A Katz deli pastramija és a magyar focigyőzelmek
2016. június 19. írta: világevő

A Katz deli pastramija és a magyar focigyőzelmek

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a magyar válogatott jó szereplésének legfontosabb összetevője a kiváló marhahús.

sam_1184.JPG

Mindkét EB-meccs alatt ugyanis éppen kiváló marhahúst ettem, ráadásul meccsnézés helyett, így a továbbiakban sem tervezek mást, ezen ne múljon. Tegnap egy kiváló, házi bográcsgulyást:

img_4058.jpg

de az igazi fölényes sikerhez különleges hely kellett, így az osztrák meccset a New York-i Katz deliben töltöttem, természetesen a legendás pastramis szendviccsel.

Íme a hely, ami minden New York-i (gasztro)túra kötelező állomása. A Lower East Side-on (LES) található, közvetlen közelében ott van egyébként a Russ&Daughter is, ami viszont a füstölt halas bagelek miatt hasonlóan népszerű, szóval érdemes lehet inkább felezni a szendvicset, mint egy egészet vállalni.

1888. óta működnek, ami különösen Amerikában egészen extrém hosszúnak számít, és egyáltalán nem biztos, hogy itt a legjobb a pastrami, de egy ilyen legenda egyszerűen kihagyhatatlan. Nyilván kötelező lenne felsorolni a Katz-hoz tartozó filmes megjelenéseket, élükön a Harry és Sally-vel, de ezt inkább kihagynám. Van szalámijuk is, sőt ebből fakadó híres jelmondatuk is, a hadseregben harcoló fiúk házi koszttal való ellátására utaló 'Send A Salami To Your Boy In The Army', de azért ide továbbra is mindenki a marhahúsos szendvicsekért jár. Például ő is:

sam_1142.JPG

A hely egyébként önkiszolgáló, hasonló elven működik (csak kicsit régebben), mint a Vapiano: belépéskor mindenki kap egy jegyet, azon jelölik a pultnál a fogyasztását, amit a végén kell kilépéskor rendezni a pénztárnál. A rendelés az úgy nevezett cuttereknél történik, jól értesültek esküsznek arra, hogy még a rendelés legelején be kell csúsztatni egy egydollárost a borravalónak szolgáló pohárba, így még hatalmasabb adagra lehet számítani. De a hús-kenyér arány enélkül is elég extrém, mutatom:

sam_1196.JPG

A pastrami a nagy klasszikus, de akár kóstolófalatként is érdemes megpróbálni mondjuk a corned beefet (a lenti képen balra):

sam_1150.JPG

és a sült marhaszegyet:

sam_1155.JPG

A szendvicshez jár kétféle uborka is, jó kiegészítő a nem teljesen vegán ételhez:

sam_1188.JPG

Jó New York-i szokás szerint itt is elérhető a sima vízcsap bárki számára, de persze egyéb italok közül is lehet válogatni. És sokan szeretik még a maceszgombóc-levest is. De az igazi sztár a szendvics (akár Philly cheese steak verzióban is):

Mikor van a következő meccs? Szerveznem kell valami komoly marhát...

Katz Delicatessen, hivatalos weboldal

New Yorkba Air France-szal érkezett a Világevő. Csatlakozz a Világevő-közösséghez a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr448822306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willkommenskultur 2016.06.19. 16:23:01

Megkérdezhetem miért hívjuk PASTRAMIJA-nak a húsos szendvicset?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.06.19. 16:42:00

@Flankerr: Köszi! :)

@Willkommenskultur: birtokviszonyt jelöl. Vagy nem értem a kérdést.

egyszoban 2016.06.19. 17:26:28

Volt hozzá szerencsém egy pastramishoz random este hajnali kettő körül, nem volt egyszerű elpusztítani (mondjuk jól jött, mivel nem voltam tisztában a város éjszakai közlekedésével, sétáltam 50 utcát haza...)

A hús roppant jó benne, a kenyér viszont katasztrófális, pedig már örültem, hogy végre nem valami agyoncukrozott ipari hulladékot kell ennem. A szárazsága elveszi az ember kedvét. Nem baj, az uborka elég köret :)

22 dollár volt akkor, a philly mennyi?

papierusz 2016.06.19. 17:45:06

megyek, leölök egy marhát...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.06.19. 20:35:59

Ezek a marhás szendvicsek b..tjól néznek ki, ezt kínzás nézni :)
süti beállítások módosítása