Öngyilkos lett a világelső étterem mindössze 44 éves séfje
2016. január 31. írta: világevő

Öngyilkos lett a világelső étterem mindössze 44 éves séfje

[update február 1.: pár kiegészítés és gondolat]
Decemberben jelent meg a franciák saját listája a világ legjobb éttermeiből. Ebben egy - eddig viszonylag - ismeretlen étterem került első helyre. A séfje ma öngyilkos lett.

1sef.jpg

Íme a La Liste-ről másfél hónapja írt posztom, a bonyolult számítások alapján előálló lista első helyére a Lausanne-közeli Crissier-ben található Restaurant de L'Hôtel de Ville séfje, Benoît Violier ugyan már addig is egy  Michelin-csillagos konyhát vezetett, de semmiképp nem tartozott az igazán ismert nagy séfek közé. Philippe Rochat-tól vette át a stafétát, aki maga is éppen csak fél éve halt meg váratlanul, tavaly júliusban egyszer csak rosszul lett biciklizés közben, 61 éves korában. (Rochat felesége is kifejezetten sportos életmódot élt, 2002-ben egy lavina miatt vesztette életét.) Violier egyébként már 2012-ben átvette az étterem vezetését korábbi mentorától, Rochat-tól, és feleségével, Brigitte-el együtt üzemeltette azt. 2 éve pedig svájci állampolgárságot szerzett (eredetileg francia). 

Egyes találgatások a holnap (hétfőn) megjelenő Michelin kalauzzal hozzá összefüggésbe a halálát, de ez kizárható, ugyanis ez csak a francia kalauz lesz, az ő étterme pedig természetesen a svájci kalauzhoz tartozik, hiába a francia név és stílus, így nem valószínű, hogy Bernard Loiseau példáját követte volna. (Akiről egyébként szintén nem bizonyított, hogy a 3. csillagjának várható elveszítése kergette öngyilkosságba.)

Látszólag mindene megvolt a séfnek, 3 Michelin-csillag, első hely egy étteremlistán, sikeres étterem, rengeteg egyéb elismerés... Az az egy biztos, hogy óriási nyomás alatt dolgoznak a topkategória séfjei, és az ő elvesztése gyász a gasztronómia világának számára.

És a kiegészítés: a sajtóban rengeteg helyen hibásan jelenik meg a hír, sajnos a szerkesztők nem veszik észre, hogy a séf éttermének decemberi díja, a világ legjobb éttermeként semmi más, mint a La Liste első helye. Tehát nincs két különböző díj. Szintén gyakori tévedés, ahogy feljebb is említem, hogy esetleg a ma délelőtti francia Michelin kalauz megjelenése lehet a dolog hátterében, de ez is nyilvánvaló szakmai tévedés. Íme a 2016-os svájci kalauz kivonata, ami tavaly októberben már megjelent:

screen_shot_2016-02-01_at_10_26_06.jpg 

És a szubjektív kiegészítés: Érdekes következmény várható a sajnálatos esemény miatt szerintem, az eddig csekély szakmai megbecsülésnek örvendő, a többség által erősen vitatott La Liste hírneve jelentősen erősödni fog ezáltal, hiszen - kegyeleti és kényelmi okokból - most senki se fogja a lista legitimiációját megkérdőjelezni, viszont nyilván minden sajtóhírben szerepelni fog, hiszen ennél nem létezik hangzatosabb szalagcím. Így hatalmas reklámot kap ez a - szerintem - nagyon csekély jelentőségű és értelmű lista. [Itt leírtam korábban elég sok kifogásomat róla.]

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr568341544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikimackó 2016.01.31. 23:32:42

3 mislejn csillag? inkább eszünk egy jót !

Kelly és a szexi dög 2016.02.01. 10:37:41

Eszembe jutott egy régi film: Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit?

kisQtya 2016.02.01. 12:06:27

Ezért utálom a mindent eluraló kapitalista versenyszellemet. Szétmarja az ember lelkét.

Feketecsuklya 2016.02.01. 12:51:08

jó dolog a gasztronómia, én is szívesen művelem, olvasok róla, de egy pont felett szerintem sznobizmus és felesleges túlhájpolás a dolog, és ennyire nem kellene komolyan venni magunkat, hogy ezért legyünk öngyilkosok...

Köldök_szösz 2016.02.01. 16:43:10

@kisQtya: Mert amúgy az élet nem? Ha sokra akarod vinni akkor talán nem kell sokat dolgozni, törtetni, csalni, stb, stb érte?
Másik oldal: Szürke nullának maradni, az jobb?

Elgondolkodtató ez az eset. Lehet hogy a csávónak nem volt való ez az egész csak valamiért mégis belehajszolódott.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2016.02.01. 17:27:25

Hát, a világ legnagyobb suttyóit etetni nem lehet egy leányálom...

odamondó 2016.02.01. 17:52:06

@Feketecsuklya: miért lenne túlhájpolás? Ilyen alapon semmit se csináljunk igazán magas minőségen mert az túlhájpolás.

@Tomi from Space: miért suttyó az aki drága és különleges étterembe megy?

odamondó 2016.02.01. 17:59:05

Amúgy a hírhez elfelejtettem kommentelni:

Sajnálatos, de nagyon nehéz lesz rájönni mi állhatott a háttérben. Lehet a világelsőséggel járt hirtelen hírnév egyszerűen túl sok volt. Persze ez csak találgatás.

kvadrillio 2016.02.01. 19:40:20

hjahhh...szegény.....sajnos a "nagyemberek" is meghalnak....., mert már csak így van ez, az emberek születnek és meghalnak...
Fájni csak annak fáj nagyon, aki közel állt hozzá és nagyon-nagyon szerette.
A többi..., csak a felszín...

kvadrillio 2016.02.01. 19:40:52

hjahhh...szegény.....sajnos a "nagyemberek" is meghalnak....., mert már csak így van ez, az emberek születnek és meghalnak...
Fájni csak annak fáj nagyon, aki közel állt hozzá és nagyon-nagyon szerette.
A többi..., csak a felszín...

ehran 2016.02.08. 12:01:36

@Feketecsuklya: @kisQtya: Na csak mielőtt megint a Michelint, vagy a csúcséttermi körülményeket hibáztatnánk:
24.hu/kulfold/2016/02/07/kiderult-miert-lett-ongyilkos-a-vilag-egyik-legjobb-sztarsefje/
süti beállítások módosítása