Privát teremben a legmenőbb tokiói vagjúétteremben
2016. január 12. írta: világevő

Privát teremben a legmenőbb tokiói vagjúétteremben

A japán marhakultuszt már az egész világon ismerik, én is ellátogattam legutóbb Kobéba emiatt, de most még annál is sokkal durvább élményeim voltak. Vagjúnyevltől a sushiig!

sam_5397.JPG

Tulajdonképpen ehhez nem is kellene semmit se hozzáfűzni...

Na jó, azért egy kicsit mégis. Kentaro Nakahara ennek a laza yakiniku (=grillezett hús) étteremnek a séfje. Tulajdonképpen nem csinál sokat: csak kiválasztja a legjobb marhát egy árverésen (hasonló a híres tonhalárveréshez a Tsukijin), feldarabolja (a kevésbé ízes részeket eladja egy másik étteremnek) és aztán felvagdossa. Egyszerűen hangzik, de persze a lényeg a részletekben van. 
A séf egyébként rettentő jó arc (Japánban egészen szigorú séfekbe is bele lehet futni, így ez nagy érték), ráadásul jól is beszél angolul, így - na meg a látványos akció miatt -  érdemes megpróbálni a pulthoz foglalni. Óriási élmény figyelni a mestert munka közben.

Nekünk ezúttal a különterem jutott, ami elvileg sokkal nagyobb megtiszteltetés, de azért szerintem a séfastalnál nincs érdekesebb... Szerencsére át lehetett menni oda is nézelődni.
Nakahara egyébként nem törődik a márkával, mindegy neki, hogy épp Kobe vagy más fajta a hús, a lényeg az íz. És mondjuk ez a vacsora olyan szenzációs volt, hogy nehéz is lenne kritizálni ezért a koncepcióért.

sam_5135.JPG

van egy kóstolómejüje is (omakase), nem egy rossz választás, de van pár tétel, amivel mindenképpen érdemes kiegészíteni azt, nagy hiba lenne kihagyni például a legendás marhanyelvet, ami három különböző darabban érkezik (a nyelv hegyétől az izmosabb aljáig), ízben és állagban is felejthetetlen élmény. (Ezt egyébként ajánlott már az asztalfoglaláskor előrendelni!)sam_5108.JPG

A különböző húsrészekhez más és más ízesítés tartozik, a nyelvet például egy kis sóscitromba kell mártogatni a grillezés után, van, amihez wasabi (persze valódi) jön és van pár, ami már eleve elő van ízesítve, például marinálva. A grillezés az asztalokba süllyesztett kis faszenes grilleken történik, a legtöbb húst magunknak, de a vékonyabb szeletekhez jön segítség is, azoknak éppen csak pár másodperc kell, különben elvész az élvezeti érték nagyja.
Van még prá nagyon jó, a menün kívül rendelendő húsrész és étel, amit nagyon ajánlok: oyster blade, sirloin, vagjúsushi(!), vagy a szendvics, amiben egy vastagabb steakszelet van, mind lenyűgöző! 

A folytatás:

Nehéz szavakba önteni, hogy mennyire jó kaja ez, meg kell kóstolni, mert nem hasonlít semmi máshoz. A korábbi japán túrámon megírt Kobe steak is szuper volt, de ehhez képest eltörpül még az is, ez a csúcs.
Ezen az estén egyébként külön óriási poén volt, hogy a szintén rettentő kedves és nagyon jó arc Zaiyu Hasegawa nevű séf is ott volt az étteremben (az 1 csillagos Jimbocho DEN az ő étterme, amiről külön írok majd), és beállt dolgozni is a kedvünkért: csinált egy zöldségalapú egytálételt a nagy hústúladagolás ellensúlyozására. Ez persze nem megrendelhető produkció, de egyáltalán nem esélytelen őt ott találni, ugyanis nagy haver a két séf.

Sumibiyakiniku Nakahara kihagyhatatlan egy tokiói útból, kötelező program. Viszont érdemes megpróbálni nagyon előre foglalni, ugyanis a helyiek is nagyra értékelik a helyet, ezért állandóan tömve van!

Még komoly dolgok következnek a tokiói túrámon, érdemes élőben követni Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr518260694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodolfo63 2016.01.12. 22:45:35

najó, én nem bírom tovább ezeket a posztokat :D

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.01.13. 15:01:48

Nekem egy kissé furcsa, amikor magadnak grillezel egy étteremben. Ilyenkor szinte csak azért fizetsz, amit egy jó hentestől is megkaphatnál (a hús kiválasztása és felvágása).

user friendly 2016.01.13. 15:31:11

Úristen, az a hús az első képen...! Még ránézni is élmény, nemhogy megkóstolni.

Pierr Kardán 2016.01.20. 11:13:16

Nem értem, ha a wagyu az vagjú lett, akkor a sushi miért nem lett szusi???

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.01.20. 16:27:42

@Pierr Kardán: ezt az egy érdekeset találtad a posztban?

meitina 2017.03.22. 12:38:10

Itt élek Tokióban, azt hiszem sok mindent ki kell még próbálnom! Köszönöm a beszámolóidat!:-)

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.03.22. 13:43:07

Gyönyörű hús, erre tényleg nincsenek szavak. De mikor ezt meglátom, mindig felmerül benne a kérdés, hogy Európában helyi marhákkal mennyire lehet elérni persze nem ilyen, de egy jobb márványozottságot?
süti beállítások módosítása