában, az ízvilág megformálásában. És valószínűleg nem is a világ legjobb söre, hanem arra van optimalizálva, hogy a lehető legjobban működjön együtt gourmet ételekkel.

Alfréd76 2016.09.18. 00:10:18

Most van a Lakás 2016 rendezvény a millenárison, ami önmagában nem annyira gasztró, de mégis: az egyik kiállító a spanyol Gilmar. Minden kiállító standján van valami, legtöbb helyen lufi, máshol kávé, vagy szörp. A Gilmar nagyobbat villantott: több Bellota sonkát hoztak, mellé egy híres sonkaszeletelő mestert. Szerencsére volt velük megbeszélnivalóm, megtömtem magam sonkával. Nem ettem korábban ilyen sonkát, meglepett az édeskés íze; összességében lenyűgöző volt.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.09.19. 20:03:57

@Alfréd76: nagyon komoly műfaj, egészen más világ!
süti beállítások módosítása