Street food körséta a street food világfővárosában
2016. július 24. írta: világevő

Street food körséta a street food világfővárosában

New York City-ben érhető el a világ leggazdagabb street food választéka, mutatok egy nagyon jó sétát, ahol az aktuális trendeket végig lehet kóstolni! Csak profiknak!

sam_0784-001.JPG

Vannak még persze a világon fantasztikus street food városok, például Tokió, vagy Hanoi, de NYC abban egyedülálló, hogy gyakorlatilag a világ összes konyhája elérhető, plusz még ráadásul innen indulnak az új találmányok is világhódító útjukra ebben a témában. [Hanoi utcai kajákról részletesebben itt, na és még inkább itt.]
A hatalmas választék hatalmas kreativitással, és még nagyobb kereslettel találkozik, így nem meglepő, hogy amit itt nem árulnak, az nincs is. Teljes körképet lehetetlen nyújtani, így inkább összeállítottam egy olyan sétát, ami során nagyon kellemesen felfedezhető egy csomó most nagyon trendi, vagy éppen a klasszikussága miatt kötelező kaja, és persze az se mindegy, hogy a séta nagy része nagyon szép környéken történik. (Egyedül a donutos hely van egy kicsit furcsább helyen, egy - nem túl jó hírű - lakótelep szélén, de aggódni ott sem kell.)

A helyszín az egyik kedvenc részem Manhattanben, az East Village, illetve kicsit átlógunk a LES-be is (Lower East Side), itt olyan, mintha egy kisvárosban lenne az ember, a brutális NYC-nyüzsgésnek szinte nyoma sincs. Pár utcakép:

És akkor induljunk is, elsőként a Momofuku-birodalom két emblematikus helye, a Fuku, ahol fűszeres rántott csirkés szendvicset és a Milk bar, ahol pedig fagyit érdemes kóstolni:

A kis bemelegítés után jöhet egy komolyabb falat, a legendás Katz deli és a pastrami, mivel sokat kell kóstolni a séta során, így szigorúan 2 vagy 3 főre egy szendvics! [Részletesen itt írtam róla]

Ha valakinek túl sok volt már a Katz-ból, a marhahússzükségletét fedezheti a Mighty Quinn's BBQ-ban is! (Itt írtam róla részletesen tavaly tavasszal, be is indult itthon egyből a BBQ-műfaj :D)

img_9435.JPG

Lazításképpen egy kis bagel, egy másik klasszikus, a Russ & Daughters! Persze lehet menni a rendes, leülős, új helyükre is, de az igazi hagyománytisztelők továbbra is az eredeti helyet preferálják, ahol az üzlet előtti padon lehet elfogyasztani a főleg füstölt lazacra, sajtkrémekre alapozott kínálatot. És nagyon ajánlom a babka fagyiszendvicset!

Egy gyors pillantás a városra a Mr. Purple-ből segít feltöltődni, a legfelső szinten még egy medence is vár a rátermettebbekre...

Ha esetleg telítettség érzése jelentkezne, nem szabad vele törődni, hiszen rengeteg munka van még hátra! Egy gyors donutozás segíthet! A helyszín a Doughnut Plant, ahol naponta, frissen készülnek a legkülönlegesebb verziók, itt találták fel például az azóta is emblematikus créme brülée donutot is. Ezek itt épp a Pride és az áfonyás mogyoróvajas. Utána pedig egy gyors hipszterfagyi, kék tölcsér, különleges ízek az Ice & Vice-ban: 

Természetesen nincs még vége, egy kis kávé segít felfrissülni, abból is legyen hipszter, na meg finom is. why not.

És a végére átkalandozunk a Chinatownba, ahol a leginkább kötelező programhoz jegyet kell húzni, ugyanis mindig sor áll az utcán. Viszont ezalatt, hátha kicsit megéhezünk, hogy aztán annál nagyobb lendülettel lássunk neki a legendás Joe's Shanghai Restaurantban a  gőzölt húsgombócoknak (steamed bun = xiao long bao). Semmi mást ne rendeljünk, csak fejenként legalább 8 bunt, ha többen vagyunk, akkor lehet nyolcasával kérni sertéshúsost, illetve sertés-rák keverékest. A trükk: nagyon óvatosan tegyük a kanálra a pálcika segítségével, anélkül, hogy kiszakítanánk a gombócot, ugyanis ez egy inverz leves: a lé is a gombócon belül található. Fogyasztása: a kanálról óvatosan harapjuk ki a tetejét és szürcsöljük ki a lé nagy részét. (forró!) Mehet a tetejére az asztalon levő chiliszószból is!
(A kiszolgálás nem túl kedves, és csak készpénzzel lehet fizetni!)

Senki se áltassa magát azzal, hogy a séta során elégetett kalóriák száma elérheti a megevetteknek akárcsak az 5 százalékát is...

És még néhány bónuszötlet, ha túl kevésnek tűntek volna a fentiek, amik a város több helyén is felbukkannak: mondjuk egy lobster roll és egy látogatás a Shake Shacknél... 

Volt 5 éve egy nagy nemzetközi kutatás a világ legjobb evővárosairól, illetve az itteni olvasók is szavaztak, érdemes megnézni, hogy változott-e azóta a helyzet!

Pénteken indulok Brazlíiába, lesznek majd élő videóbejelentkezések is, többek között emiatt is érdemes csatlakozni a Facebook-oldalhoz!

A Világevő AirFrance-on utazva jutott el NYC-be.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr888910406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2016.07.24. 13:05:01

Jókor jött a poszt, mert jó egy hónap múlva utánadcsinálhatnánk, de ha ennyit ennénk, összerogynánk. :) Márpedig először leszünk ott, és látni akarunk. Mondjuk a Katz pastramis szendvicse eleve műsorra volt tűzve, de ha esetleg lenne még két, azaz kettő tipped szerinted abszolút kihagyhatatlan ételre....?

Flankerr 2016.07.24. 13:42:42

Úúú, az a BBQ azzal a (csilis babos?) tégellyel.. kéne!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.07.24. 15:27:16

@ekat: :) mármint ezeken túl még kettő??? :) A Russ&D kötelező és mondjuk a BBQ vagy az Ivan Ramen (arról itt most nem írtam).

CharlieBrown 2016.07.24. 17:30:57

@ekat: bar nem Manhattan, de A vagy C metroval 10 perc alatt ki lehet jutni. Bergen Bagels. Milliofele bagel, ezerfee feltet. Ugy legozod ossze ahogy akarod. Isteni a tojaskremes pl, napokig azon eltem. :)
Cim: 949 Fulton St, Brooklyn, NY 11238

Vagy csak setalj a SoHo-ban, es barmelyik neked tetszonel allj meg. Zsenialis kis peksegek, streetfood bazisok vannak arra!

CharlieBrown 2016.07.24. 17:50:08

Ja! Keressetek Smorgasburg-ot. Kitelepulos streetfood fest, mindig mashol. Nem sokan, kb 6-8 konyha, de mindig mas, mindig talal maganak az ember olyat, ami izlesenek megfelelo.
Aztan ott van a Pier 66-nal egy nagyon fain kis piros vonat a molon, Maritime neven fut. Idoben erdemes menni, ebed elott, kulonben 50-60 meteres sor vegere lehet allni.
Amit meg mindenkepp betennek a listaba, az a Brooklyn Bridge Brooklyn fele eso oldalan, am gyonyoru Manhattant nyujto kilatassal a Pier 11-nel a Brooklyn Ice Cream Factory. Itt is rohadt nagy sor, de gyorsan porognek. Okolszabaly, hogy 1 gomboc BOVEN eleg ;) Utana ki lehet ulni a molora, es nezni a naplementet, vagy a setanyon korzozni. Vagy varni egy Water taxit, es atmenni Manhattanbe.
Pizza: Old Fulton es a Front st. sarkan a Grimaldi's pizza. Baromi hosszu sor, de ami erdekes benne, hogy nem erkezesi sorrendben szolitanak, hanem, hogy hanyan vagytok (epp milyen asztaluk szabadul fel). Mivel mi legutobb 3-an voltunk, a sor vegen 5 perc varakozas utan jutottunk be. Egyebkent 60-70 perc varakozas sem ritka. Mindenesetre baromi jo a pizzajuk.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.24. 17:56:48

Már nem merem megnyitni a blogodat, mindig olyan éhes leszek tőle.

2016.07.24. 18:40:55

Ezek közül kb egyik sem street food.
Amit tányéron kinálnak, ami inkább egy kézműves (pff...) szendvcsnek néz ki, ami inkább a szakács művészi hajlamait mutatja, az nem az.

A financial districtben az utcán árusitott halal - ami füstöl, mint a gyárkémény - a hotdog, a croutonba nyomott fagylalt, a tölcséres gyros az street food.

Ezek a cikkben persze mind totáljó dolgok, de ilyen highbrow pózolgatás ezeket streetfoodnak eladni. Kb mint a suvokat telekrejáró munkagépeknek.

Persze hogy nincs a kereszutcákban nyüzsgés, az megmarad a sugárutakra:) Ez (is) jó NYCben.

rozsdamentes arcél 2016.07.24. 19:13:38

Komoly túra, nekem egy nap helyett egy hétre elég lenne. Nagyon jó minőségűek a fényképek is, bőven veri az online sajtófotók nagy részét.

2016.07.25. 00:45:16

@Egri János, kvíznagymester: A street food nalam is mast jelent, mint a blog irojanal. Talan masmilyen a szotarunk? :)
A kajak azzal egyutt jonak tunnek, hasonlo osszeallitast csinalnek en is egyet LA-bol, ha eppen nem fogyokuraznek :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.07.25. 03:33:29

@enpera: :D

@Egri János, kvíznagymester: @vanvelemenyem: valóban kicsit tágabban értelmezett street food ez (ott is lehet fogyasztani majdnem mindet), de persze nem is ez a lényege az összeállításnak, hanem a jó kis séta és a kaják :)
süti beállítások módosítása