Kortárs, magyar, bisztró
2016. július 29. írta: világevő

Kortárs, magyar, bisztró

Elég sokan igyekeznek azon, hogy a hagyományos magyar ételeket úgy variálják át, hogy a fenti jelzők stimmeljenek rájuk. Nem egyszerű a dolog, de van esély, most épp egy meglepő helyszínen ért kellemes meglepetés.
2016-07-27.jpg

Megmondom őszintén, a földrajzi közelségen túl nem sok minden szólt amellett, hogy benézzek a Gellért szálló sörözőjébe. A hotel őrzi klasszikus szépségét, de azért talán kicsit túlságosan is hagyománytisztelő, nem véletlen, hogy sok-sok éve azt beszélik, hogy majd egy komoly renoválás után vissza fogja nyerni eredeti fényét. Ennek ellenére igen népszerű továbbra is a turisták körében, nekem viszont nem nagyon jutott eszembe, hogy mást várjak az étteremtől, mint ami leolvasható az épületről magáról: ódon hangulat, látványos produkciók. De könnyedségre, modernitásra nem számítottam.
Aztán már az étlap és az enteriőr alapján is gyanús lett, hogy itt mégis történt valami, ugyanis kifejezetten kellemes a helyszín, az étlapon pedig az erőteljes magyaros kínálat leírásában egyértelmű kedvező jelek vannak elrejtve.

Nézzük!

Az étlapon a vecsési savanyúságtól a pörköltön és a tökfőzeléken (borjúlábpörkölttel!) át a rántott húsig minden fontos jelen van.
Én most főleg a heti ajánlatból válogattam:

Lecsókrém ízelítő, ropogós baconnel

Harcsa kenyérbundában (=fishcake), cukkínivel, görögdinnyével, korainderrel

sam_2544.JPG

Bőrös császár chilis káposztával, rizschips-szel, szezámmal (káposzta nem létszik a képen, az van alul)

sam_2561.JPG

marhapofa-pörkölt karfiolokkal: rántva, habként, marinálva

sam_2551.JPG

Barackgombóc angolkrémmel, pirított mandulával, édes tejfölhabbal

sam_2569.JPG


Ahogy az étlapról kiderül, összeállításáért leginkább a szálló F&B (étel-ital) menedzsere, Fekete Marcell és a séf, Frideczky András fele, akivel találkozhattunk korábban például a Baldasztiban is.

Összességében kifejezetten ügyesen megugorja a lécet a Gellért Söröző, a kézműves sörkínálat is jó ötlet és biztos sokaknak vonzó, az ételek pedig kifejezetten nem csak turisták számára kínálnak jó ismerkedést a magyaros konyhával, hanem magyarok számára is hoznak egy kis változatosságot, játékosságot a megszokott ízekhez, anélkül, hogy a túlságosan erős kísérletezés az autentikusság vagy az élvezhetőség rovására menne. Érdemes megnézni!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr398922446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.07.30. 00:25:11

A Gellért Szállóban és a sörözőjében különböző a menü? Csak azért, mert a Gellért Szállóban két éve egy fogadáson végigszenvedtem egy borzalmasan gyenge ételsort...

djz 2016.07.30. 16:08:14

Kedves András! A kérdést arról lehet felismerni, hogy kérdőjel van a végén.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.07.30. 21:55:13

@világevő: Ugyanaz a szálló és a söröző konyhája? Engem érdekelne, hogy a szállónak rendezvényhelyszínként érdemes-e még egy esélyt adni vagy csak a sörözőt ajánlott meglátogatni.
süti beállítások módosítása